Dok neki bježe od korabice i njenog
okusa, meni je jedna od najdražih namirnica.
Kao dijete, uvijek bi se vrtila oko bake
dok je čistila kupus ili cvjetaču da dođe do kraja i nožićem mi izvrti onaj
mali slatkasti korijen pri dnu koji bih onda dugo, dugo grickala.
Kada sam otkrila korabicu koja je još veća
i ukusnija (te zdravija) verzija tih slatkastih korijena, mom veselju nije bilo
kraja. Kako rođaci imaju polje (kojem se ne vidi kraj pa bi onda bolje bilo to
nazvati plantažom) na kojem sade većinom korabice, uvijek imamo tog divnog
povrća kada mu je sezona.
I uvijek ga spremamo na salatu, kao
prilog, pržimo ga kao krumpiriće ili juhicu. Ja ga još jedem i kao jabuke J
Nedavno sam otkrila da je korabica fantastična u kombinaciji s koromačem i da
mi je ukusnija pečena. Tako sam došla na ideju da spremim i ovu kremastu juhicu
koja nas je svih iznenadila okusom, a M. koji ne voli korabicu (niti blizu
njoj) danas je pojeo više od mene J
Dio pečenih kockica korabice odvojila sam
za ukrašavanje, a dodatno sam posipala i malo sjemenki koromača.
Juha od
pečene korabice i koromača
(za 2
osobe)
Potrebni sastojci:
· 4
glavice korabice
· 1
manji korijen koromača
· 2
režnja češnjaka
· 3-4
žlice maslinovog ulja
· oko
500 ml – 700 ml vode
· sol,
papar
Priprema:
· Zagrijte
pećnicu na 200ºC.
· Korabicu
očistite od listova i kore, operite ju pod mlazom hladne vode pa ju narežite na
kockice otprilike 2 x 2 cm.
· Koromač
također nasjeckajte, a češnjak ogulite.
· Nasjeckanu
korabicu pomiješajte s koromačem i cijelim režnjevima češnjaka, sve stavite u
tepsiju, posolite, popaprite i poprskajte uljem.
· Sve
dobro izmiješajte tako da povrće bude nauljeno, pa stavite peći sve dok korabica
ne omekša. Moja se pekla više od sat vremena, ali to ovisi i o pećnici.
Izvadite povrće tek kada bude mekano.
· Pečenu
korabicu zajedno s koromačem, češnjakom i uljem u kojem se povrće peklo
premjestite u manji lonac, dolijte vodu, a po potrebi još soli i papra. Sve
izmiksajte štapnim mikserom u kašu pa pustite da na laganoj vatri kuha još 10
minuta.
· Poslužite
dok je još juha topla.
English
version
Roasted
Kohlrabi & Fennel Soup
(serves
2)
You need:
· 4
kohlrabi bulbs, peeled and chopped
· 1
small fennel bulb, chopped
· 2
garlic cloves, peeled
· 3-4
tbsp olive oil
· 500
ml – 700 ml water
· sea
salt, black pepper
Steps:
· Preheat
the oven to 400 F (200ºC).
· Cut
off the woody layer of the kohlrabi and then peel each one. Cut them into small
1-inch (2 x 2 cm) cubes. Set aside.
· Wash
the fennel bulb and chopp it. Peel the garlic. Set aside.
· In
a large baking pan, combine kohlrabi cubes with fennel, garlic, salt and
pepper. Add olive oil and toss it well.
· Bake
on the same temperature for about 1 hour or more. Everything should be soft
when pierced with a fork. Remove from the oven.
· Put
everything into small pot,combine with water and more salt if needed. Using
hand mixer, mix it into puree and set on the low heat on the stove. Let it cook
for another 10 minutes, then serve while it is stil warm.
P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!
Pin It Now!
