2.20.2012

Juha od pečene mrkve, jabuke i korijandera/Roasted Carrot and Apple Soup with coriander seeds

Please, scroll down for recipe in English


Ovih dana okovale su nas ledene temperature i hladnije fronte. Hladnije? Točniji izraz bia bi... Ne znam ni sama. U Trogiru je zadnji put snijeg pada na moj 13.-i rođendan, a zadrža se svega nekoliko sati. Ove godine snijeg se zadrža 4 dana, kažu da tako nije bio od 1956.-e godine.  Bilo je zanimljivo prva dva dana ludovat po snijegu ka dite i vidit Dalmaciju u bijelom pokrivaču, a i M. je bia sretan jer je jedini ima zimske gume pa je jedini uspia pokrenit naše auto. Ostali su ostali u mistu, a oni koji su ga i pokrenili na izlizanim ljetnim gumama, bilo bi bolje da nisu. Ali da nam nije bilo hladno, je!
I auto nam se zaledia od hladnoće. Novi akumulator i novi troškovi.
Danas se snijeg potpuno otopia, za sobom je ostavia samo blato i jednu bajamu koja je pustila prve proljetne cvjetove. Više sam tip koji voli vrućine, makar i one nesnosne, tako da pozdravljam svaki nagovještaj proljeća :)


Sjećam se kada sam kao predškolac ostala cijelo lito kod ujaka i ujne na ljetovanju i da mi je ujna spremala pire od krumpira i mrkvice kao i juhicu od mrkve. Teta je doktorica, zna šta valja :)
Onda sam prije neki dan odlučila napravit svoju varijantu juhe od mrkve. Ako ste skeptični prema jabuci u ovoj juhi, nemojte biti! Jabuka je juhici dala pomalo onaj brašnasti okus kao zamjena za ugljikohidratni krumpir, a osim toga dala joj je i jednu notu svježine. Ne znam kako da vam to opišem, jednostavno nećete vjerovati od čega je ova juha spremljena. Malo korijandera poboljšalo joj je okus :)

Kada je M. probao ovu juhu nije mogao vjerovati od čega je napravljena.
„Od čega je ovo?“ – pita je.
„Mrkva“.
„Molim?“
„Mrkva. Juha od mrkve. I jedne jabuke.
„Mmm – baš ti je ovo fino!“

I tako smo pojeli do zadnje kapi juhu od mrkve i jabuke.
Ja volim gušću juhu i volim kada je pretvorena u kašu jer ako je ostavite u njenom izvornom obliku, to nije to :) Probajte je izmiksati štapnim mikserom! Naravno, ako volite rjeđe juhe, dodajte još malo vode ili temeljca. Ja sam svoju radila s vodom.



Juha od pečene mrkve, jabuke i korijandera
 (za 2 osobe)

      Potrebni sastojci:

·       8 većih mrkvi, narezane na kriške
....................................................................................................................................................
·       1 velika jabuka, oguljena od kore i narezana na kockice
....................................................................................................................................................
·       2 režnja češnjaka, u kori (neoguljena)
....................................................................................................................................................
·       2 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·       1 litra obične vode ili povrtnog temeljca
....................................................................................................................................................
·       1/2 žličice sjemenki korijandera
....................................................................................................................................................
·       1/2 žličice soli, ili više po želji
....................................................................................................................................................
·       1 žličica papra u zrnu
....................................................................................................................................................

     
      Priprema:

·       Zagrijte pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
·       U manjoj tepsiji poslažite narezanu mrkvu i neoguljeni češnjak pa sve prelijte s maslinovim uljem, soli i paprom. Dobro promiješajte tako da svi komadići mrkve budu nauljeni.
...................................................................................................................................................
·       Pecite oko 25-30 minuta ili dok mrkva ne omekša, ali pazite da ne uhvati smeđu boju.
...................................................................................................................................................
·       Izvadite tepsiju iz pećnice pa mrkvu stavite u veći lonac. Dodajte jabuku, sjemenke korijandera, još soli po potrebi, pa istisnite pečeni češnjak. Prelijte vrućom vodom ili temeljcem pa kuhajte još 15 minuta.
...................................................................................................................................................
·       Maknite s vatre pa pažljivo štapnim mikserom izmiksajte juhu u pire. Ako želite gušću juhu, dodajte manje vode, a za rijeđu juhu dodajte još vode.
....................................................................................................................................................
·       Poslužite u manjim zdjelicama ukrašeno svježim kriškama jabuke i svježim paprom.
....................................................................................................................................................



English version

 „What is this?“ – M. asked.
„Carrots!“
„Say again?“ – he demanded.
„Carrots - It's a Carrot soup. With one apple.“ – I told M.
„I love it, it's amazing!“ – he laughed, and we have a bowl of freshly made soup with carrots, apple and coriander.
If you want to make your guy a meal that sets the mood for romance like no other, make a pot of soup. I sugest this one!



