10.25.2012

Muffini s jabukama, butternut tikvom i Tahiti vanilijom/Apple, Butternut squash & Tahiti vanilla Muffins

Please, scroll down for recipe in English



Kao djeca brat i ja obožavali smo jesen zbog zagasitih boja, šuštanja lišća, domaćih naranči, mandarina i jabuka. Stalno smo jeli prhke i meke pite s jabukama, štrudle, a za svaki mamin rođendan ona bi spremila poseban kolač s jabukama. Nadam se da ni sutra neće biti iznimka jer je mami 50 i neki rođendan :)
Iako se M. i ja pokušavamo odreći slatkog pa tako i kolača (ha ha) ipak dođu ti neki ludi dani kada poželite nešto slatko, kada kod kuće imate domaćeg voća i onda vam vrag neda mira pa vas natjera u kuhinju.


Kao npr. prije par dana. Tog jutra spremala sam nam krem juhu od butternut tikve, krumpira i poriluka pa sam odlučila odvojiti mali dio tikve za kolače. Kako sam imala nešto domaćih jabukica, odlučila sam ih spojiti s tikvom i napraviti nešto maleno, čisto da zadovoljimo naše nepce za slatkim. I tako su nastali ovi muffini :) Iskoristila sam nove silikonske kalupe koje sam kupila u Bordeauxu, nešto su veći od uobičajenih koje sam viđala tu kod nas, tako da vam možda od ove smjese ispadne i više komada :)
Dok smo bili u Bordeauxu, u malenoj trgovini začinima Dock des épices kupila sam mahunu vanilije s Tahitija. Kako su me oduvijek privlačile plaže, ocean, more i pijesak, a da ne govorimo o palmama, suncu koje prži i svemu tome zajedno na nekom egzotičnom otoku (ne razmišljati o ljetu!!), nisam se nimalo dvoumila kada sam pored raznih vrsta mahuna vanilije u ponudi odabrala baš ovu.
Bile su tu i one s Madagaskara, iz Konga i drugih zemalja, ali mene je baš privlačila ova s Tahitija, svojim izgledom, mekoćom i mirisom da sam već zamišljala pješćane plaže Tahitija i ružičaste cvjetove u kosi. Jedva sam čekala da dođemo kući da je isprobam.
Naravno, možete upotrijebiti mahunu vanilije koju želite :)

Tahiti Vanilla Bean
I naravno nisam zaboravila ni ono najvažnije: hvala vam svima na divnim komentarima na postu o Bordeauxu, drago mi je da vam se svidjelo jer mi smo se zaista lijepo proveli i pripremam vam još dva dijela. Već vam sada mogu otkriti da ćemo se u slijedećem postu družiti s sirevima i vinima, a u trećem dijelu s onim zbog čega moje srce još titra – posjetu Atlantskom oceanu :)



Muffini s jabukama, butternut tikvom i Tahiti vanilijom
(za 12 komada)
 

      Potrebni sastojci:

·       2 manje jabuke
....................................................................................................................................................
·       ½ male butternut tikve
....................................................................................................................................................
·       1 žlica tekućeg meda
....................................................................................................................................................
·       ½ mahune (tahiti) vanilije
....................................................................................................................................................
·       100 g maslaca
....................................................................................................................................................
·       90 g mljevenih badema (po želji)
....................................................................................................................................................
·       2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·       prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·       ½ žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·       60 ml punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
·       80 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       60-70 g glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·       Jabuke operite, ogulite pa narežite na kockice. Po želji možete dio jabuke narezati na par tankih kriškica (1 mm) koje možete staviti na vrh muffina.
...................................................................................................................................................
·       Tikvu ogulite, očistite sredinu, operite pa narežite na sitnije kockice, otprilike 2 x 2 cm. Ja sam koristila 1/2 male butternut tikve (ispalo mi je otprilike oko 1 šalice od jogurta, 200 ml).
...................................................................................................................................................
·       U manji lonac pomiješajte tikvu i jabuke, dolijte vode toliko da tikva i jabuke budu pokrivene pa stavite kuhati na srednje jaku vatru, oko 10 minuta, odnosno dok tikva ne omekša. Kada su jabuke i tiva gotove, ocijedite vodu pa ih vilicom ili štapnim mikserom pasirajte. Ostavite sa strane da se ohlade.
...................................................................................................................................................
·       U međuvremenu, polovicu mahune vanilije prepolovite po dužini pa sastržite sjemenke. U manji lončić ulijte mlijeko, dodajte vaniliju pa prokuhajte na laganoj vatri. Kad mlijeko zavrije, skinite s vatre pa ostavite sa strane da se ohladi.
...................................................................................................................................................
·       Maslac otopite na laganoj vatri pa ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·       Zagrijte pećnicu na 180ºC i pripremite silikonske ili keramičke kalupe za muffine.
....................................................................................................................................................
·       U zdjeli pomiješajte brašno s mljevenim bademima, soli i praškom za pecivo.
....................................................................................................................................................
·       U drugoj zdjeli izmiksajte jaja s medom, šećerom i mlijekom. Mokre sastojke polagano umiješajte u suhe, dodajte otopljeni maslac pa dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili. Ako vam se smjesa učini prerijetkom, dodajte još brašna, malo po malo. Na kraju dodajte pasiranu tikvu i jabuke pa lagano promiješajte drvenom kuhačom ili silikonskom lopaticom.
....................................................................................................................................................
·       Ulijte pripremljenu smjesu u kalupe, do 3/4 visine. Po želji na vrh možete poslagati po dvije tanke kriške jabuka (jednu preko druge).
....................................................................................................................................................
·       Pecite oko 20 minuta, odnosno dok vam muffini ne poprime zlatnožutu boju na vrhu. Izvadite iz kalupa pa poslužite dok su još topli.
....................................................................................................................................................