Very tasty! A wonderful combination. I'd love to taste that soup.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Tnx Rosa :)
DeleteBas izgleda fino:) a i pecena kao cips zvuci odlicno, probati cu prvom prilikom :)
ReplyDeleteMateja, hvala ti! Često korabicu koristimo kao zamjenu za krumpir :)
Deletemoji doma vole krumpir više od svega, a ja baš i ne:) tako da cu ja svakako isprobati korabicu :)
DeleteJa je grickam i umačem u so kao jabuku a obožavam je leti serviranu ovako krem sa jogurtom i to hladnu, direktno iz frižidera. Mama je puni, ali too nisam stigla da probam. Ma nema te stvari koja se ne može pripremiti a da onaj koji je ne voli bar može da je pojede.
ReplyDeleteJelena, još je nisam jela hladnu, s jogurtom - hvala na ideji :)
DeleteTo ti je ideja za leto, zaista je predivna.
DeleteBlago tebi, znači uvijek si dobro snabdjevena ovim divnim povrćem!:) Ja korabicu nažalost ne upotrebljavam tako često, ne znam ni sama zašto, volim je u juhama, i ovaj receptić će mi jako dobro doći. Slike su prekrasne!
ReplyDeleteTanja, hvala ti! Pa imamo je samo dok joj je sezona :)
DeleteOvo je za mene sasvim novo, ne znam da sam ikada jela korabice. Prekrasno izgleda ovako servirano, krasna mi je ova solja :)
ReplyDeleteGordana, drago mi je da te ponekad uspijem iznenaditi :)
DeleteBtw, šalica je kupljena u Anthropologie.com (monogram mug) :)
DeleteDivne su fotke, a juhicu bi smazala u tili čas ;)
ReplyDeleteJel' to bese keleraba na srpskom? Cim sam ugledala komorac u naslovu odmah sam morala da reagujem:) Ja OBOZAVAM to povrce, mada nikad nisam pomislila da pravim corbu sa njim. Jos i te semenke od komoraca, evo imam ih jos iz baste i sve nesto se neckam sta da radim sa njima. Izvini, trebalo bi da zvezda posta bude keleraba, ali...
ReplyDeleteHa ha, potpuno razumijem! I ja koromač obožavam :D
DeleteOdlično izgleda! Čorbice od pečenog povrća su mi ove jeseni apsolutni hit! Brzo i lako se prave od raznog povća i jako su ukusne!
ReplyDeletePrelepe fotke!
p.s. često svratim na blog ali nemam baš vremena da sve prokomentarišem...
Sanjo, hvala ti! I kod mene je ista situacija, ali kriza s vremenom se pomalo popravlja :D
DeleteOdlično izgleda!
ReplyDeleteHvala :D
DeleteLovely photos <3
ReplyDeleteNeja, thanks :D
DeleteOvo bi bilo idealno za moju nečakinju, od svog povrča biježi kao vrag od tamjana ali korabicu obožava. Super izgleda.
ReplyDeleteNisam ljubitelj kelerabe ali s vremena na vreme je jedem i sama smišljam načine kako da mi se svidi. U ovoj čorbici misli da bih uživala ;). I da fotkice su ti super :))
ReplyDeleteMaslinka, tvoje kombinacije me uvijek oduševe :) Hvala ti!
Deletefina i zdrava juhica koja grije u ovo prve dane zime.
ReplyDeleteobožavam tvoje fotke!
Tamara moja, hvala ti!
Deletegeneralno volim svo povrće i svaka čast za ovu juhu, fantastična je!
ReplyDeleteTamara, :*
ReplyDeleteNe mogu reći da su mi ovo najdraže namirnice ali ih volim, a u ovoj pečenoj verziji mi izgledaju jako primamnjivo. Juhica je posebno dobra, zdrava, sigurno i ukusna i jako dobro mi izgleda ! Draga Maja super si ovo pripremila, a prezentacija je odlična, krasne su fotkice !
ReplyDeleteja sam korabicu otkrila prošle godine kad smo je posijali na vrtu, juhice su mi najdraže ali i na druge načine je odlična
ReplyDelete