2.01.2011

Toskanska pita, recept za novinski članak & intervju/Tuscan pie, a recipe for a newspaper article & interview

(Please scroll down for Enlish version)


Sjećate se recepta za Toskansku pitu?

Ovim putem želim s vama podijeliti jednu veliku novost i zahvaliti svima na podršci koju ste mi pružili svojim komentarima ili ste barem jednom svratili na moj blog.

Naime, prošli tjedan jedan internetski portal (www.zdravakrava.hr) učinio me je neizmjerno sretnom kada je upravo moj recept Toskanske pite izabran za recept tjedna, te je u skladu s time objavljen i intervju s menom, a morala sam se i slikati za potrebe članka!
Receptić možete pronaći na gornjem linku, a možete ga pročitati i ovdje, a intervju Vam donosim na slijedećem linku (na kraju teksta kliknite na zelenu ikonicu "čitaj dalje" da biste pročitali cijeli članak). 
Ili, jednostavno, nastavite čitati dalje, cijeli intervju donosim u nastavku :)

Ovo je za mene jedna velika novost koja me čini neizmjerno sretnom jer sam se napokon usudila napraviti nešto samo za sebe, a meni osobno predstavlja potvrdu da sam, od malene curice kojoj je kuhanje bila igra, odrasla u djevojku kojoj je kuhanje postala velika ljubav i strast :)
Toskanska pita nije samo običan recept za mene, već recept koji je u mojoj kuhinji najčešće isproban, a u sebi krije jednu tajnu velikog i dugogodišnjeg prijateljstva, kao što sam Vam već i napisala u postu u kojem sam stavila i sam recept, a što možete pročitati i u samom intervjuu.


Original intervju (autor: Ana Kirin, objavljen 01.02.2011.g. na portalu www.zdravakrava.hr, link)
"Maja se natječe za kuharicu zime"
'Maja je sa svojom Toskanskom pitom postala kuharica tjedna'

Maja Matus iz Trogira poslala nam je svoj recept za Toskansku pitu s borovnicama i crvenim ribizlom i tako postala kuharica tjedna te ušla u izbor za kuharicu zime. Za svoju pitu Maja kaže da u sebi krije veliku tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva

Isprobaj Majin recept za Toskansku pitu!



'Kolači su moja strast'

''U prosincu prošle godine napunila sam 27 godina života, a time i 27 godina moje ljubavi prema kuhanju. Posljednjih mjeseci ta je ljubav orijentirana prema kolačima koje spremam svom suprugu i prijateljima. Naime, od malena sam puzala po kuhinji živcirajući sve oko sebe dok sam se pokušavala uspraviti do radnog stola, a prvi puta sam stala na noge držeći se upravo za kuhinjsku ploču, kako kaže moja majka'', kaže Maja i nastavlja svoju priču o ljubavi prema kuhanju:

"Ponekad mislim da moje kuhanje ima svoj životni put. Na samom početku rodilo se kao pomaganje baki koja me većinu toga i naučila o dalmatinskoj prehrani, potom je kao buntovni tinejdžer započelo svoju kombinaciju okusa i sastojaka dok su ukućani bili pokusni kunići, a zatim je preraslo u predivno pravljenje kolača."

Kolači su joj oduvijek bili izazov, prvenstveno iz razloga što nije imala od koga učiti, a sanjala je upravo o pravljenju kolača. Pristala je, kaže, na taj izazov, zasukala rukave i počela osmišljavati svoje kombinacije okusa!




'Jednog dana ću izdati svoju kuharicu'

Maja nam je ispričala kako joj je u studentskim danima, kada je spremala najteže ispite na fakultetu, pravljenje kolača bilo odmor, a kuhinja spas. Tada se i učlanila na jedan internetski portal uz koji je naučila male trikove od prekrasnih žena koje su joj pomagale sa svojim savjetima. Tako je postala i Cool chef mjeseca srpnja 2007. godine.

Nedugo nakon toga, pokrenula je i svoj internetski blog kako bi  svoje recpete podijelila s drugima, a jednog dana ima u planu izdati i svoju kuharicu.

Upravo iz tog razloga bila sam je ponosna i neizmjerno sretna kada je Zdrava Krava izabrala njezin recept za recept tjedna, "jer on u sebi krije veliku tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva".

