5.25.2011

Namaz od graška i mente/Crushed peas & fresh mint spread

Please, scroll down for recipe in English


Grašak.
Zeleni, okrugli, maleni... Budi divne uspomene iz djetinjstva!
Grašak se u mojoj obitelji počeo saditi davno prije nego sam ja došla na svijet, a za to su bili zaslužni baka i djed. Taj komadić vrta oduvijek je bio naš spas, a u posljednje vrijeme gdje ne možete znati koliko pesticida/olova i sl. ima u namirnicama koje kupujete, još sam više zahvalna na tom komadiću zemlje!


Kao djeca, brat i ja smo znali s bakom i djedom otići u vrt, a najdraži odlasci bili su upravo na proljeće kada bi sve grahorice i mahunarke cvjetale divnim bijelim cvjetovima, a ja bih znala otkinuti još mlade mahune graška dok su se u njima tek počela stvarati zrnca graška. Tako su bili slatki da bi ih se uvijek prejela i da me na kraju bolio trbuh.  S druge strane, kao dijete obožavala sam bajku Kraljevna na zrnu graška i uvijek bi maštala kako će i naš grašak jednog dana izrasti toliko u visinu da će dotaknuti nebo. I dan danas volim grašak u bilo kojem obliku!

Jeste li ikada probali od mladog graška napraviti namaz? Ako niste, svakako probajte! Grašak je toliko zahvalna namirnica da ga zaista možete pomiješati s bilo čime, a uvijek će vam dati onaj svoj fantastični okus! Budući da sam radila domaći kruh od raženog brašna sa svim sjemankama koje su mi se našle u kući, odlučila sam to iskoristiti i napraviti namaz od graška. 



Homemade Rye bread


Kruh sam radila od oka tako da sam raženo brašno skuhala s malo vode i napravila kašu, dodala oko 2 žličice soli, po 50 g svake od sjemenki (suncokret, buča, lan, sezam), malo pšeničnog brašna te zamijesila tijesto s svježim kvascem kojeg sam digla u malo toplog mlijeka. Tijesto mi je zbog kaše bilo dosta ljepljivo pa sam dodavala raženo brašno dok nisam dobila kompaktnu smjesu (sveukupno oko 1 kg raženog brašna i negdje oko 200 g bijelog pšeničnog brašna). Zamijesila sam tri duguljaste štruce kruha i ispekla ih dok nisu porumenjeli. Gotovi kruh sam malo ohladila, narezala, a svaku krišku premazala s malo maslinovog ulja i tostirala (možete ih na kratko zapeći u pećnici na visokoj tekperaturi dok ne uhvati laganu koricu). Namaz sam premazala preko kruha i poslužila kao predjelo :)


Namaz od graška i mente
(za 4 osobe)

     Potrebni sastojci:

·         240 g svježeg mladog graška, očišćenog
....................................................................................................................................................
·         1 žlica soka od limuna, svježe iscijeđenog
....................................................................................................................................................
·         1 manji svježi luk ili češnjak (po želji)
....................................................................................................................................................
·         2 žlice svježeg mladog kozjeg sira
....................................................................................................................................................
·         1 žlica listića mente, sitno nasjeckanih
....................................................................................................................................................
·         1 žlica pinjola, sitnije nasjeckanih
....................................................................................................................................................
·         maslinovo ulje
....................................................................................................................................................
·         sol, svježe mljeveni papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Grašak očistite, operite i stavite u hladnu posoljenu vodu. Kada voda zavrije, kuhajte grašak dok vam na polovici ne omekša, a potom ga ocijedite. Isperite pod mlazom hladne vode pa ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         U blenderu izmiksajte na najmanjoj brzini grašak s sokom limuna, sirom, soli i paprom. Dodajte maslinovo ulje, toliko koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu nalik namazu.
...................................................................................................................................................
·         Smjesu premjestite u zdjelu pa pomiješajte s pinjolima, sitno sjeckanim mladim lukom i listićima mente.
....................................................................................................................................................
·         Kruh lagano tostirajte u pećnici ili u tosteru, a potom ga namažite pripremljenim namazom.
....................................................................................................................................................



English version
Crushed peas & fresh mint spread
(serves 4)

      You need:

·         240 g cleaned fresh peas
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp fresh lemon juice
....................................................................................................................................................
·         1 small scallion or garlic, finely chopped
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp soft goat cheese
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp fresh mint leaves, finely chopped
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp pine nuts, crushed
....................................................................................................................................................
·         olive oil
....................................................................................................................................................
·         salt, pepper
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         In a pot, blanch the peas for 5-10 mins in salted boiling water. When done, remove from the heat and rinse under cold water.
...................................................................................................................................................
·         In the bowl of food processor, combine peas, lemon juice, goat cheese, salt and pepper. Mix well until incorporated. Add olive oil until get smooth texture of spread.
...................................................................................................................................................
·         Transfer the mixture to the clean bowl and add pine nuts, mint and scallion. Combine.
....................................................................................................................................................
·         Toast the slices of bread and spread the pea mixture on top.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!





