5.02.2011

Dutch baby s jagodama i aromom vanilije/Dutch baby with strawberries infused with vanilla essence

Please, scroll down for recipe in English


Dutch baby jesu ustvari nizozemske palačinke (Dutch=Nizozemska, ali može biti i dio Njemačke u kojem se govori Nizozemski jezik; baby možda dolazi od uzdaha „oh, baby“ dok su ih jeli?!? :), ali su ukusnije i bolje od bilo kojih koje sam probala. Posebno je zanimljivo jer se ne prže, već se peku, a što im daje poseban štih i izgled jer se stranice tijesta u pečenu podižu uz rub kalupa. Služe se sa svježim voćem i odličan su doručak!


Recept za Dutch baby pronašla sam na blogu Bunkycooksali sam ga malo modificirala. Budući da sam ga prvi puta radila, moj prvi pokušaj pravljenja Dutch baby bez dodatnih upustava, bio je katastrofalan! Eto tek toliko da znate da ni meni ne uspijeva uvijek sve :)
Prva greška koju sam napravila – dok sam ulijevala tijesto miješala sam sam ga vilicom, a što je rezultiralo spajanjem tijesta s vrućim maslacem, sve se bilo zapjenilo, mislim – katastrofa. Nikako nemojte niti vrtiti tavu kao što to radite dok pečete obične palačinke, jer će vam se tijesto također spojiti s maslacem.
Druga greška – predebelo tijesto u manjem kalupu rezultiralo je napuhnutim tijestom u sredini da sam mislila da će iz njega izaći tri grbe.
Treća greška, tijesto je bilo sirovo, a stranice pečene. Trebalo mu je još brašna :) Neka vam tijesto bude gustoće kao za palačinke.
Sve u svemu, lončić sam samo uhvatila i krenula da sve bacim u kantu za smeće, no onda sam putem do smeća lončić približila sebi i onako (zdravoseljački) gricnula :)  Tijesto je bilo odličnog okusa, pa sam mu odlučila dati drugu šansu! 

Ovog puta sam iskopala bakin stari lončić jer nisam imala željeznu tavu, tijesto sam polagano ulijevala u sredinu lončića (bez miješanja!) pazeći da ne bude predebelo, a nakon 10-ak minuta pečenja sam ga izvadila i za svaki slučaj dobro nabockala u sredini da se ne napuhne, a potom vratila u pećnicu na još 5 minuta. Sveukupno, peče se oko 15-ak minuta.
Izuzetno sam zadovoljna rezultatom, a ne sumnjam da ćemo ovu bebicu vrlo, vrlo često raditi i sa trešnjama i sa višnjama i sa nektarinama...




Dutch baby s jagodama (za dvoje)
(za 1 palačinku, 15 cm kalup)

      Potrebni sastojci:

·         1 veliko jaje, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         45 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         45 ml punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
·         1 žlica maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         1 žlica kristal šećera + 1 žlica kristal šećera za jagode
....................................................................................................................................................
·         1/2 žličice arome vanilije + 1 žličica arome vanilije za jagode
....................................................................................................................................................
·         120 g svježih jagoda, prepolovljenih
....................................................................................................................................................


       Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
·         Jagode operite, prepolovite i stavite u manju zdjelu. Pospite ih s 1 žlicom kristal šećera i 1 žličicom arome vanilije (možete dodati i višnjevac, ružu, maraskino ili amaretto). Lagano promiješajte pa ostavite sa strane dok pripremite tijesto.
...................................................................................................................................................
·         U većoj zdjeli, pomiješajte razmućeno jaje s brašnom, mlijekom, šećerom i 1/2 žličice arome vanilije. Izmiksajte električnim mikserom dok se svi sastojci ne spoje, a smjesa bude glatka. Smjesu ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·         Pripremite željeznu tavu (ili stari lončić, kao što sam ja napravila) otprilike oko 15 cm u promjeru. Budite sigurni da u kalupu možete peći tijesto (da nema nikakvih plastičnih ili drvenih ručkica). Zagrijte tavu ili lončić pa u njemu otopite maslac neprestano miješajući. Neka se maslac dobro zagrije, ali pazite da ne zagori.
....................................................................................................................................................
·         Maknite tavu ili lončić s vatre i postavite ga na ravnu kuhinjsku ploču. Pomoću kuhače ili zdjele, ulijte tijesto u sredinu tave ili lončića. Nemojte tavu pomicati kao za palačinke, niti tijesto, jednom kada ste ga ulili, nemojte miješati vilicom. Kako se tijesto bude peklo, ono će se samo rašititi i podignuti prema rubovima tave ili lončića. Ako ćete koristiti duplu dozu smjese, obavezno uzmite širi kalup!
....................................................................................................................................................
·         Kada ste jednom tijesto ulili u tavu, odmah ga stavite peći u zagrijanu pećnicu.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 10 minuta, a potom tijesto izvadite, u sredini ga nabockajte vilicom jer će se napuhnuti, pa vratiti peći još 5 minuta, pazeći da stranice tijesta ne zagore.
....................................................................................................................................................
·         Pečeno izvadite i u sredini poslažite svježe jagode, pa poslužite za doručak dok je još vruće.
....................................................................................................................................................




English version

Dutch baby is a German pancake (Dutch=Deutch; as for „baby“ part, I have no idea. Perhaps it's comming from statement of amazed tasters „Oh, baby“ :).
Anyway, recipe is adapted form Bunkycooks blog, but this is my version of it.
Just be careful, once you put the batter in the skillet, do not mix it with a fork. On the half baking time, remove baby from the oven and prick it to prevent raising in the middle. Use larger skillet 'cause the batter must be thin like pancake.
We adore it! It's baby indeed!!


Dutch baby with strawberries (for two)
(makes 1 pancake,  6-inch tart)

     You need:

·         1 large egg, room temperature
....................................................................................................................................................
·         45 g cake flour
....................................................................................................................................................
·         45 ml whole-fat milk
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp unsalted butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp granulated sugar + 1tbsp more for strawberries
....................................................................................................................................................
·         1/2 tsp vanilla essence + 1 tsp more for strawberries
....................................................................................................................................................
·         120 g fresh strawberries, sliced
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven to 400 F (200°C).
...................................................................................................................................................
·         Place sliced strawberries in a small bowl. Sprinkle with 1 tbsp sugar and 1 tsp vanilla essence. Stir gently. 
...................................................................................................................................................
·         In a large bowl, combine scrambled egg, flour, milk, sugar and vanilla essence. Mix well until mixture is smooth. Leave aside.
....................................................................................................................................................
·         Heat 6-inch iron skillet over medium-high  heat. Place butter in the skillet and melt it. Be sure not to burn butter.
....................................................................................................................................................
·         Remove the skillet from the heat, place it to the kitchen board and immediately pour the batter in the skillet. In this point, do not mix the batter once you pour it to the skillet. Just pour all batter in the middle of the skillet.
....................................................................................................................................................
·         When done, carefully place the skillet immediately to the preheated oven.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 10 mins being sure not to burn the sides. Remove from the oven, prick the dough with fork in the middle (not the sides) and return to the oven for more 5 mins.
....................................................................................................................................................
·         When done, arrange fresh strawberries to the top and serve for breakfast while it is still warm.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

17 comments:

  1. wooow, sve ljepše i ljepše fotke, stvarno prekrasno sve! E pa ja nisam imala pojma o ovim palačinkama. zaista imaš posebne recepte svoj prepoznatljiv stil. :)

    ReplyDelete
  2. Nevena, hvala ti :) Tvoje fotke su mi divne, pa ako kažeš da su i moje barem približno jednake, onda ti od srca hvala :)
    Nisam ni ja za njih znala, sasvim slučajno sam naišla na njih, a budući da su moje jagodice već počele davati plodove, odličila sam ih isprobati :) Neuspjehe nećemo pamtiti :)

    ReplyDelete
  3. Super je recept a naravno jagode su fantasticne za kolace.Slike su profesionalne;)

    ReplyDelete
  4. Lijepe fotke, i ja sam jednom pravila http://cooktobe.blogspot.com/2009/06/clafoutis.html, samo sto mi je fotka...mhhhh (ali je duutch baby bio odlican:))!

