6.26.2011

Grčka salata/Greek salad

Please, scroll down for the recipe in English



Ljeto je vrijeme za generalno čišćenje hladnjaka i ostave, kuhanje marmelada, džemova i pekmeza, kiseljenje povrća... U mračnom kutu ostave, pored pekmeza koji su se tek ukuhani slagali na „moju“ policu, pronašala sam izgubljenu staklenku crnih maslina u maslinovom ulju koju sam slagala ovu jesen nakon što smo se vratili s šestodnevne berbe maslina kod prijatelja na padinama Mimičkih obronaka (iza Omiša).
Znate li kako je nastalo stablo masline koje u Dalmaciji možete vidjeti na svakom kršu zemlje? I, općenito, duž obale Mediterana? 
Kada je među bogovima došlo do svađe kome pripada Atika, Zeus je odlučio dodijeliti tu nagradu onome tko stanovnicima daruje najvrijedniji dar. Bog mora Posejdon iz morske pjene je stvorio brzog konja, a božica mudrosti Atena koplje iz kojeg izraste drvo masline. Bogovi presudiše u Ateninu korist.




Uz domaće masline, svježe ubrane rajčice i krastavce iz našeg vrta, odlučila sam napraviti Grčku salatu. Jednostavan prilog koji se služi s većinom grčkih obroka, zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi obiluje svježim voćem i povrćem te tradicionalnim Feta sirom.
Nakon cjelodnevnog kupanja i prženja na suncu na plaži Okruga Gornjeg te pokojeg ispijenog sokića u obližnjim kafićima na plaži te pojedenih sladoleda, salata nam je na kraju večeri došla kao spas! 


Grčka salata
(za 2 osobe)

     Potrebni sastojci:

·         2 rajčice, svježe
....................................................................................................................................................
·         1 krastavac, svježi
....................................................................................................................................................
·         1 mali crveni luk
....................................................................................................................................................
·         100 g Feta sira
....................................................................................................................................................
·         crne masline iz maslinovog ulja (ili odgorčene)
....................................................................................................................................................
·         2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·         1 žlica vinskog octa ili aceta balsamica
....................................................................................................................................................
·         Listići bosiljka
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli, papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Operite rajčice, krastavac i oguljeni luk.
...................................................................................................................................................
·         Narežite rajčice, krastavac i luk na tanje kriške.
...................................................................................................................................................
·         Pomiješajte rajčice, krastavac i luk s maslinama, soli i paprom, pa dodajte ocat, maslinovo ulje i listiće bosiljka. Dobro promiješajte. Na kraju dodajte razmrvljeni Feta sir.
...................................................................................................................................................
·         Poslužite ohlađeno.
...................................................................................................................................................



English version

Greek salad is a simple side dish often served in Greece. Thanks to the mild Mediterranean climate, this salad is rich with fresh fruits, vegetables and traditional Feta (Greek) cheese.
In a dark corner of my pantry, I found a lost jar of black olives in olive oil that I made this fall after we returned from a six-day picking olives. I was so grateful for this!
Do you know the old Greek legend of the olive tree? When the Gods came to an argument which of them belongs Attica, Zeus has decided to give Attica to the one who will give people the most precious gift. 
Sea god Poseidon created a fast horse from the sea foam, and a goddess of wisdom Athena created an arrow which grew into olive tree. The gods condemned in Athena's favor.


Greek salad
(serves 2)

     You need:

·         2 fresh tomatoes
....................................................................................................................................................
·         1 fresh cucumber
....................................................................................................................................................
·         1 small red onion
....................................................................................................................................................
·         100 g Feta cheese
....................................................................................................................................................
·         olives
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp balsamic vinegar
....................................................................................................................................................
·         basil leaves
....................................................................................................................................................
·         pinch of sea salt, pepper
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Wash tomatoes, cucumber and peeled onion.  
...................................................................................................................................................
·         Chop with a knife each tomato, cucumber and red onion (into slices).
...................................................................................................................................................
·         Combine vegetables with olives, basil leaves, sea salt and pepper. Sprinkle with balsamic vinegar and olive oil. Mix well. In the end, add crumbled Feta cheese.
...................................................................................................................................................
·         Serve cold.
...................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

10 comments:

  1. Jako volim ovakve salatice, idealne su. Obožavam i ovaj slani feta sir, ovo ti je baš jako fino!

    ReplyDelete
  2. Eh... obožavam ovakve salatice a more mi je, za sada, samo u mislima :)

    ReplyDelete
  3. okej, prva stvar, tvoj blog mi je otkriće dana, super recepti i super slike i uvik volin vidit nekoga lokalnog u blogosferi.
    druga stvar, super si me sitila sa grčkom salatom, pome su navalile i svaki dan tražim novu ideju, a najdraže su mi ove salata večere.
    Idem sad njuškat šta još imaš

    ReplyDelete
  4. Hvala vam svima na komentarima :)
    @ Olivera, nadam se da ćeš i ti stići na more :)
    @ Tamara, hvala ti!
    @ Tena, hvala :)

    ReplyDelete
  5. Prava fešta u činijici, i to kakvoj činiji! Ne zna se šta je lepše! Jako volim ovu salatu i treba iskoristiti sve što nam nudi leto. Domaće povrće iz vrta....milinica!

    ReplyDelete
  6. Aaaaaa, Majo, šta mi radiš... Post odiše ljetom, te boje, salatica (koja je super!), more, plaža, a ja okružena sivim zgradama... Sanjam more...

    ReplyDelete
  7. Meni grcku salatu mzoes spremati ..svaki dan:) Uzivas:)

    ReplyDelete
  8. Fenomenalne fotke! Jednom si rekla da nemas profesionalni foto aparat, ali ovo je prekrasno!!! Svaka cast!
    I zavidim ti sto zivis na moru... :) Blago tebi... :)

    ReplyDelete
  9. Taqko je sve letnje, optimistično. Meni je grčka salata oniljena, inače vrlio volim i Šopsku, slična je,samo se sir narenda od gore i nema maslina.

    ReplyDelete
  10. Ljeti su ovakve salate baš spas. Odličan , lagani i ukusni obrok. Super je tvoja Grčka salata, jako dobro i lijepo izgleda. I super je post, divne slike uživanja uz more. Meni je moj tjedan u Dbk prebrzo prošao, ali tek me čeka pravi godišnji odmor :)

    ReplyDelete