U zadnje vrijeme primjetila sam kako sve
više vremena provodim nad knjigom od 500 članaka s komentarom (ne želim vam ni
reći koliko knjiga ima stranica), usput otkrivajući da mi se Kazneno
pravo/Kazneno procesno pravo sve više sviđa i da većinu stvari koje sam učila
na fakultetu nisam zaboravila, mada je prošlo dobrih 3 godine otkako sam ga (od
položenog ispita) uzela u ruke.
Uhvatila sam se u mislima dok je jedan
dio mene govorio da sam skroz poludila, dok se drugi dio mene oštro usprotivio
prethodno izrečenoj tvrdnji, a što me podsjetilo koliko sam ljubavi pridodavala
tim predmetima birajući za izborne sve vezano za njih: kriminologiju,
viktimologiju, organizirani kriminalitet, sudsku medicinu, poredbeno
KPP... Čak sam i za diplomski rad uzela
temu iz Kaznenog kolegija i diplomirala s odličnim dok je većina drugih birala
lakše predmete... Ne znam zašto, valjda me sada kada sam prošla dobar dio
predmeta (u množini!), veseli misao da mogu učiti ono što mi se sviđa...
Došlo nam je proljeće i to ne samo
kalendarski, a moju sobu od ranog jutra obasjavaju sunčeve zrake, tako da mi je
stvarno gušt učiti s otvorenim prozorom dok do mene dopiru mirisi cvijeća što
rastu u vrtu ispod mog prozora, te dječja vika iz obližnjeg dječjeg vrtića. Samo
još da nije tog presinga od vremena koji mi je preostao, a kako mjeseci prolaze
to se dan D sve više bliži...
Na žalost, kako jedne stvari pamtim, tako
gubim inspiraciju da napravim bilo šta kreativno, a u kroničnom nedostatku
vremena uvijek se odlučim za muffine – ne toliko zbog toga što su brzi, već me
uvijek iznova iznenade te malene divne porcije koje možete servirati u
raznovrsnim papirnatim košaricama i ponuditi gostima. Obožavam što nisu u
jednom velikom komadu, već su razdvojeni na porcije, poslagani na tanjur za
serviranje ponuđen gostima...
U ove muffine dodala sam kardamom koji
obožavam i jaaako ga štedim jer ga imam zaista vrlo malo. Prošle godine dobila
sam ga od drage prijateljice iz Švedske i obožavam ga u kombinaciji s crvenim
voćem, pogotovo s višnjama.
Nemojte
uzimati višnje iz teglice (koje inače koristite kao nadjev za pite), uzmite
radije zamrznute jer su okusom puno bolje i punije. Ako niste u mogućnosti
nabaviti/kupiti karadmom, stavite aromu ili sjemenke vanilije, iako okus neće
biti ni blizu sličan. Ako netko ima ideju gdje da ga kupim u Hrvatskoj ili da
ga naručim, molim vas javite mi.
Muffini s nadjevom od višanja i kardamoma
(za 14 komada)
Potrebni sastojci:
Za muffine:
·
2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·
60 ml ulja, neutralnog
....................................................................................................................................................
·
80 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
180 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
40 ml mlijeka, punomasnog
....................................................................................................................................................
·
1/2 žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
Za nadjev:
·
60 g višanja (svježih ili
zamrznutih)
....................................................................................................................................................
·
50 g kristal šećera
...................................................................................................................................................
·
3 žlice obične vode
....................................................................................................................................................
·
2 žlice škrobnog brašna (Gustin)
...................................................................................................................................................
·
1 žličica kardamoma, mljevenog
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·
Pripremite kalup za muffine pa ga
obložite s 14 papirnatih košarica (ili koristite silikonski kalup bez košarica).
....................................................................................................................................................
·
Višnje odmrznite na sobnoj
temperaturi, a sok (ukoliko su ga tijekom odmrzavanja višnje pustile)
sačuvajte.
....................................................................................................................................................
·
Višnje istresite u manji lončić,
dodajte šećer, vodu, kardamom i škrobno brašno pa kuhajte uz stalno miješanje
dok se smjesa ne zgusne. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Stavite jaja u dublju zdjelu pa ih
zajedno s šećerom lagano istucite električnim mikserom dok smjesa ne postane
svijetložuta.
....................................................................................................................................................
·
Jajima dodajte ulje, a potom i
mlijeko.
....................................................................................................................................................
·
Brašno pomiješajte s praškom za
pecivo pa ga laganim pokretima umiješajte u jaja. Smjesu dobro izmiksajte.
....................................................................................................................................................
·
U svaku pripremljenu košaricu
ulijte žlicu-dvije pripremljene biskvitne smjese, potom dodajte žlicu nadjeva
od višanja, pa sve prekrijte biskvitnom smjesom, do 3/4 visine kalupa.
....................................................................................................................................................
·
Muffine stavite peći na istoj
temperaturi na kojoj ste zagrijali pećnicu, oko 20-25 minuta. Prije nego ih
izvadite iz pećnice, provjerite čačkalicom da li su gotovi.
....................................................................................................................................................
·
Pečene muffine ostavite da se
ohlade, a potom ih poslužite.
....................................................................................................................................................
