Mjesec srpanj
nacionalni je mjesec sladoleda i svakakvih smrzastih lizalica ;)
Ovog puta bez kuhanja smiksala sam sladoled s jogurtom i jednostavno ga
zamrznila.
Za sladoled
kažu da je najstarija slastica na svijetu, a k tome i najpopularnija.
Prema jednoj
priči, još su prije 3000 godina Kinezi poznavali sličnu recepturu koja je
oduševila Korčulanina Marka Pola koji je nakon povratka s Dalekog Istoka prvi
puta o njoj pisao 1292.g. kao slastici koja se služila u dvoru Kublaj-Kana.
Kažu da su kasnije po njegovim recepturama na talijanskom dvoru spremali
sladolede kao slasticu rezerviranu za bogatije slojeve ljudi.
Sladoled se i
spremao na dvoru Catharine de Medici koja je tajnu recepturu odala svom
suprugu, francuskom kralju Ferdinandu II. Kasnije se iz Francuske sladoled
proširio i u Englesku, a nakon 18. st. receptura više nije bila tajna i počeo
se širiti i preko Atlantika. Već 1774.g. u New Yorku sladoled se mogao kupiti
na ulici, a tek u 19. st. počeo se proizvoditi u Europi u zanatskim
radionicama.
Talijani još
uvijek igraju veliku ulogu u ovoj kremastoj slastici pa stalno pronalaze načine
kako je poboljšati. Tako, primjerice, na ulicama Rima možete pronaći sladoled
od kamilice, što je meni fascinantan podatak. Radila
sam ga jednom u kućnoj izvedbi i mogu samo reći da sam bila oduševljena :)
Na ovim
vrućinama koje dosežu svoje granice funkcioniram jutarnjim odlascima na plažu,
ponavljanjem do sada naučenog jer mi se ispit bliži, a u međuvremenu kuham. U
zadnje vrijeme, a možda je i ljeto tomu pripomoglo, privlači me talijanska
kuhinja, tako da ubuduće od mene možete očekivati većinu toga u tom stilu :)
Sladoled od zamrznutog jogurta i višanja
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
·
180 g kremastog čvrstog jogurta
ili Grčkog jogurta
....................................................................................................................................................
·
120 g svježih ili zamrznutih
višanja, očišćenih
....................................................................................................................................................
·
60 g svježih ili zamrznutih
ribizla, po želji
....................................................................................................................................................
·
1 žlica kristal šećera ili 1
žlica tekućeg meda
.....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Višnje operite pa očistite od
koštica.
...................................................................................................................................................
·
Sve sastojke stavite u blender pa
miksajte oko pola minute dok se ne stvori glatka smjesa.
...................................................................................................................................................
·
Smjesu izlijte u plastičnu
posudicu, zatvorite poklopac i ostavite u zamrzivaču da se stvrdne u teksturu
sladoleda. U tijeku procesa zamrzavanja, izmiješajte mješavinu oko 3 puta kako
biste izbjegli stvaranje kristalića leda po sladoledu.
...................................................................................................................................................
·
Poslužite ohlađeno.
...................................................................................................................................................
English version
July
is a national month of Ice cream.
The story of ice cream begins a long,
long time ago in a most beautiful place. The story of ice cream begins over
3,000 years ago in China.
In 1292, Marco Polo, a great adventurer,
returned from China to Italy with a new recipe for making snow ice cream. His
recipe called for mixing yak milk into snow in order to make it creamy. The
idea of mixing milk into snow ice cream caught on and soon the rich
people of Italy were enjoying frozen milk.
In
1533, Catherine de Medici of Florence (Italy) became the Queen of France when
she married the French king, Henry II. One of the things she took with her when
she moved from her home in Italy to her castle in France was her recipe for
making frozen milk. Soon, many of the cooks in France were making the delicious
treat. One French chef opened a shop to sell the tasty treat. He was the first
cook to add flavors like chocolate and strawberry to the frozen milk.
When Charles
I of England visited France in the 1600s, he was served frozen milk. He loved
it so much, he asked the French chef who served it to him to sell him the
recipe. Charles I took the recipe back to England with him and the rich people
of England began to eat the delicious cold dessert.
In 1700,
Governor Bladen of Maryland, who was from England, served ice cream to his
guests. Seventy-six years later, the first ice cream parlor in America opened
in New York City.
In 19th century the ice cream was produced in Europe in the craft workshops.
