10.31.2012

Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka (sa krekerima od začinskog bilja) / Butternut squash, potato and leek Soup with some herb crackers

Please, scroll down for recipe in English



Ovih dana naglo je zahladilo, u Dalmaciji puše bura, a počele su i kiše. 
Pravo jesensko vrijeme.
To je bio dovoljan razlog da iz ormara izvučem svoje čizmice za kišu s kojima mogu do mile volje kao dijete skakutati po lokvama dok pješačim do dućana :) Iako mi se baš i ne izlazi van po ovoj hladnoći. Najradije se zamotam u dekicu i zavalim ispred televizije s šalicom tople juhe nakon što ispunim svoje obveze.
Nekoliko dana prije, spremala sam nam ovu istu juhicu samo bez dodatka domaće jabuke. Ako se sjećate recepta za juhicu od mrkve s jabukom, znate da jabuka daje jelu svježinu, a ne mijenja nešto posebno na okusu. Dakle, slobodno je možete izostaviti.
Zadnji puta sam spremala i iste krekere, a koje sam nakon slikavanja zaboravila poslužiti uz juhu pa smo ih grickali uz seriju i film :) 
Danas ih nipošto nisam zaboravila i moram vam reći da su mi odlični uz ovu juhicu. 
Nisam dolijevala nešto previše vode jer sam htjela da juhica bude dosta gusta, a na kraju sam dodala malo vrhnja za kuhanje pa je ono upotpunilo slatkasti okus ove juhe – uz paprene krekere baš smo uživali u ovoj hladnoj jesenskoj srijedi :)

Fleur de sel

I na kraju, što se tiče krekera, odlični su nam bili i uz mliječni namaz :)
Budući sam iz Bordeauxa donijela Fleur de sel (cvijet soli) kojeg sam već spominjala, iskoristila sam dio za ove krekere. Kutijica je toliko preslatka da sam je odlučila sačuvati i nakon što potrošim ovu sol jer je kod nas nema za kupiti. Dakle, štedim :)



Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka
    (za 2 osobe)


      Potrebni sastojci:

·       2 -3 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·       1 režanj češnjaka
....................................................................................................................................................
·       1 mali poriluk
....................................................................................................................................................
·       2 manja krumpira
....................................................................................................................................................
·       1 manja butternut tikva
....................................................................................................................................................
·       1 mala domaća jabuka, po želji
....................................................................................................................................................
·       ½ žličice sjemenki koromača
....................................................................................................................................................
·       sol, papar
....................................................................................................................................................
·       oko 700 ml vode
....................................................................................................................................................
·       2-3 žlice vrhnja za kuhanje
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Tikvu prepoloviti, očistiti od kore i špica, oprati pa meso tikve narezati na manje kockice.
...................................................................................................................................................
·       Krumpire oguliti, oprati pa narezati na kockice.
....................................................................................................................................................
·       Poriluk oprati, oguliti pa narezati na tanke kriške.
...................................................................................................................................................
·       Na malo maslinovog ulja prodinstati poriluk oko 2 minute, stalno miješajući da ne zagori. Dodati tikvu i krumpire pa dinstati još oko 2 minute.
....................................................................................................................................................
·       Doliti vodu pa pustiti da zavrije. Ako koristite jabuku, neka ona bude što sitnija, pa ju dodajte
Tek kada dolijete vodu. Dodajte češnjak. Kad zavrije, smanjiti temperaturu vatre na srednje jaku pa poklopiti. Kuhati poklopljeno dok tikva i krumpir ne omekšaju, oko 30 minuta. U međuvremenu dodajte sol, papar te sjemenke koromača. Povremeno juhu pogledajte i promiješajte tijekom kuhanja.
...................................................................................................................................................
·       Kada je povrće omekšalo, skinite juhu s vatre, izmiksajte ju štapnim mikserom u kašu pa provjeriti slanoću.
...................................................................................................................................................
·       Dodajte slatko vrhnje za kuhanje, vratite na vatru još 1 minutu pa poslužite s krekerima dok je još vruće.
...................................................................................................................................................



