Nedavno sam dobila mail od Reese & Marka (Season with Spice) u kojem su me pozvali da sudjelujem kao podrška Singapursko-Indijskoj
obitelji kojoj je na zahtjev susjeda sud zabranio da kuhaju Curry dok su isti
kod kuće. Izgleda da nisu svi ljubitelji istog upravo zbog jačine mirisa
začina, no M. i ja ga volimo pojesti s vremena na vrijeme mada nije uobičajeno
jelo našeg podneblja.
Iako je akcija svih sudionika na
spomenutoj stranici trajala par dana, zaključno do 21-og ovog mjeseca, moram
priznati da jednostavno nisam stigla prije objaviti recept kao svoju podršku
(iako je moj recept za Piletinu Biryani sudjelovao u podršci).
U zadnjih dva
tjedna jednostavno ne stižem ništa jer sam preokupirana obavezama koje traju najmanje
13 sati dnevno, pa ako izuzmemo 7 sati sna i oko 2 sata vremena za kupanje (ako
na isto stignem), zapravo mi i ne ostaje mnogo vremena, a bojim se da će tako
potrajati sve do početka listopada pa ćete mi oprostiti ako vaše recepte budem
popratila s malenim zakašnjenjem :)
Curry, nacionalno jelo Singapura, Indije,
Malezije, Šri Lanke, Bangladeša, Pakistana, Tajlanda... po meni predstavlja
jedno od najpoznatijih njihovih jela i zaštitni znak začinjenog jela. Curry
začin sastoji se od korijandera, kumina i kurkume, no danas se diljem svijeta,
pa tako i kod nas može naći već gotova mješavina curry začina. Ako još niste
probali ovo začinjeno jelo, a ljubitelj ste začina i neuobičajenih okusa, svakako ga isprobajte :)
U svakom slučaju, možete ga poslužiti s
basmati rižom skuhanom s mrvicu šafrana.
Indijski pileći Curry
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
Za marinadu:
·
250 g pilećeg filea, narezanog na
kockice
....................................................................................................................................................
·
120 ml običnog jogurta
....................................................................................................................................................
·
1 žličica curry začina u prahu
....................................................................................................................................................
·
½ žličice svježe mljevenog papra
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
Za Curry:
·
1 žlica običnog ulja
....................................................................................................................................................
·
1 manji crveni luk, narezan na
kockice
....................................................................................................................................................
·
1 žličica kurkume u prahu
....................................................................................................................................................
·
½ žličice sjemenki koromača
....................................................................................................................................................
·
½ žličice kima, sjemenke
....................................................................................................................................................
·
1 žličica curry začina u prahu
....................................................................................................................................................
·
1 svježa rajčica
....................................................................................................................................................
·
120 ml vruće pileće juhe ili vruće
vode
....................................................................................................................................................
·
1/8 žličice ribanog muškatnog
oraščića
....................................................................................................................................................
·
1/8 žličica cimeta u prahu
....................................................................................................................................................
·
60 ml vrhnja za kuhanje
....................................................................................................................................................
·
sol, papar, list lovora
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Jogurt pomiješajte s curryjem,
soli i paprom pa dodajte narezanu piletinu. Sve izmiješajte pa ostavite u
hladnjaku najmanje 1 sat.
...................................................................................................................................................
·
Pripremite sve začine. Rajčicu i
luk narežite na kockice. Ostavite sa strane.
..................................................................................................................................................
·
Na tavi (ja uvijek koristim wok)
zagrijte ulje pa prodinstajte luk dok ne postane staklast, oko 5 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Na ulju potom dodajte začine te
list lovora i pržite ih oko 30-45 sekunda dok ne puste miris.
...................................................................................................................................................
·
Dodajte sjeckanu rajčicu. Smanjite
vatru pa kuhajte oko 8 minuta. Ako želite, možete rajčicu propasirati ili ju
usitniti štapnim mikserom, no ja sam preskočila taj korak.
...................................................................................................................................................
·
Piletinu izvadite i ocijedite od
marinade, a potom je stavite u lonac pa ju zajedno s rajčicama kuhajte oko 10
minuta, odnosno dok ne postane mekana.
