7.05.2011

Njoki u umaku od gorgonzole/Gnocchi with Gorgonzola cheese sauce

Please, scroll down for recipe in English


Italija.
Hrana, svježe povrće, pasta, pizza, sirevi, obiteljska okupljanja, zemlja, vino, stabla maslina, vinogradi, rajčice, marelice, riba, restorani, kale, trgovi, povijest, arhitektura, seoska imanja, vile, vjera, more, ljubav, romantika... to je Italija!

Summer fruits

Italija. Čudesna zemlja hrane. Iako su i Francuska i Španjolska poznate mediteranske zemlje po svojoj prehrani, što je to što je Italiju uzdiglo na sam vrh mediteranskih zemalja? Zbog čega je to talijanska kuhinja najpoznatija kuhinja na svijetu? Zbog čega to većina nas želi naučiti talijanski jezik, barem jednom u životu vidjeti Italiju ili naučiti kuhati talijansku hranu?
Odgovor na ovo pitanje možete dobiti samo ako ste ikada probali talijansku kuhinju. Ako ste ikada vidjeli opsesiju talijanskih kuhara jelima. Ako ste ikada prošetali talijanskim gradićima, smjestili se u udobnost uličnih restorana, promatrali vrevu na ulicama, osjetili gostoljubljivost domaćina, ako ste se toliko najeli njihovih pasta i pizza da vas je stomak zabolio!
Nikada nisam vidila nekog tko je toliko opsjednut hranom kao talijani! Oni se bude s hranom, oni s njom žive. Jer, „ ... u Italiji hrana ne služi tek za zadovoljavanje jedne od osnovnih čovjekovih potreba. Ona je umjetnost, smisao života, ponekad čak i opsesija. S Talijanima možete cijelu večer razgovarati o jednom jedinom jelu, jednom jedinom restoranu, jednoj jedinoj kuglici sladoleda. Nijedan jezik nema toliko pridjeva i termina koji počinju u loncu i završavaju u ustima. Znati govoriti o hrani isto je toliko važno koliko i znati kuhati...“

Sorbetto alla fragola

Talijanska hrana poznata je po svojim domaće rađenim pastama, svježoj ribi, svježem i polukuhanom povrću, laganim jelima. Najukusnijim jelima! Umacima, pizzi, sladoledu, sorbetima... Sve što je ikada postalo popularno u svijetu i što se proširilo preko Sredozemlja nadalje, izgleda da je došlo upravo iz Italije. I zašto onda ne bismo osjetili tu čar Italije? Čar domaće paste u tanjuru? Kada probate najobičniju pastu prelivenu najobičnijim umakom od rajčica ili umakom od sira (ako ste ljubitelj istih), ništa vam više neće biti isto, ništa više neće biti tako jednostavno, a tako talijansko. Tako puno romantike i ljubavi.
Jer, to je za mene Italija!
I mada je prošlo već neko vrijeme otkako sam šetala Piazzom San Marco,  otkako sam se vozila ispod Ponte di Rialto, otkako sam sjedila na žicom savijenim stolovima na trgu u Rimu, jela najbolju pizzu u Pompejima iz koje se cjedio umak od rajčica u kojem se vidjela svaka sjemenka; u Italiju ću se stalno vraćati. Jer ne samo da volim tu osunčanu zemlju, pješćane plaže i hranu; nego volim taj osjećaj slobode, romantike i uzbuđenja svaki puta kada se spustim na njeno tlo!


Njoki u umaku od gorgonzole
(za 2 osobe)



      Potrebni sastojci:

·         500 g njoka od krumpira
....................................................................................................................................................
·         200 ml slatkog vrhnja za kuhanje
....................................................................................................................................................
·         100 ml mlijeka
....................................................................................................................................................
·         100 g Gorgonzole, narezane na kockice
....................................................................................................................................................
·         40 g Parmezana, naribanog na sitno
....................................................................................................................................................
·         svježi listići peršina
....................................................................................................................................................
·         svježe mljeveni papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         U manju tavu koju ste prethodno oplahnili vodom, pomiješajte mlijeko, vrhnje, parmezan i narezanu Gorgonzolu.
...................................................................................................................................................
·         Na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje kuhajte umak oko 1 minutu, a potom dodajte njoke. Kuhajte oko 5 minuta dok se sav sir ne otopi, stalno miješajući. Ako koristite domaće njoke, prethodno ih skuhajte u slanoj kipućoj vodi, a potom ih samo umiješajte u gotov umak.
...................................................................................................................................................
·         Umak skinite s vatre pa odmah servirajte s svježim listićima peršina i svježe mljvenim paprom.
....................................................................................................................................................





