10.09.2012

Juha od hokaido tikve i divljeg luka/Hokkaido squash & Wild onion Soup

Please, scroll down for recipe in English


Nakon 7 dana provedenih u Bordeauxu (Francuska), M. i ja smo se jučer vratili kući s puta i još slažemo dojmove u glavi.
Razne vrste sireva, bijelo i crno vino, baguetti, croissanti, čokoladice, macaronsi, foie gras... Sve što smo vidjeli, sve što smo posjetili, sve što smo okusili, sve je bilo divno! 
I tek sada me čeka onaj najteži dio: odabir slika i post koji moram napisati kako bih vam što vjernije prenjela doživljaje za mene novog grada, novih delicija koje smo jeli šetajući predivnim gradom i kod naših domaćina.
Do tada vam ostavljam obećani receptić za juhicu od hokaido tikve.

Prije nego što smo otišli na put, krajem rujna kod nas je bilo prekrasno, baš pravo proljetno vrijeme koje je i priroda osjetila pa nam je podarila ciklame, šparoge i divlji luk.
Ne znam kako se divlji luk drugačije kod nas zove, samonikla je biljka i najčešće ga možete naći u maslenicima, vinogradima i po zapuštenim zemljištima. Ima duge tanke zelene listove i najčešće je bez lukovice, ili pak oni malo veći imaju malenu lukovicu (otprilike oko 1 cm).
Možete ga vidjeti na slikama pripreme u ovom postu, a o njemu više možete pročitati na ovom linku (stranica na engleskom jeziku).
Mi ga najčešće koristimo kao dodatak kuhanoj blitvi ili špinatu, ali budući da za mene hokaido tikva više odgovara nekom pikantnijem tonu, dodala sam divlji luk i nisam pogriješila.
Zapravo, s tikvama nikad ne možete pogriješiti :)
M. je samo rekao:“Nemoj sad da ovo bude prvi i zadnji put da si napravila ovu juhu. Baš je fina“ - i polizao (doslovno) cijeli tanjur.
Za mene je to dovoljan dokaz da je juhica bila ukusna.
Ukoliko ne možete naći divlji luk,možete koristiti i medvjeđi luk, mladi luk ili pak drugu vrstu luka.




    Juha od hokaido tikve i divljeg luka
    (za 2 osobe)


      Potrebni sastojci:

·       1 hokaido tikva srednje veličine (oko 500 g)
....................................................................................................................................................
·       2 mala krumpira, oguljena
....................................................................................................................................................
·       3 stabljike divljeg luka, nasjeckanog
....................................................................................................................................................
·       1 režanj češnjaka
....................................................................................................................................................
·       1 litra vode ili povrtnog temeljca
....................................................................................................................................................
·       ¼ žličice muškatnog oraščića, ribanog
....................................................................................................................................................
·       sol, papar
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Tikvu prepoloviti, očistiti od kore i špica, oprati pa meso tikve narezati na manje kockice.
...................................................................................................................................................
·       Krumpir oguliti, oprati pa narezati na kockice.
...................................................................................................................................................
·       Na malo maslinovog (ili običnog) ulja dinstati tikvu i krumpir oko 3 minute dok malo ne omekšaju, a potom dodati sjeckani divlji luk i češnjak. Donstati sve zajedno dok divlji luk i češnjak ne puste miris, stalno mijašajući da ne zagori.
...................................................................................................................................................
·       Dodati vodu, sol, papar te muškatni oraščić.
...................................................................................................................................................
·       Kuhati oko 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno juhicu pogledajte i promiješajte tijekom kuhanja.
...................................................................................................................................................
·       Kada je povrće omekšalo, štapnim mikserom povrće izmiksati u kašu, provjeriti slanoću pa poslužiti dok je još vruće.
...................................................................................................................................................



