Znate li legendu o tome kako je nastalo stablo masline?
Kada
je među bogovima došlo do svađe kome pripada Atika, Zeus je odlučio dodijeliti
tu nagradu onome tko stanovnicima daruje najvrjedniji dar. Bog mora Posejdon iz
morske pjene je stvorio brzog konja, a božica mudrosti Palada Atena hitnu
koplje iz kojeg izraste drvo masline. Bogovi presudiše u Ateninu korist.
I stari Grci i Egipćani cijenili su
drvo masline i maslinovo ulje, a ovu divnu biljku Rimljani su proširili po
Mediteranu. Maslina je jako izdržljivo drvo, nekoliko stotina godina može
preživjeti u najgorim klimatskim uvjetima, s malo vode i škrte zemlje. A opet
daje tako divne plodove.
Kada
dođe jesen, za nas u Dalmaciji nema ništa boljeg od cjelodnevne berbe maslina i
vremena koje provedemo na čistom zraku u dobrom društvu.
Masline
se beru kroz studeni, ali se to zna protegnuti i kroz prosinac sve do Božića,
ovisno o tome da li želite brati samo zelene masline i od njih raditi (ekstra) djevičansko
maslinovo ulje, da li berete pola zelene-pola crne ili pak berete otprilike 70%
crnih i 30% zelenih maslina.
O tome
ovisi i kakvo će vam ulje biti. Meni je najdraže ono ulje koje je pola-pola :)
Tu u
Dalmaciji sve se vrti oko maslina, a zna se dok traje berba da se kreće odmah
iza posla ili vikendom. Ovisno o tome koliki su maslenici, uvijek vam dobro
dođe pomoć obitelji i prijatelja.
Masline
treba pobrati što prije tako da one koje su već pobrane dan prije (ili prošli
tjedan) ne stoje predugo jer će ulje biti lošije kvalitete. Zato domaći ljudi
kojima se berba zbog posla ili drugih obaveza protegne na više tjedana, one već
ubrane masline drže u kamenici ili bačvi u usoljenoj vodi ili čistom moru dok
sve ne poberu, a o čemu ovisi i kvaliteta ulja.
U berbu
maslina krenuli smo ranom zorom. Onako još snene oči zažele se još kojeg sata
sna u vožnji, sve dok ne dođete u polje, izađete iz automobila i udahnete
svježi zrak. Ptičice cvrkuću oko vas, u zraku je miris naloženih drva za grijanje.
Znate da dolazi zima.
Nalazimo
suho mjesto na livadi, tu se utaborimo, doručkujemo sendvič s pršutom i
usoljenim maslinama pa krene priča. Pa krene i pjesma kojoj se pridruže i stari
i mladi. Pa krenu i anegdote iz bakine prošlosti ili njihove mladenačke priče.
Stabla
maslina su stara i velika, ali nema nikakvog straha da se popnemo na njih. S
raširenim mrežama ispod maslina ili s kanticama u ruci penjemo se po njenim
starim granama i berba počinje. Dok se njene grane savijaju pod vama, dok
prstima lagano prolazite kroz njeno lišće i ubirete njene plodove, nikad vam nije
dosadno. Na istoj maslini ili na stablu do vas nalazi se vaša obitelj i vaši
prijatelji koji uvijek imaju nešto za pričati ili vas nasmijati.
I tako
u radu i priči dođe vrijeme ručka. Za ručak se skupimo oko zapaljenih grana
maslina i bacimo meso na gradele. Nakon ručka opet nastavljamo berbu, a prije
nego što sunce zađe iza brda pobrane masline sakupljamo u mrežaste vreće i
krenemo kući.
Sutra
će se priča opet ponoviti: ista livada, iste stare masline, isti ljudi, druga
priča. I nikad vam nije dosadno :)
Kada je
berba gotova i masline pobrane, vreće se nose u obližnju uljaru gdje stroj
pročišćava masline od grančica i lišća. Nakon par sati mljevenja i tkoznačega
dobijete maslinovo ulje.
Od
ubranih maslina odvojite si 1kg ili više crnih, neoštećenih i pomalo smežuranih
maslina. Možete uzeti i one crne skroz glatke kore, ali stari ljudi kažu da su
bolje one dozrele, smežurane masline.