English version

Apple, Butternut squash & Tahiti vanilla Muffins
(makes 12 small muffins)



     You need:

·       2 small (lady) apples, peeled, cored and diced
....................................................................................................................................................
·       ½ small butternut squash, peeled, cored and diced
....................................................................................................................................................
·       1 tbsp liquid honey
....................................................................................................................................................
·       ½ vanilla bean, split lenghtwise and seeds scraped
....................................................................................................................................................
·       100 g unsalted butter
....................................................................................................................................................
·       90 g almond meal
....................................................................................................................................................
·       2 whole eggs
....................................................................................................................................................
·       pinch of salt
....................................................................................................................................................
·       ½ tbsp baking powder
....................................................................................................................................................
·       60 ml whole milk
....................................................................................................................................................
·       80 g crystal sugar
....................................................................................................................................................
·       60-70 g wheat flour
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·       In a small pot, with enough water to cover, boil diced and cubed (2 x 2 cm) apples and squash for about 10 minutes, or until the squash is tender. Remove form the heat, drain, and puree with fork or hand mixer. Set aside to cool.
...................................................................................................................................................
·       In a small pot, combine milk and vanilla seeds and bring to boil. Remove from the heat and set aside.
...................................................................................................................................................
·       Melt the butter in a small saucepan. Remove form the heat and set aside.
....................................................................................................................................................
·       Preheat the oven do 350 F (180ºC).
....................................................................................................................................................
·       In a medium bowl, whisk together the almond meal, flour, salt and baking powder.
....................................................................................................................................................
·       In a small bowl, whisk together the eggs, honey, sugar and milk. Pour the wet ingredients into dry ingredients. Whisk to combine. Fold in the cooled butter and mix well until combine. And the same end add apples and squash puree and gently fold in with silicone spatula.
....................................................................................................................................................
·       Pour the batter into your molds that have been previously grased (3/4 of the way up). If you want, you can top each muffin with a two thin slices of apple.
....................................................................................................................................................
·       Bake for 20 minutes, or until golden on top. Remove from the molds and serve while they are warm.
....................................................................................................................................................


 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!



Pin It Now!

34 comments:

  1. predivni muffini:) eto baka radila jučer štrudlu od jabuka, baš zbog tog jesenskog voća i volim jesen, ova hladnoća i magla mi se uopće ne sviđaju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2cocoNuts, hvala ti!
      Ja sam jučer ponovno radila štrukle od jabuka - sada kada ima domaćih jabuka na sve strane,s tvarno ih pokušavam iskoristiti na sve načine :)
      Btw, ni ja ne volim maglu.

      Delete
  2. mislim da je ovo izvrsna kombinacija, i skroz jesenjski miriši.
    kalupići su divni!!