Krekeri sa začinskim biljem
(za 20ak komada)


      Potrebni sastojci:

·       190 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
....................................................................................................................................................
·       3 žlice pirovog brašna (možete zamijeniti s bilo kojim drugim brašnom)
....................................................................................................................................................
·       100 g zobenih (ili drugih) pahuljica
....................................................................................................................................................
·       2 žlice amaranth pahuljica, po želji
....................................................................................................................................................
·       2 žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·       ¾ žličice Fleur de sel (cvijet soli) ili obične soli
....................................................................................................................................................
·       2 žlice smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
·       ½ žličice (šarenog) papra
....................................................................................................................................................
·       ½ žličice sjemenki koromača
....................................................................................................................................................
·       1 žlica sjeckanog peršina
....................................................................................................................................................
·       1 žličica sjeckanog ružmarina, listići
....................................................................................................................................................
·       1 žličica sjeckanog timijana
....................................................................................................................................................
·       180 g maslaca, zamrznutog
....................................................................................................................................................
·       170 ml mlijeka
....................................................................................................................................................
·       2 žlice vrhnja za kuhanje, za premazivanje
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Zagrijte pećnicu na 200ºC.
...................................................................................................................................................
·       Tepsiju obložite papirom za pečenje ili silikonskom podlogom za pečenje. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·       Najmanje 20 minuta prije pravljenja krekera, maslac zamrznite u zamrzivaču.
...................................................................................................................................................
·       Pomiješajte obje vrste brašna sa zobenim pahuljicama, soli, šećerom, praškom za pecivo, paprom, sitno sjeckanim peršinom, sitno sjeckanim ružmarinom, sitno sjeckanim timijanom, sjemankama koromača te amaranthom. Dodajte zamrznuti maslac kojeg ste naribali na ribežu (na veće rupice), pa lagano spojite s rukama. Na kraju dodajte mlijeko i zamijesite glatko tijesto.
....................................................................................................................................................
·       Tijesto lagano pobrašnite i stavite na radnu ploču, razvaljajte ga na oko 2 cm debljine pa pomoću kalupa za kolače izrezujte krekere. Ostatak tijesta ponovno razvaljajte i izrezujte krekere sve dok ne potrošite cijelo tijesto. Ovisno o veličini kalupa, od ove smjese vam može ispasti i više krekera.
...................................................................................................................................................
·       Krekere poslažite u pripremljenoj tepsiji, s oko 1 cm razmaka.
...................................................................................................................................................
·       Prije pečenja premažite ih po vrhu s slatkim vrhnjem pa po želji posipajte s još papra, peršina i ostalog začinskog bilja.
...................................................................................................................................................
·       Pecite 18-20 minuta, odnosno dok vam po vrhu ne poprime zlatnosmeđu boju.
...................................................................................................................................................
·       Poslužite uz juhu.
...................................................................................................................................................



English version

    Butternut squash, potato and leek Soup
    (serves 2)


      You need:

·       2 -3 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·       1 clove garlic
....................................................................................................................................................
·       1 small leek, diced
....................................................................................................................................................
·       2 small potatoes, diced
....................................................................................................................................................
·       1 small butternut squash, diced
....................................................................................................................................................
·       1 small domestic apple, diced (optional)
....................................................................................................................................................
·       ½ tsp fennel seeds
....................................................................................................................................................
·       salt, pepper
....................................................................................................................................................
·       700 ml water
....................................................................................................................................................
·       2-3 tbsp sweet cream
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       In a medium pot, saute the leeks in the olive oil for about 2 minutes.
...................................................................................................................................................
·       Add the squash and potatoes and saute them for another 2 minutes.
....................................................................................................................................................
·       Add the water, apple, garlic, salt, pepper and fennel seeds. Bring it to a boil and then reduce heat to medium and cook covered for about 30 minutes.
...................................................................................................................................................
·       Remove from the heat, puree the soup, add sweet  cream and bring to boil again.
...................................................................................................................................................
·       Serve warm with herb crackers.
...................................................................................................................................................




