Dutch
baby jesu ustvari nizozemske palačinke (Dutch=Nizozemska, ali može biti i dio Njemačke u kojem se govori Nizozemski jezik; baby možda dolazi od
uzdaha „oh, baby“ dok su ih jeli?!? :), ali su ukusnije i bolje od bilo kojih
koje sam probala. Posebno je zanimljivo jer se ne prže, već se peku, a što im
daje poseban štih i izgled jer se stranice tijesta u pečenu podižu uz rub
kalupa. Služe se sa svježim voćem i odličan su doručak!
Recept za Dutch baby pronašla sam na blogu
Bunkycooks, ali
sam ga malo modificirala. Budući da sam ga prvi puta radila, moj prvi pokušaj
pravljenja Dutch baby bez dodatnih upustava, bio je katastrofalan! Eto tek toliko
da znate da ni meni ne uspijeva uvijek sve :)
Prva
greška koju sam napravila – dok sam ulijevala tijesto miješala sam sam ga
vilicom, a što je rezultiralo spajanjem tijesta s vrućim maslacem, sve se bilo
zapjenilo, mislim – katastrofa. Nikako nemojte niti vrtiti tavu kao što to
radite dok pečete obične palačinke, jer će vam se tijesto također spojiti s
maslacem.
Druga
greška – predebelo tijesto u manjem kalupu rezultiralo je napuhnutim tijestom u
sredini da sam mislila da će iz njega izaći tri grbe.
Treća
greška, tijesto je bilo sirovo, a stranice pečene. Trebalo mu je još brašna :) Neka vam tijesto bude gustoće kao za
palačinke.
Sve
u svemu, lončić sam samo uhvatila i krenula da sve bacim u kantu za smeće, no
onda sam putem do smeća lončić približila sebi i onako (zdravoseljački)
gricnula :) Tijesto je bilo odličnog okusa, pa sam mu
odlučila dati drugu šansu!
Ovog
puta sam iskopala bakin stari lončić jer nisam imala željeznu tavu, tijesto sam
polagano ulijevala u sredinu lončića (bez miješanja!) pazeći da ne bude
predebelo, a nakon 10-ak minuta pečenja sam ga izvadila i za svaki slučaj
dobro nabockala u sredini da se ne napuhne, a potom vratila u pećnicu na još 5
minuta. Sveukupno, peče se oko 15-ak minuta.
Izuzetno
sam zadovoljna rezultatom, a ne sumnjam da ćemo ovu bebicu vrlo, vrlo često
raditi i sa trešnjama i sa višnjama i sa nektarinama...
Dutch baby s jagodama (za dvoje)
(za 1 palačinku, 15 cm kalup)
Potrebni sastojci:
·
1 veliko jaje, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
45 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
45 ml punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
·
1 žlica maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
1 žlica kristal šećera + 1 žlica
kristal šećera za jagode
....................................................................................................................................................
·
1/2 žličice arome vanilije + 1
žličica arome vanilije za jagode
....................................................................................................................................................
·
120 g svježih jagoda,
prepolovljenih
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
·
Jagode operite, prepolovite i
stavite u manju zdjelu. Pospite ih s 1 žlicom kristal šećera i 1 žličicom arome
vanilije (možete dodati i višnjevac, ružu, maraskino ili amaretto). Lagano
promiješajte pa ostavite sa strane dok pripremite tijesto.
...................................................................................................................................................
·
U većoj zdjeli, pomiješajte
razmućeno jaje s brašnom, mlijekom, šećerom i 1/2 žličice arome vanilije.
Izmiksajte električnim mikserom dok se svi sastojci ne spoje, a smjesa bude
glatka. Smjesu ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Pripremite željeznu tavu (ili
stari lončić, kao što sam ja napravila) otprilike oko 15 cm u promjeru. Budite
sigurni da u kalupu možete peći tijesto (da nema nikakvih plastičnih ili
drvenih ručkica). Zagrijte tavu ili lončić pa u njemu otopite maslac neprestano
miješajući. Neka se maslac dobro zagrije, ali pazite da ne zagori.
