Salpicón de Marisco with octopus, photo credit @ Lana Morvai |
Nakon Ire Rodrigues @ Cooking Tackle i
njenog divnog recepta tradicionalnog za kuhinju Indonezije, ovog puta s gost
postovima idemo u prelijepu Španjolsku, u pokrajinu Galiciju.
Galicija je smještena na sjeverozapadu
Pirenjeskog poluotoka, na obali Atlantskog oceana, gdje stanovnici ponajviše
uživaju u plodovima mora, tipično za mediteransku zemlju koja ima bogatu
gastronomsku ponudu i neuobičajeno veliku potrošnju maslinovog ulja.
Dopustite da vam predstavim prelijepu
Lanu Morvai, moju dugogodišnju prijateljicu koja već godinama živi i radi u toj
predivnoj zemlji, upoznaje i živi španjolsku kulturu, tradiciju i običaje. Lana
je strastvena kuharica iako sama za sebe kaže da i nije najbolja, no njeni
recepti, maštovitost, ideje, stilizacija jela i ljubav prema kuhanju pričaju
drugačiju priču! :)
Kada se rodila ideja s gost postovima,
nisam mogla zamisliti bolju osobu od nje koja bi nam predstavila jelo tipično
za njenu zemlju! Španjolska je dugo moja zemlja snova, zemlja koju planiram
posjetiti jednog dana, a sama činjenica da španjolski govorim bolje nego
engleski, govori dovoljno o mojoj ljubavi prema toj zemlji. Stoga, kada je Lana
pristala napraviti gost post, a da nije ni znala o čemu se radi, učinila me
neizmjerno sretnom! To se zove imati „duh“ :)
Lana za Španjolsku kaže da je zemlja
raznolike gastronomske ponude i običaja koji se mijenjaju od pokrajine do
pokrajine da joj se ponekad čini da se nalazi u više zemalja odjednom :)
U Galiciji se najviše jedu morski plodovi, no mesna jela ni malo ne zaostaju. Jede
se obilno, za doručak najčešće neko pecivo ili churros, kava s mlijekom i slično. Španjolci vole ručati jako rano,
već oko 13 sati, jer iza ručka slijedi poznata španjolska siesta (popodnevna drijemka, kako je Lana naziva) zbog koje
španjolci vole odužiti ručak i uživati u zajedničkom vremenu. Oko 18 sati slijede maleni zalogajčići za „nešto
prigristi“, a budući da mrak pada dosta kasnije, večera slijedi tek oko 22
sata.
Tko još nije čuo za tapase? Ako ste mislili da su tapasi vrsta malenih zalogajčića,
onda ste se prevarili. Tapas je način jela, malene porcije koje se služe uz pivo,
neko drugo piće ili što drugo i bilo kada, a bilo što može biti tapas. U bilo
kojem restoranu ili kafiću uvijek vam je pri ruci karta tapasa, a u većini
slučajeva su besplatni.
Lana nam je ovog puta pripremila jelo
tipično za pokrajinu Galiciju, salatu od morskih plodova (Salpicón). Ime ove salate dolazi od riječi sal (sol) i picar (sjeckati).
Riječ je o najtipičnijoj španjolskoj salati koja se jede kao predjelo u vrućim
ljetnim mjesecima, koju možete naći na meniju svakog restorana, a možete ju
služiti i kao tapas. Možete je pripremiti
sa svim morskim plodovima, pa tako u ovom receptu možete po slikama vidjeti da
je ova salata vrlo često na Laninom meniju – sa hobotnicoom ili s bijelom
ribom. Inače, u Galiciji koja je poznata po svojim morskim plodovima i ribi,
ova salata služi se s mesom raka. Jedino pravilo kod ove salate je da su svi
sastojci sitno nasjeckani i posluženi dobro ohlađeno.
Budući da sam odrasla na sličnim
stvarima, svi vi koji volite mediteransku hranu, znam da ćete uživati u ovome :)
Lana, hvala ti što si bila dio ovoga, što
si nam dočarala španjoslku kulturu i običaje :)
Lana možda i nema svoj blog, no to ne
umanjuje njenu ljubav, talent i strast prema kuhanju.