Možete
ih spremati na bezbroj načina, ali u mojoj obitelji spremaju se na dva načina.
Jedan
način je da ih dobro operete i posušite. Tako posušene masline ubacite u slanu
kipuću vodu (omjer je kao u donjem
receptu) i pustite neka zavrije pa kuhajte 2 minute. Skinite s vatre i pustite
da masline odstoje u vodi preko noći, sve dok se voda ne ohladi. Masline tada
izvadite iz vode, posušite ih na kuhinjskoj krpi pa spremite u prozirne vrećice
i zamrznite. Zamrznute masline po potrebi vadite van, a prije posluživanja ih
otopite, posolite i prelijete s malo maslinovog ulja. Možete ih stavljati na
pizzu, kruh ili pogače, služiti uz meso, ribu ili pršut i sir.
Drugi
način na koji ih spremamo jesu pečene masline i recept ide ovako:
Pečene
masline u maslinovom ulju
Potrebni sastojci:
· 1
kg crnih, smežuranih maslina
· 2
litre obične vode
· 100
g soli + 2 žlice
· 1-2
žlice maslinovog ulja
· ružmarin,
po želji
Priprema:
· Masline
moraju biti crne, neoštećene i malkice smežurane. Dobro ih očistite od
peteljki, operite i ostavite da se posuše na kuhinjskoj krpi.
· Zagrijte
pećnicu na 180ºC. Pripremite tepsiju pa ju obložite papirom za pečenje.
· Vodu
zavrijte sa 100 g soli, dodajte masline i pustite da voda zavrije. Čim voda
zavrije, maskinite lonac s vatre, a masline ostavite da odstoje u vodi oko 20
minuta. Ocijedite masline od vode i tako ocijeđene slažite u lim za pečenje.
· Stavite
peći na istoj temperaturi oko 15-20 minuta.
· Pečene
masline ostavite da se ohlade u limu, posolite ih s oko 1-2 žlice soli pa
poslažite u staklenke. Možete dodati i listiće ružmarina. Ja uobičajeno dodam
oko 1-2 žlice starog maslinovog ulja i dobro protresem staklenku.
· Ovako
pripremljene masline mogu vam trajati jako dugo. Otvorene staklenke
konzumirajte kroz par dana (koristim malene staklenke).
· Prije
posluživanja, masline stavite u dublju zdjelicu za serviranje i dolijte
maslinovog ulja.
English
version
Ancient Greeks and Egyptians valued
the olive and used it for oil and for eating. The Romans spread the plant into
the Mediterranean regions.
Here in Dalmatia is all about olives.
Olives are harvested in November, but
that can be extend through all December.
Olives should be picked as soon as
possible so those which have already harvested the day before (or last week) do
not stand for too long because the oil will be lower quality. Because of that, local
people kept picked olives in barrels in clean sea or in salted water, which
determines the quality of the oil.
Preserved baked olives in olive oil
You need:
· 1
kg black (shriveled) olives, raw
· 2
liters plain water
· 100
g sea salt + 2 tbsp sea salt
· 1-2
tbsp olive oil
· rosemary,
optional
Steps:
· Olives
must be raw, black, undamaged and a little bit shriveled. Clean thoroughly the
stems, wash and dry on kitchen cloth.
· Combine
water with sea salt and bring it to boil. Place the olives in the boiling water, allow the water boilles again, then
remove from the stove. Leave olives in the water for about 20 minutes, then
drain them out.
· Preheat
oven to 180ºC. Prepare a baking pan.
· Spred
olives on prepared baking pan. Bake on the same temperature for about 15-20 minutes.
· Leave
olives to cool on the room temperature, spred 2 tbsp sea salt and place them
into a clean jars. You can add rosemary leaves or 1-2 tbsp olive oil in each
jar.
· Place
a jar in the refrigerator.
· Before
serving, place the olives in a small serving bowl, cover them with olive oil
and add more salt if needed. Serve with fish, meat, cheese or pizza.
Predivno! Od opisa berbe do konačnog produkta. Obožavam maslinovo ulje. Jedan od čestih mojih doručaka jest maslinovo ulje, sol i komad kruha ;)
ReplyDeleteNema boljeg!
