Domaine du Petit Bourdieu by Mr. Marc Pointet, tasting wine in his celler |
Nekada davno nisam voljela vino.
Kako sam odrastala, sve mi se više sviđao taj divni
nektar bogova. Na obiteljskim okupljanjima ujak i ujna bi za blagdanskim
večerama počeli otvarati butelje bijelog i crnog vina i s njima sam ga i ja
zavoljela.
U prosincu bi mi savršeno došao prošek sa prženim bademima
kao prepredjelo koji mi je običaj i dan danas neizostavan, zatim bijelo trpko
vino koje meni miriše na bačve uz sir i pršut, a ljeti lagani lepršavi voćni
okusi koji podignu sve što ste pojeli na neki viši nivo.
I kada sam upoznala svog sadašnjeg supruga, počela sam s
svojim svekrom piti i njegovo domaće crno vino uz neku peku ili janjetinu na
ražnju koju bismo spremili u kleti.
Iako volim vino, doduše više bijelo nego crno, ne
razumijem se u vina, kao i većina ljudi.
Svake jeseni redovito idemo u berbu grožđa, nekada davno
sam i gazila grožđe, kasnije gledala kako preše odrađuju taj posao, bila sam u
vinskim podrumima dok se mjerila temperatura vina, pila mošt, slavila
pretvaranje mošta u vino i konačno, gledala pretakanje vina iz bačve u butelju,
ali ipak se i dalje ne razumijem u vina.
Ipak, posjet Bordeauxu i okolici skroz je promijenio moje
stajalište o vinima i naučio me nešto novo.
Bordeaux i okolica poznati su po cijenjenim svjetskim
vinima i posjet Bordeauxu obavezno mora uključivati barem jedno vino koje ćete
kušati, bez obzira da li ga pijuckate samo, uz neku grickalicu, sir ili večeru.
Vina možete naći u vinskim barovima ili u posebnim specijaliziranim trgovinama,
poput trgovine Badie u kojoj smo mi kupovali butelje vina. Ono što mi je
odlično u BDX, to je da možete prekrasnu butelju vina naći za 7-10eura i vino
će i dalje biti jeftinije i bolje od butelja koje se prodaju u našim
trgovinama.
Badie je prekrasna trgovina koja se nalazi u zgradi iz 18.-og
stoljeća i kada uđete u nju zastane vam dah. Butelje vina sve su poslagane u
policama koje se protežu od poda do stropa i kada pomislite da je to vrhunac
svega, već nogom zakoračite u slijedeću još veću prostoriju gdje vas dočeka još
i još vina. Odjednom se nađete okruženi s tisućama butelja vina, što jeftinijih
što skupljih. Ako ne znate koje vino biste odabrali, prodavaču slobodno možete
reći koje vino biste željeli, da li crno ili bijelo, da li slađe, za koje jelo
vam treba itd, a prodavač će vam preporučiti par vrsta vina od kojih ćete
odabrati ono koje vama odgovara po opisu i cijeni.
Moja perspektiva o vinima već tada je bila promjenjena i
podignuta na neki drugi, viši i meni nepoznati nivo :)
Zadnjeg dana našeg boravka u Bordeauxu, otišli smo
posjetiti Pessac-Léognan (Graves) vinsku regiju.
Povijest kaže da su tu prve vinove loze posadili Rimljani
prije više od 2000 godina. Kada prestanete trčati u životu i jednom stanete,
shvatite da su zapravo Rimljani još prije 2000 godina bili svjesni prednosti
zemlje i područja ove regije koja će kasnije postati Pessac-Léognan, posadili
prve vinove loze i uživali u jednom od
najboljih vina. Čudesno, zar ne?
Spomenuta regija se kroz godine širila tako da danas
proizvodi oko 8 milijuna butelja vina, 80% crnog i 20% bijelog.
Dok sjedite u automobilu i polagano se vozite kroz te
vinograde, od njihove veličine zastane vam dah. Polja i polja vinove loze
protežu se s lijeva na desno i nema im kraja.
U jednom sam se trenutku zapitala
koliko im zapravo treba vremena da sve to poberu?
Mi smo baš bili u posjeti toj regiji dok su trajale
berbe. Posjet vinogradima i kušanje vina nije moglo biti u boljem trenutku
jeseni. Ima tada nešto posebno u zraku i mirisu koji dopire do vas.
Naš automobil se zaustavio na malom privatnom imanju Domaine du Petit Bourdieu. Vlasnik Marc Pointet sjedio je za stolom s
prijateljima i obitelji jer je berba to jutro bila dovršena. Iako nas nije
poznavao, srdačno nas je dočekao i došetao u susret nama. Inače po struci
profesor, ovaj divni čovjek nas je proveo svojim imanjem koji je generacijama u
njegovoj obitelji, još od 1927.godine, a za kojeg je rekao da je najmanji
vinograd u toj regiji. Kako on kaže, to je vino za obitelj i prijatelje. Meni je
to bio jedan od najvećih vinograda u kojima sam bila :) Šetati tako u Francuskoj, s čovjekom koji vas
ne zna, a koji s toliko ljubavi govori o vinima i pokazuje vam vinograd s kojim
se ponosi, zaista je poseban dar.
