5.23.2011

Clafoutis s trešnjama/Cherry Clafoutis

Please, scroll down for recipe in English



Clafoutis (klasični francuski desert) otkrila sam prije par godina kada sam dobila prvu kuharicu Ane Ugarković. Njen recept mi se toliko svidio da sam ga radila u raznim kombinacijama i s raznim voćem.




Ovog puta odlučila sam se za klasičnu verziju Clafoutisa jer mi je bilo žao miješati okus divnih proljetnih trešanja s bilo čime :)



Ovih dana dobila sam zabranu pečenja bilo čega slatkog!

Prvi razlog bio je taj što nam dolazi ljeto i moji ukućani, osim brata i mene, nemaju baš zavidnu liniju, a brat i ja stvarno možemo sve i svašta pojesti u neispitanim količinama, a da nam se ne uhvati niti kilogram. Gram tu i tamo možemo tolerirati :D

Drugi razlog, i onaj najvažniji, bio je enormno veliki račun razlike struje za prvu polovicu godine. Iako smo poznati kao štediše i zbog recesije i zbog očuvanja okoliša, struju koristimo samo za hladnjak, pećnicu, bojler, kompjutere i rasvjetu. 

Ukratko, od mene ubuduće samo slanija jela pa vam ostavljam nešto za napravljeno za moj gušt (ali, uopće ne sumnjam da ću nekada zgriješiti jer već nam višnje u vrtu primaju primamljivu tamno crvenu boju!) :)






Clafoutis s trešnjama (klasični)
(za 1 obični kalup, 26 cm)


     Potrebni sastojci:

·         500 g svježih trešanja
....................................................................................................................................................
·         2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·         60 g smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
·         10 g bourbon vanilija šećera
....................................................................................................................................................
·         3 žlice glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         60 ml slatkog vrhnja, ohlađenog
....................................................................................................................................................
·         80 ml punomasnog mlijeka, ohlađenog
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za tart ili 4 manja ramekina (13 cm). Premažite ih s malo otopljenog maslaca, ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Trešnje operite, očistite od peteljki i od špica. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Jaja pjenjačom istucite s šećerom i vanilija šećerom, dodajte mlijeko i vrhnje te na kraju brašno, stalno miješajući dok se ne razbiju grudice.
....................................................................................................................................................
·         Trešnje poslažite po dnu kalupa, a pripremljenu smjesu izlijte preko njih.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 20-30 minuta, odnosno dok Clafoutis ne uhvati zlatnožutu koricu. Za svaki slučaj, provjerite čačkalicom da li je pečeno jer ako ga pečete u većem kalupu, trebati će mu nešto dulje vremena, oko 40-ak minuta.
....................................................................................................................................................
·         Poslužite mlako ili hladno.
....................................................................................................................................................


English version
Classic Cherry clafoutis
(for 4 x 5-inch ramekins or a large one)

      You need:

·         500 g fresh cherries
....................................................................................................................................................
·         2 whole eggs
....................................................................................................................................................
·         60 g brown sugar
....................................................................................................................................................
·         10 g bourbon vanilla sugar
....................................................................................................................................................
·         3 tbsp all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         60 ml heavy cream, cold
....................................................................................................................................................
·         80 ml whole milk, cold
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven at 350 F (180°C). Prepare four 5-inch ramekins or a large one brushed with butter. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Wash the cherries and clean the pits. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Beat the eggs with sugar and vanilla sugar. Add cold milk and heavy cream and flour in the end. Mix well until homogeneous.
....................................................................................................................................................
·         Divide the cherries between ramekins and pour the batter over.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 20-30 mins, or until golden.
....................................................................................................................................................
·         Serve lukewarm or cold.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

21 comments:

  1. Jako lijepo ti ovo izgleda :) Eh, iz istih razloga i meni prigovaraju :) Ionako stiže ljeto i sve manje će nam se dati biti za šporetom ;)

    ReplyDelete
  2. :) Izgleda da nisam jedina jer baš mi je i Nina pričala kako je i ona dobila zabranu... Doduše, moji grintaju malo dulje vrijeme, ali ja sam takva da kad mi nešto zabraniš onda to hoću baš za inat... i tako se odvijala prava mala sapunica u čijim smo glavnim ulogama bile moja pećnica, ja i slatkiši. Sve do danas :D

    ReplyDelete
  3. Moja zabrana te važi, te ne važi. Izgleda da ću moći još nešto da prošvercujem slatko. Lepo nema slatkog nedleju dana, pa kad se požele i pitaju, a šta ima da se osladimo, da ih vidim onda. Moj problem je što stalno nešto dobijamo slatko i ja nikako da napravim. Hela sam da pravim moju mi omiljenu Rozen tortu sa domaćim korama, kad mama napravi i tako sam završila sa 2kg Rozen torte. Htela sam i svašta nešto, a onda smo sa slave doneli 1kg sitnih kolača. Dobro, da se ne bunim. Ima onih koji ništa ne dobijaju. Elem, ovaj desert nisam probala i tako jednostavno deluje i zvuči.

    ReplyDelete
  4. I ja sebi kažem kod svakog računa za struju da moram manje peći i manje suđa prljati, dakle manje upotrebe perilice... ali... teško je, kad se uhvatim te keksi, te kakav kolač, pa mi se jede focaccia... i odem u nedogled.
    Clafoutis sam prvi put probala prošle godine, i moram priznati da nisam ostala nešto oduševljena, dok nisam probala malo drugačiju verziju od onog klasičnog, od njega sam doslovce pala na dupe. I jučer sam ga ponovo pravila nakon godinu dana, baš sam sretna što su trešnje ponovo u sezoni.
    p.s. Slučajno mi je upalo u oko u receptu na engleskom, imaš jednu rečenicu viška, vjerojatno je upala iz nekog drugog recepta (bake the cherry tomatoes...)

