Old stone hause |
Ovo je post bez
recepta.
Budući da ste
većinom upoznali moju kuhinju, znate da u ljetnim mjesecima preferiram
polukuhano ili sirovo povrće, razne paste, rižote, rakove, ribe i brujete.
Seget Donji, selo koje počinje tamo di završava moj Trogir, poznato je po
svojim brujetima od tek friško ulovljene ribe. Upoznajte maleno selo koje se
nalazi u mojoj okolici :)
Toliko puta sam
pješačila kroz Seget, kupala se na obližnjim plažama kao dijete, pa čak i
prolazila njegovim ulicama sudjelujući u raznim krštenjima ili pak brata vozila
na posao na jednom od njegovih odlazaka u ribu. No, nikada mi nije palo da ga
turistički, baš onako istinski razgledam. Zato smo rano ujutro M. i ja uzeli
fotić i put pod noge praveći se da smo turisti :)
Traditional window |
Seget Donji, malo ribarsko selo smjestilo se uz granicu UNESCO-vog zaštićenog Grada Trogira.
Selo je nastalo
1564. godine kada je trogirski plemić Jakov Rotondo dobio dozvolu za gradnju kule u borbi
protiv Turaka, a oko koje se kasnije utvrdilo selo pravokutnog oblika. Stara
jezgra Sela broji svega nekoliko kuća, ne više od njih 50, dok u cijelom Selu i
okolini prema zadnjem popisu stanovništva ima oko 2.500 tisuće ljudi.
Dođete li u
rano jutro tek u svitaj zore, možete vidjeti prve koće kako stižu s noćnih
ulova, let stotine galebova što se skupljaju u malenu luku osjetivši miris
ribe. Možete osjetiti miris mora i starih drvenih brodova, vidjeti
starosjedioce (pretežito starije stanovnike) kako u ranojutarnjim satima
ćakulaju i čekaju prvu ribu koja će se iskrcati iz koća. Ako dovoljno uranite i
stignete taman kada brod pristaje u luku, tu možete kupiti tek ulovljenu frišku
ribu, a što je nose ruke starog ribara.
Jedno od
zanimljivih stvari jest to što maleno Selo zatvorenog tipa živi od ribolova,
poljoprivrede i naravno, neizostavnog iznajmljivanja apartmanskih smještaja. Uz
šetnicu koja se nastavlja izvan jezgre Sela, šetajući uz šljunčane plaže i
Kamp, možete doći do apartmanskih naselja i jedne od najpopularnijih
destinacija na ovom dijelu obale – plaže Medena
duž koje su napravljeni kafići na plaži.
U Medenoj
se nude različiti sadržaji neovisno o broju godina i raspoloženju. Tu
možete naći riblje restorane, pizzeriju, stotine kafića uz plažu, štandove s
palačinkama, sladolede, noćne zabave, plesačice, latinoameričke plesače koji
zabavljaju, koktel majstore...
...i za mene i
M. najbolju konobu Joke's u koju
godinama odlazimo, u kojoj nas već svi znaju, a koji se zaista mogu pohvaliti
samo svježim namirnicama i što je najvažnije – svježom ribom. Već mi je postalo
mučno od toga da se ljudima u Dalmaciji nudi zamrznuta riba jer je vlasnicima
restorana takva jeftinija. Samo se na par mista u Trogiru može nać kvalitetan restoran
s friškom našom ribom, a ne onom uvezenom i tkoznakoliko zamrznutom. Domaći
čovik će takvu ribu uvik pripoznat ne samo po boji i okusu, već i po izgledu i
po mirisu. Nema sumnje u to da su jela od domaće friško ulovljene ribe i rakova
bolja, aromatičnija od onih zamrznutih. No, o gastro ponudi Trogira i Segeta u
nekom drugom postu :)
English version
Seget Donji, a small
fishing village is situated near UNESCO's town Trogir, my
hometown.
The village was built in 1564th by a small nobleman Rotondo. Rotondo recived a permission to build a tower which was used to defend Trogir's coast against Turkish invasion. Later, the villagers build the houses arond the tower.
The village was built in 1564th by a small nobleman Rotondo. Rotondo recived a permission to build a tower which was used to defend Trogir's coast against Turkish invasion. Later, the villagers build the houses arond the tower.