...................................................................................................................................................
·
Dodajte pileću juhu pa kuhajte još
oko 10 minuta.
..................................................................................................................................................
·
Na kraju, dodajte vrhnje za
kuhanje, sol i papar pa kuhajte još 5 minuta.
..................................................................................................................................................
·
Poslužite s basmati rižom koju ste
skuhali s malo šafrana, po želji.
...................................................................................................................................................
English version
Few days ago, I recived e-mail from Reese and Mark (Season with Spice) to join “COOK and SHARE a Pot of Curry" event,
created in Singapore after an incident where a family from China - recent
arrivals to Singapore at the time – complained to the authorities how repulsed
they were by the smell of curry from their neighbor’s house. Eventually,
an official mediator had to step in and it was agreed that the Singaporean-Indian
family would only be allowed to cook curry when the Chinese family was not at
home (read more about the incident in The Telegraph).
So, I cooked Indian Chicken Curry to support national dish known in India,
Singapore, Sri Lanka, Malaysia, Thai...
Curry is one of the national dishes of
Singapore. It represents the deep roots of its multicultural society,
acording to Reese and Mark. Whether Chinese or Indian, Nyonya or Malay,
curry can be found in kitchens throughout the island.
And guess what? M. and I love it!
So, I'm sorry about the small delayed
'couse the event ended on August 21, but theese days I'm so busy, so my working
day lasts for at least 13 hours per day and I'm afraid that it will continue to
be so until October.
If you haven't tried this national dish,
I definitely recommended it.
You can serve it with basmati rice cooked
with a pinch of saffron.
Pot of Curry (Indian Chicken Curry)
(serves 2)
You need:
For the marinade:
·
½ pound (250 g) boneless chicken
breasts, cubed
....................................................................................................................................................
· 120 ml plain yogurt
....................................................................................................................................................
·
1 tsp curry powder
....................................................................................................................................................
·
½ tsp freshly ground black pepper
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
For the curry:
·
1 tbsp plain oil
....................................................................................................................................................
·
1 small red onion, chopped
....................................................................................................................................................
·
1 tsp tumeric powder
....................................................................................................................................................
·
½ tsp flannel seeds
....................................................................................................................................................
·
½ tsp cumin seeds
....................................................................................................................................................
·
1 tsp curry powder
....................................................................................................................................................
·
1 fresh tomato
....................................................................................................................................................
· 120 ml worm water or
chicken broth
....................................................................................................................................................
·
1/8 tsp nutmeg, powder
....................................................................................................................................................
·
1/8 tsp cinnamon, powder
....................................................................................................................................................
·
60 ml heavy cream
....................................................................................................................................................
·
salt, pepper, bay leaf
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Mix together the yogurt, curry
powder, salt, pepper and chicken cubes. Refregerate at least for an 1 hour.
...................................................................................................................................................
·
Prepare all the spices and bay
leaf. Cut onion and tomato into cubes. Leave aside.
..................................................................................................................................................
·
Heat oil in a saucepan, add onion
and fry until soft, about 5 minutes.
...................................................................................................................................................
·
Add all the spices, fry and stirr
in the pan for 30-45 seconds.
...................................................................................................................................................
·
Add the tomatoes. Lower the heat
to medium and simmer for about 8 minutes, then mix into puree with hand mixer
if you like. I like cubes of tomato in the sauce, so I skipped this step.
...................................................................................................................................................
·
Drain the chicken from the
marinade and add to the pan. Cook for 10 minutes, or until the chicken is
cooked.
...................................................................................................................................................
·
Add chicken broth and cook 10
minutes more.
..................................................................................................................................................
·
In the end, add heavy cream, salt
and pepper and simmer for about 5 minutes.
..................................................................................................................................................
·
Serve with basmati rice.
...................................................................................................................................................
Pa mislim,koji dosadni susedi.Oni valjd ajedu samo sendvice! Odlican kari..pravim cetso i obozavam miris;)
ReplyDeletePredivan ti je curry, obožavam ga, recept mi se jako sviđa. Ima ih u više verzija, a gledajući ovaj tanjur sline mi cure. Morat ću ga napravit, možda i sa okrom.