    ReplyDelete
  5. @Dajana, hvala ti :) Ispravljeno! Dogodi se katkad, mada recept pročitaš tri puta pa predvidiš i takve stvari :) To je zato što hoću da mi u receptu budu crte da mi finije izgleda, a blogger mi ne dopušta da ih uredno napravim, pa moram rcp raditi u Wordu itd :) Ja obožavam klasični Clafoutis s trešnjama, jako je blagog okusa. Na Coolinariki imam i rcp od višanja s sušenim marelicama i indijskim oraščićima - taj je bio pun pogodak okusa. Obožavam ih sve :D
    @Jelena, tako ti se to dogodi, pa si misliš da ćeš uštediti struju, al uvik je potrošić na drug stvari ili se uhvatiš pečenja kruha i peciva :) Da bi zaista saznala kakvog je ukusa Clafoutis, moraš probati i klasičnu verziju s trešnjama, te malo neklasičniju s raznim dodacima da bi mogla odlučiti da li ti se zaista sviđa. Njegova tekstura je dosta žilavija, kao pečena debela palačinka i ne sviđa se svakome :)

    ReplyDelete
  6. I have a bunch of cherries in my refrigerator waiting to be used...This sounds like fun....:)

    ReplyDelete
  7. Podržavam ovu tvoju odluku da s ovako finim trešnjama napraviš klasični clafoutis bez nekih specijalnih dodataka. Tako trešnje u potpunosti dolaze do izražaja. :)) Predivno! I mi smo znali dobiti dosta duga za struju i od tad svaki mjesec očitavamo brojilo i prijavljujemo tako da je sve pod kontrolom. :)

    ReplyDelete
  8. Dogodi se i meni milijun puta, neke stvari vidim tek nakon što recept objavim. Tako sam jedanput umjesto "pesche" (breskve) napisala "pesce" (riba), srećom prva cura koja je recept pročitala na talijanskom šaljivo me upozorila na grešku :))
    Pod klasičnim clafoutisom nisam mislila na to da je s trešnjama, on mi je svakako omiljeni, nego na vrstu tijesta. Ovaj koji mi se jako svidio je bez brašna, tako je mekan i jednostavno se topi u ustima.

    ReplyDelete
  9. Predivne fotke, predivan calfoutis, tresnje kao one iz mog djetinjstva! A sto se tice kg koji se tebi i tvom bratu ne primaju, znam gdje su...kod mene!!!

    ReplyDelete
  10. Majo, razmazices nas nacisto sa ovim finim slatkisima, a verujem da ni zabrana nece dugo trjati jer tesko da ce i tvoji ukucani moci da im odole...kod nas jos uvek nema tresanja ali nadam se da ce i one brzo stici, svidja mi se sve sto napravis!;))

    ReplyDelete
  11. Ha,ha koja dobra fora to su ti biranim riječima dali do znanja da ih dovodiš u napast.A i mene dovodiš a baš i moja linija nija zavidna ali računi za struju su o.k.

    ReplyDelete
  12. beautiful pictures!!!!and clafoutis look so yummy:)

    ReplyDelete
  13. @ Thanks Ann & Martina :)
    @ Cure, hvala :)
    @ Dajana, takvog još nisam probala i ako imaš recept, hoću ga vidjeti na tvom blogu :D
    @ Mel, da bar dio tih grama meni hoće ići na neka poželjnija mjesta (uvik ode u krivo mjesto) :)
    @ Lana i Dilajla, hvala vam! Bitno da su računi za struju OK, nama su tu samo u zadnjih godinu već podigli cijene za cijelu kunu. Katastrofa!! Ali, čuvajmo okoliš! I baš kada sam jučer pričala kako trebamo štediti struju, nestane struje negdje predvečer (i nije je bilo sve do jutra) :D

    ReplyDelete
  14. Divne trešnje, ljepše su sigurno na tvojim fotkama nego u živo. Kolačić ti je famozan.

    ReplyDelete
  15. Majo, mislim da ti nisi odgovorna za račun struje jer je kod vas sigurno kao i kod nas struja poskupela. Kada uporedim račun sa prošlogodišnjim u ovom periodu veći je za 10 evra, a da nismo ni primetili. Kod nas poskupljuju pre i na kraju grejne sezone, da ne primete oni koji se greju na struju.

    ReplyDelete
  16. prosli sam vikend planirala napraviti ovu deliciju, no onda sam odlucila da su tresnje prefine da bi ih mjesala sa bilo cime....fotke pozivaju na ladanje!

    ReplyDelete
  17. Clafoutis ti je odličan, ovih dana nas baš mamiš ovim predivnim trešnjama !
    Iako uživam u tvojim slasticama veselim se i tvojim slanim jelima.
    A na tome da možeš jesti koliko želiš a da ti se ne primaju kilogrami baš ti zavidim, eh da mi je tako :)

    ReplyDelete
  18. ja isto u posljednje vrijeme pokušavam izbjegavati pripremu slatkog iz jednostavnog razloga što ionako sama sve smažem, a i vrijeme nije na mojoj strani tako da baš i nisam nešto aktivna u kuhinji...
    ugl.ova delicija me jako privlači i morat ću biti jako odlučna u namjeri da je ne isprobam još ovaj vikend

    ReplyDelete
  19. Obožavam ga i obavezno ga radim čim je sezona bobičastog voća. Tvoj izgleda zbilja prekrasno. :)

    ReplyDelete
  20. really nice pictures and clafoutis is so cool ! Thank you for great recipe

    ReplyDelete