Prvi put je Toskansku pitu od borovnica i crvenog ribizla Maja napravila u čast svjoj prijateljici Merici Mlinarić. Meri se odmah u nju zaljubila pa je ta torta postala nezaobilazna na njihovim zimskim nedjeljnim druženjima, kada jedna drugoj pripremaju kolače, te uz popodnevni čaj prelistavaju kuharice i pričaju o tome što će slijedeće smisliti.



'Godišnja doba na tanjuru'
''Odrasla sam u obitelji koja mi je usadila ljubav prema domaćoj hrani, a posjedujemo i mali vrt iz kojeg baka uvijek donosi svježe i ekološki uzgojeno sezonsko voće i povrće te svježe začinsko bilje. Upravo iz tog razloga smatram da je moja ljubav usmjerena upravo na pripremanje sezonske hrane jer volim domaće i svježe namirnice'', kaže Maja.
Ističe kako voli sva godišnja doba upravo zbog svježih namirnica koje se mogu upotrijebiti na razne načine:
"Za mene je proljeće divna kombinacija okusa koje priroda daje budeći se iz zimskog sna, ljeto je puno slasnih šumskih plodova i plodova mora, jesen volim zbog citrusa iz našeg vrta, a zimu zbog mogućnosti koje nam pružaju jabuke, kruške, domaće maslinovo ulje. Zbog tih svježih plodova htjela bih vrištati od sreće, u isti mah probati sve te okuse koji mi prolaze glavom dok razmišljam koji ću slijedeći kolač ispeći."

'Kuća u kojoj nikad ne manjka svježih namirnica'
Najdraže su joj namirnice bogate vitaminima poput cikle, špinata, borovnica, ribizla, jagoda i malina, morski plodovi te nazaobilazno domaće maslinovo ulje. Napominje kako ima sreću što većina toga raste u bakinom vrtu ili se može ubrati u šetnji prirodom, a budući da joj je brat ribar, uvijek u kući imaju i svježe ribe, tako da im zdravih i ukusnih namirnica u kući nikad ne fali, a pravoj kuharici to nije teško iskoristiti.
Maja kaže da zimi uvijek kuha u skladu s vremenom, koristeći svježe namirnice, a trudi se da svaki ručak završi slatkim desertom na kraju, i to sa sezonskim voćem iz bakinog vrta.
U slobodno vrijeme voli čitati knjige, sa suprugom šetati prirodom, no na kraju se ta šetnja uvijek pretvori u njezino traženje slasnih šumskih plodova pa već putem kući smišlja nove recepte...


English version:
Tuscan pie, a recipe for a newspaper article & interview

Remember my recipe for Tuscan pie (with homemade Dalmatian olive oil)?

I would like to share with you a great news in my life, so keep reading!
First of all, I would like to thank those who supported my blog with comments, and everyone who stopped by on my blog at least once :)

Last week some Croatian web site (www.zdravakrava.hr) made me immensely happy when they chosen my Tuscan pie recipe for the recipe of the week. In that purpose, they made an article about me :)

About interview you can read here: (make shure to include Google translate), or just keep reading, I will translate it for You :), and recipe you can find here (Please, scroll down for recipe in English).

This is a great news that makes me extremely happy because I finally dared to do something just for myself. Personally, it was a confirmation that I grew up from little girl who play games in the kitchen into a women who become passionated by cooking!
Tuscan pie is not just an ordinary pie recipe, it is recipe that is most often baked in my kitchen, and it hides a big secret and long-time friendship, as I already written in post.


Original interview (author: Ana Kirin, posted 1th February 2011. on internet newspaper www.zdravakrava.hr, link below)

'Maja with her Tuscan pie recipe become chef of the week'
Maja Matus from Trogir sent us her recipe for Tuscan pie with blueberries and red currant, and thus became the chef of the week.
For her pie Maja says that hides a great secret of a long-standing friendship.

Try Maja's Tuscan pie recipe!

'Cakes are my passion’
''In December last year I turned 27 years of life, and thus 27 years of my love for cooking. In recent months, this love is oriented for preparing cakes and pastries for my husband and my friends, ''said Maja and continues her story:
"Sometimes I think my cooking has its way of life. In the beginning it was born as a helping my grandmother who learned me everything I know about the Dalmatian food, then as arebellious teenager began its combination of flavors and ingredients experimenting on family, and then grew up into making beautiful cakes. "
For me cakes has always been a challenge, primarily because I did not have anyone to learn from. I accepted this challenge and began to devise my own flavor combinations!

