Ovih dana okovale su nas ledene
temperature i hladnije fronte. Hladnije? Točniji izraz bia bi... Ne znam ni
sama. U Trogiru je zadnji put snijeg pada na moj 13.-i rođendan, a zadrža se
svega nekoliko sati. Ove godine snijeg se zadrža 4 dana, kažu da tako nije bio
od 1956.-e godine. Bilo je zanimljivo
prva dva dana ludovat po snijegu ka dite i vidit Dalmaciju u bijelom pokrivaču,
a i M. je bia sretan jer je jedini ima zimske gume pa je jedini uspia pokrenit
naše auto. Ostali su ostali u mistu, a oni koji su ga i pokrenili na izlizanim
ljetnim gumama, bilo bi bolje da nisu. Ali da nam nije bilo hladno, je!
I auto nam se zaledia od hladnoće. Novi
akumulator i novi troškovi.
Danas se snijeg potpuno otopia, za sobom
je ostavia samo blato i jednu bajamu koja je pustila prve proljetne cvjetove.
Više sam tip koji voli vrućine, makar i one nesnosne, tako da pozdravljam svaki nagovještaj proljeća :)
Sjećam se kada sam kao predškolac ostala
cijelo lito kod ujaka i ujne na ljetovanju i da mi je ujna spremala pire od
krumpira i mrkvice kao i juhicu od mrkve. Teta je doktorica, zna šta valja :)
Onda sam prije neki dan odlučila napravit
svoju varijantu juhe od mrkve. Ako ste skeptični prema jabuci u ovoj juhi,
nemojte biti! Jabuka je juhici dala pomalo onaj brašnasti okus kao zamjena za ugljikohidratni
krumpir, a osim toga dala joj je i jednu notu svježine. Ne znam kako da vam to
opišem, jednostavno nećete vjerovati od čega je ova juha spremljena. Malo
korijandera poboljšalo joj je okus :)
Kada je M. probao ovu juhu nije mogao
vjerovati od čega je napravljena.
„Od
čega je ovo?“ – pita je.
„Mrkva“.
„Molim?“
„Mrkva.
Juha od mrkve. I jedne jabuke.
„Mmm
– baš ti je ovo fino!“
I tako smo pojeli do zadnje kapi juhu od
mrkve i jabuke.
Ja volim gušću juhu i volim kada je
pretvorena u kašu jer ako je ostavite u njenom izvornom obliku, to nije to :) Probajte je izmiksati štapnim mikserom! Naravno, ako volite rjeđe juhe, dodajte
još malo vode ili temeljca. Ja sam svoju radila s vodom.
Juha od pečene mrkve, jabuke i
korijandera
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 8 većih mrkvi, narezane na kriške
....................................................................................................................................................
· 1 velika jabuka, oguljena od kore
i narezana na kockice
....................................................................................................................................................
· 2 režnja češnjaka, u kori
(neoguljena)
....................................................................................................................................................
· 2 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
· 1 litra obične vode ili povrtnog
temeljca
....................................................................................................................................................
· 1/2 žličice sjemenki korijandera
....................................................................................................................................................
· 1/2 žličice soli, ili više po
želji
....................................................................................................................................................
· 1 žličica papra u zrnu
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Zagrijte pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
· U manjoj tepsiji poslažite
narezanu mrkvu i neoguljeni češnjak pa sve prelijte s maslinovim uljem, soli i
paprom. Dobro promiješajte tako da svi komadići mrkve budu nauljeni.
...................................................................................................................................................
· Pecite oko 25-30 minuta ili dok
mrkva ne omekša, ali pazite da ne uhvati smeđu boju.
...................................................................................................................................................
· Izvadite tepsiju iz pećnice pa
mrkvu stavite u veći lonac. Dodajte jabuku, sjemenke korijandera, još soli po
potrebi, pa istisnite pečeni češnjak. Prelijte vrućom vodom ili temeljcem pa
kuhajte još 15 minuta.