Pokazao nam je svoje vinove loze, one stare koje su bile
već pobrane, one mlade posađene prije nekoliko godina, te malene vinove
loze posađene prije par dana. Koliko sam shvatila, izuzetno je važno obnavljati
vinograd s mladim lozicama i miješati grožđe za proizvodnju vina.
Nakon šetnje vinogradom uveo nas je u vinske podrume gdje
smo vidjeli prešu za grožđe koja od iduće godine neće biti u upotrebi jer će je
zamijeniti novom tehnologijom, ogromne bačve u kojima vino dozrijeva prije nego
se pretoči u drvene bačve u kojima stoji do pretakanja u butelje, upoznali smo
njegovog vinogradara koji se brine za vino, gospodina Rollanda te njegovu
obitelj.
Tu smo direktno iz bačve kušali vino berbe 2010. te
2011.g. koja se meni osobno više dopala okusom. Nakon toga gospodin Marc je donio jednu butelju koju smo iskapili do dna u razgovoru s njim :) Na prvoj slici možete vidjeti njegovo vino koje smo degustirali, a na etiketi je skicirano njegovo imanje :)
Gospodin Marc u obiteljskom vinogradu, koji se prostire na oko 1 hektar površine,
proizvede oko 3000 boca vina godišnje. Njegovo vino spoj je sorti i to 33% cabernet sauvignon, 33% merlot i 33% Malbec. Butelja košta
oko 11 eura i možete ju kupiti direktno od njega. Mi smo na poklon dobili svoju
butelju :) I par čaša vina koje smo popili kušajući
isto u razgovoru :)
Zaista nisam više od ovog
očekivala: šetnja privatnim vinogradom u Francuskoj, kušanje vina kod domaćeg
vinogradara i još butelja na poklon. Otišli smo s punim srcima. Hvala gospodinu
Marcu i cijeloj njegovoj obitelji što su odvojili predivnih sat vremena za nas :)
Preša |
A kako bi bilo da ste u Francuskoj
pa da uz vino ne kušate i koji sir? Za mene nezamislivo!
Sirna plata sa 6-7 vrsta različitih
sireva za večeru uz čašu crnog vina bila je večera baš po mom guštu.
Ah, mogla bih ih jesti svaki dan,
makar su zasitni :)
Dok na ulici prolazite pored
specijalizirane trgovine sirevima,fromagerie,
miris vas već privuče unutra. Nekome smrdi, ja taj miris obožavam. Jedna od
takvih trgovina je i Jean d’Alos. Prekrasna mala
fromageria nudi različite vrste sireva koji vas okružuju sa svih strana i
dozivaju s polica.
Tu možete naći Chabichou (kozji sir od punomasnog
mlijeka), Selles sur Cher (meki kozji sir), Brie de Meaux (meki sir
kremaste teksture, poznat kao prvi sir za desert), Camembert Jean d'Alos
(meki sir od sirovog mlijeka, simbol tradicionalnih Francuskih sireva), Munster Aop (jaki kravlji sir iz pokrajine Alsace, kojeg smo i mi probali), Mimolette
(kravlji sir s notom naranče), Tome de Bordeaux (kozji sir sa
začinima), Roquefort (plavi sir) te razne namaze i marmelade koji se služe
s sirevima.
Brie de Meaux |
Mimolette |
Tome de Bordeaux |
Roquefort |
Confits Bachelet |
Dućan je prekrsno uređen s pokojom dekoracijom u vintage
stilu, poput velikog kanistra u kojem se nekada držalo mlijeko.
Svaki sir dozrijeva u svoje vrijeme i vrlo je važno
dopustiti siru da sazrije kako bi dosegao svoj puni okus. Upravo zbog toga,
isti sir konzumiran u različitim vremenskim periodima može biti i različitog
okusa.
I kada sam vam već pisala o sirevima i vinu, zaželjela sam
se sireva pa danas po preporuci moje prijateljice N. imamo Camambert pečen s
režnjom češnjaka, kapi bijelog vina i malo maslinovog ulja :)
Za prste polizati!
Butter |
Selles sur cher |
English version
On the last day of our stay in Bordeaux, we went to visit
the Pessac-Leognan
(Graves) wine region.
History says that the first vines are planted by the
Romans more than 2000 years ago. Can you imagine that the Romans 2000 years ago
were aware of the advantages of the territories of the region that would later
become the Pessac-Leognan?
Visiting the vineyards and tasting wines in the fall is
amazing!
There is something special in the air. And in the people.
We drove at a small private estate Domaine du Petit Bourdieu.