    ReplyDelete
  5. Gledam ovaj lončić i pomislim kako meni nikada na pamet ne bi palo da ga stavim u aranžman, a tako dobro izgleda. Predobro! Nikad nisam čula za ove palačinke, a izgledaju kao nešto za šta zaista treba par pokušaja. jednostavno kao naše palačinke, ali nikome nisu ispale savršene prvi put. Onda kada uhvatiš štos, a ti si nama sada lepo sve objasnila gde možemo kiksnuti, onda ide verovatno kao podmazano. Ja već mesecima žvaćem ražane pahuljice sa mlekom, cimetom i medom za doručak (sada ubacim i po koju voćku) ali ovo može biti i lep desert. Šerpica mi je vrh!

    ReplyDelete
  6. Ovo izgleda zaista božanstveno a fotke više ne znam ni kako da komentarišem... opijaju svojom lepotom :)

    ReplyDelete
  7. obozavam ovakve deserte i sigurno cu ga isprobati, jer izgledaju fantasticno kao i fotke! a Dutch je u biti nizozemski, i on je neka mjesavina engleskog i njemackog jezika, odnosno narjecja koji se govori u NL.

    ReplyDelete
  8. Tnx cure :)
    @Mel, i tvoj mi jako lijepo izgleda, malo deblje od mojeg :) Nemaš pojma koliko sam sretna što sam otkrila ovu divotu, često ćemo je praviti za doručak .)
    @Jelena, upravo tako :)
    @Dzoli i Maslinka, hvala vam :)

    ReplyDelete
  9. Nisam nikad ovo probala, baš zanimljivo i ukusno izgleda! Imam sličan lončić, iskopala sam ga negdje na vikendici među posuđem, obožavam te starine :)

    ReplyDelete
  10. Draga Majo, znas vec odavno sta mislim o tvojim "suncanim" fotkama, ali ono sto mi se posebno svidja su svi ti mali detalji, cvetic i jos zelena jagodica na obodu tanjira, kasicica i maleni listic, pa cak i bakin loncic daje svemu poseban sarm...desert mi se dopada i moram priznati da nisam jos pravila nesto ovako.;))

    ReplyDelete
  11. Hvala :)
    @Jasenka, hvala! Nisam znala, samo sam na netu iskopala da dolazi od Njemačkog jezika i da ustvari jesu njemačke palačinke :)

    ReplyDelete
  12. Za ovakav doručak se odmah bilježim :) . Super su mi palačinke i svaka ti čast kako si se potrudila doći do finalnog rezultata. Sviđa mi se mogućnost kombinacija sa raznim voćem, ....., ma isprobavam sigurno !

    ReplyDelete
  13. prvi put čujem za ove palačinke i osvojila si me fotkama! sjajno izgledaju, a vjerujem i da su prefine.

    ReplyDelete
  14. Evo danas sa muspjela zaraziti jos tri koleginice sa dutch babies, ubile smo se (doduse samo verzija vulgaris, sa secerom i limunom, ali...dobre!!!). Hvala ti Majci na receptu!!!

    ReplyDelete
  15. Hvala :)
    @Mel, baš mi je drago :)

    ReplyDelete
  16. nikad nisam čula za ove palačinke, ali postupak me podsjeća na izradu zlevke, samo što zlevku sipamo u debljem sloju i većinom se stavlja na mast, ugl. zgodna ideja i sigurno ću isprobati

    ReplyDelete
  17. Ovo mi je nešto potpuno novo ali sam i potpuno oduševljena. Prekrasno izgleda i mislim da bi mi se jako, jako svidjelo. Tvoja prezentacija je apsolutno prekrasna. :)

    ReplyDelete