...................................................................................................................................................
· Maknite s vatre pa pažljivo
štapnim mikserom izmiksajte juhu u pire. Ako želite gušću juhu, dodajte manje
vode, a za rijeđu juhu dodajte još vode.
....................................................................................................................................................
· Poslužite u manjim zdjelicama
ukrašeno svježim kriškama jabuke i svježim paprom.
....................................................................................................................................................
English version
„What is this?“
– M. asked.
„Carrots!“
„Say
again?“ – he demanded.
„Carrots
- It's a Carrot soup. With one apple.“ – I told M.
„I
love it, it's amazing!“ – he laughed, and we have a bowl
of freshly made soup with carrots, apple and coriander.
If you want to make your guy a meal that
sets the mood for romance like no other, make a pot of soup. I sugest this one!
Roasted
Carrot and Apple Soup with coriander seeds
(serves 2)
You need:
· 8 large carrots, sliced
....................................................................................................................................................
· 1 large apple, peeled and chopped
....................................................................................................................................................
· 2 garlic cloves, unpeeled
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
· 1 liter plain water or vegetable broth
....................................................................................................................................................
· 1/2 tsp coriander seeds
....................................................................................................................................................
· 1/2 tsp sea salt
....................................................................................................................................................
· 1 tsp fresh pepper
....................................................................................................................................................
Steps:
· Preheat the oven to 400 F (200°C).
...................................................................................................................................................
· Place carrots and unpeeled garlic
cloves onto baking sheet and drizzle with olive oil, salt and pepper. Make sure
to coat pieces evently with oil.
...................................................................................................................................................
· Bake for 25-30 minutes, or until
the carrots are tender, but not browned.
...................................................................................................................................................
· Remove the carrots from the oven
and put into large cooking pot. Add chopped apple, coriander seeds, more salt
if needed and squeezed roasted garlic. Pour hot water or vegetable broth over
vegetables. Bring to a boil and then simmer for 15 minutes.
...................................................................................................................................................
· Transfer contents of saucepan to
blender, in batches, and puree until smooth, but be very careful while blending
hot soup. For a thicker soup, usse less water (or for a thinner soup, use more
water or broth).
....................................................................................................................................................
· Divide into two bowls and garnish
with fresh apple slices and pepper.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Fantasticna juha i prica uz nju, a slike... tvoje slike obozavam. Veliki pozdrav, hvala za ovaj dozivljaj i nadam se da ce proljece brzo.
ReplyDeleteGordana, hvala ti :)
DeleteMoj stav prema mrkvi se mijenjao s godinama. Najprije sam ju jela. Pa sam ušla u pubertet i onako mušičava izbacila pola hrane koja mi se nije sviđala, a na tom popisu je bila i mrkva (čak ni francusku salatu nisam jela zbog nje). Tek uz supruga sam opet počela jesti sve te namirnice koje sam onda izbacila iz svoje prehrane. Nekad davno bih pobjegla od ove juhe, a sad bi mi dobro došla za okrepljenje, taman sam bolesna.
ReplyDeleteTamara, nadam se da ćeš brzo ozdravit :)
Deletekrasna juhica da nas zagrije!!volim pečeno povrće, skroz promjeni okus juhe!!
ReplyDeleteTamara, skroz se slažem s tobom. Pečeno povrće u juhi je puno bolje :)
DeleteVolim ovakve čorbice i mislim da je dodatak jabuke pun pogodak (moram i ja to probati) a fotkice tako okrepljuju svojim lepim, živim, bojama s obzirom da je ovde napolju neverovatna bljuzga i sivilo...
