Kada su u pitanju mekane, slasne buhtle
(pogotovo ako su punjene Nutellom ili džemom) uvijek sam za! Najviše ih volim u
ranim zimskim satima dok cijela kuća miriše na njih, dok su onako još tople.
Oduvijek sam se pitala kako se motaju ta mala čuda da ispadnu onako savršeno
prijanjajuće jedna uz drugu, sve dok prije par godina nisam vidjela svoju
svekrvu kako ih radi. Ovo je njen recept, ništa u njemu nisam mijenjala jer su
savršene upravo ovakve kakve jesu.
Možete ih puniti čime vam drago –
kockicama čokolade, marmeladom, džemom, Nutellom..., a za one koji ih nikada
nisu radili, tu su i koraci pripreme u slikama :)
Buhtlama nekako uvijek otvorim sezonu
pravljenja Božićnih kolača. Možda je to zbog blagdana, možda i radi samog
prosinca kojeg volim :)
Prije neki dan, u nedjeljno jutro, rano sam
se izvukla iz kreveta i prije nego se M. probudio zamijesila sam tijesto za
buhtlice. U međuvremenu, dok se tijesto dizalo, napravila sam smjesu za
šubarice i iscijedila nam naše domaće naranče. Nakon dugo vremena imali smo
topli domaći doručak (maslac i med na tostu svako jutro se ne računa) :D
Buhtle
(za 40ak komada)
Potrebni sastojci:
· 1 kg glatkog pšeničnog brašna (tip
550)
· 100 g kristal šećera
· 1-2 žličice morske soli
· 2 dl običnog ulja
· 1/2 litre mlakog mlijeka
· 1 cijelo (veliko) jaje
· 40 g svježeg kvasca
· 1 limun, ribana korica
· džem, za punjenje
· šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
· U veliku zdjelu prosijte oko 700 g
brašna, pa dodajte sol, šećer, ribanu koricu limuna, 4 dl mlakog mlijeka, ulje
te dignuti kvasac (kojeg ste stavili dizati s 1 dl mlakog mlijeka i žličicom
šećera). Jaje dodajte nakon kvasca pa zamijesite ljepljivo tijesto pomoću
električnog miksera.
· Tijesto će biti jako ljepljivo,
ali nemojte mu dodavati više brašna, pokrijte ga suhom kuhinjskom krpom i
stavite dizati 1 sat na toplom mjestu, bez propuha.
· Nakon što se tijesto diglo,
istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu, dodajte malo po malo ostatak brašna
dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je potrebno dodajte još brašna, ali nemojte
pretjerivati da vam tijesto ne bude pretvrdo!
· Tijesto podijelite na dva dijela.
Svaki dio razvaljajte pomoću valjka na otprilike 5 mm debljine.
· Od tijesta režite kvadrate
veličine 8 x 8 mm. Na svaki kvadrat stavite po čajnu žličicu nadjeva
(marmelada, džem, Nutella...).
· Svaki kvadratić tijesta zarolajte
na slijedeći način: Vrhovima prstiju uzmite dva suprotna kraja kvadratića i
spojite ih jedan uz drugi. Zatim uzmite treći vrh pa i njega spojite, a isto
tako i četvrti vrh. Kad su svi vrhovi spojeni lagano svežanj dignite u vis i
zarolajte vrhove da dobijete malenu lopticu (pazite da vam nadjev ostane
unutra). Svaku lopticu slažite na unaprijed namaštenu tepsiju na način da
zarolani dio ide na dno kako se u pečenju ne bi otvorio.
· Buhtle slažite jednu do druge,
nije ih potrebno natiskivati.
· Zagrijte pećnicu na 180ºC. Buhtle
pokrijte suhom kuhinjskom krpom i ostavite još 20 minuta na sobnoj temperaturi
da se dignu dok se pećnica zagrije. Ja ih ničim ne premazujem!
· Pecite 30 minuta, odnosno, dok vam
ne poprime zlatno-smeđu boju.
· Vruće buhtlice pospite šećerom u
prahu pa ostavite barem 5 minuta da se ohlade prije konzumiranja.
English version
Sweet Yeast Buns
(makes 40 buns)
You need:
· 1 kg all-purpose flour
· 100 g crystal sugar
· 1-2 tsp sea salt
· 200 ml natural oil
· 1/2 liter luke-warm milk
· 1 big egg
· 40 g fresh yeast
· 1 lemon, grated zest
· jam or Nutella, for filling
· confectioner's sugar, for dusting
Steps:
· In a small cup, prepare the yeast:
combine 1 dl luke-warm milk with 1 tsp of sugar and 40 g of yeast. Stir well
and allow the mixture to sit for about 10 minutes, or until the mixture becomes
foamy.
· Prepare the sponge combining 700 g of flour with salt, sugar, grated zest,
4 dl luke-warm milk, oil and yeast. Add whole egg and mix with an electric
mixer to combine. Cover with a cloth and leave to rise for about 1 hour at the
room temperature.
