5.05.2011

Tart od divljih šparoga i mladog kozjeg sira/Asparagus & young Goat cheese Tart

Please, scroll down for recipe in English


Ako volite blagi okus kozjeg sira i jačinu gorkih šparoga, pomiješanu s domaćim maslinovim uljem, dozom pikantnog svježeg papra i hrskavog tijesta – onda je ovo prava stvar za vas!




Zapravo, i nova stvar za mene! 
Do sada (čudno, ali istinito) nisam jela šparoge u kombinaciji s hrskavim tijestom, a kako i zašto mi je prije nekog vremena palo na pamet da to isto napravim, ni meni samoj nije poznato. Valjda je svemu tome pridonio i domaći kozji sir, kao i pregršt divljih šparoga koje su samo čekale neiskorištene. Ove godine im je stvarno plodna sezona, ne mogu reći da ih se nisam najela, jer sam ih jela u svakakvim oblicima – na rižot, na salatu (najviše!)... 
Zapravo, mogu reći da sam ovo spremala toliko nabrzinu (s kroničnim nedostatkom vremena da se spremi nešto eksperimentalno) da čak nisam ni imala vremena tijesto utisnuti u kalupiće nego sam ga samo pokidala prstima, a na kraju kada se ispeklo zapravo mi se i takav način trganja tijesta svidio (izgledaju baš nekako rustikalno, zar ne?) :)


Tart od divljih šparoga i mladog kozjeg sira
(za 4 osobe, 4x13 cm tart)


      Potrebni sastojci:

·         320 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         1 veliko jaje, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         80 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         1 žličica soli
....................................................................................................................................................
·         200 g mladog kozjeg sira
....................................................................................................................................................
·         120 ml mlijeka
....................................................................................................................................................
·         1 stručak divljih šparoga
....................................................................................................................................................
·         svježe mljeveni papar
....................................................................................................................................................
·         maslinovo ulje
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pomiješajte brašno s soli pa dodajte razmućeno jaje i maslac narezan na listiće. Tijesto razmrvite rukama, umijesite, pa oblikujte u obliku diska. Zamotajte tijesto u plastičnu vrećicu ili prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta.
...................................................................................................................................................
·         U međuvremenu, zavrijte veću količinu vode sa soli. Šparoge operite i očistite od drvenastog dijela, a potom ih skuhajte oko 10 minuta u vrućoj vodi. Procijedite šparoge od vode u kojoj su se kuhale, pa ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite 4 kalupa veličine (otprilike) oko 13 cm, a potom ih premažite s malo otopljenog maslaca.
...................................................................................................................................................
·         Tijesto izvadite iz hladnjaka, pa ga izvaljajte na pobrašnjenoj radnoj ploči. Podijelite tijesto na 4 dijela, a potom svaki dio tijesta utisnite u pripremljene kalupiće. Meni se posebno svidilo da tijesto viri van kalupa, a vrhove neuredno otkinite rukama.
...................................................................................................................................................
·         Napunite kalupiće s mrvljenim mladim kozjim sirom, prelijte s jednakom količinom mlijeka svaki tart, poslažite kuhane šparoge po vrhu pa poprskajte s malo maslinovog ulja i svježim paprom.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 20-25 minuta (ovisno o pećnici), ili dok vam tijesto ne počne hvatati zlatnožutu boju. Provjerite povremeno da tijesto ne bi zagorilo.  ....................................................................................................................................................
·         Poslužite dok je još vruće.
....................................................................................................................................................



English version
Asparagus & young Goat cheese Tart
(serves 4, 4x5-inch tart)


     You need:

·         320 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         1 large egg, room temperature
....................................................................................................................................................
·          80 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         1 tsp salt
....................................................................................................................................................
·         200 g young goat cheese
....................................................................................................................................................
·         120 ml fresh law-fat milk
....................................................................................................................................................
·         1 bunch of wild asparagus
....................................................................................................................................................
·         freshly ground pepper
....................................................................................................................................................
·         olive oil
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Combine flour, salt, scrambled egg and butter. Make a smooth dough in the shape of the disk, wrap it in the plastic bag and leave it in the fridge for at least 20 mins.
...................................................................................................................................................
·         In the meantime, bring to boil large amount of salted wate. Wash and clean asparagus. Cook fresh asparagus for about 10 mins in a boiled water. Drain them from the water, and leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Preheat the oven to 350 F (180°C). Prepare 4 baking molds approximate 5-inch size, brush with butter and leave aside.
...................................................................................................................................................
·         Roll pastry crust on the floured kitchen board, divide into 4 parts and garnish your molds with it – each crust in the separate mold.
...................................................................................................................................................
·         Fill your crust with crumbled goat cheese, pour each mold with each amount of milk and garnish with fresh asparagus. Sprinkle with olive oil and freshly ground pepper.
....................................................................................................................................................
·         Bake 20-25 mins, or until the crust become golden brown in colour. Check regularly.
....................................................................................................................................................
·         Serve.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart! Pin It Now!