Draga, hvala ti! Mi doslovice živimo na maslinovom ulju i ljeti i zimi, čak ga stavljam kao pakung na kosu ili se ljeti mazuckamo na plaži s njim :D
DeleteDivno izgledaju mada nikada nisam probala nešto slično. Obožavam crne masline , zelene ne. Doduše zelene sam jela jedino u obliku tucanih zelenih maslina sa belim lukom u salamuri koje je pripremala moja baka. Kako bih ti se rado pridružila u berbi. :)
ReplyDeleteDomaće zelene masline sam jela jednom i nisu mi bile fine. Crne su mi bolje :) Zoka, hvala ti na komentaru :)
DeleteOd svih maslinovih proizvoda ove pečene crne masline najmanje volim. Nekako su mi se zamjerile u djetinstvu, valjda su mi tada bile pregorke. Ipak volim te pečene masline ubaciti u neki umak za paštu na kraju kuhanja, tako su mi OK.
ReplyDeleteBez obzira na moje afinitete post je prekrasan i fotke isto. :)
Moj tata ima nešto maslina i svake godine imamo i naše domaće ulje, ja mu nikad do sad nisam pomagala u berbi. Nažalost daleko mi je, ali nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. :)
Andrea, one su i dalje gorke, doduše ovim procesom kuhanja i stajanja u vodi 20 minuta one se odgorče. Sve je stvar navike - ili ih voliš ili ih ne voliš. Volim ih ubaciti na pizzu, neki umak od šalše ili tune, uz predjelo (sir, pršut), a volim ih i same :)
DeleteHvala ti :)
Nadam se da ćeš iskusiti čar berbe maslina. Nije da ne budeš umoran, ali budeš nekako sretan :)
Those must be quite addictive!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Rosa, that is the word - addictive :)
DeletePecene masline su nesto sasvim novo za mene. Prelijepo izgledaju, pogotovo na tvojim slikama :) Hvala na divnoj prici o maslinama.
ReplyDeleteGordana, na tvom blogu uvijek naučim nešto novo tako da mi je baš drago da si i ti nešto naučila :)
DeleteKada bih svaki dan pojela toliko maslina koliko bih htjela, uvjerena sam da bi se pretvorila u jedno veliko stablo masline. Sigurno. Čudesne su, fine na sve načine, jedem ih same, uz neku hranu, pojedem ih i kad ih drugi ostave na tanjuru :D Dakle, logično je da mi je post diiiiiiiivan :)))
ReplyDeleteAnja, me too :) Potpisujem!
Deletepredivno si to opisala, divno vam u berbi. i bas sam uzivala u setnji kroz tvoj maslinik :).
ReplyDeletefotke su ti po obicaju jako lijepe. recept na zalost ne mogu isprobati jer nemam svjezih maslina. ali obicno dodam one kupovne uz neko pecenje i budu jako dobre.
Helena, hvala ti! Maslinik je ujakov i ovo je samo jedan dio njega. Na žalost, ove godine smo pomagali samo jedan dan jer sam ja imala drugih obaveza.
Deletebaš krasna priča, nisam nikada bila u berbi maslina! maslinovo ulje koristim gotovo za sve, meni je nezamjenjivo
ReplyDeleteTamara, meni je također nezamjenjivo :) Ako si bila u berbi grožđa ( a vjerujem da jesi) onda ti dođe na isto - obitelj i prijatelji, rad i priča i poslije klopa :)
DeleteSigurna sam da je pravi doživljaj otići u berbu maslina, a kasnije guštati u ovakvoj deliciji, odnosno plodu svoga rada.
