Beef with tomatoes in sweet red wine sauce |
Sjećate se prošlog posta o mom rodnom
gradu Trogiru? Sada kada ste upoznali mjesto gdje sam odrasla, odlučila sam
malkice pisati o akvatoriju Trogira koji ga okružuje.
Počnimo s meni najdražim otočićem,
Drvenikom Malim.
Drvenik
Mali otočić je u blizini Trogira do kojeg
možete doći brodom ili trajektom iz Trogira i Segeta Donjeg, oko 40 minuta
vožnje. Spada pod Općinu Trogir. Lokalno stanovništvo naziva ga i Ploča jer jer plosnat J
Sjećate se knjige ili filma o Robinsonu Crusoe-u? Ovo je pravi robinzonski
otočić!
Drvenik Mali je, i ne pretjerujem kada to
kažem, otočić okupan suncem, a za mene predstavlja raj na zemlji! Prvi puta sam
ga upoznala kada sam bila još u osnovnoj školi, kada smo frendica i ja otišli
na tjedan-dva svako ljeto njenom djedu i baki koji još tamo žive, koji su se
tamo rodili, školovali, odrasli, zasnovali svoju obitelj, tamo i ostali.
Starosjedioci. A njih je jedva oko 50 na cijelom otoku. Tamo sam provodila
svako ljeto sve do fakulteta, a od fakulteta do sada nastojim doći barem na
nekoliko dana ljeti.
Na cijelom otoku nema ceste, tek poljski
putevi, tako da sa svih strana možete čuti samo zvuk cvrčaka, vjetar u
krošnjama rogača i šum valova. Bi li pomoglo da vam kažem da je otok toliko
netaknute prirode da je tek prije par godina dobio struju, a vode još nema osim
one iz bunara? Ili, da na cijelom otoku ima tek jedan seoski restoran otvoren
prije par godina? Ili da je cijeli otok okružen vinogradima, maslinama, rogačima
i smokvama?
Obožavam tu netaknutu prirodu, stare zemljane puteve, međe
napravljene od kamenčića, stare kamene kuće i dvore, polja rogača i grožđa,
blizinu mora i jedine pješćane plaže u blizini Trogira. Od trajektnog
pristaništa, nekih 10 minuta našeg hoda, krije se najdivnija plaža na kojoj sam
bila, Vela Rina, okupana pijeskom, oblucima i lažinom (osušena trava iz mora,
izgleda kao čokolino). I jedini turisti koji dolaze najčešće su domaći ljudi
koji žive vani ili ljudi iz Zagreba i okolice koji su si sagradili par kućica i
dolaze već godinama. Tako se preko ljeta nađe i koji autić na Drveniku :)
Zamišljate li već pjesak kako se igra pod
vašim nogama, kristalno prozirno more tirkizne boje? Sunčane čelije šta se na
bonaci presijavaju s površine mora na pješćano dno? Često Drvenik predstavlja
odmor za moju dušu i najsretnija sam kada sebi napušem veliko veliko veliko
kolo, uzmem bočicu vode sa sobom i otplutam metrima daleko od obale, na čistinu
tirkiznog mora, gledam u daljinu kojem se ne vidi obzor, nekad zažmirim i
uživam na suncu, a nekada zamišljam da
sam na Maldivima ili negdje na Karibima... Obožavam taj otok, taj mir, tu boju
mora...
Ovog puta uz post i jedno glavno jelo
koje se tradicionalno spremalo u obitelji u kojoj sam ljetovala na Drveniku.
Kako sam već rekla, riječ je o starosjediocima i recept se prenosio s koljena
na koljeno. U njega ide domaće crno vino, domaće rajčice te peršin koji raste u
vrtu iza kamenih kuća. Zbog junetine koju naravno starosjedioci nisu uzgajali
već nabavljali od trgovaca, jelo se spremalo samo u bogatijim obiteljima. Kada
sam ljetovala na Drveniku, bilo mi je zanimljivo što smo ovo jelo onako
obiteljski jeli za starim drvenim stolom u dvoru ispred kuće, u hladu loze koja
se nadvila nad našim glavama, s domaćom pogačom tek izvađenom ispod peke :)
Vodite računa o tome da su domaća crna
vina iz Dalmacije nešto slatkastijeg okusa od recimo Prigorskih i Zagorskih
koja su kiselkastija, pa prije posluživanja provjerite da vam jelo ne bi bilo
previše kiselkasto (slobodno dodate oko 1/2 žličice šećera).
Uz jelo se
tradicionalno poslužuje miješana dalmatinska salata, a koju ćete najlakše
napraviti: svježi krastavac ogulite te zajedno s rajčicom narežite na kriške,
dodajte luk i papriku također narezane na kriške pa sve prelijte s domaćim
vinskim octom, maslinovim uljem i soli. Dodajte malo peršina po želji, a tko
voli i tanko narezanu mrkvu na kriške.
Uživajte u jelu s Malog Drvenika :)
Junetina s rajčicama u crnom vinu
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
·
1/2 kg junećih šnicli
....................................................................................................................................................