· On a floured surface, put the
dough with the rest of the flour and knead into a semi-stiff dough. Roll the
dough flat to about 5 mm thick. Using a
knife, cut the 8 x 8 mm squars, put the 1 tsp of jam (or other filling) into
the center of the square, fold (see pictures!) and close the edges tightly at
the top.
· Place them closely side-by-side in
a well greased baking tray with the folded edges facing down.
· Bake in a preheated oven at 180ºC
(350 F) for about 30 minutes, or unitl golden-brown in color.
· Remove from the oven, sprinkle
with confectioner's sugar and leave to cool for about 5 minutes before serving.
P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!
Those buns look irresistible and so soft! A wonderful treat.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thanks Rosa :)
DeleteBlago tvom mužu, zabranit cu svome da procita ovaj post;)!
ReplyDeleteHa ha :) Nisam uvijek tako dobra, inače nam on sprema doručak :)
DeleteBas su ti krasne:)obozavam ih, kad god ih baka ispece, nestanu jos dok su vruce :)
ReplyDeleteMateja, hvala ti! Znam točno kako se osjećaš, tako je meni bilo kada sam prvi put čula njihov miris kod svekrve it ako mi je sad svaki put dok ih pečem :)
DeleteDa li je moguće da postoji nešto savršenije od buhtli :)
ReplyDeleteIzgledaju jako mekano, sočno i savršeno privlačno :)
Milice, hvala ti!
DeletePredivne su. I meni su najdraze zimi kad je hladno. Slike su fantasticne. Slatka sarena kasicica :)
ReplyDeleteGordana, hvala ti! Žličica je iz Sabre Pris dućana :)
DeleteJako su mi dragi ovakvi recepti za doručak, zapravo mi je i gušt raditi "topli" doručak, uživam i u pripremi i kasnije u jelu. Buhtlice obožavam, pogotovo uz šalicu toplog kakaa.
ReplyDeleteTamara, također :)
DeleteOdrasla sam na njima, buhtle su nešto što će me uvijek podsjetiti na baku i na njezinu kuhinju u kojoj je uvijek bilo vruuuuće kad je radila buhtle :))) S pekmezom od šljiva ili marelica, pečene taman da postanu zlatno - smeđe i mekane ko oblačići :) Hvala na podsjećanju i lijepim fotkama :)
ReplyDeleteAnja, blago tebi! Da sam ih otkrila prije mislim da bih na svojih 55kg dodala još 20kg :)
DeleteObožavam ih i nikako da se odvažim , praviti ih, uvijek radim kiflice,...
ReplyDeleteali sada kradem recept!
annie
Anita, slobodno ukradi :) :)
DeleteApsolutno prekrasne! i buhtlice i fotkice! I'm in love <3 :)
ReplyDeleteNevenić, hvala ti!
DeleteAu 40 komada:-) Prava gozba Majo! Hladno mleko mlaka buhtla kakva večerica, samo traba stati na jednoj:-)
ReplyDeleteVesna, ja se ne mogu zaustaviti na jednoj :D
DeleteBuhtle nekako vezujem za školsku užinu onu iz prvog razreda. Znam da su nas čekale na stolu za vreme odmora punjene pekmezom. Pravila sam slane po Laninom receptu, a slatke još ne. Možeš ih puniti u jednoj tepsiji šaroliko, neke s ačokoladom, neke sa džemom...onako kombinacija. E, šta bi neke cice rekle kad bi pročitale ovo, ustala iz kreveta i zamesila testo. Nekud mi je poznato to, a da znaš da su retke one koje to rade, što naravno M. zna sigurno da ceni.
ReplyDeleteJelena, baš si me nasmijala :) Nitko mene nije tjerao da zamijesim tijesto, tako mi je došlo da se dignem i baš su mi se jele buhtlice :) Pa sam ih i zamijesila :)
DeleteTko ti ja nekad švrljnem kod nekih modnih blogerica i zapitam se, Bože šta li one kažu kad vide nas kako mesimo, pečemo, pravimo, prelivamo...i to iz ličnog zadovoljstva i ljudi kojih volimo.
Deleteha ha, dobro kažeš :)
DeletePredivno izgledaju! Bile bi savršene onako još tople, tek ispečene za doručak uz kavicu :)) I još ih se može puniti čime god :D
ReplyDeleteMarina, hvala ti!
Deletebuhtle su ti predivne, kao i fotke, oduševljena sam!
ReplyDeleteTamra, hvala ti :)
DeleteKrasno izgledaju. Ja ih naviše volim još tople, onako da nadjev curi niz bradu. Pravi ugođaj djetinjstva.
ReplyDeletePetra, i ja ih volim tople :)
DeleteMaja odlična si ! Nedjeljni doručak i ove prefine buhtlice mi je nešto prekrasno. Divno izgledaju i buhtlice i džem u njima. Meni za blagdane stižu cure iz Dbk-a i sigurno ću ih jedan dan počastiti buhtlama po ovom tvom receptu !
ReplyDelete