11.21.2012

Pečene masline u maslinovom ulju/Preserved baked olives in olive oil

Please, scroll down for recipe in English


Znate li legendu o tome kako je nastalo stablo masline?

Kada je među bogovima došlo do svađe kome pripada Atika, Zeus je odlučio dodijeliti tu nagradu onome tko stanovnicima daruje najvrjedniji dar. Bog mora Posejdon iz morske pjene je stvorio brzog konja, a božica mudrosti Palada Atena hitnu koplje iz kojeg izraste drvo masline. Bogovi presudiše u Ateninu korist.
I stari Grci i Egipćani cijenili su drvo masline i maslinovo ulje, a ovu divnu biljku Rimljani su proširili po Mediteranu. Maslina je jako izdržljivo drvo, nekoliko stotina godina može preživjeti u najgorim klimatskim uvjetima, s malo vode i škrte zemlje. A opet daje tako divne plodove.


Kada dođe jesen, za nas u Dalmaciji nema ništa boljeg od cjelodnevne berbe maslina i vremena koje provedemo na čistom zraku u dobrom društvu.  
Masline se beru kroz studeni, ali se to zna protegnuti i kroz prosinac sve do Božića, ovisno o tome da li želite brati samo zelene masline i od njih raditi (ekstra) djevičansko maslinovo ulje, da li berete pola zelene-pola crne ili pak berete otprilike 70% crnih i 30% zelenih maslina.
O tome ovisi i kakvo će vam ulje biti. Meni je najdraže ono ulje koje je pola-pola :)
Tu u Dalmaciji sve se vrti oko maslina, a zna se dok traje berba da se kreće odmah iza posla ili vikendom. Ovisno o tome koliki su maslenici, uvijek vam dobro dođe pomoć obitelji i prijatelja.
Masline treba pobrati što prije tako da one koje su već pobrane dan prije (ili prošli tjedan) ne stoje predugo jer će ulje biti lošije kvalitete. Zato domaći ljudi kojima se berba zbog posla ili drugih obaveza protegne na više tjedana, one već ubrane masline drže u kamenici ili bačvi u usoljenoj vodi ili čistom moru dok sve ne poberu, a o čemu ovisi i kvaliteta ulja.


U berbu maslina krenuli smo ranom zorom. Onako još snene oči zažele se još kojeg sata sna u vožnji, sve dok ne dođete u polje, izađete iz automobila i udahnete svježi zrak. Ptičice cvrkuću oko vas, u zraku je miris naloženih drva za grijanje. Znate da dolazi zima.
Nalazimo suho mjesto na livadi, tu se utaborimo, doručkujemo sendvič s pršutom i usoljenim maslinama pa krene priča. Pa krene i pjesma kojoj se pridruže i stari i mladi. Pa krenu i anegdote iz bakine prošlosti ili njihove mladenačke priče.
Stabla maslina su stara i velika, ali nema nikakvog straha da se popnemo na njih. S raširenim mrežama ispod maslina ili s kanticama u ruci penjemo se po njenim starim granama i berba počinje. Dok se njene grane savijaju pod vama, dok prstima lagano prolazite kroz njeno lišće i ubirete njene plodove, nikad vam nije dosadno. Na istoj maslini ili na stablu do vas nalazi se vaša obitelj i vaši prijatelji koji uvijek imaju nešto za pričati ili vas nasmijati.
I tako u radu i priči dođe vrijeme ručka. Za ručak se skupimo oko zapaljenih grana maslina i bacimo meso na gradele. Nakon ručka opet nastavljamo berbu, a prije nego što sunce zađe iza brda pobrane masline sakupljamo u mrežaste vreće i krenemo kući.
Sutra će se priča opet ponoviti: ista livada, iste stare masline, isti ljudi, druga priča. I nikad vam nije dosadno :)
Kada je berba gotova i masline pobrane, vreće se nose u obližnju uljaru gdje stroj pročišćava masline od grančica i lišća. Nakon par sati mljevenja i tkoznačega dobijete maslinovo ulje.