·
5 velikih zrelih rajčica (najbolje
šljivarice)
....................................................................................................................................................
·
4 dl domaćeg crnog vina, slatkog
....................................................................................................................................................
·
1/2 litre obične vode
....................................................................................................................................................
·
1 glavica luka
....................................................................................................................................................
·
maslinovo ulje
....................................................................................................................................................
·
list lovora
....................................................................................................................................................
·
peršin, sol, papar
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Junetinu narežite na manje komade
(otprilike oko 5-7 cm), posolite i popaprite, a ako je tvrđa slobodno je malo
protucite. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Luk narežite na manje kockice.
...................................................................................................................................................
·
U većem loncu za kuhanje zagrijte
maslinovo ulje pa dinstajte luk dok ne poprimi stakleno prozirnu boju. Dodajte
meso pa ga popržite s obje strane dok ne uhvati tamniju boju. Dolijte vino i
vodu pa kuhajte nepoklopljeno oko 30 minuta, ili dok meso nije na polovici
kuhano.
...................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, rajčice stavite u
plastičnu zdjelu, prelijte ih s kipućom vodom pa ostavite par sekunda da tako
odstoje. Vodu ocijedite, pa rajčice ogulite od kožice. Narežite ih na kriške.
...................................................................................................................................................
·
Kada je meso na plovici kuhano,
dodajte rajčice, peršin i list ovora. Kuhajte jop 30 minuta ili dok meso
potpuno ne omekša, polovica vode ispari,a
umak bude fino gust.
...................................................................................................................................................
·
Po želji možete dodati i još soli
i papra, a ako ste koristili kiselije vino, dodajte oko ½ žličice šećera.
Prokuhajte oko 5 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Servirajte vruće, posuto s svježim
peršinom, uz domaći kruh i miješanu salatu.
....................................................................................................................................................
English version
In this post, I decided to write about the island near Trogir.
Let's start with my favorite little island, Drvenik Mali and it's
traditional dish.
Drvenik
Mali is truly robinson island (like Robinson
Crusoe). There are no roads, no cars. They have electricity there, but they
still have water from wells. Only 50 people live there. A
peaceful
environment, unspoiled nature and beautiful beaches are suitable
It's abound in sun, olive oil plantations, vineyards, figs and carobs trees. And it's only 40 mins away from Trogir!
When I was in elementary school, I spent
my summers there, in my friend's Grandmother's house. We usually cooked beef with sun grown tomatoes from their
garden, in sauce of domestic sweet red wine. We ate it outside, in the shade of
trees, served on the old wooden table, with dalmatian mixed salad and freshly
baked bread. It was the best part of the day! This meal is traditional
dalmatian island dish, in past served in wealthy families.
You can easily prepare a mixed dalmatian
salad: clean fresh cucumber, tomato, green paprika and onion. Cut the
vegetables into slices and toss everything together. Drizzle with olive oil,
vinegar, sea salt and pepper. You can also add carrot and parsley. Serve with
this amazing dish, and enjoy in traditional dalmatian meal :)
Nowdays, I really try to get to the
Drvenik Mali more then once a year. There are the most beautiful sandy beach
I've ever seen (Vela Rina), which seems
like heaven on Earth. It's so sandy, so turquoise, so soul resting! Can you
imagine how the sand plays under your toes? I can!
So, I swim and watch horizon,
turquoise color, watch crystal sea bottom and just relax from the daily duties.
Don't blame me for that :)
Beef with tomatoes in sweet red wine
sauce
(serves 2)
You need:
·
1 pound (500 g) young beef, cut into
thin slices
....................................................................................................................................................
·
5 fresh tomatoes
....................................................................................................................................................
·
400 ml sweet red wine
....................................................................................................................................................
·
500 ml cold water
....................................................................................................................................................
·
1 onion
....................................................................................................................................................
·
olive oil
....................................................................................................................................................
·
bay leaf
....................................................................................................................................................
·
handful fresh parsley
....................................................................................................................................................
·
sea salt, freshly ground pepper
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Slice beef into smaller peaces
(3'' x 3''), season with sea salt and fresh pepper. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·
Cut onion into small cubes.
...................................................................................................................................................
·
In a large cooking pot, heat olive
oil and add onion. Cook until onion is pale in color, for 2 minutes. Add beef
and fry on all sides until colored, for 5 minutes. Pour red wine and natural
water and cook 30 minutes or until the meat is half-cooked.
...................................................................................................................................................
·
In the meantime, place tomatoes in
a large bowl and cover them with boiling water. Leave them for a few seconds, drain
the water and peel tomatoes. Cut into thin slices and leave aside.
...................................................................................................................................................
·
On the half-time cooking, add
tomatoes, bay leaf and fresh parsley. Cook for another 30 minutes, or until the
meat is tender.
...................................................................................................................................................
·
Add more sea salt and pepper if
needed. If you like, you can add ½ tsp sugar. Cook 5 minutes more.
...................................................................................................................................................