The historic core of Seget has only
a few houses, no more than 50 of them.
If you come early in the morning, at
dawn, you can see the first trawler come from
the night fishing or hundredth of seagulls which gather in
the small port looking for fish. You can smell
the sea and the old wooden boats while breathing the fresh air. You
can feel the freedom of the small village.
Pin It Now!
baš krasne sličice, obožavam posjećivati ovakva mjestašca. Koma je to kad se poslužuje zamrznuta riba i morski plodovi-u onim restoranima koji slove kao (naj)bolji.
ReplyDeleteKako ti samo uspjevaju ovako super fotke?!?! Totalno ljubomorna melrose (opet se ne mogu ulogirati)
ReplyDeleteP.S.
Selo je predivno, kao i citava obala, tek kada se malo maknes i proputujes, vidis da zapravo zivis na jednom od ljepsih mjesta na planeti!
Hi Maja,
ReplyDeleteThank you for sharing your wonderful photos! Especially like the last one with the narrow lane, and also the photo with the bright blue window shutters.
We also live in a UNESCO World Heritage site - George Town - but it was awarded specifically for living heritage. Wish it was as beautiful as Trogir.
Can't wait to see more, and read more, about your home.
Okupano suncem, te stare zgrade sa drvenim prozorima,poplocane ulice,ribarske mreze..idila na moru.Nemas pojma koju srecu imas da setas ovakvim mestom.Hval sto si ga na trenutak podelial sa nama:)
ReplyDeleteKao iz bajke Majo.
ReplyDeleteStrašno mi je to što se kod vas smrznuta riba nudi gostima. Ko zna može uvek da prepozna. Ovakva malena i ljupka mesta su meka za turiste. Pravo i idealno mesto da čovek pobegne od izvikanih plaža. Božanstveno.
Puno vam hvala na komantarima :)
ReplyDelete@ Tamara, upravo ti tzv. "najbolji" restorani zapravo i jesu najgori. Znam iz vlastitog iskustva što se sve radi u kuhinjama jer sam kao student sezonski radila ili kao konobar ili kao pomoćni kuhar. Grozno! Znam da bi naši ljudi uvik kada bi sjeli pitali je li riba friška ili zamrznuta. Našeg čovika ne možeš privarit ako se iti malo razumi :)
@ Dzoli, hvala ti :) Znam da ti se sviđa! Volim putovati i vidit različite kulture, ali nekako se uvik najlipše vratit doma :)
@ Mel, upravo tako :)
@ Jelena, upravo tako. Ljudi zbog naše hrane dolaze na more da bi okusili te divote Jadrana, a dobiju smeće! Doduše, par je restorana koji se stvarno mogu pohvaliti dobrom ponudom, a izgleda da ni turisti više nisu ludi jer su u zadnej vrime takvi restorani popunjeni!
@ Reese & Mark, thanks :) I love George Town - my aunt was there last year for about 2 weeks. I saw pictures of town and universities, pictures about Washington... - it's amazing!
Bravo Maja, super si nam prikazala ljepotu Segeta Donjeg. Odlična je ideja obići već poznato mjesto kao turist. Tako sam ja odrasla u Dubrovniku a kroz cijelo djetinjstvo ga nisam doživljavala i gledala kao što su to radili turisti.Tek kasnije sam zaupravo progledala i doživjela svu ljepotu i zanimljivosti moga grada.
ReplyDeleteBaš sam sa guštom pročitala tvoj post a slike su posebno lijepe !
Prelepe fotke....uzivala sam u citanju posta. I sa velikom nostalgijom uzdilsala svo vreme.
ReplyDeleteevo mene dolje za manje od 10 dana :)
ReplyDeletelijepo si prikazala svoje mjesto, potrudit ću se da i uživo prošećem onuda, ako stignem
moram priznati da prije 4 godine kad smo prvi put ljetovali u Vinišću, ostala sam zaljubljena ne samo u to mjesto nego doslovno u cijeli taj kraj, zaista odmor za dušu i tijelo, a ako će sve po planu u budućnosti se i selimo dolje :)
Krasne fotke, lipi Seget!
ReplyDelete