      Roasted Carrot and Apple Soup with coriander seeds
      (serves 2)

      You need:

·       8 large carrots, sliced
....................................................................................................................................................
·       1 large apple, peeled and chopped
....................................................................................................................................................
·       2 garlic cloves, unpeeled
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·       1 liter plain water or vegetable broth
....................................................................................................................................................
·       1/2 tsp coriander seeds
....................................................................................................................................................
·       1/2 tsp sea salt
....................................................................................................................................................
·       1 tsp fresh pepper
....................................................................................................................................................

     
      Steps:

·       Preheat the oven to 400 F (200°C).
...................................................................................................................................................
·       Place carrots and unpeeled garlic cloves onto baking sheet and drizzle with olive oil, salt and pepper. Make sure to coat pieces evently with oil.
...................................................................................................................................................
·       Bake for 25-30 minutes, or until the carrots are tender, but not browned.
...................................................................................................................................................
·       Remove the carrots from the oven and put into large cooking pot. Add chopped apple, coriander seeds, more salt if needed and squeezed roasted garlic. Pour hot water or vegetable broth over vegetables. Bring to a boil and then simmer for 15 minutes.
...................................................................................................................................................
·       Transfer contents of saucepan to blender, in batches, and puree until smooth, but be very careful while blending hot soup. For a thicker soup, usse less water (or for a thinner soup, use more water or broth).
....................................................................................................................................................
·       Divide into two bowls and garnish with fresh apple slices and pepper.
....................................................................................................................................................



P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!



Pin It Now!

51 comments:

  1. Fantasticna juha i prica uz nju, a slike... tvoje slike obozavam. Veliki pozdrav, hvala za ovaj dozivljaj i nadam se da ce proljece brzo.

    ReplyDelete
  2. Moj stav prema mrkvi se mijenjao s godinama. Najprije sam ju jela. Pa sam ušla u pubertet i onako mušičava izbacila pola hrane koja mi se nije sviđala, a na tom popisu je bila i mrkva (čak ni francusku salatu nisam jela zbog nje). Tek uz supruga sam opet počela jesti sve te namirnice koje sam onda izbacila iz svoje prehrane. Nekad davno bih pobjegla od ove juhe, a sad bi mi dobro došla za okrepljenje, taman sam bolesna.

    ReplyDelete
  3. krasna juhica da nas zagrije!!volim pečeno povrće, skroz promjeni okus juhe!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, skroz se slažem s tobom. Pečeno povrće u juhi je puno bolje :)

      Delete
  4. Volim ovakve čorbice i mislim da je dodatak jabuke pun pogodak (moram i ja to probati) a fotkice tako okrepljuju svojim lepim, živim, bojama s obzirom da je ovde napolju neverovatna bljuzga i sivilo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oliveera, obavezno probaj dodat jabuku. Ja je od sada dodajem svemu :)

      Delete
  5. Inače ne volim nikakve vrste juha, ne znam zašto :/ ali da ovo tvoje izgleda i zvuči primamljivo nema sumnje :)

    ReplyDelete
  6. I ja volim kad je gušća, baš ti je krasna, pršti vitaminima i boja joj je neodoljiva!

    ReplyDelete
  7. PS. sad sam primjetila novi header na blogu, presladak je :)

    ReplyDelete
  8. Maja moram reći da sam prije svega uživala u slikama, tako su dobre, lijepe, pune boje ..., oduševljena sam ! A tu je i recept za juhu "po mome". Baš volim mrkvu i to u svim mogućim kombinacijama. Sigurna sam da ovdje jabuku treba ostaviti, recept sam zabilježila i pravim je !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Branka, hvala ti! Ovo mi je bia prvi put da sam stavila jabuku, ne mogu opisat taj osvježavajući okus. Strava je! Već planiram raditi i ostale guste juhice s njom :) Ona daje nekakav osvježavajući okus, a ne osjeti se :)

      Delete
  9. Tvoj post je poslao malo proleća u Beograd u kom je do malopre ponovo padao sneg:-((( Već je uveliko dosadio!
    Ova čorbica ti je sjajna naročito za mene koja nesmem da jedem kromprir, retko pečem povrće za ove krem čorbe ali kada se to uradi onda je to stvarno doživljaj. Bravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vesna, hvala vam :) nadam se da će i u Beograd stić malo proljeća ubrzo! Već mi je dosta zime :)

      Delete
  10. Hi! It looks very delicious. Thanx for sharing..

    ReplyDelete
  11. Nama tek predstoji otapanje, a onda kao po običaju bljuzgavica koja traje i traje. Smešno mi je kako svi idemo ulicom i samo gledamo na gore da s eneka ledenica ne odlomi. Pogledaš na gore, a onda svi pogledaju isto tako.
    Nisam probala kombinaciju jabuke sa šargarepom i verujem da je super, zašto ne bi bilo dobro. Kako si super ufotkala ovo. Meni su te čorbice naproblematičnije za fotkanje, a ti to tako dobro radiš. Ova poslednaj pomazana posudica je strava.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, tako ti je i nama bilo prvih dana. A onda su vatrogasci spasili stvar i čistili gradske krovove da se ne dogodi ono o čemu ti pričaš.
      Hvala ti :)

      Delete
  12. Moja prva misao je bila: Ma ovo neću nikad probat.. A onda sam pročitala cijeli post i pomislila da mora biti nešto u tome! Jednostavno je, pa ajde, probat ću :) Vjerujem tvom ukusu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marina, ako voliš mrkvu i jabuku, volit ćeš i ovo. U ovoj juhici prevladava mrkva, jabuka se skoro pa da i ne osjeti, ona joj daje jednu svježu notu.

