Možda nećete
vjerovati, ali sir u kombinaciji s voćem sve do nedavno nije bila moja omiljena
kombinacija. Nismo se baš pretjerano ljubili sir i ja. Pogotovo kada je sir
dolazio do izražaja s voćem poput višanja i malina.
Sjećam se da mi
je svekrva jednom napravila Crvenkapicu (kolač
sa sirom i višnjama iz kompota) i da sam taj komadić 5x5 cm jela kao da mi je
najgora noćna mora na tanjuru, a to je trajalo i trajalo jer sam se
prisiljavala pojesti nešto što nisam voljela. Trajalo je više od 45 minuta! Znate
li što sve možete napraviti u 45 minuta vašeg vremena umjesto da se trudite
pojesti nešto što ne volite samo kako ne biste nekog uvrijedili? Možete puno
toga, primjerice, napraviti novi kolač :)
Jednom sam
listajući Lisu naišla na recept s
marelicama i sirom i odlučila sam siru dati drugu šansu. Taj kolač me toliko
očarao da sam ga jedno ljeto napravila čak 32 puta, a ova kombinacija koju vam
nudim nastala je na bazi tog recepta, s vremenom malo promijenjena, adaptirana
okusima bourbon vanilin pudinga, svježih malina, bijele čokolade i želatine
rastopljene u soku limuna umjesto u običnoj vodi. Sve samo da dobijem THE
cheesecake, bez pečenja.
I eto ga, moj
najpoznatiji recept za Cheesecake! Jednom kada ga je moja ujna probala, više se
nije dala zaustaviti, tako da joj ga sada radim za svaki rođendan u kolovozu, a
često ga zna naručiti i za poklon nekom od prijatelja. Nije ostao nezapamćen ni
među njenim prijateljima doktorima – svi su čekali na moj „tajni“ recept za
ovaj kolač. Tko bi rekao da tako male i jednostavne stvari ostanu dugo
zapamćene? I meni i nekom drugom? Da ste me pitali prije par godina
demonstrativno bih odbijala svaki zalogaj kombinacije sir-voće i rekla bih vam
da neće doći dan u mom životu kada ću ja takvu kombinaciju voljeti. Ah, nikad
ne reci nikad!
Od početka
proljeća pa sve do sada napravila sam ga već 4 puta, a tu mu još neće biti
kraja jer možete stavljati maline, jagode, trešnje, višnje, marelice,
nektarine, a možete stavljati i kandirano voće, ušećereno voće... Sve za 15 minuta!
Napravite kolač
dan ranije tako da se fino stigne ohladiti, izvucite dvije stolice na balkon i
uživajte u ljetnim noćima, laganom povjetarcu i osobi do vas :)
Cheesecake s malinama i bijelom čokoladom
(za 1 kolač, 26 cm)
Potrebni sastojci:
Za podlogu:
·
200 g mljevenih Petit keksa
....................................................................................................................................................
·
125 g maslaca sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
1 žličica meda, po želji
....................................................................................................................................................
Za kremu:
·
800 g svježeg kravljeg sira
....................................................................................................................................................
·
200 ml slatkog vrhnja za šlag
....................................................................................................................................................
·
80 g šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·
200 g svježih malina
....................................................................................................................................................
·
1 limun, sok
....................................................................................................................................................
·
12 g mljevene želatine, bijele
....................................................................................................................................................
·
300 ml mlijeka
....................................................................................................................................................
·
40 g Bourbon vanilin pudinga,
prašak
....................................................................................................................................................
·
50 g bijele čokolade, otopljene
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Pripremite kalup za torte s
odvojivim dnom, veličine 26 cm. Obložite dno kalupa s papirom za pečenje.
Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Petit kekse (ili kekse koji su vam
najdraži) fino sameljite, pomiješajte s maslacem i žličicom meda. Smjesu koja
ne smije biti preljepljiva za ruke utisnite na dno kalupa. Smjesu razvucite
preko cijele površine, a površinu lijepo zagladite. Ostavite na sobnoj
temperaturi (jer će se podloga previše osušiti u hladnjaku i mrviti će se pri
rezanju).
..................................................................................................................................................