English version 

    Hokkaido squash & Wild onion Soup
    (serves 2)


      You need:

·       1 medium-sized hokkaido squash (500 g), peeled, seeded and chopped
....................................................................................................................................................
·       2 small potatoes, peeled and chopped
....................................................................................................................................................
·       3 small wild onions, finely chopped
....................................................................................................................................................
·       1 clove garlic, finely chopped
....................................................................................................................................................
·       1000 ml cold water or vegetable broth
....................................................................................................................................................
·       ¼ tsp grated nutmag
....................................................................................................................................................
·       salt, pepper
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       Wash the hokkaido squash, scoop out seeds and cut it into 1-inch (2-3 cm) chuncks. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Wash the potatoes and cut it into 1-inch (2-3 cm) chunks. Chop the wild onion and garlic. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Heat the olive oil (or regular oil) and add chopped squash and potatoes. Saute for about 3 minutes, then add wild onion and garlic. Saute just for 1 minute. Cover with water or vegetable broth and add salt, pepper and nutmeg.
...................................................................................................................................................
·       Cook for about 30 minutes or until the squash is soft.
...................................................................................................................................................
·       Puree the soup and serve hot.
...................................................................................................................................................


 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart! 







Pin It Now!

22 comments:

  1. A deliciously seasonal soup!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  2. Juha je odlična! Veselim se novom postu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti. Sa tikvama nikad ne možeš pogriješiti :)

      Delete
  3. Kod mene je maslinik pun divljeg luka, i ja ga obožavam kao dodatak blitvi :) Juha mi se jako sviđa i juhu ću rado isprobati pogotovo zato jer sam napokon uspio uzgojiti tikve (nisu nešto spektakularne, ali za prvi puta nakon tri godine pokušavanja ja sam zadovoljan, upotrebljive su). Veselim se postu i dojmovima sa putovanja. Vjerujem da si oduševljana, mene je u Parizu oduševila Francuska kuhinja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napokon netko tko zna šta je divlji luk :) Mi ga prečesto jedemo, jakoje zdrav, a i bolji mi je od mladog luka. Medo, veselim se tvojim bundevama!

      Delete
  4. Predivna juha, slike fantasticne i radujem se da cujem i vidim o putovanju :) Veliki pozdrav

    ReplyDelete
  5. Kako bi mi prijao jedan tanjirić ove lepe čorbice ovako prehlađenoj!

    Ja stalno gledam po pijaci tražeći ovu bundevu ali nikako da je spazim. Baš me interesuje razlika u odnosu na ostale.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vesna, kod nas ih ima na tržnici u zadnje dvije godine. Prije toga sam ih nalazila samo u trgovačkim centrima. Meni su osobno hokaido i butternut tikva dvije najdraže - odgovaraju mi u juhama kao ljutkasta varijanta, kao slatkasta varijanta u juhama s dodatkom slatkog vrhnja ili pak kao kolač - muffini, pite, štrudle...

      Delete
  6. juhu od bundeve volim..očarala me boja
    vrlo slično je i ja pripremam

    ReplyDelete
  7. Prekrasno mi izgleda, inače u posljednje vrijeme jedem sve vrste juha, počele su mi falit nakon što sam ih kao mala izbjegavala :D Pa mi je super i juha od tikve, njih mogu jesti kao samostalan obrok, jako su fine :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, hvala ti! I mi ih jedemo kao samostalan obrok - kada su guste jako su zasitne i hranjive :)

      Delete
  8. Fotke su krasne. Juha izgleda ukusno čak i meni koja baš ne volim juhe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aria, ako se tebi sviđa, onda znam da sam uspjela :) Hvala ti!

      Delete
  9. Super izgleda! ne znam jesi primjetila ali imas smajl u jednome tanjuru :)
    Tečaj za Vizažista

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivana, uopće nisam primjetila :) Hvala ti na komentaru :)

      Delete
  10. ovo izgleda jako dobro,..nadam se da si uzivala u Francuskoj,..
    meni je želja Provansa!!
    Fotografije,..odlične!
    topli pozdrav
    anita

    ReplyDelete