ReplyDeleteTamra, istina :)
DeleteNedavno smo trebali ići u berbu maslina, ali iz nekog razloga- nismo. Zauzvrat smo, kad se ostatak ekipe vratio, dobili zadatak da ih nekako pripremimo. I jesmo. Po nečijem provjerenom receptu, 2 minute u uzavrelu vodu i mogu se jesti. Međutim, nisu bile jestive.Tolko su gorke ostale da sam mogla samo plakat nad njima. Sad sam pametnija za sljedeći put ;)
ReplyDeleteJoj :( Masline moraju ostati u vodi u kojoj su se kuhale sve dok se ona ne ohladi - onda se vade i zamrzavaju da traju. Ja ih ipak preferiram pečene jer su manje gorke. One doduše nikad neće biti kao one kupovne, ali u tome i je čar :D
Delete...obožavam masline..maslinovo ulje...a samo stablo masline je toliko inspirirajuće... predivno savršenstvo prirode same...hrana i lijek... :)
ReplyDelete...divan post...uživala sam... a recept..šta reći nego ..obožavam!...:)
...lijep pozdrav ostavljam... :)
Anngelpie, hvala ti :)
DeletePredivan post i predivan opis svega... samo uzdišem jer masline obožavam i volela bih imati svoje drvo masline ;) Fotografije su ti čarobne a i recept mora da je super jer obožavam masline u svakom obliku.
ReplyDeleteDraga, jedno drvce masline ne bi ti bilo dovoljno, vjeruj :)
DeleteDivan post, uživala sam čitajući ga. Masline, uvijek u svim verzijama a pečene pogotovo.
ReplyDeleteDunja, hvala ti!
DeleteI ja obožavam berbu iako najčešće tad ni nisam na svom otoku ali mi mama obavezno pošalje i maslinovog ulja i maslina u teglici s time što ih mi prokuhvamo u moru a ne u slanoj vodi iako sam mislila da se dođe na isto ako se kuhaju u slanoj vodi i ili u moru ali su mi objasnili da je velika razlika jer one kuhane u moru pokupe svu sočnost soli iz mora dok one kuhane u slanoj vodi nemaju tu sočnost jer je sol već prerađena.Lijep post pogotovo drugim blogericama koje nikad nisu došle u doticaj s maslinama.
ReplyDeleteDraga, nisam znala to za more, ali potpuno logično :) Moji su nekada davno isto koristili more, ali sada je teško naći ono čisto. Hvala ti!
DeleteNikada nisam bila u berbi maslina ali zvuči jako zabavno. Fora mi je recept.
ReplyDeletePetra, hvala!
Deletekrasna priča o maslinama...vrlo slično je i kod nas
ReplyDeleteTamara :)
Deleteobožavam masline, i cijeli taj proces vezan za njih!
ReplyDeletedivan post, a fotografije me oduševljavaju!
bravo
annie xx
Anita, hvala ti :)
DeleteDraga Maja prekrasno si opisala masline, berbu maslina i na kraju kako pripremiti ove pečene. I sve popratila divnim slikama, baš sam uživala ! Ja sam inače veliki ljubitelj masline, maslinovo ulje mi je na prvom mjestu i možda ne volim toliko sami plod koliko volim i cijenim to stablo i tradiciju maslinika i maslinarenja.
ReplyDeletePečene masline su omiljena delicija moje mame i baš ću joj ih rado pripremiti ovako kako si ti napisala.
Kad samo pomislim da nekad nisam volela masline i maslinovo ulje...Sada ne mogu da živim bez njih. Postala sam totlani zavisnik što se tiče ulja. Monini&co više ne postoje u mom ormariću. Preko leta dovlačim odakle stignem domaća, prava maslinova ulja, da ih imam u šteku preko zime. Kuvam na onom od komina-kažem pravi zavisnik:)
ReplyDeleteDivna priča iz maslinika, nadam se da ću jednom imati prilike da doživim takvu berbu.
A recept za masline je fantastičan...Mogu misliti kako su fine te masline
ja sam sa kontinenta i moram priznati da masline i maslinovo ulje su bile nepoznanice za mene do trenutka kad ih ja nisam dovukla u kuću, bila je to čista katastrofa, nitko se nije mogao naviknuti na te okuse pa sam pola litre ulja imala mjesecima... no s vremenom ti neke stvari pređu u naviku tako i to
ReplyDeletesad uvijek imam u pretincu domaće dalmatinsko ulje i traje kratko :) , čudim se kako ga na početku nisam mogla podnijeti :)
volim tvoje priče i postove koji su tako slikoviti i pitki, voljela bih jednom u budućnosti sudjelovati u berbi maslina, a što se tiče pečenih maslina moram priznati da sad prvi put čujem za njih i stvarno ne znam kako bi mi se dopale