3.28.2011

Galette s nadjevom od višanja i badema/Cherry Frangipane Galettes

Please, scroll down for recipe in English



Ako još niste probali Galette, proljeće je pravo vrijeme da odaberete svoj omiljeni nadjev i napravite savršeno hrskavo tijesto. Meni se posebno svidila kombinacija s pastom od badema koja ide ispod hrpice voća, a koja apsorbira voćne sokove tijekom pečenja i Galettama daje poseban okus!


Ono što najviše volim kod Galetta, jest njihovo prekrasno tijesto koje možete savijati, a poseban čar je u tome što ispadne savršeno ma kako ga savili. Što je neravnije, to mi je draže!


Budući da je priroda kod nas u punom cvatu, na svakom koraku se mogu vidjeti male tratinčice, a sunce je dovoljno jako da je izmamilo i pokoju šparogu, to je bio sasvim dovoljan razlog da i nas izmami iz kuće u proljetnu piknik-šetnjicu. Ovog puta u dvoje :)



Galette s nadjevom od višanja i badema
(za 4 individualne galette)



      Potrebni sastojci:
      Za tijesto:

·         240 g glatkog pšeničnog brašna
...................................................................................................................................................
·         100 g maslaca, ohlađenog
...................................................................................................................................................
·         40 g šećera
...................................................................................................................................................
·         1 cijelo jaje
...................................................................................................................................................

      Za pesto od badema:

·         120 g mljevenih badema
...................................................................................................................................................
·         60 g maslaca, ohlađenog
...................................................................................................................................................
·         1 žlica kristal šećera
...................................................................................................................................................
·         1/2 žličice ekstrakta badema
...................................................................................................................................................

      Za voće:

·         120 g višanja, svježih ili odmrznutih
...................................................................................................................................................
·         2-3 žlice kristal šećera
...................................................................................................................................................
·         1 žlica likera od višanja
...................................................................................................................................................
·         1 jaje, za premazivanje
...................................................................................................................................................
·         1 žlica mljevenih badema, za posipanje
...................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pomiješajte višnje s šećerom i likerom pa ostavite u hladnjaku oko 1 sat, dok pripremite tijesto.
....................................................................................................................................................
·         Pomiješajte brašno s šećerom, dodajte ohlađeni maslac narezan na tanke listiće pa sve dobro razmrvite rukama. Dodajte jaje pa umijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte 1-2 žlice hladne vode. Tijesto oblikujte u kuglu, spljoštite ju u obliku diska pa zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
.....................................................................................................................................................
·         Mljevene bademe pomiješajte s šećerom i ekstraktom badema pa dodajte ohlađeni maslac narezan na listiće. Sve dobro promiješajte rukama dok se svi sastojci ne spoje u ljepljivu pastu. Podijelite pastu na 4 dijela pa ostavite u hladnjaku oko 15-20 minuta.
....................................................................................................................................................
·         Zagrijte pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·         Tepsiju za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca, a možete ju obložiti i papirom za pečenje.
             ....................................................................................................................................................
·         Tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite ga na 4 dijela te od svakog dijela oblikujte kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte u tanki krug. Ja sam moje razvaljala na 2 mm debljine.
....................................................................................................................................................
·         Svaki krug premažite u sredini s 1 dijelom paste od badema, vodeći računa da rubove tijesta od oko 2.5 cm ostavite prazno.
....................................................................................................................................................
·         Na pastu od badema poslažite višnje pa savijte rubove tijesta. Možete ih samo podignuti ili saviti, zapravo je svejedno kako ih savijate, a ljepota je u tome što vam ni ne moraju biti jednaki. Po vrhu višanja pospite malo mljevenih badema.
....................................................................................................................................................
·         Lagano razmutite jaje pa njime premažite rubove tijesta.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 30-35 minuta.
....................................................................................................................................................
·         Pečene Galette pustite da se ohlade, a potom ih servirajte.
             ....................................................................................................................................................

English version
Cherry Frangipane Galettes
(makes 4 individual galettes)

      You need:
      For the pastry daugh:

·         240 g all purpose flour
...................................................................................................................................................
·         100 g butter, chilled
...................................................................................................................................................
·         40 g granulated sugar
...................................................................................................................................................
·         1 whole egg
...................................................................................................................................................

