Nedjelja nam je oduvijek bila najdraži
dan. I ne, ne mislim pritom na supruga i sebe, već na svoju prijateljicu Mericu
koju na žalost jedino onda (izuzev rijetkih prilika) mogu vidjeti.
Nedjelja je postala NAŠ dan – dan kada obje
sjedimo i listamo kuharice, časopise i listove ručno zapisanih recepata
pripremajući ukućanima iznenađenje.
Svaka, za tu priliku, ispeče po kolačić da onu drugu ugosti, bez obzira u čijoj se kući nalazile :)
Upravo zbog toga volim nedjelje!
Svaka, za tu priliku, ispeče po kolačić da onu drugu ugosti, bez obzira u čijoj se kući nalazile :)
Upravo zbog toga volim nedjelje!
Draga moja Meri, samo za tebe:
Potrebni sastojci (za 6 osoba):
2 jaja
135 g kristal šećera
90 g otopljenog maslaca
60 ml domaćeg maslinovog ulja
75 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g glatkog pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
125 g svježih ili zamrznutih borovnica
125 g svježih ili zamrznutih crvenih
ribizla
ribana korica 1 naranče
ribana korica 1 limuna
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jaja pomiješati s šećerom pa miksati oko 5 minuta dok
smjesa ne postane gusta i svijetložuta.
U pripremljenu smjesu jaja dodajte rastopljeni maslac,
maslinovo ulje, ekstrakt vanilije i mlijeko miješajući oko 1 minute između
svakog dodavanja sastojka.
Na kraju dodajte ribanu koricu naranče i limuna, malo
soli, malo po malo brašna, te prašak za pecivo.
Voće mora biti sobne temperature. Ako koristite
zamrznuto, treba biti na pola odleđeno, nikako rastopljeno da iz njega izlazi
sok. Voće pomiješajte s šećerom po volji.
1/4 voća umiješajte lagano kružnim pokretima u
pripremljeno tijesto.
Kalup namastite s malo rastopljenog maslaca.
Smjesu izlijte u kalup i stavite peći 20 minuta u
prethodno ugrijanoj pećnici na 175°C.
Nakon što je kolač na pola pečen, ostatak voća lagano
poredajte po površini kolača pa lagano žličicom utisnite voće u biskvit.
Stavite peći još 30 minuta na istoj temperaturi.
Poslužite posuto šećerom u prahu.
P.S. Recept sam preuzela od Jamiea Olivera, iako s dosta modifikacija.
Riječ je o tradicionalnoj Toskanskoj piti s sitnim grožđem fragola. Meni se ipak svidjela više u kombinaciji s maslinovim uljem, ribizlima i borovnicama :)
English recipe:
Riječ je o tradicionalnoj Toskanskoj piti s sitnim grožđem fragola. Meni se ipak svidjela više u kombinaciji s maslinovim uljem, ribizlima i borovnicama :)
English recipe:
Tuscan pie with Blueberries and Red Currant
Sunday has always been our favorite day. And no, I do not mean on my husband and me. I mean on my friend Merica, which I can see only on Sundays.
Sunday has become our day - the day when we both sit and list cookbooks, magazines and pages manually written recipes.
Sunday has become our day - the day when we both sit and list cookbooks, magazines and pages manually written recipes.
Each of us, for that occasion, bake cake or pie, no matter
whose house we met. That's why I love Sundays!
Neither this Sunday was no exception. Ever since I first made the Tuscan pie, Merica fell in love with it, and this weekend we jumped together in her front yard to caught with camera a whiff of the sunlight that peeked through the branches of an orange tree.
My dear Meri, this is just for you:
Neither this Sunday was no exception. Ever since I first made the Tuscan pie, Merica fell in love with it, and this weekend we jumped together in her front yard to caught with camera a whiff of the sunlight that peeked through the branches of an orange tree.
My dear Meri, this is just for you:
You need (serves 6):
2 eggs
135 g granulated sugar
90 g butter, melted
60 ml olive oil, homemade
75 ml milk
1 teaspoon vanilla extract
200 g cake flour
1/2 teaspoon baking powder
pinch of salt
125 g fresh (or frozen) blueberries
125 g fresh (or frozen) red currant
1 orange, finely grated zest
1 lemon, finely grated zest
powdered sugar, for sprinkling
135 g granulated sugar
90 g butter, melted
60 ml olive oil, homemade
75 ml milk
1 teaspoon vanilla extract
200 g cake flour
1/2 teaspoon baking powder
pinch of salt
125 g fresh (or frozen) blueberries
125 g fresh (or frozen) red currant
1 orange, finely grated zest
1 lemon, finely grated zest
powdered sugar, for sprinkling
Steps:
Preheat your oven at 350 F (175°C).
In a bowl, combine whole eggs with sugar and mix for 5 minutes until mixture
becomes thick and light yellow.
Add the butter, olive oil, vanilla extract and milk continuously mixing for 1 minute between each ingredient.
Finally, add orange and lemon zest, pinch of salt, flour and baking powder.
Fruit must be at room temperature. If you're using frozen fruit, it should be half-thawed, not melted.
Finally, add orange and lemon zest, pinch of salt, flour and baking powder.
Fruit must be at room temperature. If you're using frozen fruit, it should be half-thawed, not melted.
Mix gently 1/4 fruit (with circular movements) in the prepared mixture.
Brush the molds with melted butter.
Pour the mixture into a mold and bake 20 minutes on the same temperature.
After the cake is half baked, arrange the rest of the fruit lightly over the surface of the cake.
Brush the molds with melted butter.
Pour the mixture into a mold and bake 20 minutes on the same temperature.
After the cake is half baked, arrange the rest of the fruit lightly over the surface of the cake.
Bake for another 20-30 minutes on the same temperature.
Serve with powdered sugar.
Serve with powdered sugar.
P.S. Recipe is adapted from Jamie Oliver cookbook, but I modificated the recipe (I add olive oil, currant and bluebrries instend of fragola which is traditional in Tuscany).
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
Kakva divna tradicija koju ste započele vas dve. Jako mi se dopada. Ovde nema do smrznutih borovnica, iako ih izvozimo, a leti su paprene, ali može ovo i sa drugim voćem. Prelepe fotke, kao da sam tamo!
ReplyDeletePrekrasno, obožavam ovakve fotke sa drvom kao pozadinom, a pita je fantastična :)) jesi li ti to izišla van da samo uslikaš pitu?? :DD takve stvari i meni priliče, da je vani '10 i snijeg, ja bih izišla va samo da kolač slikam na snijegu :)))
ReplyDeleteHvala cure!
ReplyDelete@Jelena, može i sa drugim voćem. Prvi put kada sam ju radila bilo je po principu "stavi ono šta imaš" pa smo stavile borovnice i ribizle jer sam jedino to imala. Na kraju nam se svidilo i odsada ju stalno tako radimo :)
@Ebba, upravo tako - takve su fotke najbolje :)
Izvrstan kolač i baš bi ovakav i trebao poslije svih onih silnih prazničkih kolača.
ReplyDeleteA prijateljice su vrlo važne bar nama ženama i samo treba naći način za druženje. Ja sa svojima volim šetati:)
prekrasna nedjeljna tradicija i prekrasna pita :))
ReplyDeleteOhohoho.Ma odlično..izgleda a sigurna sam i ukus je fanatstičan
ReplyDeletePredobro izgleda, kad bi se preko zaslona računala moglo jesti :)
ReplyDeleteisprobana, nestala odmah dok je bila vruča :)
ReplyDelete@ 2cocoNuts, hvala ti :)
ReplyDelete