ReplyDeleteOdlične fotke! Indijsku hranu nisam imala priliku probati, tako da nisam kompetentna za komentiranje jela, odnosno okusa i začina.
ReplyDeletekoje grozote-zabraniti nekome da kuha nešto zbog mirisa koji se šire iz kuhinje, pa gdje su tu osnovna ljudka prava (nema ih, očito). Super što si sudjelovala u ovoj akciji, bila sam pročitala na stranici ali jednostavno nisam stigla. Kao i ti, ne znam gdje mi je glava u posljednje vrijeme od obaveza. Još malo pa na godišnji :)
ReplyDeletePrekrasno ti je ovo jelo i jako mi se sviđaju fotkice. Jednom sam radila piletinu mariniranu u jogurtu koji stvarno daje mekoću mesu i bijelo pileće meso poslije takve marinade bude predivno sočno.
Prelep carry! Dragi i ja volimo zacinjenu klopu i rado cu praviti carry po ovom receptu.....
ReplyDeleteDašak orijentalnog uvijek dobro dođe,a u dodiru s piletinom koja tako lako upija sve mirise i više nego odlično.
ReplyDeleteJa moram reci da se ne slazem sa potpisnicima peticije i ucesnicima akcije.
ReplyDeleteZnam kako meni smeta kada komsije rostiljaju, a ljeto je i sve je otvoreno, a na cevapima sam odrasla (znaci nije do navike). Jednostavno mi je odvratno kada legnem u cistu posteljinu, a osjetim miris hrane (a to je tako jer je njima vrt ispod naseg stana citavom duzinom). I to smo rijesili tako sto sam im rekla da mi mirisi smetaju i oni su sklonili rostilj tako da se miris vise ne osjeca.
Onda mogu zamisliti kako je da mi neko kadi sa currijem i dan i noc, pa siznula bih. Mirisi hrane mi ne smetaju u kuhinji (i moji i tudji), ali u ostatku stana da.
I na kraju u zadnjih par godina bas volim curry i rado ga i pravim i jedem (jos se niko nije zalio:)!
Hvala cure :)
ReplyDelete@ Tamara, upravo tako, jogurt piletini daje posebnu mekoću i bude brzo gotova :)
@ Mel, ne slažem se, ali mislim da je to sve stvar navike. Ja recimo živim u zgradi u kojoj samo moj ulaz ima 19 stanova i svakodnevno (i dan i noć) čujem razne mirise hrane, kave, cigareta... O tome da mi dica ispod zgrade igraju nogomet usred bila dana kad svi normalni ljudi po ovoj vrućini spavaju, dok traje kućni red, ili dok mi se neki mulci oko 2 u noći nađu pijani ispod prozora s hajdučkim pismama, uopće nije vridno spomena... već sam se navikla na sve :) Mislim da nacionalna jela poput Curryja ili nekih naših jela nikako ne bi smilo zabraniti jer je to jedna stoljetna (ako ne i duža) tradicija...
Zabraniti ili ne, e sad je to pitanje, ali to je njima normalno jelo, nacionalno, a verujem da se ovde sprema da bi ljudima i te kako smetalo, ali zato nam roštilj ne smeta. Smeta meni kada komšije u dvorištu zgrade raspale roštilj a ja tek prostrla posteljinu, ali volela bi i da ja mogu taj roštilj da gricnem, da im se pridružim, a posteljinu, pa opraću ponovo.
ReplyDeletePehari i podloga su ti mrak, a stvarno sam lajk za sve ove začine. Indijska kuhinja, e tu sam vrlo tanka.
Hi Maja, thanks for supporting the event, and making it truly international. Your curry dish looks delicious.
ReplyDeleteHopefully similar events will sprout up in other countries where people can take a day to make a traditional dish and share it with a neighbor. Just takes a food blogger or two to get it started:)
Super je što si sudjelovala u akciji. Curry je odličan, sviđa mi se recept i tvoja priprema , a prezentacijom sam oduševljena, divno !
ReplyDelete