Pin It Now!

14 comments:

  1. E sad si me zaintrigirala. Prvi put čujem da se brašno kuva. Kuvala sam gustin za Jasnin hleb ali to je bilo 3 kašike. Ajde molim te postupno nam objasni. Znaš da sam manijak za testa.
    Moram priznati da grašak više ne kupujem na pijaci. Nema poente. Svaki put kad ga kupim i otrebim on se kuva jako dugo. Ne znam kakav to grašak sade i prodaju. Uvek kupim Frikomovu kesu i bude ok. I tu zakaže jedna od deset kesa. Namaz nisam radila, ali volim čoricu od graška i to sa slatkom pavlakom, ne onom tečnom za kuvanje jer onda bude još slađi.

    ReplyDelete
  2. Prekrasne su ti slike! Posebice ove iz ptičje perspektive, oduševljena sam :)
    Eh, grašak ne volim. Ali radila sam jednom pire od graška. No, ovi vaši recepti po blogovima mi se baš sviđaju i možda uz njih i ovakve prezentacije naučim voljeti i tu namirnicu (kao npr. čokoladu) :))

    ReplyDelete
  3. Jelena, u potpunosti mi je poznato to s graškom. Ista stvar je i sa slanutkom - možeš ga kuhati dva dana, a opet se ne bi skuhao. Zato ja volim domaći grašak, i to onaj mladi :)
    Ovako, nisam zapisivala točne mjere za kruh, ali otprilike u 2.5 dl obične vode sam zakuhala 100-150 g raženog brašna s dvije žličice soli. Dobila sam gustu kašu. To sam ohladila, pa dodala dignuti kvasac (40 g) u mlijeku (mislim da sam stavila oko 2 dl), žličicu šećera, maslinovo ulje, sjemenke, ostatak raženog brašna i oko 200 g bijelog brašna. Tijesto sam dizala, premijesila, oblikovala 3 štruce, opet dizala i pekla dok se nije uhvatila korica.

    ReplyDelete
  4. Ovo mi je skroz novi način pravljenja hleba. Zabeleženo!

    ReplyDelete
  5. Divan mi namaz....A fotografije mi se posebno svidjaju.

    Hleb mi je skroz zanimljiv.

    ReplyDelete
  6. Majo, prekjučer sam pekla kruh od 5 vrsta brašna, sa kurkumom i crnim sezamom :)))) ovaj tvoj izgleda fantastično i moram priznati da me skroz začudilo kuhanje kaše od raženog brašna, to moram isprobati obavezno! :)) Grašak sam radila ovako isto u obliku pesta i poslužila ga sa špagetima, jednom davno :)) što znači da ga ovih dana moram ponoviti! I hvala ti, dala si mi ideju za nedjeljni ručak kad ću morati pripremati za 4 osobe jedan ručkić. Jedva čekam! :D
    p.s.:sve fotke su mi prelijepe i tako ljetne, ali 4. po redu je nenadmašiva :)))

    ReplyDelete
  7. Hvala cure na komentarima :)
    @Tamara, grašak voliš ili ne voliš :) Recimo, moj brat ga en može niti nacrtanoga vidit, a iz Francuske ga vadi (iako smo ga redovito jeli kao mali i jednako se privikavali na njega) :)
    @Jelena, hvala ti. ja ovako radim i kukuruzni kruh - nekako mi bude mekši :)
    @nevena, eto vidiš, telepatija :D Kurkumu volim mada je nisam dugo jela. Mogu samo zamisliti okus kruha s njome!

    ReplyDelete
  8. I oftem make mint-cilantro spread, I should try adding some peas and goat cheese next time.. Looks wonderful...:)

    ReplyDelete
  9. hehee, i ja sam ga uvijek kao klinka vadila iz francuske salate :)) sad ga pretrpim :D

    ReplyDelete
  10. Obožavam grašak, ovaj mladi i prvi, na sve moguće načine, ovo mi je otkriće.

    ReplyDelete
  11. Joj ja obožavam grašak i ne mogu shvatiti kako netko ne voli tu krasnu slatkastu aromu. Neki dan sam baš radila pire od graška i mente i to je bila odlična kombinacija. Mogu mislit kako je tek ukusan ovaj namaz uz dodatak kozjeg sira kojeg također obožavam. Za mene je ovo puno pogodak. :)

    ReplyDelete
  12. Predivne fotkice i vrlo,vrlo interesantan namaz!!!

    ReplyDelete
  13. Love the trail of greens you've created in the photo. Gives the dish a natural, organic feel. (And I'm a big fan of pine nuts, especially in pastas)

    ReplyDelete