      Delete
  13. I ja sam ljetni tip, daj mi sunce, zelenilo, plavetnilo i sl. Snijeg mogu gledati kako pada al da ne moram ić van. Iako ove godine (pohvalno) sam se čak i sanjkala ;) Juhica izgleda fenomenalno. Odlična ideja zamjeniti krumpir s jabukom. Morat ću to isprobati. Ja sam baš sinoć napravila gustu juhu od kafriola i kelja. Servirala sam je s prepečenim sezamom. Meni je bila odlična. Muž i dijete nisu pretjerani ljubitelji gustih juhica. A ja...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da mi je bilo vidit tvoje sanjkanje, sigurno je bilo bolje od mog :) Ja uobičajeno nekome nešto razbijem, ili razbijem samu sebe :) Nadam se da će vam se snijeg brzo otopit i da će doć toplije vrime, nekako svi živnemo :)

      Delete
  14. Jako mi se sviđa to što si ovaj post napisala s dalmatinskim naglaskom. Baš je fino sjeo :D A fino bi sjela i juhica. Od mrkve mi je najdraža, a sigurna sam da je s jabukom izvrsna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Monika, hvala ti :) Znam da ti voliš eksperimente kao i ja, tako da sam sigurna da će tebi ova juhica prijat :)

      Delete
  15. Čorbica izgleda neodoljivo, a baš me zaintrigirala ta jabuka!

    Post me baš razveselio, sve to vidim i mogu da zamislim... Imam par fotografija iz 56 sa tim snegom, deda i njegovi prijatelji su napravili sneška u Šibeniku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Moja mama se rodila tek 56-e, tako da se ona ne sijeća tog snijega! Super je kada imaš takve uspomene :)
      Hvala ti Sanja :)

      Delete
  16. Volim ovakve kremaste juhe a mogu zamisliti miris pečene mrkve, jako dobra kombinacija jer volim i juhu od pečene tikve i zaista imaju drugačiji okus.

    ReplyDelete
  17. Uživala sam, na tvom blogu proljeće je već došlo. Juhica famozna.

    ReplyDelete
  18. Savrsen recept.Pre, predivna boja!Mora da je vrh ukusna!

    ReplyDelete
  19. Lovely soup! I make carrot soups frequently, but never added apples to it, will give it a try next time!

    ReplyDelete
  20. Bas fina kombinacija... Pravila sam vec corbu od sargarepe, ali nisam dodavala jabuku. Verujem da je fino, jer znam da jabuka super ide u mnogim slanim kombinacijama... :)

    ReplyDelete
  21. Ne volim ni hladnoću ni vrućinu a ne valja ni to. Nekada sam voljela bar vrućinu:)
    A juha mi je predivna samo ne znam šta bi mm rekao kada bih mu rekla da je u njoj jabuka. Hahaha... mogu samo zamisliti kako bi me pogledao:) Tako ti ja njemu nikada ne kažem šta ima u nečemu. Tek kasnije kada se nauči na nešto novo onda sazna, ko ga šiša kada je ziheraš!!!

    ReplyDelete
  22. Gorgeous shots and what a scrumptious looking soup.

    ReplyDelete
  23. Majo ova kombinacija mi se jako sviđa mrkvice i jabuke,vjerujem da je vrlo osvježavajuća juha,iskreno tako mi osvježavajuće djeluju i ove tvoje slike,baš se osjeti dah proljeća u ovim divnim bojama,,jako lijepo:)

    ReplyDelete
  24. Cure, hvala vam svima na komentarima :) Sigurna sam da vas ova juhica neće razočarati, jabuka mi je bila pravo iznenađenje i već nam je uslijedila juha od domaće cikle. Opet s jabukom :)

    ReplyDelete
  25. baš sam neki dan nešto kombinirala mrkvu i korijander, a eto vidim i jabuka je dobra ideja, probat ću sigurno, već sam kombinirala jabuku u sličnim juhama i jako mi se dopada kako sve ukupno zaokružuje

    ReplyDelete
  26. I love this soup. I can taste how apple and carrot go together. Thanks!

    ReplyDelete
  27. What a lovely soup! A delicious combination with the apple to sweeten things up!

    ReplyDelete
  28. What a unique combination and i never herd about it :) it looks yummy and healthy! love your over head shot here:)

    ReplyDelete
  29. I think my children will love carrot and apple combination. I love the bright color in the soup and it opens up our appetite. Great recipe, Maja!

    ReplyDelete
  30. I love carrot soup. I usually add some tomatoes too in it but going to try your version next time! Those are beautiful bowls.

    ReplyDelete
  31. Dopada mi se ova kombinacija :), moram probati. Fotkice su ti krasne!

    ReplyDelete
  32. Sviđa mi se kombinacija, moram isprobati.

    ReplyDelete