English version
I'm always suprised by the wonderful
small portions that can be served in a variety of paper cups – muffins! They
are quickly, beautiful and everybody love them!
In these muffins I added cardamom, which
I adore. You can replace cardamom with vanilla pods, but it wouldn't be the
same, so if you can buy cardamom, I warmly recommended it.
Cherry & Cardamom Pie Muffins
(makes 14 muffins)
You need:
For the muffins:
·
2 whole eggs
....................................................................................................................................................
·
60 ml neutral oil
....................................................................................................................................................
·
80 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
180 g cake flour
....................................................................................................................................................
·
40 ml whole-fat milk
....................................................................................................................................................
·
1/2 teaspoon baking powder
....................................................................................................................................................
For the filling:
·
60 g sour cherries
(fresh or frozen)
....................................................................................................................................................
·
50 g granulated sugar
...................................................................................................................................................
·
3 tablespoons cold water
....................................................................................................................................................
·
2 tablespoons flour starch (or
cornstarch)
...................................................................................................................................................
·
1 teaspoon cardamom, ground
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat your oven at 350 F
(180°C).
....................................................................................................................................................
·
Prepare 14 muffin molds or muffins
paper cups, set aside.
....................................................................................................................................................
·
Defrost cherries (and save the relased
juice).
....................................................................................................................................................
·
Put cherries in a small pot.
Combine cherries with sugar, water, cardamom and cornstarch. Cook until it is
thickened. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
In a bowl, combine whole eggs with
sugar and beat with an electric mixer until it is pale and light in color.
....................................................................................................................................................
·
Add oil and milk.
....................................................................................................................................................
·
Combine flour with baking powder
and stir gently in the egg mixture. Mix well.
....................................................................................................................................................
·
Fill the paper cups: pour one-two
tablespoons of dthe mixture, then pour one tablespoon of the cherry filling,
and in the end cover with the mixture, till it is 3/4 high. ....................................................................................................................................................
·
Bake the muffins for 20-25 mins,
or until a toothpick inserted in the middle comes out dry.
....................................................................................................................................................
·
Set aside to cool, then serve.
....................................................................................................................................................
Koje slatke fotke!!!
ReplyDeleteUh, ovim si me kupila! :) Inače sam baš u nedavnom muffin postu pisala kako nisam preveliki fan muffina, ali su praktični, no ovi tvoji su totalno primamljivi: znaš da obožavam kardamom, a tek višnje... :) Divota!
ReplyDeleteLove the way you style your photographs....:)
ReplyDeleteKod nas je tek počelo malo sunce da sija, kad ono od jutros kiša u najavi. Evo jutros gledam kroz prozor u zajedničko dvorište (naš stan gleda na dvorište) i tu su dva mala stabla koja su počela da pupe i cvetaju i setih se tebe. Mogla bih malo tih cvetića čupnuti za dekoraciju.
ReplyDeleteMajstor si za mini kolače, svaka čast i što mi se dopada tvoji su uvek tako sočni i neobični. Zabeleženo!
Savrseni,uvek se stim kada vidim visnje,tvoje ulaznice,kada sam ja bila domaćica z aajme,bila je pita od visanja sa muskatnim orahom...ovo je predivno,jer j akao ljubiteljica visanja ovako nečemu ne mogu da odolim...:)
ReplyDeleteHvala cure :) Zaista mi je odlična kombinacija višanja i kardamoma - daje potpuno novi šmek :)
ReplyDelete@Foodie Ann, thanks!
@Jelena, čupni malo tih cvjetića, odlično se uklapaju u slike! :)
Ммммм, super sa!
ReplyDeleteI ja obožavam kardamom i najdraži mi je u kombinaciji s kavom i tamnom čokoladom. Ne sumnjam da je i u ovoj voćnoj verziji došao do punog izražaja mirisom i okusom. Inače u zagrebu ga uvijek ima kupiti na placu. Ako budeš u Zagrebu skokni na trešnjevački plac tamo je jedan štanda na kojem nema čega nema, što se začina tiče. :)
ReplyDeleteAndrea, hvala ti na informaciji! Svakako ću povirit ako stignem, a ako ne stignem imam nekog tko će mi kupiti :)
ReplyDeleteHvala na komentarima :)
heeeej, kardamoma ima u zg i u ducanu koji se zove garden, ima ga u sjemenkama i mljevenog!
ReplyDeletemmmmmmm...muffini...:)
Ma savršeni su! kod tebe treba navratit na doručak ;))) Nedavno mi je došao takav gušt raditi muffinse, imam 2 kuharice i brdo nekakvih papirnatih košarica koje sam dobila na poklon, i neki dan si mislim, šteta da to sve stoji. :)
ReplyDeleteO pa ne bi ja baš rekla da gubiš inspiraciju zbog učenja, malo je reći da sam oduševljena svim delicijama koje nam serviraš u zadnje vrijeme. Prvo, bravo za učenje i drago mi je da ti dobro ide ! I ja kada učim, a iako sam diplomirala prije xx (svakako više od 3 godine :)) godina stalno nešto učim, lakše mi ide ako mi se to i sviđa. Zatim, veliki bravo za ove muffins, super si ih napravila i izgledaju zbilja odlično i jako lijepo !
ReplyDelete