·
Serve warm, with dalmatian mixed
salad and fresh bread. Sprinkle with fresh parsley.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Predivno! I ovaj post i prethodni, o Trogiru...
ReplyDeleteVraca me u detinjstvo i leta na Hrvatskom primorju... Mogla bih i doci ponovo sledece godine.
Hvala Marija :) I mene vraća u djetinjstvo! Nadam se da ćeš uspit doć iduće godine :)
ReplyDeletePlaža Vela Rina izgleda kao komadić raja!! Odličan post, fotke i klopa.
ReplyDeletejako lijepo, ovo tirkizno more je prekrasno, plaža me sjeća na film Plava laguna :) Junetinu na ovaj način moja mama često sprema, ja to jako volim :)
ReplyDeleteJoj koja divota, koje fotke!!! Prekrasno! Slucajno i ja imam slicno jelo u pripremi;), samo sto je fotka 'malo' ruznija:))), vidjet ces!
ReplyDeletePrelijepe fotografije tvoga otoka.
ReplyDeleteKombinaciju mesa i vina bas volim!
Hvala cure :)
ReplyDelete@ Mel, jedva čekam da vidim, ja ovo jako volim između ostalog jer me i podsjeća na djetinjstvo :)
uvijek me oduševe tvoje fotke!!
ReplyDeletestablo rogača nisam nikada vidjela, sad mogu reći da je divno, a plaža je ko iz bajke!!!
jedino nisma ljubitelj janjetine ali bi šugo s kruhom rado potočala
A joj kakvog li mesta, kakve li plaže i još netaknute prirode. Ovo je zaista pravi pravcati raj. Juče sam gledala neke slike prijatelja sa letovanja iz Egipta i nadam se da niko iz Hrvatske ne letuje tamo, jer ovo što vi imate je pravi dragulj. Koliko li takvih mesta ima. Žao mi je što turisti ne znaju, ali možda je i bolje. Kuhinja je zaista čudo kada se pogledaju razlike shodno sastojcima i načinu pripreme. Nešto što je nekome uobičajeno, je negde drugde čista egzotika. Ne može se postići taj ukus a da jelo nije sa domaćim vinom, da paradajz nije sa tog podneblja i da meso nema ukus trave koju su životinje pasle u tom kraju. To je ne ponovljivo. Majo, zavidim ti!
ReplyDeleteZazubiceeeeeee.Ma meni bi u ovom ambijentu sve prijalo:))
ReplyDeleteRecept mi se jako svidja i stvarno fenomenalno izgleda na slikama. Jako volim ovakve kombinacije ali vise od recepta su me privukle slike ove divne prirode. Prelijepo zaista.
ReplyDeleteDivne fotografije! Prelepo!
ReplyDeletedok čitam ovaj tvvoj post, imam osjećaj da sam već na tom otoku :) a onda se vratim u stvarnost i poželim odmah otić tamo! prekrasne fotografije, pršte bojama i ljetom, a jelo naravno da mi se strašno sviđa, obožavam jela koja se kuhaju sa vinima, pogotovo sa crnim vinom, jer ono daje jednu fantastičnu aromu. Pozz :)))
ReplyDeleteMeni ovo ostrvo izgleda kao raj!!! Ja bih zaista tamo mogla ziveti... Bez struje i vode... Uz more... Nemam reci! Jako sam uzivala citajuci ovaj post! I prvi put sam videla kako izgleda rogac... I odusevila me slika bugenvile koja meni nikako ne uspeva... Hvala Majo na prelepom postu!
ReplyDeleteDrvenik Mali me podseca na moje Kaprije http://hr.wikipedia.org/wiki/Kaprije, obozavam tu divljinu i to kamenje....miris i zvukove! Odlicne su ti fotografije. A junetina prosto mami....
ReplyDeleteOvo je divota! I hrana i slike! :)
ReplyDeleteCitala sam i post prije i ovaj sada,ma da sam citala,ja sam ti sebe zamisljala kako i ja plutam na tom divnom moru u onom velikom napuhanom kolu i uzivam ....sada kada smo stariji to nam nedostaje zato sto smo svakodnevno u guzvi i brujanju automobila,tek kada se dode na ovo bozansveno mjesto upoznamo sta znaci dar netaknute prirode !!!
ReplyDeleteBravo Majo,ja se uzivim u tekst pa zaboravim i ostaviti komentar !!!:)
Draga Majo, ove slike s otoka me ostavljaju bez daha, koje li ljepote!!! S obzirom da ove godine nisam ni bila na moru mi sad ovaj tvoj post izmamljuje uzdisaje koje na sreću niko ne čuje... Kako ti zavidim!!! Hvala puno na ovom predivnom postu i na jednom jako zanimljivom receptu starosjedilaca otoka! Meso u crnom vinu, i domaća pogača uz to, na ovom predivnom otoku... Ma ne treba ništa više! :)
ReplyDeleteČarobno baš čarobno iako ja znam veći dio naše obale koji mi prođemo istraživajući našim brodom,ali uvijek se iznenadim našim ljepotama.
ReplyDeleteDivan post.