Od ubranih maslina odvojite si 1kg ili više crnih, neoštećenih i pomalo smežuranih maslina. Možete uzeti i one crne skroz glatke kore, ali stari ljudi kažu da su bolje one dozrele, smežurane masline.
Možete ih spremati na bezbroj načina, ali u mojoj obitelji spremaju se na dva načina.
Jedan način je da ih dobro operete i posušite. Tako posušene masline ubacite u slanu kipuću vodu (omjer je kao u  donjem receptu) i pustite neka zavrije pa kuhajte 2 minute. Skinite s vatre i pustite da masline odstoje u vodi preko noći, sve dok se voda ne ohladi. Masline tada izvadite iz vode, posušite ih na kuhinjskoj krpi pa spremite u prozirne vrećice i zamrznite. Zamrznute masline po potrebi vadite van, a prije posluživanja ih otopite, posolite i prelijete s malo maslinovog ulja. Možete ih stavljati na pizzu, kruh ili pogače, služiti uz meso, ribu ili pršut i sir.
Drugi način na koji ih spremamo jesu pečene masline i recept ide ovako:




Pečene masline u maslinovom ulju
 

      Potrebni sastojci:

·       1 kg crnih, smežuranih maslina
·       2 litre obične vode
·       100 g soli + 2 žlice
·       1-2 žlice maslinovog ulja
·       ružmarin, po želji


      Priprema:

·       Masline moraju biti crne, neoštećene i malkice smežurane. Dobro ih očistite od peteljki, operite i ostavite da se posuše na kuhinjskoj krpi.
·       Zagrijte pećnicu na 180ºC. Pripremite tepsiju pa ju obložite papirom za pečenje.
·       Vodu zavrijte sa 100 g soli, dodajte masline i pustite da voda zavrije. Čim voda zavrije, maskinite lonac s vatre, a masline ostavite da odstoje u vodi oko 20 minuta. Ocijedite masline od vode i tako ocijeđene slažite u lim za pečenje.
·       Stavite peći na istoj temperaturi oko 15-20 minuta.
·       Pečene masline ostavite da se ohlade u limu, posolite ih s oko 1-2 žlice soli pa poslažite u staklenke. Možete dodati i listiće ružmarina. Ja uobičajeno dodam oko 1-2 žlice starog maslinovog ulja i dobro protresem staklenku.
·       Ovako pripremljene masline mogu vam trajati jako dugo. Otvorene staklenke konzumirajte kroz par dana (koristim malene staklenke).
·       Prije posluživanja, masline stavite u dublju zdjelicu za serviranje i dolijte maslinovog ulja.





English version

Ancient Greeks and Egyptians valued the olive and used it for oil and for eating. The Romans spread the plant into the Mediterranean regions.
Here in Dalmatia is all about olives.
Olives are harvested in November, but that can be extend through all December.
Olives should be picked as soon as possible so those which have already harvested the day before (or last week) do not stand for too long because the oil will be lower quality. Because of that, local people kept picked olives in barrels in clean sea or in salted water, which determines the quality of the oil.


     Preserved baked olives in olive oil
 

      You need:

·       1 kg black (shriveled) olives, raw
·       2 liters plain water
·       100 g sea salt + 2 tbsp sea salt
·       1-2 tbsp olive oil
·       rosemary, optional


   
      Steps:

·       Olives must be raw, black, undamaged and a little bit shriveled. Clean thoroughly the stems, wash and dry on kitchen cloth.
·       Combine water with sea salt and bring it to boil. Place the olives in the boiling  water, allow the water boilles again, then remove from the stove. Leave olives in the water for about 20 minutes, then drain them out.
·       Preheat oven to 180ºC. Prepare a baking pan.
·       Spred olives on prepared baking pan. Bake on the same temperature for about 15-20 minutes.
·       Leave olives to cool on the room temperature, spred 2 tbsp sea salt and place them into a clean jars. You can add rosemary leaves or 1-2 tbsp olive oil in each jar.
·       Place a jar in the refrigerator.
·       Before serving, place the olives in a small serving bowl, cover them with olive oil and add more salt if needed. Serve with fish, meat, cheese or pizza.


 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!


Pin It Now!