Posjetite Laninu stranicu na Coolinarici
i upoznajte jela tradicionalna za njenu zemlju: Empanda Gallega (Galicijska
pita), Larpeira (tradicionalna Galicijska slastica), Dagnje Tigres Rabiosos,
Dagnje a la vinagreta, Katalonski Susos, Gazpacho Andaluz, Crema Catalana, Tocinillos del Cielo (starinski slatkiš), Turrón de Coco (nezaobilaznu španjolsku božićnu
slasticu), Polvorones (tradicionalni božićni kolačići), Orehas (španjolske
kroštule uobičajeno poslužene u dane karnevala), Tarta de Santiago.
Španjolska salata s morskim plodovima (Salpicón de Marisco)
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 350 g bijele ribe ili hobotnice
....................................................................................................................................................
· 10 cijelih dagnji
....................................................................................................................................................
· 6 štapića rakova
....................................................................................................................................................
· 1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
· 1 manja crvena paprika
....................................................................................................................................................
· 1 manja zelena paprika
....................................................................................................................................................
· 1/2 glavice crnog luka
....................................................................................................................................................
· maslinovo ulje
....................................................................................................................................................
· ocat
....................................................................................................................................................
· sol, papar, peršin
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Skuhati bijelu ribu u blago
posoljenoj vodi pa ju očistiti od drača i usitniti na manje komadiće. Ukoliko
upotrebljavate hobotnicu, najbolje je da je hobotnica zamrznuta najmanje tri
dana prije pripreme. Hobotnicu skuhajte u neposoljenoj vodi. Kuhanu hobotnicu
narežite na manje komadiće. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
· Dagnje stavite u veći lonac s ½ -1
dl vode pa ih poklopite. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne otvore.
Neotvorene dagnje bacite, a otvorene očistite od ljuštura pa sačuvajte meso
dagnji. Ostavite sa strane.
......................................................................................................................................................
· Štapiće rakova također skuhajte,
pa narežite na sitnije kolutiće. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
· Jaje također skuhajte. Nasjeckajte
na sitne kockice.
....................................................................................................................................................
· Papriku i luk nasjeckajte na sitne
kockice.
....................................................................................................................................................
· Pomiješajte bijelu ribu ili
hobotnicu s štapićima rakova, hobotnicom, dagnjama, paprikom, jajem i lukom.
Začinite s uljem, octom, soli, paprom i peršinom. Sve dobro promiješajte.
....................................................................................................................................................
· Ostavite u hladnjaku najmanje 2
sata. Poslužite dobro ohlađeno.
....................................................................................................................................................
Salpicón de Marisco with white fish and crab sticks, photo credit @ Lana Morvai |
English version
In December 2011 I started a
lovely team project called guest posts,
which will be hosting food blogers from Croatia and from all over the world.
Each of them will represent a dish
native to their country, something they are personally enjoy. My idea is
to show you there are so many wonderful traditions all over the world. I hope
they will bring parts of the world to your plates :)
I'm very enthusiastic and excited about
this! I'm still amazed with food blogosphere around the world and friendships
I've made with an amazing people.
Thank you so much for being a part of
this!
After my last guest, my friend Ira Rodrigues @ Cooking Tackle, this time we are going to beautiful Spain, to
the province of Galicia.
Galicia is located along Spain's north-west Atlantic coast, where most residents are enjoying the seafood, which is typical
for this Mediterranean country.
I'm honored to welcome lovely and
young Lana Morvai, my long time friend who has been living in this beautiful country. For a few years now, she has had a chance to learn about the Spanish culture, traditions and customs. I could not imagine a better person to present us a typical Spanish dish. Therefore, when Lana agreed to do a guest post, she
made me extremely happy!
She prepared to us a typical Spanish
Seafood Salad – Salpicón (sal - salt and picar - chop).