Italian people still play a big role in
this creamy desserts, and constantly finding their ways
to improve it. For example, on the streets of Rome you can find
chamomile ice cream, which is a fascinating figure to me. I
did it once in a home version and I can only say that I was
thrilled ;)
|
Frozen yogurt & cherry Ice cream
(serves 2)
You need:
·
180 g Greek yogurt
....................................................................................................................................................
·
120 g fresh or frozen cherries, pited
....................................................................................................................................................
·
60 g fresh or frozen
currants, optional
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp granulated sugar or liquid
honey
.....................................................................................................................................................
Steps:
·
Wash the fruit and clean the
stalks or pits.
...................................................................................................................................................
·
Place all ingredients in a food
processor and process until smooth.
...................................................................................................................................................
·
Pour the mixture into a plastic
container, close the lid. Freeze for couple of hours and in the meantime whip
it at least 3 times during the freezing process.
...................................................................................................................................................
·
Serve chilled.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Koju fantasticnu boju dobije ovaj sladoled od visnje.Predivno;)
ReplyDeleteGledam ovaj tvoj famozni sladoled i piam se gde se leto denulo. Kod nas kiša, vetar, hladno je i prosto mi dođe da uključim rernu da se malo zgrejem. Ja sam mislila da moj današnji post ostavim za septembar jer nije u skladu sa letom, ali kod nas kao da je jesen. Doduše, nama se ne može ugoditi. Kada je toplo svi kukaju, kada je hladno svi kukaju.
ReplyDeleteVolim ove zdrave varijante sladoleda i vidim da ću nakupiti puno lepih recepata ovog leta od svih vas. Setila sam se da moja mama ima ono sokoćalo za pravljenje sladoleda a ni ona sama nije znala čemu služi, pa ga možda prisvojim.
Sada uživamo u hladnim poslasticama a nekad su ljudi išli od sela do sela i prodavali led koji su držali u slami za velike pare.
krasne sličice i sladoled! Moram i ja napokon jedan domaći slatkač napraviti, sviđa mi se ovaj tvoj recept :)
ReplyDeleteHvala cure :)
ReplyDelete@ Jelena, moram i ja nabaviti taj aparat :) Obavezno ga uzmi od mame :)
Mmmmmmmmmmmm :) :) :)
ReplyDeleteOdusevljena sam fotografijama i blogom :)
A zamrznuti jogurt mi je danasnja opsesija :)
Bas lepo :)
Ova zdjelica na kraju mi je najljepša znači da je sladoled bio fin a tako jednostavan.
ReplyDeletePredivne slikice , i fenomenalan sladoled! Moram probati, mmmh :)
ReplyDeleteJa do sada baš i nisam radila ili jela sladoled od zamrznutog jogurta iako je to prava ljetna poslastica. Vrijeme je definitivno da ga i sama napravim, zbilja je jednostavno i sigurno je jako fino. A kod tebe baš prekrasno izgleda.
ReplyDeleteMolim te napiši nam recept kako si napravila sladoled od kamilice, to bih baš jako voljela probati :). Hvala ti.
Hvala cure :)
ReplyDeleteBranka, radila sam ga davno po receptu od Roberte s Coolke, ali budem ga opet radila i stavila receptić. Do tada, receptić možeš pogledati na mom prastarom blogu: http://tamogdjezivimja.bloger.hr/post/sladoled-od-kamilice-u-gastro-avanturi/823233.aspx
joj kad vidim tvoje slike, sve bi ti pojela ..... i zdjelice polizala!!!
ReplyDeleteHvala ti Maja za recept za sladoled od kamilice, pravim ga sigurno nećakinji kada pođem u Dbk, ona je ljubitelj kamilice i ovo će joj biti iznenađenje . I hvala ti za link na tvoj stari blog. Na brzinu sam pogledala ali vratiti ću se opet tamo po još pokoji recept. Bravo za sve radove !
ReplyDelete@ Nema na čemu Branka :)
ReplyDelete@ Tamara, hvala ti :)
Kako jednostavne stvari mogu biti odlicne.Visnje jako volim a ribizle i da ne pominjem pa ih sigurno necu izostaviti. Odlican sladoled. Pozdrav!
ReplyDeletema diiiiiivan! Kako je dobro sjeo na ovu vrućinu! :)
ReplyDeletehttp://bite-my-cake.blogspot.com/2011/07/majin-sladoled-od-jogurta-i-visanja.html
Tamara, hvala ti od srca! Fotke su ti prekrasne! Ostavila sam ti comment ispod posta :) Kiss
ReplyDeletePrelep slaoled,jednostavno i sigurno ukusno. Bravo!
ReplyDelete