English version
Italy. 

Food, fresh vegetables, pasta, pizza, cheese, family gatherings, land, wine, olive trees, vineyards, tomatoes, apricots, fish restaurants, streets, squares, history, architecture, family farms, villas, religion, sea, love, romance ... That's Italy!
Wonderland of food. Although both France and Spain are famous Mediterranean countries known for it's food, why is Italy lifted to the top of the Mediterranean countries known for it's food? Why the most of us want to learn Italian language, at least once in our life visit Italy or learn to cook Italian food?
The answer to this question you can only get if you ever tasted the Italian food. If you ever see their food obsession. Because, there's nothing more Italian than plate full of pasta! Or tomato sauce. Or cheese sauce. Or fresh herbs. Or... You know what I mean!



Gnocchi with Gorgonzola cheese sauce
(serves 2)

      You need:

·         500 g potato gnocchi
....................................................................................................................................................
·         200 ml cooking cream
....................................................................................................................................................
·         100 ml milk
....................................................................................................................................................
·         100 g Gorgonzola cheese, diced
....................................................................................................................................................
·         40 g Parmigiano Reggiano, finely grated
....................................................................................................................................................
·         handful of fresh parsley leaves
....................................................................................................................................................
·         fresh black pepper
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Combine cream, milk and cheese in a saucepan.
...................................................................................................................................................
·         Bring to simmer constantly stirring for about one minute, then add gnocchi and cook for about 5 minutes, or until creamy.
...................................................................................................................................................
·         Serve immediately with fresh parsley and pepper.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

10 comments:

  1. Koje fotke, koji sorbe, koji njoki...!!! Poezija:)!!! Svaka ti cast!

    ReplyDelete
  2. Hvala Mel :) Kad budeš u prolazu, svrati na ručak :)

    ReplyDelete
  3. super post. I ja sam jedna od ljubiteljica talijanske kuhinje i mnogo toga talijanskog :) Umak od gorgonzole meni je najdraži umak...ovo jelo ti je fenomenalno

    ReplyDelete
  4. Njoki volim jako;) U raznim sosovima.Na izgled oni se lako prave ali ipak su skoro kao kolaci;) Ako ne stavis sve po meri ili ispadnu tvrdi ili onako preelasticni:)Vezbom se sve to da urediti.Vidim ti si vezbala.Za sada preskacem ovaj sladoled sto ne znaci da sam ga dobro razgledala;)

    ReplyDelete
  5. Ovo mi je jedno od najdražih brzinskih jela, divne fotke :)

    ReplyDelete
  6. Mi smo svi sigurno bili italijani u prošlom životu. :)
    Nikada nisam bila u Italiji i velika mi je želja da napravim jednu gastronomsku turu.
    Mislim da je caka u svežim i dobrim proizvodima. Njihova jela su mahom sirotinjska, tj. jeftini sastojci ali domaći kombinovani na hiljade načina shodno šta koja regija nudi.
    Ove njoke na terasi, miris mora, ma uživancija, a tek ova azurna činija....muzika...sveće...

    ReplyDelete
  7. Tanjur sa voćem i sorbeto nikada ne bih odbila, ali njoke u gorgonzoli nisam baš zavoljela. Ti si ih super napravila i zbilja odlično izgledaju , ali ja se vraćam tanjuru sa voćem :)
    Talijanska kuhinja mi je uvijek bila jako draga i dobra i u par posjeta Italiji uvijek sam dobro jela, a najviše mi se sviđa ovo što je i Jelena napisala - svježi i dobri proizvodi.

    ReplyDelete
  8. Predivan post, samo sto nisam spakovala kofere i pravac Italija! Obozavam njihovu hranu i zelim da probam nesto autenticno u nekom ulicnom restoranu ili nekoj neuglednoj taverni! Bice, bice!

    Jako volim gorgonzolu i njoke i bas bih mogla sebe da pocastim ovim jelom ovih dana.

    ReplyDelete
  9. Italija, Italija, ah...
    Volim Italiju i skoro sva jela iz ove predivne zemlje. Jako dobra klopa.

    ReplyDelete