....................................................................................................................................................
·
Maknite tavu ili lončić s vatre i
postavite ga na ravnu kuhinjsku ploču. Pomoću kuhače ili zdjele, ulijte tijesto
u sredinu tave ili lončića. Nemojte tavu pomicati kao za palačinke, niti
tijesto, jednom kada ste ga ulili, nemojte miješati vilicom. Kako se tijesto
bude peklo, ono će se samo rašititi i podignuti prema rubovima tave ili lončića.
Ako ćete koristiti duplu dozu smjese, obavezno uzmite širi kalup!
....................................................................................................................................................
·
Kada ste jednom tijesto ulili u
tavu, odmah ga stavite peći u zagrijanu pećnicu.
....................................................................................................................................................
·
Pecite oko 10 minuta, a potom
tijesto izvadite, u sredini ga nabockajte vilicom jer će se napuhnuti, pa
vratiti peći još 5 minuta, pazeći da stranice tijesta ne zagore.
....................................................................................................................................................
·
Pečeno izvadite i u sredini
poslažite svježe jagode, pa poslužite za doručak dok je još vruće.
....................................................................................................................................................
English version
Dutch baby is a German pancake
(Dutch=Deutch; as for „baby“ part, I have no idea. Perhaps it's comming from statement
of amazed tasters „Oh, baby“ :).
Just be careful, once you put the batter in the skillet, do not mix it with a fork.
On the half baking time, remove baby
from the oven and prick it to prevent raising in the middle. Use larger skillet
'cause the batter must be thin like pancake.
We adore it! It's baby indeed!!
Dutch baby with strawberries (for two)
(makes 1 pancake, 6-inch tart)
You need:
·
1 large egg, room temperature
....................................................................................................................................................
·
45 g cake flour
....................................................................................................................................................
· 45 ml whole-fat milk
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp unsalted butter, room
temperature
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp granulated sugar + 1tbsp
more for strawberries
....................................................................................................................................................
·
1/2 tsp vanilla essence + 1 tsp
more for strawberries
....................................................................................................................................................
·
120 g fresh strawberries,
sliced
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat the oven to 400 F (200°C).
...................................................................................................................................................
·
Place sliced strawberries in a
small bowl. Sprinkle with 1 tbsp sugar and 1 tsp vanilla essence. Stir gently.
...................................................................................................................................................
·
In a large bowl, combine scrambled
egg, flour, milk, sugar and vanilla essence. Mix well until mixture is smooth.
Leave aside.
....................................................................................................................................................
·
Heat 6-inch iron skillet over
medium-high heat. Place butter in the
skillet and melt it. Be sure not to burn butter.
....................................................................................................................................................
·
Remove the skillet from the heat, place
it to the kitchen board and immediately pour the batter in the skillet. In this
point, do not mix the batter once you pour it to the skillet. Just pour all
batter in the middle of the skillet.
....................................................................................................................................................
·
When done, carefully place the
skillet immediately to the preheated oven.
....................................................................................................................................................
·
Bake for 10 mins being sure not to
burn the sides. Remove from the oven, prick the dough with fork in the middle
(not the sides) and return to the oven for more 5 mins.
....................................................................................................................................................
·
When done, arrange fresh
strawberries to the top and serve for breakfast while it is still warm.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
wooow, sve ljepše i ljepše fotke, stvarno prekrasno sve! E pa ja nisam imala pojma o ovim palačinkama. zaista imaš posebne recepte svoj prepoznatljiv stil. :)
ReplyDeleteNevena, hvala ti :) Tvoje fotke su mi divne, pa ako kažeš da su i moje barem približno jednake, onda ti od srca hvala :)
ReplyDeleteNisam ni ja za njih znala, sasvim slučajno sam naišla na njih, a budući da su moje jagodice već počele davati plodove, odličila sam ih isprobati :) Neuspjehe nećemo pamtiti :)
Super je recept a naravno jagode su fantasticne za kolace.Slike su profesionalne;)
ReplyDeleteLijepe fotke, i ja sam jednom pravila http://cooktobe.blogspot.com/2009/06/clafoutis.html, samo sto mi je fotka...mhhhh (ali je duutch baby bio odlican:))!
