9.21.2010

Krema od lavande u kalupićima/Lavander cream in cups

(Scroll down for English version)



Lavanda (lat.Lavandula angustifolia) medena je mirisa, slatkasta okusa s citrusnom notom i desertima daje pravi touch!
Recept je iz časopisa "Iće&Piće", broj 20, srpanj 2010

Potrebni sastojci (za 4 osobe):
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja za šlag
3 žličice svježih cvjetića lavande
5 listova želatine
3 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin-šećer
150 g svježeg sira


Priprema:
U manjem loncu zakuhajte mlijeko i 100 ml slatkog vrhnja sa cvjetićima lavande. Kada smjesa zavrije, maknite mlijeko s vatre pa ostavite stajati 30 minuta.
U međuvremenu, želatinu namočite u vodi da omekša. Kada je želatina omekšala, otopite je u mlijeku.
Žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom istucite na pari u kremastu smjesu.
U još vruću smjesu žumanjaka dodajte smjesu mlijeka i vrhnja te svježi sir.
Preostalo slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u gornju smjesu.
Kalupe za puding oplahnite vodom pa ulijte pripremljenu smjesu. Ostavite stajati najmanje 2 sata, najbolje preko noći.
Ukoliko želite, poslužite sa svježim šumskim voćem.


English version:
Lavander cream in cups
(serves 4)

Lavender (lat.Lavandula angustifolia) has a honey aroma, sweet flavor with notes of citrus.
In the desserts it gives a real touch!
Recipe from magazin "Iće&Piće", no.20, July 2010

Necessary ingredients:
300 ml milk
200 ml heavy whipping cream
3 teaspoons fresh lavender flowers
5 sheets of gelatin
3 egg yolks
100 g sugar
1 vanilla sugar
150 g cottage cheese

Preparation:
Combine 100 ml of milk, cream and fresh lavender flowers. Bring to boil.
Remove the mixture from the heat and leave  aside for 30 minutes.
Meanwhile, soak gelatin in the cold water to soften. When the gelatin has softened, dissolve it in milk on the medium heat on the stove.
Beat egg yolks with sugar and vanilla sugar in the creamy mixture on the medium heat on the stove.
Pour the hot milk mixture over yolk mixture, then add cottage cheese.
Beat remaining whipped cream and pour over preparated mixture. Combine well.
Pour prepared cream into molds. 
Let the lavander cream stand at least 2 hours, preferably overnight.
Serve with fresh berries, optional.





P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

6 comments:

  1. Ovaj desert je čista "perverzija". Majo, ne da nisam videla ovde lavandu za upotrebu u hrani, nego mi nije jasno zbog čega je nema. Kad se prolazi kroz Mađarsku kolima, pored puta su polja i polja lavande, što znači da uspeva i severno. Doduše mi je koristimo samo da teramo moljce iz ormara. Kako ti ovo dobro izgleda, za najfiniji restoran i ljubavni sastanak. Čaša belog vina....

    ReplyDelete
  2. Ovakve desertne kreme , pa još sa dodatkom omiljene mi lavande , definitivno obožavam ! Prekrasno izgleda u ovom tvom kalupiću, a okus i miris doslovno do ovdje osjetim ! :)

    ReplyDelete
  3. Hvala cure!
    => Jelena, upravo tako. Čak mislim da je upravo goranska lavanda (ona koja raste u gorju) prava lavanda, dok su ove naše primorske hibridi - imaju čak i drugačije cvjetove :)

    ReplyDelete
  4. Prvo,prelepo izgleda!!!Lavandu kao dodatak obozavam.Koliko mi je u gramima 5 listića želatina,i jel može želatin u prahu?

    ReplyDelete
  5. => Melrose, hvala :)
    => Vera, možeš upotrijebiti 1 vrećicu (9 g) želatine u prahu, ona količinski odgovara sa 6 listića želatine (upotrijebi bijelu želatinu u prahu). I ja isto obožavam lavandu kao dodatak, daje baš neku slatkastu, citrusnu notu :)

    ReplyDelete