9.05.2010

Riblja juha/Fish soup

(Scrool down for English version)



Potrebni sastojci (za 2 osobe):
500 g svježe ribe (Ušata, Saruni... najbolje miješana riba)
3-4 litre obične vode
2 srednje  rajčice
2 srednje mrkve                    
malo svježeg peršina
1 cijela glavica luka
2 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
3-4 grančice svježeg timijana
sol, papar
200-300 g riže okruglog zrna
2 žlice maslinovog ulja

Priprema:
Ribu očistite i isperite pod kratkim mlazom hladne vode.
U lonac stavite vodu, pa ubacite mrkvu na komadiće, cijele rajčice, cijelu glavicu luka, češnjak, ribu, pa dodajte peršin, papar, sol i maslinovo ulje.
Stavite kuhati na srednjoj vatri polupoklopljeno oko 30 minuta.
Kada riba bude mekana, izvadite dvije na tanjur za kasnije, a ostale ostavite u juhici da se raspadnu.
Pustite da juha kuha dok sve povrće ne bude mekano.
Kuhanu juhu procijedite - povrće stavite u cjediljku, pa ga pasirajte zajedno s ribom, te preko njega ponovno prelijte juhu.
U tako ocijeđenu juhu stavite sirovu rižu pa kuhajte dok se riža ne skuha.
Provjerite slanoću.
Poslužite s listićima timijana.
P.S. Ribu koja se kuhala u juhi prelijte s domaćim maslinovim uljem, nasjeckanim svježim peršinom i   
sitno sjeckanim češnjakom. Kuhanu ribu poslužite poslije juhe.



English version:
Dalmatian Fish soup
Necessary ingredients (serves 2):
500 g fresh mixed fish
3-4 liters of water
2 medium tomatoes
2 medium carrots
fresh parsley
1 whole onion
2 cloves garlic
1 tbsp tomato concentrate or tomato sauce
fresh thyme
salt and pepper
200-300 g round-grain rice (arborio rice)
2 tbsp olive oil

Preparation:
Clean the fish and rinse it briefly under the cold water.
In a large pot add carrots, tomatos, whole onion, garlic, whole fish, parsley, pepper, salt, thyme, olive oil and water.
Cook on the medium heat on the stove for 30 minutes.
Let the soup cook until the vegetables are softened.
Strain the soup using colender - put vegetables in the colender, then smash it together with fish using wooden spoon. Pour over the soup. Repeat the procedute 3 times to get thick soup. 
Add rice and cook the soup for 20 minutes more.
Serve with thyme leaves.


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

6 comments:

  1. prava, domaća, odlična riblja juha ! Super je recept, super je pripremljeno, uz lešo ribicu iz juhe odličan lagani ručak !

    ReplyDelete
  2. Dopada mi se ova laganija verzijariblje corbe. One jake sa gustim crvenim sosom su za zimu. Odlicna upotreba pirinca i pasiranja povrca, tako lagano iygleda. Majo, pribelezeno ! Samo kad bi tako divan izbor sveze ribe imali ovde!

    ReplyDelete
  3. Hvala cure :)
    Btw, mislim da cilo lito zapravo živim na ribljoj juhi,lešo ribi i morskoj hrani :)
    Jelena, baš mi je žao zbog nedostatka svježe ribe - mada se i ovdje zna prodavati svašta i odsvugdje što ti poprilično umanjuje izbor (pa je onda naša riba i jako skuplja od one uvozne).

    ReplyDelete
  4. Kako si ovo divno pripremila.Često jedemo ribu,ali rečnu,najviše volim štuku,a deca kečige,nazalost morska riba jos uvek zamrznuta ili eventualno preskupa...:)

    ReplyDelete
  5. Ako se dobro sjećam, već si imala recept za ovu juhu i ja sam ga isprobala? Ako je to ta, onda znam da je prefina :))

    ReplyDelete
  6. Josipa, upravo isti receptić ( s malom iznimkom - umjesto bosiljka sam ovaj put stavila timijan, puuuno mi je dražeg okusa ).

    ReplyDelete