 Herb crackers
(makes 20 crackers, or more)


      You need:

·       190 g wheat flour
....................................................................................................................................................
·       3 tbsp spelt flour
....................................................................................................................................................
·       100 g oats
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp amaranth cereal
....................................................................................................................................................
·       2 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·       ¾ tsp Fleur de sel
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp brown sugar
....................................................................................................................................................
·       ½ tsp black pepper
....................................................................................................................................................
·       ½ tsp fennel seeds
....................................................................................................................................................
·       1 tbsp chopped parsley
....................................................................................................................................................
·       1 tsp chopped rosemary
....................................................................................................................................................
·       1 tsp chopped thyme
....................................................................................................................................................
·       180 g butter, frozen
....................................................................................................................................................
·       170 ml milk
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp sweet cream, for brushing
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       Preheat oven to 400F (200ºC).
...................................................................................................................................................
·       Place butter in freezer for at least 20 minutes before making the crackers.
....................................................................................................................................................
·       In a large bowl, whisk together both flours, amaranth, oats, herbs, spices and baking powder.
...................................................................................................................................................
·       Grate the frozen butter into dry ingredients using large holes in a grater. Toss gently with your hands.
Add the milk and mix until combined.
...................................................................................................................................................
·       Transfer the dough onto your work surface, roll to 1-inch (2 cm) thicknes and cut the circles using cookie cutter.
...................................................................................................................................................
·       Place the crackers on a baking sheet. Brush tops with sweet cream and sprinkle a bit of black pepper, parsley, rosemary and thyme.
...................................................................................................................................................
·       Bake for about 18-20 minutes or until golden-brown on the top.
...................................................................................................................................................
·       Serve with the soup.
...................................................................................................................................................


P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!



Pin It Now!

27 comments:

  1. A wonderful looking soup and delightful crackers!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  2. Ne znam šta mi se više dopada, krekeri, čorbica ili čizmice :) Sve je divno.

    ReplyDelete
  3. ¡Qué bella propuesta me encanta lucen deliciosas! abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  4. Divna juhica. Moram ju probati da vidim dal pomaže mom kućnom metereopatu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :) Nadam se da će pomoći jer osim što će vas ugrijati, jako je zdrava :)

      Delete
  5. Sigurna sam da je juhica odlična za ove kišne dane. Nisam ljubitelj gumenih čizmi, ali ove tvoje su preslatke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, i ja također, ali ove sam dobila na poklon i obožavam ih :) Hvala ti!

      Delete
  6. Čuj, krasna mi je juha, ali ovi krekeri su fantastični! Puni začina, pretpostavljam da ja ne bi izdržala i pojela bi ih dok su još vrući, a i izgledaju lijepo ko bombončići :)

    ReplyDelete
  7. Sve je predivno... i čorbica i krekeri i čizmice i priča i fotografije... ma sve!

    ReplyDelete
  8. ovi aromatični krekeri su krasan par ovoj zavodljivoj jesenjskoj juhici!

    ReplyDelete
  9. Odusevljena sam i čorbicom i krekerima. Može posebno, a može i zajedno! :)

    ReplyDelete
  10. Super mi je juha, super su mi krekeri, odlični recepti i jako lijepo i primamnjivo izgleda ! Super su mi i slikice, super su mi čizmice..., Maja sve mi je ovdje super, baš mi se sviđa !

    ReplyDelete
  11. Mmmm, predivna supica! Baš mi se sada jede jedna takva:) Još i ti krekerčići!
    Fotke su <3<3<3, obožava boje propsa koje korstiš! Divno...

    ReplyDelete
  12. Ne znam da li mi se više dopada juhica ili krekeri, baš su po mom ukusu! Čizmice su predivne, a Fleur de Sel obožavam, posebno na krekerima :)

    ReplyDelete
  13. Juhica je krasna, volim takve guste juhe, fino griju iznutra ;)
    Ali krekeri! Uvaaau, oni su mi nekako i zasjenili juhicu, divno aromatični... pravit ću ih sigurno.

    ReplyDelete
  14. iako nisam luda za tikvama, juhica prekrasno izgleda i mami svojim izgledom a krekeri mi se čini da su baš idealni za uz juhicu

    ReplyDelete
  15. Nebrojeno sam puta kupila nešto samo zbog ambalaže , koju kasnije recikliram za nešto drugo.
    Juhica super izgleda.

    ReplyDelete