ReplyDeleteGledam ovaj lončić i pomislim kako meni nikada na pamet ne bi palo da ga stavim u aranžman, a tako dobro izgleda. Predobro! Nikad nisam čula za ove palačinke, a izgledaju kao nešto za šta zaista treba par pokušaja. jednostavno kao naše palačinke, ali nikome nisu ispale savršene prvi put. Onda kada uhvatiš štos, a ti si nama sada lepo sve objasnila gde možemo kiksnuti, onda ide verovatno kao podmazano. Ja već mesecima žvaćem ražane pahuljice sa mlekom, cimetom i medom za doručak (sada ubacim i po koju voćku) ali ovo može biti i lep desert. Šerpica mi je vrh!
ReplyDeleteOvo izgleda zaista božanstveno a fotke više ne znam ni kako da komentarišem... opijaju svojom lepotom :)
ReplyDeleteobozavam ovakve deserte i sigurno cu ga isprobati, jer izgledaju fantasticno kao i fotke! a Dutch je u biti nizozemski, i on je neka mjesavina engleskog i njemackog jezika, odnosno narjecja koji se govori u NL.
ReplyDeleteTnx cure :)
ReplyDelete@Mel, i tvoj mi jako lijepo izgleda, malo deblje od mojeg :) Nemaš pojma koliko sam sretna što sam otkrila ovu divotu, često ćemo je praviti za doručak .)
@Jelena, upravo tako :)
@Dzoli i Maslinka, hvala vam :)
Nisam nikad ovo probala, baš zanimljivo i ukusno izgleda! Imam sličan lončić, iskopala sam ga negdje na vikendici među posuđem, obožavam te starine :)
ReplyDeleteDraga Majo, znas vec odavno sta mislim o tvojim "suncanim" fotkama, ali ono sto mi se posebno svidja su svi ti mali detalji, cvetic i jos zelena jagodica na obodu tanjira, kasicica i maleni listic, pa cak i bakin loncic daje svemu poseban sarm...desert mi se dopada i moram priznati da nisam jos pravila nesto ovako.;))
ReplyDeleteHvala :)
ReplyDelete@Jasenka, hvala! Nisam znala, samo sam na netu iskopala da dolazi od Njemačkog jezika i da ustvari jesu njemačke palačinke :)
Za ovakav doručak se odmah bilježim :) . Super su mi palačinke i svaka ti čast kako si se potrudila doći do finalnog rezultata. Sviđa mi se mogućnost kombinacija sa raznim voćem, ....., ma isprobavam sigurno !
ReplyDeleteprvi put čujem za ove palačinke i osvojila si me fotkama! sjajno izgledaju, a vjerujem i da su prefine.
ReplyDeleteEvo danas sa muspjela zaraziti jos tri koleginice sa dutch babies, ubile smo se (doduse samo verzija vulgaris, sa secerom i limunom, ali...dobre!!!). Hvala ti Majci na receptu!!!
ReplyDeleteHvala :)
ReplyDelete@Mel, baš mi je drago :)
nikad nisam čula za ove palačinke, ali postupak me podsjeća na izradu zlevke, samo što zlevku sipamo u debljem sloju i većinom se stavlja na mast, ugl. zgodna ideja i sigurno ću isprobati
ReplyDeleteOvo mi je nešto potpuno novo ali sam i potpuno oduševljena. Prekrasno izgleda i mislim da bi mi se jako, jako svidjelo. Tvoja prezentacija je apsolutno prekrasna. :)
ReplyDelete