Nikada nisam bila jedna od onih koji su
kao mali odbijali zelenilo. Čak štoviše, što više špinata, cvjetače, tikvica i ostalog
zelenog povrća, bilo je dobrodošlo :)
Ali bobu nisam htjela niti blizu! Ne znam
u čemu je bila stvar između boba i mene, ali nikako ga nisam volila. Znate one
igrice „leti leti avion“ kada dijete
otvori usta, a zelena hrana se misteriozno stvori u ustima? Kod mene ni to nije
palilo!
Moja odbojnost prema bobu nestala je
prije par godina, zahvaljujući receptu od Tracy. Radila sam ga mnogo puta, a
uvijek s mladim bobom koji bi baka donila iz našeg vrta. Prvi puta sam ga
napravila u originalnoj verziji slijedeći u potpunosti Tracyin recept (s ovčjim
sirom i dodatkom bosiljka), a slikicu možete vidjeti ovdje.
Nakon toga, odlučila sam eksperimentirati
s bobom, a ovo je kombinacija koja mi blagim okusom najviše odgovara.
Nisam ga previše ispasirala jer volim
kada mi mrvice boba ostanu na špagetima, nisam dodavala nikakvo začinsko bilje
kao u originalnoj verziji recepta, a time sam postigla da mi mladi kozji sir
dođe do izražaja.
M. je danas za svoj rođendan, suprotno
očekivanju ukućana, umijesto mesne porcije dobio pravu zelenu porciju špageta i
automatski mu se svidilo, mada nikada prije nije jeo bob, a da ne pričam koliko
ne voli sireve (izuzev na pizzi – klišej).
Ja, naprotiv, obožavam sireve i
uvijek se udavim u ovakvim pestima :)
Ako ste
zavoljeli pesto od rikule, vjerujte, ovo je tisuću puta bolje! Garantiram da
ćete ga automatski zavoljeti :)
Špageti s mladim bobom i kozjim sirom
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
·
360 g mladog boba
....................................................................................................................................................
·
300 g špageta
....................................................................................................................................................
·
100 g mladog kozjeg sira,
razmrvljenog
....................................................................................................................................................
·
120 ml maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·
120 ml vode od kuhanja boba
....................................................................................................................................................
·
1 mali režanj češnjaka, sitno
nariban
....................................................................................................................................................
·
2 prstohvata soli
....................................................................................................................................................
·
1 prstohvat svježe mljevenog papra
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Bob očistite od mahuna pa ga
operite pod mlazom hladne vode.
...................................................................................................................................................
·
Premjestite bob u manji lonac pun
vode pa kuhajte oko 15 minuta na srednje jakoj vatri. Kada je bob kuhan,
ocijedite ga od vode u kojoj se kuhao, a pritom sačuvajte oko 120 ml te iste
vode jer će vam trebati za pesto.
...................................................................................................................................................
·
Kuhani bob očistite od opne na
način da ga samo lagano prstima istisnete van. Premjestite bob u manju zdjelu i
pasirajte pomoću vilice. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
U drugoj, manjoj zdjeli,
pomiješajte maslinovo ulje s vodom od kuhanja, sol, papar, kozji sir te
češnjak. Sve dobro promiješajte, a potom dodajte pasirani bob. Smjesu
promiješajte energično da se svi sastojci spoje, a ako je pregusto dodajte malo
po malo maslinovog ulja.
....................................................................................................................................................
·
Špagete skuhajte u velikoj
količini slane vode, neka budu kuhane al
dente. Kuhane špagete ocijedite.
....................................................................................................................................................
·
Špagete prelijte pripremljenim
pestom pa servirajte dok je još vruće. Pospite s malo razmrvljenog kozjeg sira
i svježe mljevenog papra.
....................................................................................................................................................
English version
Broad beans & Goat cheese Spaghetti
(serves 2)
Broad beans & Goat cheese Spaghetti
(serves 2)
You need:
·
360 g young broad beans
....................................................................................................................................................
·
300 g spaghetti
....................................................................................................................................................
·
100 g young goat cheese, crumbled
....................................................................................................................................................
·
120 ml olive oil
....................................................................................................................................................
·
120 ml water from cooking
broad beans
....................................................................................................................................................
·
1 small garlic clove, finely
grated
....................................................................................................................................................
·
2 pinch of salt
....................................................................................................................................................
·
1 pinch of freshly ground pepper
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Remove the broad beans from their
pods and wash them.
...................................................................................................................................................
·
Place broad beans in a small pot,
pour water over them and cook for about 15 mins. When done, drain broad beans and
save 1/2 cup (120 ml) water from cooking.
...................................................................................................................................................
·
Peel broad beans from firm skin
(using fingertips just press them out). Smash broad beans using fork, but be
careful not to oversmash them. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·
In a bowl, combine olive oil,
water from cooking, salt, pepper, crumbled goat cheese and finely grated
garlic. Mix with smashed broad beans until combined. If necessary, add more
olive oil.
....................................................................................................................................................