14 comments:

  1. Po mom guštu sve a stvarno ove godine i prava sezona i šparoga.

    ReplyDelete
  2. Ne samo da super izgledaju (baš volim ovakve rustikalne divote), već su i vrhunske namirnice tu (uh, taj domaći kozji sir-pravo blago). Jako fino!

    ReplyDelete
  3. Hvala!
    @Dilajla, baš prava sezona, hvala Bogu na njima!
    @Tamara, hvala ti :)

    ReplyDelete
  4. Da da evo uskoro postavljam blog o kozjem siru koji ja imajuci kozu redovno pravim:)Recept je odlican:)

    ReplyDelete
  5. Dosla sam samo da uzivam u prelepim slikama...mislim da sam to vec negde pisala, ali nisam dosad imala prilike da isprobam sparoge, ovde ih niko nazalost ne uzgaja...korpice su jako sarmante sa ovom "na brzaka" napravljenom ivicom!;)))

    ReplyDelete
  6. Maja, dobar tek! this looks delicious. Let's see,"kad ja ide u Split ja volim vidjeti." I know my grammar is horrible, Nema Veze right? as long as I'm trying! LOL.
    but I'm beginning to refresh my Croatian language lessons. I studied for two semesters and I was doing well, until we moved back to the States. Let's see what else I know,LOL, oh yes. "ja sam domacica!"

    Seria un gusto conocerte!

    ReplyDelete
  7. Uh ovo je baš po mom ukusu! Fenomenalno izgleda :)

    ReplyDelete
  8. Ovo ti je brzinsko jelo za Ritz. Ne samo da su sastojski domaći, pravi, najboljeg kvaliteta, ali se i prezentacija ovakve rustične pite traži baš ovakva kakvom si je ti napravila. Ništa ušminkano. Sve prirodno. Koziji sir sam davno jela kada je tetka moga supruga (Oralni hirurg) od pacijenta za hvala dobila kozu! Pravu pravcatu kozu. Poklonila je dalje, a mi smo onda dobijali sir. Na žalost kozice su jako osetljiva stvorenja pa nisu nešto dugo živele.

    ReplyDelete
  9. mada kako sam već spomenula na jednom blogu nikad nisam probala divlje šparoge samo one iz uzgoja, sigurna sam da je ovo odlična kombinacija i jako lijepo izgleda

    ReplyDelete
  10. Šparoge obožavam i u sezoni ih pokušavam iskoristiti na sve moguće načine. Dobro kažeš da im je bila baš plodna godina i još uvijek ih ima na placu. Pošto volim ovakve kombinacije, ako sutra nađem još šparoga odmah isprobavam recept.
    Tart izgleda savršeno! :)

    ReplyDelete
  11. wow, kako mi ovo dobro izgleda, savrseno, ne znam sto bih jos dodala:)

    ReplyDelete
  12. Hvala cure :)
    @Jelena, stvarno sam se nasmijala. Pokušavam zamislit kako koza na povodcu ulazi u ordinaciju :) Da mi je to bilo vidit :)
    @Andrea, ako se odlučiš probati, javi mi kako ti se dopalo. Sir j blagog, istančanog okusa, a šparoge pomalo divljeg. Sve u svemu, meni odlična kombinacija :)
    @Nina, šteta, jer prave divlje šparoge - ne samo da su poslastica nego neki kažu da su i afrodizijak, a ni malo se ne mogu mjeriti s onima iz uzgoja.

    ReplyDelete
  13. Volim, volim, i izgleda predobro !
    Ja se ovu godinu i nisam nešto najela šparoga, tek 2-3 puta sa jajima na salatu i ovaj tart ću baš rado pripremiti. Sviđa mi se , super je !
    I dobro kažeš, ova brzinska verzija bez posebnog formiranja ruba ti je baš dobro ispala, lijepo izgleda.

    ReplyDelete
  14. Joooooooooj kako divne fotke!!! Blago tebi kada to znas!

    ReplyDelete