    ReplyDelete
  3. Maja, prekrasno, stvarno prekrasno! Receptič i fotke! Moram pogledati i tvoje postove iz putovanja <3!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš ti hvala draga :) Tvoj post o Amsterdamu me skroz oduševia :)

      Delete
  4. Lovely muffins! That must be a delightfully fragrant vanilla pod.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  5. Slatki su, a fotke kao i uvijek predivne (imam kosulju kao ova tvoja teget podloga :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, hvala ti :)
      P.s. Onda imaš lipu košulju, meni bi se svidila :D

      Delete
  6. Hm, sad si me stavila na muke. Svoje male ivanjske jabuke sam već vidjela u ovom receptu, ali otkud mi tikva u to vrijeme. Nadam se da će ih ipak biti u dućanu tada. Recept je jako zanimljiv, a muffini izgledaju baš posebno. Jedva čekam ostatak putopisnih postova :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, ove muffine možeš napraviti i samo s jabukicama. Probala sam ih raditi i s jabukama i sa jabukama i tikvama, volim obje verzije.

      Delete
  7. joooj... jedva čekam novi post o Bordeauxu! Prekrasni su muffins.. da..i ja se tu i tamo pokušavam odreći slatkog.. ali želja za pečenjem je jača :)

    ReplyDelete
  8. Prema sastojcima, zbilja može biti samo fino :) Krasni, nježni okusi!

    ReplyDelete
  9. Ja osim punchkraftena ništa iz Beča nisam donela, dobro Mocart kugle da ne računam, ali kad bi počela mislim da se ne bi zaustavila i da bi mi trebao špleper da sve to donesem. Srećom pa smo pijacu obišli prvi dan i onako u žurbi i priči sa rođacima, pa mi je bilo glupo da celu grupu zaustavljm da bi nešto kupila. Malo se kajem, ali ja nemam mere.

    Da čula sam da su one sa Madagaskara najbolje ali i mene bi mamile te tvoje. Tahiti, kakva egzotika. I ja imam zabranu kao i uvek da pravim slatkiše, stalno nam nešto stiže pa nikako ja da mesim. Onda sam ja sad dala zabranu ostalima, da bar ja mogu da dođem ponekad na red sa slatkišima jer na mom blogu slatkiša baš manjka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, potpuno razumijem. Ni ja nemam mjere što se hrane tiče. Najradije bih pokupovala sve što me veže za neki grad ili zemlju gdje putujem. Ovog puta me spriječilo ograničenje kilaže prtljage jer smo putovali low budget kompanijom, a imali smo samo jednu torbu - višak kila se plaća skupo i nisam htjela riskirati :)
      Usput, baš ti zavidim na Mozart kuglama iz Beča :D

      Delete
    2. A da zaboravila sam i ove lepotice sam donela u ogromnoj količini i sve smazala. Nikako da reprodukujem recept
      http://www.wienerpunschkrapfen.com/de
      Ako si ikada u Austriji to moraš probati

      Delete
  10. kako su fini mafini! Fotke su prekrasne...Posebno mi se sviđa ona iznad naslova recepta...
    Ja sma baš nedavno kupila te silikonske kalupiće za mafine al ih nisam još isprobala....mogla bih ove bundevaste-jabukaste:)
    I mi bi bome mogli malo da oladimo sa slatkišima a i slanišima inače ne gine mi dijeta...
    Jedva čekam sireve i vino!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevena, hvala ti :)
      Silikonski kalupići su super, uopće ih nisam niti premazala, ništa mi se nije zalijepilo :)

      Delete
  11. Što dobro izgleda ova štapka vanile u odnosu na one koje se kupuju u domaćim marketima (tanjucne, kao čačkalica)...
    Super su mafini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, da, baš tako... Ova izgleda tako mekano i pahuljasto za razliku od onih koje nalazim tu kod nas.
      Hvala ti :D

      Delete
  12. tikvu samu i ne volim previše, ali u kombinaciji sa drugim voćem mi je sasvim ok pa mislim da bi mi i ovi muffini bili ukusni
    silikonski kalupići su prekrasni, ja upravo narućujem svoje samo u drugoj boji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina, hvala ti! Silikonski kalupići su super, uopće ih nisam namazala i muffini su samo kliznuli iz njih :) I moji su u raznim bojama, jer je takvo bilo pakiranje.

      Delete
  13. Oduševio me je tvoj blog. fotke, recepti...prekrasno!

    ReplyDelete
  14. Super izgleda, sviđaju mi se novi kalupići. Jedva čekam preostala dva posta.

    ReplyDelete
  15. Kako je sve lijepo Majo <3 Divotica!!

    ReplyDelete
  16. Maja krasni su ti ovi muffini, kombinacija je odlična, a prezenacija i slike kao i uvijek za uživanje. I ja sam uvijek u nekoj borbi sa slatkim, sve ga nešto smanjujem, pa ukidam, ali svejdno ga se ne odričem i za ovakve slastice uvijek nađem vrijeme i priliku :)

    ReplyDelete