      For the frangipane:

·         120 g almond meal
...................................................................................................................................................
·         60 g butter, chilled
...................................................................................................................................................
·         1 tablespoon granulated sugar
...................................................................................................................................................
·         1/2 teaspoon almon extract
...................................................................................................................................................

      For the fruits:

·         120 g cherries
...................................................................................................................................................
·         2-3 tablespoons granulated sugar
...................................................................................................................................................
·         1 tablespoon Kirsch (Cherry liqueur)
...................................................................................................................................................
·         1 egg, to brush
...................................................................................................................................................
·         1 tablespoon almond meal, to sprinkle
...................................................................................................................................................


      Steps:

·         Combine cherries with sugar and Kirsch and refregerate for an 1 hour.
....................................................................................................................................................
·         Sift together flour and sugar. Cut the butter in the flour and crumble by hands. Add 1 whole egg and mix until incorporated. Add 1-2 tablespoon cold water if necessary. Flatten the dough into a disc, wrap it in plastic wrap and refregerate for at least 30 mins.
....................................................................................................................................................
·         Combine almond meal (ground almonds) with sugar, almond extract and cutted butter. Whip it into a paste. Divide on 4 parts (one part for each round). Refregerate for 15-20 mins.
....................................................................................................................................................
·         Preheat your oven to 350 F (180°C) and position a rack in the center.
....................................................................................................................................................
·         Brush baking pan with a little melted butter.
             ....................................................................................................................................................
·         To assemble, divide the pastry dough into 4 balls. Roll the each dough ball on a lightly floured board in a thin circle.
....................................................................................................................................................
·         Spread 1 tablespoon of frangipane mixture in the center of each round, leaving a 1'' (2.5 cm) border.
....................................................................................................................................................
·         Arange cherries in the center of each round and gather the edges, pleating as you go with your fingertips. Sprinkle with some almond meal on the top.
....................................................................................................................................................
·         Brush the edges of the dough with lightly beaten egg.
....................................................................................................................................................
·         Bake for about 30-35 mins.
....................................................................................................................................................
·         Alow to cool and serve sprinkle with confectioner's sugar.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

8 comments:

  1. Predivni rustični mini tartovi. Voli što su ovako nejednaki, pa se zna da nisu iz poslastičarnice potekli. Odlična ideja za pesto od badema koji sprečava da se testo natopi višnjama.
    Ljudi su zaboravili da piknikuju, a ja sam prva među njima. Nama je Dunav ispred nosa, ali vi se samo šetaju, a nikome nije sinulo da iznese ćebe i sedne na travu. Sigurno vam je bilo prelepo! Imamo istu šoljicu!

    ReplyDelete
  2. odlične su, volim tvoje recepte za tartove i pite, kad ću raditi neki voćni svakako ću prošvrljati tvojim blogom :)
    krasne, prirodne fotke!

    ReplyDelete
  3. ove galete ću praviti već za vikend!

    ReplyDelete
  4. Galette sam prošlo ljeto radila u par navrata s različitim nadjevima i niti jednom nisam bila zadovoljna vizualnim dojmom iako su bile ukusne i odmah se pojele. Tvoje su prilično lijepo ispale, a fotografije su stvarno proljetne! :)

    ReplyDelete
  5. Hvala cure!
    @Tadeja, hvala. Fotografije su malo blještave zbog sunca (i jer sam zaboravila podesiti funkcije fotića za slikavanje vani), ali sve u svemu zadovoljna sam, mada su mogle biti i bolje :)

    ReplyDelete
  6. Ovo bih mogla jesti svaki dan. Kako samo dobro izgledaju

    ReplyDelete
  7. Mmmm, obožavam galette :)), ovaj tvoj nadjev mi se jako jako sviđa, su krasnee, ravno za zagrist za doručak uz kavicuu, ili ovako za piknik. jooj, što obožavam izlete u prirodi pa još i ručati na travi pite :)))

    ReplyDelete
  8. ovo je jednostavno savršeno i definitivno moja kombinacija. Višnje i bademi na ovako divnom tijestu, ......,a kako tek lijepo izgleda, baš mi se jako sviđa !!

    ReplyDelete