ReplyDeleteOliveera, obavezno probaj dodat jabuku. Ja je od sada dodajem svemu :)
DeleteInače ne volim nikakve vrste juha, ne znam zašto :/ ali da ovo tvoje izgleda i zvuči primamljivo nema sumnje :)
ReplyDeleteHvala ti :) Ja volim sve "na žlicu" :)
DeleteI ja volim kad je gušća, baš ti je krasna, pršti vitaminima i boja joj je neodoljiva!
ReplyDeletePS. sad sam primjetila novi header na blogu, presladak je :)
ReplyDeleteTamara, hvala ti :)
DeleteMaja moram reći da sam prije svega uživala u slikama, tako su dobre, lijepe, pune boje ..., oduševljena sam ! A tu je i recept za juhu "po mome". Baš volim mrkvu i to u svim mogućim kombinacijama. Sigurna sam da ovdje jabuku treba ostaviti, recept sam zabilježila i pravim je !
ReplyDeleteBranka, hvala ti! Ovo mi je bia prvi put da sam stavila jabuku, ne mogu opisat taj osvježavajući okus. Strava je! Već planiram raditi i ostale guste juhice s njom :) Ona daje nekakav osvježavajući okus, a ne osjeti se :)
DeleteTvoj post je poslao malo proleća u Beograd u kom je do malopre ponovo padao sneg:-((( Već je uveliko dosadio!
ReplyDeleteOva čorbica ti je sjajna naročito za mene koja nesmem da jedem kromprir, retko pečem povrće za ove krem čorbe ali kada se to uradi onda je to stvarno doživljaj. Bravo!
Vesna, hvala vam :) nadam se da će i u Beograd stić malo proljeća ubrzo! Već mi je dosta zime :)
DeleteHi! It looks very delicious. Thanx for sharing..
ReplyDeleteTulpar, thank you so much!
DeleteNama tek predstoji otapanje, a onda kao po običaju bljuzgavica koja traje i traje. Smešno mi je kako svi idemo ulicom i samo gledamo na gore da s eneka ledenica ne odlomi. Pogledaš na gore, a onda svi pogledaju isto tako.
ReplyDeleteNisam probala kombinaciju jabuke sa šargarepom i verujem da je super, zašto ne bi bilo dobro. Kako si super ufotkala ovo. Meni su te čorbice naproblematičnije za fotkanje, a ti to tako dobro radiš. Ova poslednaj pomazana posudica je strava.
Jelena, tako ti je i nama bilo prvih dana. A onda su vatrogasci spasili stvar i čistili gradske krovove da se ne dogodi ono o čemu ti pričaš.
DeleteHvala ti :)
Moja prva misao je bila: Ma ovo neću nikad probat.. A onda sam pročitala cijeli post i pomislila da mora biti nešto u tome! Jednostavno je, pa ajde, probat ću :) Vjerujem tvom ukusu! :)
ReplyDeleteMarina, ako voliš mrkvu i jabuku, volit ćeš i ovo. U ovoj juhici prevladava mrkva, jabuka se skoro pa da i ne osjeti, ona joj daje jednu svježu notu.
DeleteI ja sam ljetni tip, daj mi sunce, zelenilo, plavetnilo i sl. Snijeg mogu gledati kako pada al da ne moram ić van. Iako ove godine (pohvalno) sam se čak i sanjkala ;) Juhica izgleda fenomenalno. Odlična ideja zamjeniti krumpir s jabukom. Morat ću to isprobati. Ja sam baš sinoć napravila gustu juhu od kafriola i kelja. Servirala sam je s prepečenim sezamom. Meni je bila odlična. Muž i dijete nisu pretjerani ljubitelji gustih juhica. A ja...:)
ReplyDeleteDa mi je bilo vidit tvoje sanjkanje, sigurno je bilo bolje od mog :) Ja uobičajeno nekome nešto razbijem, ili razbijem samu sebe :) Nadam se da će vam se snijeg brzo otopit i da će doć toplije vrime, nekako svi živnemo :)
DeleteJako mi se sviđa to što si ovaj post napisala s dalmatinskim naglaskom. Baš je fino sjeo :D A fino bi sjela i juhica. Od mrkve mi je najdraža, a sigurna sam da je s jabukom izvrsna!