·
In a separate pot, cook spaghetti
al dente in a generous amount of water and salt. When done, drain spaghetti
from water.
....................................................................................................................................................
·
Combine spaghetti with pesto and
serve warm topped with crumbled goat cheese (optional).
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Ja i dan danas nešto baš ne volim grašak ni bob, ali tvoja hrana tako lijepo i fino i primamljivo izgleda da imam osjećaj da bih pojela cijeli tanjur :) Još u ovoj sirnoj kombinaciji-pun pogodak
ReplyDeleteBob malo redje koristim, ali ovo je odlična ideja!
ReplyDeletewow, prekrasno! I ja ga volim, ali ga kupim zamrznutog od Leda, jedino ne volim čistiti opnu :)), fotke su prekrasne, ali stvarno prekrasne, svaki put nas oduševiš! :D
ReplyDeleteHvala cure :) Zaista je pesto odličan u kombinaciji s ovim ili možda malo jačim sirom. Kako bilo, ovo je jelo promijenilo moj pogled na bob kojeg nisam nikako mogla niti namirisati :)
ReplyDeletePrvo, nadam se da ste ti i M. proveli divan dan juče. Ovo je jelo nalik onima iz odličnih restorana koji misle outside the box.
ReplyDeleteKao što sam ti pisama u onom postu sa bobom i tikvicama, ovde svežeg boba nema, bar ne na mojoj pijaci i prvi put ga vidim u mahuni na slici. verujem na reč, a mogu zamisliti ako je baredm kao pestood rukole koliko je onda ovo dobro. Nekada najčudniji spojevi ispadnu najbolji. To je vrhunsko kuvanje.
Ja se nešto ne sećam da li sam bila izbirljiva ali mislim da je sve stvar roditelja i šta serviraju deci. Naravno zavisi i od umeća mama da to lepo spreme, jer ja neke stvari ne bi pojela nikada, kako kažu ni pas s malom ne bi pojeo, ali ako se dobro uradi onda i najodbojnije povrće može da prođe.
Ova kombinacija boba i sira je WOW... Takvo nesto nisam probala, a gledajuci ove prekrasno primamljive slike (sve pohvale za njih!) obuzela me je jaka zelja za sirom, bobom i pastom :))))
ReplyDeleteoh I just love your photos! Jelena was right, you are an amazing photographer! Why didn't I know you before when I lived in Split? I would have loved to meet you personally. Your hometown of Trogir, is a favorite place with so much inspiration. Last time we visited was on a rainy day, but that didn't stop me from taking photos around every corner of the city.
ReplyDeletePozdrav!
Pa kako su ti samo prekrasne fotke!!! Da mi je 10% tvog talenta za fotkanje, ja bih bila zadovoljna i nikada vise ne bih kukala da su mi fotke ruzne (is it a deal...?)
ReplyDeleteMaja, I totally forgot to mention that the photo at the front of my blog was actually taken in Trogir! on that last trip I mentioned above.
ReplyDeleteHvala cure :)
ReplyDelete@Elisa, I knew it's Trogir, this place was the most frequent place for my wedding photo :) I'm so glad that you love Trogir, it really has nice corners :)
@Mel, slikam uvijek na balkonu na danjem svjetlu, ISO 100, a uvijek ima sunca negdje oko mene. Dapače, izbjegavam slikanje po tmurnim danima jer mi fotke ispadnu nekako sive, a što je mana kada nemaš profi fotić :)
Obožavam bob u svim oblicima, a sad kad razmišljam o njemu čini mi se da ga ni ja nisam jako voljela kad sam bila mala. Mislim da je u pitanju njegova specifična aroma koja djeci ne paše. :)
ReplyDeleteOva kombinacija mi zvuči i izgleda savršeno i svakako će se naći i na mom repertoaru. :)
Fantastično!
ReplyDeleteZa bob nisam ni znala dok nisam doselila u Dalmaciju ali smo ga svi zavoljeli pogotovo kada skidamo opnu, jer nam ona čini jelo malo teže probavljivim.
Ali, ove tvoje fotografije me bacaju u depru!
Spremam ovaj recept za prvu priliku!
Predivna kombinacija! Bob uopće nismo konzumirali prije, ali u zadnjih 2-3 godine se nađe jednom godišnje na meniju. Možda će ove godine baš na ovaj način biti isproban. ;)
ReplyDeleteOvo izgleda predivno. Ne mogu da ocenim ukus jer nikad nisam probala bob:( ali verujem da ne bih odbila ovako nešto! Zaista. Sve pohvale za fotkice, zaista su divne.
ReplyDeletePozdrav
Hvala cure :)
ReplyDeleteOvo je divno ! Odlično pripremljeni špageti sa bobom koji ja jako volim. Iako ga kao i ti u mlađim danima nisam baš preferirala kada sam ga jednom počela jesti ne puštam ga. Jednostavno ga volim. Sa kozjim sirom i u ovoj kombinaciji jednostavno mora biti odlično !
ReplyDelete