It's owner Mr. Marc Ponitet was sitting at a table with friends and family,
because the grape picking was completed that morning. Although he did not know
us, we were warmly welcomed. This wonderful man showed us his estate that has
been in his family for generations, since 1927, for which he said it is the
smallest vineyard in the region. As he says, this is a wine for family and
friends. To me, it was one of the largest vineyards in which I was so far. We
walked through his vineyard as he talked about grapes, showing us what he grew.
It was really a special gift for my husband and me.
We spent some time in his wine cellar, where we saw the
wine press, huge barrels where the wine matures before poured into a wooden
barrels, we met Mr. Rolland who take care of wine and his family. We tasted his
wine from harvest 2010 and 2011. And we love it!
Mr. Marc produces around 3000 bottles of wine per year.
His wine is a blend of varieties 33% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot and 33%
Malbec. A bottle costs around 11 euros and you can buy it also in his house. He
was so wonderful and gave as a bottle of his wine as a gift.
I really enjoyed in his family vineyard, talking with him
and tasting his wine.
We left with full hearts. Thanks to Mr. Marc and his
entire family I actually see the first beautiful vineyard in France :) That is something I
will never forget :)
Gorgeous cheeses! I'm drooling now...
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Like me, Rosa! Thanks :)
DeleteNe razumijem se pretjerano u vina ali točno znam prepoznati koje mi je jako fino...;)A o upravo takvom putovanju već duže sanjam.Super!
ReplyDeleteTočno tako! Ja znam koje meni paše :) Ako već duže sanjaš o ovakvom putovanju, nemoj predugo čekat :)
DeleteNakon ovog posta počinjem s planovima za putovanje ;)
ReplyDeletejao, što mi uradi ovim postom :) ja sam sve novce u Francuskoj potrošila na hranu i vina! Svaki dan smo kupovali neko drugo crno i bijelo vino, a jedan dan su nas ugostili Francuzi, jedan divan par, i kod njih smo dobili preporuke za vina. Rekoše nam da su najbolja crna vina baš iz Bordeauxa.
ReplyDeleteBaš ste krasno uživalo, drago mi je vidjeti ovakav post! Ja bi natrag u Francusku!
Tamra, potpuno te potpisujem :)
DeleteKoje divne stvari! Jednom sam bila na jednom sajmu francuskih specijaliteta, stvarno znaju i umiju. Odlican post :)
ReplyDeleteGordana, hvala ti!
DeleteJoj Majo i ja bi mogla živeti na siru. Doduše vino mi ništa nešto ne znači u čaši ali ga jako volim dodavati hrani. Moje otkriće godine je cider od kruške Summersby, toliko o tome. Dobro, volim i ono slatko slatko dalmatinsko vino, širu, prošek... pola čaše, dosta od mene. A sirevi...aaaaa
ReplyDeleteOvo UN na oznaci sa cenom verovatno je unit, komad. Čini se da su veliki komadi ali verujem da su majušni. Svakako bi sve to bio jedan sjajan rođendanski poklon.
Jelena, onda se razumimo :) Sir kao rođendanski poklon, mljac:)
DeleteMislim da se ovi manji komadi prodaju cijeli, dok se veći komadi režu na veličine koje ti trebaju :)
Prekrasno si nam ovo pokazala,, sir i vino šta bi više.
ReplyDeleteDunja, hvala ti!
DeleteUfffff... nemaš pojma kako si me obradovala ovim postom! predivno, a znam da i mene čeka jedan ovakav posjet :)).. možda uskoro <3
ReplyDeleteNevenić, znam :) Jedva čekam da doživiš sve to :)
DeleteKrasan post. Ja sam više za ovaj sirni dio.
ReplyDeletePetra, ja također :)
DeleteKako je ovo sve dobro i lijepo ! Draga Maja baš si nam divno približila ovaj dio tvoga putovanja, dobar sir i čaša vina su i meni jedna od dražih večera, kada je tu i dobro društvo sati se tako mogu provesti. U vina se ne razumijem posebno dobro i krasno je imati priliku kao vas dvoje za nešto više naučiti i kušati. Drago mi je da ste uživali !
ReplyDeleteBranka moja, hvala ti!
DeleteWow Majo, ti si bila u pravom raju:)
ReplyDeleteDivno si nam prenela emociju i opet sam jako poželela da obiđem Francusku.
Baš sam uživala!
Ovo izgleda fenomenalno!
ReplyDeleteMoj otac je živio u Francuskoj i tako mi usadio ljubav prema vinima i sirevima, ali i prema parfemima. Nazvao bih se siromanom. :)
Najdraži su mi od plemenite pljesni s bogatom aromom. :)
Juraj
BL'eauOG
Juraj, hvala ti! I meni su ti najdraži :D
DeleteGreat visits !
ReplyDeleteBest regards from France,
Pierre
Thanks Pierre :)
Delete