dalmatian cuisine

Please, scroll down for English version

Dalmatinska kuhinja
Sunset in Dalmatia
Dalmacija predstavlja jedan od bisera na našoj Mediteranskoj obali.
Ne znam šta to ima u moru koje liči čoviku dušu, u mirisu soli u zraku, u borikama u kojima se skrivaš od hlada, u maslini koju toliko volim, u kamenu i škrtoj zemlji koja teško daje ploda i ostavlja tragove na rukama težaka, u buri koja ti šiba lice kao da ga tuču gole grane stabala, u jugu koje je obojano nijansom žutosive, u suncu kojem svako malo udre donja u gornju i neće da pođe leć, u proljeću koje cvita lavandom, ružmarinom, u litu koje donosi vrućine i sparine, u jeseni i grođžu i vinu, u zimi i golim stablima, u Dalmaciji... Ali nekako te uvijek vuće natrag, drži čvrsto svoja uzda, ne da te od sebe. 
Nekada sam željela upoznati tuđa i strana mora dok mi netko nije rekao da kada umočiš prst u ovo naše plavo Jadransko more budeš povezan s cijelim svijetom jer ono oplahuje sve svjetske obale.
I tako nisam upoznala druga mora osim ovog našeg Jadranskog, a čini mi se da je to čoviku dovoljno za cili život. Znat njegove vale, struje, plime i oseke i više je nego šta čovik može poželit naučit. 
Dovoljno je da umočiš prst u njega, da mu osjetiš miris i više nema natrag, potpuno te omami.
Gastronomija Dalmacije, posebice uz obalu, ponosi se svojom laganom i zdravom hranom baziranom na domaćem maslinovom ulju, svježem povrću i voću, maraska višnjama, bademima, vinu, kozjem i ovčjem siru, ribama, školjkama, rakovima i glavonošcima. 
Morski plodovi najčešće se spremaju ili na brudet ili na gradele u kojima uživamo ili s obitelji ili s prijateljima. Uz ribu se dosta kombiniraju ili riža ili tjestenina pa su jedna od najpoznatijih jela Dalmacije upravo okusom nepobitni i neusporedivi Crni rižot i Buzara sa škampima kojoj nitko ne može odoljeti. Dalmatinci se često vole našaliti pa kažu da riba treba tri puta plivati: jednom u moru, drugi put u marinadi i treći put u vinu i zato Dalmatinci poslije svakog jela vole uživati u dobrom domaćem vinu :)
Od mesnih jela najpoznatija je Pašticada, jelo koje još i dan danas izaziva svađu što ide u nju i kako se sprema: da li ide domaća svinjska mast ili ulje, da li suhe smokve ili šljive, da li crno vino kao marinada ili pak domaća kvasina (ocat). No jedno je sigurno - svaka kuća u Dalmaciji ponuditi će vam svoj recept za pašticadu i svaka će biti dobra.
Načini na koje se sprema meso, ali i riba variraju - no zasigurno je najbolja tradicionalna peka, mlado meso s krumpirima ili pak hobotnica s krumpirima pečena na kaminu, poklopljena željeznim kupolastim poklopcem. 
Dalmatinska kuhinja ne bi bila lagana i zdrava da u njoj svako, ali baš svako jelo ne uključuje dodatak salate ili dosta svježeg sezonskog povrća. Najčešće se spremaju Juha od rajčica ili jedno dosta zapostavljeno težaško jelo, ali jako jednostavno i ukusno - Juha od slanutka.
Kada dođe vrijeme blagdana, bilo da je u pitanju Božić ili Uskrs, a oba blagdana su jednako važna u gastronomskom smislu, uvijek se volimo zasladiti Ušećerenim bademima uz čašicu Prošeka kao aperitiv, Fritulama, Kroštulama, Rožatom ili Smokvenjakom, slatkim kruhom Sirnicom (Pinca, Pogača) te nečim svečanim poput Kaštelanske torte.


English version
Trogir, my birth town
Dalmatia is a historical region in Croatia, located on the Meditarranean coast.
Born surrounded by poor soil, rocks and sea, the Dalmatian people were determined to be sailors, fishermen and farmers. 

The Dalmatian gastronomy, especially along the coast, is based on the tradition of natural and healthy Mediterranean food that is rich with vegetables, homemade olive oil, fish, shells, wine, goat and sheep cheese, citrus fruit, marasca cherries, grapes, figs and almonds. 
The fish is usually prepared "al brodetto" (fish stew), boiled or grilled, but nothing beats the simple „gradele“ style grill.

Pin It Now!