37 comments:

  1. Predivno! Od opisa berbe do konačnog produkta. Obožavam maslinovo ulje. Jedan od čestih mojih doručaka jest maslinovo ulje, sol i komad kruha ;)
    Nema boljeg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, hvala ti! Mi doslovice živimo na maslinovom ulju i ljeti i zimi, čak ga stavljam kao pakung na kosu ili se ljeti mazuckamo na plaži s njim :D

      Delete
  2. Divno izgledaju mada nikada nisam probala nešto slično. Obožavam crne masline , zelene ne. Doduše zelene sam jela jedino u obliku tucanih zelenih maslina sa belim lukom u salamuri koje je pripremala moja baka. Kako bih ti se rado pridružila u berbi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domaće zelene masline sam jela jednom i nisu mi bile fine. Crne su mi bolje :) Zoka, hvala ti na komentaru :)

      Delete
  3. Od svih maslinovih proizvoda ove pečene crne masline najmanje volim. Nekako su mi se zamjerile u djetinstvu, valjda su mi tada bile pregorke. Ipak volim te pečene masline ubaciti u neki umak za paštu na kraju kuhanja, tako su mi OK.
    Bez obzira na moje afinitete post je prekrasan i fotke isto. :)
    Moj tata ima nešto maslina i svake godine imamo i naše domaće ulje, ja mu nikad do sad nisam pomagala u berbi. Nažalost daleko mi je, ali nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andrea, one su i dalje gorke, doduše ovim procesom kuhanja i stajanja u vodi 20 minuta one se odgorče. Sve je stvar navike - ili ih voliš ili ih ne voliš. Volim ih ubaciti na pizzu, neki umak od šalše ili tune, uz predjelo (sir, pršut), a volim ih i same :)
      Hvala ti :)
      Nadam se da ćeš iskusiti čar berbe maslina. Nije da ne budeš umoran, ali budeš nekako sretan :)

      Delete
  4. Those must be quite addictive!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  5. Pecene masline su nesto sasvim novo za mene. Prelijepo izgledaju, pogotovo na tvojim slikama :) Hvala na divnoj prici o maslinama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, na tvom blogu uvijek naučim nešto novo tako da mi je baš drago da si i ti nešto naučila :)

      Delete
  6. Kada bih svaki dan pojela toliko maslina koliko bih htjela, uvjerena sam da bi se pretvorila u jedno veliko stablo masline. Sigurno. Čudesne su, fine na sve načine, jedem ih same, uz neku hranu, pojedem ih i kad ih drugi ostave na tanjuru :D Dakle, logično je da mi je post diiiiiiiivan :)))

    ReplyDelete
  7. predivno si to opisala, divno vam u berbi. i bas sam uzivala u setnji kroz tvoj maslinik :).
    fotke su ti po obicaju jako lijepe. recept na zalost ne mogu isprobati jer nemam svjezih maslina. ali obicno dodam one kupovne uz neko pecenje i budu jako dobre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helena, hvala ti! Maslinik je ujakov i ovo je samo jedan dio njega. Na žalost, ove godine smo pomagali samo jedan dan jer sam ja imala drugih obaveza.

      Delete
  8. baš krasna priča, nisam nikada bila u berbi maslina! maslinovo ulje koristim gotovo za sve, meni je nezamjenjivo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, meni je također nezamjenjivo :) Ako si bila u berbi grožđa ( a vjerujem da jesi) onda ti dođe na isto - obitelj i prijatelji, rad i priča i poslije klopa :)

      Delete
  9. Sigurna sam da je pravi doživljaj otići u berbu maslina, a kasnije guštati u ovakvoj deliciji, odnosno plodu svoga rada.