·
Hladno mlijeko pomiješajte s
vanilin praškom za puding (ili praškom za kremu s okusom vanilije). Dobro
promiješajte da se sve grudice razbiju. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Želatinu poprskajte s svježe
iscijeđenim sokom od limuna (oko 4 žlice), pa ostavite 10 minuta da želatina
nabubri. Nakon 10 minuta želatinu otopite na laganoj vatri, a otopljenu
ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
U većoj zdjeli, sir propasirajte
vilicom ili izmiksajte da vam se razbiju grudice, a potom dodajte šećer u
prahu, mlijeko s vanilin pudingom (nekuhano!), otopljenu bijelu čokoladu te
otopljenu želatinu. Dobro promiješajte da se svi sastojci spoje.
....................................................................................................................................................
·
Slatko vrhnje (nezaslađeno)
izmiksajte u čvrsti šlag, a potom umiješajte u kremu od sira.
...................................................................................................................................................
·
Oko 1/3 pripremljene kreme
razmažite preko podloge od keksa. Poslažite maline po cijeloj površini kreme, a
potom premažite s ostatkom kreme od sira. Površinu kolača zagladite i ostavite
u hladnjaku najmanje 6 sat, a najbolje preko noći.
...................................................................................................................................................
·
Poslužite ohlađeno, ukrašeno
malinama, listićima mente, šećerom u prahu...
....................................................................................................................................................
English version
Here you have it, my most popular cheesecake recipe
to share. It's amazing how little
things are the most popular.
Theese cake is my THE Cheesecake, the
first cheesecake I ever made, the first cheesecake I ever loved. The first, ultimate cheesecake recipe I
shared with my aunt who is famous in the medicine circles. From the first
momment she tried it, her's friends want to know the secret recipe... The
secret, and the easiest one :) And it's completed in 15 mins! Yes, without baking! :)
Put inside of the cream raspberries,
cherries, strawberries, canded fruit, whatever fruit you like.
It's refreshing specially in the summer
nights :)
Raspberry White chocolate Cheesecake
(makes 10-inch cake)
You need:
For the crust:
·
200 g finely crushed
biscuits/crackers
....................................................................................................................................................
·
125 g butter, room
temperature
....................................................................................................................................................
·
1 tsp honey, optional
....................................................................................................................................................
For the cream:
·
800 g fresh cottage cheese
....................................................................................................................................................
·
200 ml whipping cream
....................................................................................................................................................
·
80 g confectioner's
sugar
....................................................................................................................................................
·
200 g fresh raspberries
....................................................................................................................................................
·
1 lemon, freshly squeezed juice
....................................................................................................................................................
·
12 g grounded white
gelatin
....................................................................................................................................................
·
300 ml milk
....................................................................................................................................................
·
40 g Bourbon vanilla
pudding, powder
....................................................................................................................................................
·
50 g white chocolate, melted
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Cover a 10-inch (26 cm) cake mold
with parchment paper. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·
Combine crushed biscuits, butter
and honey until all ingredients incorporated. Cover the bottom of the cake mold
with the biscuits mixture and lightly press down with your fingers. Smooth.
Leave aside on the room temperature.
..................................................................................................................................................
·
Combine cold milk with powdered
vanilla pudding until incorporated (without baking!). leave aside.
...................................................................................................................................................
·
Sprinkle gleatine with freshly
squeezed lemon juice and leave aside for 10 mins. After 10 mins melt gleatine
on the stove on low heat. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·
In a large bowl, beat the fresh cheese
until smooth. Beat in the sugar, mixture of milk and powdered vanilla pudding,
melted white chocolate and gelatine. Combine until all ingredients are
incorporated.
....................................................................................................................................................
·
Beat the whipping cream until
stiff peaks form and add in the cheese.
...................................................................................................................................................
·
Coat the biscuit mixture with 1/3
part of cheese cream. Arrange fresh raspberries on top of the cheese, and in the end pour the rest of the
cheese cream above raspberries.
...................................................................................................................................................
·
Leave in the refregerator over the
night.
....................................................................................................................................................
·
Serve with fresh raspberries, mint
leaves, confectioner's sugar...