The Spanish love all kinds of fish and
seafood. No matter what region, Spanish eat it several times a week, if not
daily. Salpicón, which we call
"Spanish Seafood Salad" is a simple and light dish that you can serve
with octopus, white fish or with an assortment of shellfish, as Lana does
often. In Galicia, a region famous for its fresh seafood and fish, both of
excellent quality, this salad is made with crab and can be found at many
restaurants and bars. It makes a great good cold entre for a quick summer
dinner or tapa.
The only important rule you should never
forget is to mix it a few hours ahead, and leave it in the fridge, well
covered, so that flavours have time to mingle. It´s meant to be super-fresh and
crunchy.
I hope you will enjoy in this Mediterranean
recipe as Lana and I did :)
Lana, thank you for being a part of this :)
Lana does not have a food
blog, but this does not diminish her love, talent and passion for cooking. Visit Lana's page on Coolinarika (famous Croatian
food site) and discover the traditional foods of her country. Each recipe is in Croatian, but if you are
interested, you can use google translator :)
Spanish seafood salad (Salpicón de Marisco)
(serves 2)
You need:
· 350 g white fish or octopus,
boiled
....................................................................................................................................................
· 10 whole mussels, cooked and
cleaned
....................................................................................................................................................
· 6 crab sticks, cooked
....................................................................................................................................................
· 1 whole egg, hard boiled
....................................................................................................................................................
· 1 small red bell pepper, chopped
....................................................................................................................................................
· 1 small green bell pepper, chopped
....................................................................................................................................................
· 1/2 onion, chopped
....................................................................................................................................................
· olive oil
....................................................................................................................................................
· vinegar
....................................................................................................................................................
· sea salt, black pepper, parsley
....................................................................................................................................................
Steps:
· If you cannot purchase octopus that is already boiled,
purchase the fresh octopus and boil between 30-60 minutes in the unsalted
water, until tender. The cooking time depends on the size of the octopus. Once
the octopus is cooked, cut it into small pieces. If using white fish, cook it
in the cold water for about 5-10 minutes, then remove from the heat and clean.
Allow to cool.
...................................................................................................................................................
· In a small size sauce pan, bring
small amount of water (approximately 100 ml) to a boil over high heat. Once the
water is boiling, add raw unopened mussels. Cover and boil 3-5 minutes. Remove
the meat from the shells and set aside (disgard any that have not opened).
......................................................................................................................................................
· Cut crab sticks into small pieces.
Set aside.
....................................................................................................................................................
· Chop the hard boiled egg, set
aside.
....................................................................................................................................................
· Combine octopus or white fish,
mussels, crab, egg, onion and peper. Add vinegar and olive oil to taste, add
salt, pepper and parsley. Toss well.
....................................................................................................................................................
· Refregerate at least 2 hours
before serving. Serve chilled.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Predivno. Jedva čekam da nabavim svježe namirnice pa da si priuštim jednu ovakvu salatu. Odlično!
ReplyDeletebila sam u Španjolskoj prije 12 godina, ali na žalost u ono vrijeme me hrana nije interesirala tako da nisam isprobala njihove specjalitete ni upoznala njihovu kuhinju
ReplyDeleteiako ribu ne volim, morske plodove obožavam, pogotovo hobotnice koje bih mogla jesti svakodnevno, salata mi se veoma dopada i uvrstit ću je u svoju kolekciju jela s hobotnicom :)
Krasno jelo i gošća! :) Volim Lanu i njezine recepte, znamo se još s Coolinarike i zaista je simpatična mlada žena :) Jako mi se dopada ovaj recept i žive boje. Bravo za obje!
ReplyDeleteP.S. Meni se jako sviđa ovaj koncept popodnevne drijemke :) a i besplatnih tapasa! (apel našim bistroima i kafićima) :D
ReplyDeleteUživala sam prije 20 godina oko pola godine u Šapnjolskoj i još se sjećam tih divnih dana eh da mi je sa ovom pameću se vratiti u prošlost.Ali šta je tu je..
ReplyDeleteDivan post a salata za prstiće oblizati.