'One day I'll publish my own cookbook'
Maja told us that she, in her worst student days when she was preparing the most difficult exams in law school, made cakes to relax. Then she signed in to a web site from where she had learned little tricks from the wonderful women who helped her with advices. So she became a Top Chef of July 2007.
Shortly after, she launched her own online blog to share her recipes with others, and one day she planning to publish her own cookbook. For that reason, she was so proud and extremely happy when we chose her recipe for a recipe of the week, "because it hides a great secret of a long-standingfriendship. "

Tuscan pie was the first pie Maja made in honor her friend Merica Mlinaric. Meri fall in love for this pie first time she tasted it, so that this cake has become a staple on their winter Sunday's gathering, when they enjoy in afternoon tea  and planed which the pie they do next. 

'Seasons on the plate'
''I grew up in a family that has instilled my love of homemade food, also, my grandmother has a small garden from she always bring us fresh and ecologically grown fruits and vegetables and fresh herbs. It is for this reason I believe that my love is just focused on preparing seasonal food because I love local and fresh ingredients'', says Maja.
She point out that she like all seasons because of the fresh foods that can be used in various ways:
"For me, spring is a wonderful combination of flavors that nature gives us, summer is a full of delicious wild fruits and seafood, I love fall because of citrus from our garden, and winter because of the possibility  to give us apples, pears and homemade olive oil. 
Because of the fresh fruit I want to scream with joy, at the same time try all the flavors!

‘The house in which never lack of fresh foods’
Her favorite food are rich in vitamins such as beetroot, spinach, blueberry, currant, strawberry and raspberry, seafood and homemade olive oil. 

Maja says that in winter she always cook using fresh ingredients, and try to complete every lunch with sweet seasonal dessert.

In her spare time she enjoys reading books, nature walk with her husband, but at the end of their walk always turned in her search of delicious wild berries and then with the house comes up with new recipes ...


Pin It Now!

9 comments:

  1. Majo! Deja vu :) čitam upravo ovaj tvoj post, jučer sam i ja stavila jedan iste tematike-skupa smo u utrci na zdravoj kravi za kuharicu zime i mogu samo reći da mi je od tuđih recepata do sada ovaj tvoj favorit! Jak mi je drago što si baš ti izabrana za natjecanje i lijepo te vidjeti na onim fotkama u članku. Članak je super. Sretno! :)

    ReplyDelete
  2. Draga Najo, videla sam ovaj članak juče i htela sam onako natenane da ga pročitam. ČESTITAM!!!!
    Pa ovo je prelepo! Mislim da bi se ja ponajviše radovala ovoj fotoknjizi koju ćeš dobiti. Ne samo da je pita fantastična, nego si ti tako medena i mila. Tako mi je drago što od ovih TV kuvara stranih i domaćih, neko vredniji pažnje dođe na red! Kada budeš izdala kuvaricu moraš mi je poslati! Već se predplaćujem unapred.
    Brat ribolovac. Genijalno. Menjam moj Dunav za tvoje more i svežu ribu. Pa naravno da su one korice za arancine potekle iz bakinog vrta. Predivno! Čestitam ti još jednom i samo tako nastavi, a može i jedan post od jače polovine o tome šta on tebi pravi. Tikvu izrezbarenu smo videli, ali hajde sad jedna muška večera da padne za našu pobednicu!

    ReplyDelete
  3. @Tamara, hvala ti :) Nisam imala pojma, al tako mi je drago radi tebe :) Ostavila sam ti (poduži) komentar ispod posta i u svemu ga potpisujem :)
    @Jelena moja, hval ti od srca :) :) Mislim da ćeš na kuharicu ipak morat pričekat koju godinu jer je to ipak projekt koji zahtjeva malo više vremena i pažnje,a namjeravam si i kupit bolji fotić :)
    Btw, što se tiče mog supruga, bojim se da tu priču nećemo dočekat :) On zna doslovno pofrigat jaje, napravit Francuski toast i bolje od mene razvlači kore za Bosansku sirnicu i mesnu pitu :) Budemo ti to pripremili :)

    ReplyDelete
  4. Čestitke i puno uspjeha u natjecanju! Recept je odličan! :)

    ReplyDelete
  5. Čestitam! Sve sam pročitala i želim ti sreću u izboru! I ja sam se prijavila pa znam kakav je osjećaj kad te izaberu! Pita izgleda predivno, a Merica je prava sretnica jer ju može probati! :)

    ReplyDelete
  6. Draga Majo, čestitke sa zakašnjenjem!
    pita je stvarno zaslužila nagradu :)

    ReplyDelete