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Ovo je idealan recept za mene! Nešto me vuklo da ga odmah idem pročitati kad sam vidjela onaj dio "bez pečenja", a tek sad kad vidim da ide svježi kravlji sir, a ne preskupi krem sir, naprosto sam se oduševila. Fotke su isto predivne, a recept čuvam za prvu priliku. :)
ReplyDeleteObozavam ovakve kolace, ja ga radim uvijek sa borovnicama i bez cokse i stvarno je fin. Tvoj cizic izgleda savrseno, a fotkice sa svim ovim plavim ocaravajuce:)
ReplyDeleteO moj Bogo:0 kako je divno izasao na videlo.A maline tek..prosto kao da sam zagrizla jednu:)
ReplyDeleteHvala cure :)
ReplyDelete@ Josipa, nekada stavim i krem sir, ali nije mi to TO, ova kombinacija mi je puno bolja, brzo je gotov i moe ići i bez čokolade kako Jasenka kaže, može s nekim drugim voćem, može i bez pudinga, ali mi je s pudingom kremastiji :) Kombinacije su razne,a ovo je moj idealan omjer :)
Bozanstven je!!! Recept je bas odlican, a i ti si ga predstavila predivno na ovim fotkama!!! :)
ReplyDeleteUkusi se mijenjaju, tako sam i ja počela sve više jesti i voljeti tamnu čokoladu :) Inače, znaš da cheesecake obožavam :) Iako mi je draži pečeni cheesecake, ovakve su kombinacije bez paljenja pećnice idealne za ljetne dane, još kad se doda voće-superfino i osvježavajuće. Krasno ti je ispao. Radila sam pečeni cheesecake po Dianinom receptu u kojeg isto ide svježi sir i puding od vanilije i mlijeko, i jedan je od najboljih koje sam probala, a ova tvoja nepečena verzija isto s pudingom mora biti savršena! Jako fino
ReplyDeleteMaline tako mame i obećavaju! Divno izgleda kolač. A otkada pratim i imam blog probala sam gomilu čudnih stvari za koje sam mislila da neću...barem nam je zabavno :)
ReplyDeleteBas tako nikad ne reci nikad:)
ReplyDeleteNa prvi pogled sam pomislila jos jedan peceni cheesecake, a ja ga tako ne volim. Onda sam brzinski presla preko sastojaka i videla da nema jaja:) Ja volim ne peceni cheesecake, jos nisam probala varijantu sa pudingom. Isprobacu ga prvom prilikom, samo jos da nadjem neku terasu da ugodjaj bude potpun:)
Sve što može da prođe bez paljenja rerne ovog leta je odlično, a ova kombinacija sa malinama ti je prelepa. Kod nas su maline 2 evra po kilogramu (prošle nedelje), a živimo u zemlji koja se bavi izvozom istih, a ananas iz Costa Rice je 1,2 evra po kilogramu. Ko je tu lud, a ko blesav.
ReplyDeleteTi uvek krasno iskoristiš ponudu sezonsku, a mogu reći da sam i ja počela da se ugledam na sve vas, samo kasnim sa postovima, kasnim...
ovo moram probati, obožam sir u nadjevima
ReplyDeleteSuper ti je cijeli blog ... Srdacan pozdrav od Dalmatinke koja pece kolace u Zürichu :-)
ReplyDeleteSuper ti je cheesecake !!!
ReplyDeleteZa rzl;iku od tebe ja sam u djetinjstvu najvise pojela kombinacija sa sirom i vocem,svjezim ili suhim nije vazno :)
svida mi se bas to ide svjezi sir,a za zelatinu cu zazmuriti :)
Hvala vam svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Mirjana, mislim da se bez želatine ne bih usudila raditi ovaj cheesecake jer se krema ne bi stisnula - ipak je u pitanju 300 ml mlijeka koje se ne kuha s pudingom :)
Ali, uvijek se može u sami sir dodati i puding od vanilije (samo prašak) bez mlijeka, probala sam sve varijante :)
@ Jelena, tako treba :) Nema veze, čekat ćemo mi postove i s zakašnjenjem, kuhat ćemo mi još mnogo sezona :)
Obožavam cheesecake u svim varijantama
ReplyDeletePrvo moram reći da mi maline super izgledaju ! Što se tiče sira u kombinaciji sa voćem, to sam uvijek voljela, čak i kada sam bila dijete ,a to u ono vrijeme nije bilo nimalo uobičajeno pa su znali reći da eto dijete ne zna što se sa čime jede pa neka me puste jer će me proći :). Ali nije me prošlo. I dalje volim tu kombinaciju i super mi je tvoj cheesecake. Iako je tu i meni ne baš omiljena bijela čokolada , ne ide je baš puno, i ovaj kolač mi se svakako sviđa.
ReplyDelete