    ReplyDelete
  10. Nedavno smo trebali ići u berbu maslina, ali iz nekog razloga- nismo. Zauzvrat smo, kad se ostatak ekipe vratio, dobili zadatak da ih nekako pripremimo. I jesmo. Po nečijem provjerenom receptu, 2 minute u uzavrelu vodu i mogu se jesti. Međutim, nisu bile jestive.Tolko su gorke ostale da sam mogla samo plakat nad njima. Sad sam pametnija za sljedeći put ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj :( Masline moraju ostati u vodi u kojoj su se kuhale sve dok se ona ne ohladi - onda se vade i zamrzavaju da traju. Ja ih ipak preferiram pečene jer su manje gorke. One doduše nikad neće biti kao one kupovne, ali u tome i je čar :D

      Delete
  11. ...obožavam masline..maslinovo ulje...a samo stablo masline je toliko inspirirajuće... predivno savršenstvo prirode same...hrana i lijek... :)
    ...divan post...uživala sam... a recept..šta reći nego ..obožavam!...:)
    ...lijep pozdrav ostavljam... :)

    ReplyDelete
  12. Predivan post i predivan opis svega... samo uzdišem jer masline obožavam i volela bih imati svoje drvo masline ;) Fotografije su ti čarobne a i recept mora da je super jer obožavam masline u svakom obliku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, jedno drvce masline ne bi ti bilo dovoljno, vjeruj :)

      Delete
  13. Divan post, uživala sam čitajući ga. Masline, uvijek u svim verzijama a pečene pogotovo.

    ReplyDelete
  14. I ja obožavam berbu iako najčešće tad ni nisam na svom otoku ali mi mama obavezno pošalje i maslinovog ulja i maslina u teglici s time što ih mi prokuhvamo u moru a ne u slanoj vodi iako sam mislila da se dođe na isto ako se kuhaju u slanoj vodi i ili u moru ali su mi objasnili da je velika razlika jer one kuhane u moru pokupe svu sočnost soli iz mora dok one kuhane u slanoj vodi nemaju tu sočnost jer je sol već prerađena.Lijep post pogotovo drugim blogericama koje nikad nisu došle u doticaj s maslinama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, nisam znala to za more, ali potpuno logično :) Moji su nekada davno isto koristili more, ali sada je teško naći ono čisto. Hvala ti!

      Delete
  15. Nikada nisam bila u berbi maslina ali zvuči jako zabavno. Fora mi je recept.

    ReplyDelete
  16. krasna priča o maslinama...vrlo slično je i kod nas

    ReplyDelete
  17. obožavam masline, i cijeli taj proces vezan za njih!
    divan post, a fotografije me oduševljavaju!
    bravo
    annie xx

    ReplyDelete
  18. Draga Maja prekrasno si opisala masline, berbu maslina i na kraju kako pripremiti ove pečene. I sve popratila divnim slikama, baš sam uživala ! Ja sam inače veliki ljubitelj masline, maslinovo ulje mi je na prvom mjestu i možda ne volim toliko sami plod koliko volim i cijenim to stablo i tradiciju maslinika i maslinarenja.
    Pečene masline su omiljena delicija moje mame i baš ću joj ih rado pripremiti ovako kako si ti napisala.

    ReplyDelete
  19. Kad samo pomislim da nekad nisam volela masline i maslinovo ulje...Sada ne mogu da živim bez njih. Postala sam totlani zavisnik što se tiče ulja. Monini&co više ne postoje u mom ormariću. Preko leta dovlačim odakle stignem domaća, prava maslinova ulja, da ih imam u šteku preko zime. Kuvam na onom od komina-kažem pravi zavisnik:)
    Divna priča iz maslinika, nadam se da ću jednom imati prilike da doživim takvu berbu.
    A recept za masline je fantastičan...Mogu misliti kako su fine te masline

    ReplyDelete
  20. ja sam sa kontinenta i moram priznati da masline i maslinovo ulje su bile nepoznanice za mene do trenutka kad ih ja nisam dovukla u kuću, bila je to čista katastrofa, nitko se nije mogao naviknuti na te okuse pa sam pola litre ulja imala mjesecima... no s vremenom ti neke stvari pređu u naviku tako i to
    sad uvijek imam u pretincu domaće dalmatinsko ulje i traje kratko :) , čudim se kako ga na početku nisam mogla podnijeti :)
    volim tvoje priče i postove koji su tako slikoviti i pitki, voljela bih jednom u budućnosti sudjelovati u berbi maslina, a što se tiče pečenih maslina moram priznati da sad prvi put čujem za njih i stvarno ne znam kako bi mi se dopale

    ReplyDelete