I da obavezno je posjeti oni su kao i mi po temperamentu jako gostoljubivi, brbljavi i nadasve simpatični jedino imaju veliku manu samo pričaju španjolski čak ni talijanskim se ne služe.Najbolji prijatelji su nam u Barci bili Englezi s kojim a smo i danas veliki prijatelji.
Bas mi je drago vidjeti post sa spanjolskom kuhinjom. studiram spanjolski pa se osjecam jako blisko ovakvim receptima (blisko makar samo u srcu kad vec trenutno ne mogu biti u spanjolskoj :D)
ReplyDeleteOd tapasa, churrosa do svakakvih recepata s morskim plodovima - volim ih sve :)))
obožavam Lanine recepte! I sama sam isprobala dosta njenih recepata i bila oduševljena (polvorones, roscos de vino, gazpacho...)! zahvaljujući njenim receptima upoznala sam jedan divan dio španjolske kuhinje .
ReplyDeleteOdličan recept i drago mi je da si linkala recepte s Coolinarike (na kojoj se inače teško snalazim pa ne znam koji su provjereni recepti).
ReplyDeleteIzgleda predivno,...hvala što sa nama dijeliš ove delicije i inspiracije!Španjolsku nisam posjetila, ali nadam se u budućnosti da ću imati priliku! Pozdrav!
ReplyDeleteOvo je toliko lijepo, a slike su da ostanes bez daha, super post. Bas lijepo sa nekim spanskim jelom.
ReplyDeleteOdlična salatica sa morskim plodovima! I ja sam jedna od onih koje vole Lanine recepte. Moram još dodati da sam oduševljena i njenom zbirkom lutkica koje su česte na njenim fotografijama.
ReplyDeleteDraga Majo, post je divan, zaista divan!! Bas mi je drago videti sebe i Spanjolsku na ovaj nacin haha. Iskreno se nadam da ce recepti posluziti kao dobra ideja za letnje salate i da se eto, malo spozna nesto od spanjolske kuhinje a da to nije "paella" niti "tortilla" (niti "churros" haha)
ReplyDeleteIsto tako zahvaljujem curama koje su me spomenule u komentarima !!! Pusa velika i veeeeliki pozdrav za sve !!
Hasta Pronto !!!
Lana
Hvala vam svima na komentarima :) Lana je zaista divna i isprobala sam mnogo njenih recepata tako da sam sigurna da će vam se i ovaj svidit :) Drago mi je da vam se sviđa!
ReplyDeleteLanice, hvala ti šta si bila dio ovoga :)
Bas mi je drago da ti je Lana gost! Jako ju volim, draga mi je, volim njene fotke i recepte... :) Jedna od najsimpaticnijih osoba na Coolinarici. Nisam imala pojma da je udata za Spanca. Ja sam mislila da ona samo studira tamo...
ReplyDeleteDivan post!
Ovo je predivno. Puno hvala tvojoj gošći i tebi što ste ovu divotu podelile sa nama.
ReplyDeletejoooj, ja gladna :))))
ReplyDeleteLanu obožavam osobno,jednako tako i njene recepte koje sam mnoge probala i mogu samo reći da su fantastični,kao i njezine slike,i način na koji svojstveno prezentira španjolsku kuhinju..divan post Majo,zbilja sam uživala..veliki pozdrav:)
ReplyDeleteOvo ću svakako pribeležiti kao sjajan recept za vruće dane i to kao glavno i jedino jelo!
ReplyDeleteKrasno izgleda, baš idealno ljetno predjelo.
ReplyDeleteSvaki put se oduševim novim gostom kod tebe i kod Tamare pa sam se tako oduševila i Lanom, hvala ti što si nam je predstavila. Posebno mi je drago što je iz Španjolske, dva puta sam tamo uživala, a Madrid mi je ostao u posebno lijepom sjećanju. A ova salata, stvarno je odlična, sigurna sam da bi nakon isprobavanja i nju dugo pamtila. Izgleda prekrasno !
ReplyDeleteHello my family member! I wish to say that this article is awesome, nice written and include almost all vital infos.
ReplyDeleteI would like to peer extra posts like this .
Feel free to surf my blog post ... click here button