ReplyDeleteMonika, hvala ti :) Znam da ti voliš eksperimente kao i ja, tako da sam sigurna da će tebi ova juhica prijat :)
DeleteČorbica izgleda neodoljivo, a baš me zaintrigirala ta jabuka!
ReplyDeletePost me baš razveselio, sve to vidim i mogu da zamislim... Imam par fotografija iz 56 sa tim snegom, deda i njegovi prijatelji su napravili sneška u Šibeniku :)
:) Moja mama se rodila tek 56-e, tako da se ona ne sijeća tog snijega! Super je kada imaš takve uspomene :)
DeleteHvala ti Sanja :)
Volim ovakve kremaste juhe a mogu zamisliti miris pečene mrkve, jako dobra kombinacija jer volim i juhu od pečene tikve i zaista imaju drugačiji okus.
ReplyDeleteUživala sam, na tvom blogu proljeće je već došlo. Juhica famozna.
ReplyDeleteSavrsen recept.Pre, predivna boja!Mora da je vrh ukusna!
ReplyDeleteLovely soup! I make carrot soups frequently, but never added apples to it, will give it a try next time!
ReplyDeleteBas fina kombinacija... Pravila sam vec corbu od sargarepe, ali nisam dodavala jabuku. Verujem da je fino, jer znam da jabuka super ide u mnogim slanim kombinacijama... :)
ReplyDeleteNe volim ni hladnoću ni vrućinu a ne valja ni to. Nekada sam voljela bar vrućinu:)
ReplyDeleteA juha mi je predivna samo ne znam šta bi mm rekao kada bih mu rekla da je u njoj jabuka. Hahaha... mogu samo zamisliti kako bi me pogledao:) Tako ti ja njemu nikada ne kažem šta ima u nečemu. Tek kasnije kada se nauči na nešto novo onda sazna, ko ga šiša kada je ziheraš!!!
Gorgeous shots and what a scrumptious looking soup.
ReplyDeletethat looks so delicious!
ReplyDeleteMajo ova kombinacija mi se jako sviđa mrkvice i jabuke,vjerujem da je vrlo osvježavajuća juha,iskreno tako mi osvježavajuće djeluju i ove tvoje slike,baš se osjeti dah proljeća u ovim divnim bojama,,jako lijepo:)
ReplyDeleteOva juhica mi je prekrasna <3
ReplyDeleteCure, hvala vam svima na komentarima :) Sigurna sam da vas ova juhica neće razočarati, jabuka mi je bila pravo iznenađenje i već nam je uslijedila juha od domaće cikle. Opet s jabukom :)
ReplyDeletebaš sam neki dan nešto kombinirala mrkvu i korijander, a eto vidim i jabuka je dobra ideja, probat ću sigurno, već sam kombinirala jabuku u sličnim juhama i jako mi se dopada kako sve ukupno zaokružuje
ReplyDeleteI love this soup. I can taste how apple and carrot go together. Thanks!
ReplyDeleteMarina, thanks!
DeleteWhat a lovely soup! A delicious combination with the apple to sweeten things up!
ReplyDeleteReeni, thank you! Kisses
DeleteWhat a unique combination and i never herd about it :) it looks yummy and healthy! love your over head shot here:)
ReplyDeleteThanks Ira :)
DeleteI think my children will love carrot and apple combination. I love the bright color in the soup and it opens up our appetite. Great recipe, Maja!
ReplyDeleteI love carrot soup. I usually add some tomatoes too in it but going to try your version next time! Those are beautiful bowls.
ReplyDeleteDopada mi se ova kombinacija :), moram probati. Fotkice su ti krasne!
ReplyDeleteSviđa mi se kombinacija, moram isprobati.
ReplyDelete