Prije nekoliko dana, M. i ja smo bili na
farmi rajčica mog rođaka, pravim domaćim uzgojenim na suncu. Samo nas dvoje, rođakova
obitelj, priroda i rajčice!
Obožavam šljivarice, nekako su mi najdraže za
umake, a najviše se koriste u talijanskoj kuhinji za spremanje umaka i općenito
za pizza umak. Imam svoj recept za domaći pizza umak kojeg uvijek imam u
zalihama i kada radim pizzu nikada ne koristim ketchup (u slijedećem postu ću
vam odati svoj tajni recept za Pizza umak).
Volim domaću juhicu od rajčica i moram
priznat da je ovo najbolja juha koju sam probala, a sve zahvaljujući mojoj
prijateljici I. i njenoj mami. Kako sam nedavno kod nje probala tu juhicu, ovog
puta na trajektu dok smo odlazili za Trogir s Malog Drvenika (opet!), pitala
sam ju za recept. Jedino što sam izmijenila jest to da sam dodala origano te
sam umijesto kupovnog umaka od rajčica (iz tetrapaka) skuhala svoj domaći umak,
tj. bazu umaka od rajčica koju zaista možete upotrijebiti za sve, a ako
nakuhate veće količine, slobodno ga možete uliti u staklene boce i zamrznuti.
Vjerujte, ova domaća Dalmatinska juhica
neće vas razočarati, baš naprotiv :)
Dalmatinska juha od rajčica
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
Za umak (bazni):
·
1 kg svježih rajčica (ja sam
koristila šljivarice)
....................................................................................................................................................
·
250 ml obične vode, hladne
....................................................................................................................................................
Za juhu:
·
500 ml obične vode, hladne
....................................................................................................................................................
·
2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·
1 manji crveni luk, očišćen, ali
ne i narezan
....................................................................................................................................................
·
1 režanj češnjaka, očišćen, ali ne
i narezan
....................................................................................................................................................
·
1 list lovora
....................................................................................................................................................
·
1 žličica šećera
....................................................................................................................................................
·
1 žličica svježe mljevenog crnog
papra
....................................................................................................................................................
·
prstohvat-dva morske soli
....................................................................................................................................................
·
listići svježeg origana, radi
okusa (ako želite)
....................................................................................................................................................
·
svježi peršin za dekoraciju
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Rajčice operite pod mlazom hladne
vode, narežite ih na četvrtine, a potom ih stavite u jedan veći lonac. Prelijte
ih s vodom pa uz stalno miješanje pazeći da na dnu ne zagore, kuhajte oko 30
minuta (ovisno o tvrdoći rajčice) ili dok se ne pretvore u kašu i raskuhaju.
Rajčice nije potrebno guliti. Iako vam se učini malo, nemojte dodavati još vode
jer će rajčice tijekom kuhanja pustiti svoju vodu.
...................................................................................................................................................
·
Kuhane rajčice pomoću cjediljke
ocijedite dobro pritiskajući kako bi sav umak izašao van. Sačuvajte umak.
...................................................................................................................................................
·
U manjem loncu pomiješajte dobiveni
umak od rajčica s vodom, cijelim lukom i režnjom češnjaka, začinima, maslinovim
uljem. Kuhajte oko 20 minuta ili dok se juhica fino ne zgusne, a luk i češnjak
budu skuhani. Juhu možete od začina i dodataka ocijediti, ali ja ju nisam
cijedila. Prije nego juhicu skinete s
vatre provjerite okus pa dodajte još šećera, soli, papra po ukusu. Ako vams e
učini gustom, slobodno dodajte još malo vode pa prokuhajte.
...................................................................................................................................................
·
Juhu podijelite u dvije zdjele pa
servirajte dok je još vruća. Možete ju posuti s svježim listićima peršina.
..................................................................................................................................................
English version
A few days ago, M. & I were picking
sun grown tomatoes on my cousin's tomato farm. It was an experience to
remember! Nature, plums, my cousine's family and two of us! I especially love
the plum tomatoes, so every year I picked a ton! Plum tomatoes are often used
in Italian cousine for Pizza sauce (in the next post I will give you my secret
recipe for Pizza sauce 'cause I never
use ketchup when making pizza, stay tuned).
This year my friend's mom gave me a
recipe for tomato soup, but instead of using factory packed tomato sauce, I
made my own tomato sauce for the base and then cooked the most famous and
beautiful soup I've tried in my life. I.
& T. thank you for the recipe :)
So, I cooked tomato sauce for the base.
You can cook it in enormal quantity and freeze it for later, like I do every
year. You can use it for pizza sauce, for any sauce as a matter a fact, or to
make a Tomato soup. I hope you'll enjoy :)
Dalmatian home grown tomato soup
(serves 2)
You need:
For the base:
·
2 pounds (1 kg) fresh tomatoes,
home grown (I used plum tomatoes)
....................................................................................................................................................
·
250 ml plain water
....................................................................................................................................................
For the Tomato soup:
·
500 ml plain water
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp olive oil, domestic or
extra virgin
....................................................................................................................................................
·
1 small red onion, peeled
....................................................................................................................................................
·
1 garlic clove, peeled
....................................................................................................................................................
·
1 bay leaf
....................................................................................................................................................
·
1 tsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
1 tsp freshly ground black pepper
....................................................................................................................................................
·
pinch (or two) of salt
....................................................................................................................................................
·
fresh oregano, optional (to taste)
....................................................................................................................................................
·
fresh parsley
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Wash, slice into quaters and put tomatoes
into a large pot. Pour over cold water and cook constantly stirring for 30
minutes, or until turn into mush. Do not
add more water. You need to be careful not to burn tomatoes while cooking
(later, it will be easier 'couse they will made their own juice).
...................................................................................................................................................
·
Strain cooked tomatoes trough
strainer, pressing hard until all the sauce is out. Save the sauce. You can use
it for the soup or you can freeze it in a glass bottles for later.
...................................................................................................................................................
·
In a small pot, combine tomato
sauce with more water, olive oil, oregano, bay leaf, sugar, salt, pepper, whole
onion and garlic. Cook for more 20 mins or until creamy.
...................................................................................................................................................
·
Serve sprinkled with fresh
parsley. Serve while it is stil worm.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Wow, Maja! Home-grown tomatoes have a taste of their own...unbeatable. and when you make something so delicious with these, how can anybody not drool.
ReplyDeleteNista bolje od domace supe od paradajza.Ova tvoja je bas super :)
ReplyDeleteObožavam juhu od rajčice, već mi cure zazubice od finog slatkasto kiselog okusa.
ReplyDeleteMajo, ja sam se skoro slikala kod suprugovih kad smo bili na nekoj proslavi, a iza restorana sam ugledala polje sa paradajzom. Ja onako nalickana sa vrežama paradajza. Super je slika.
ReplyDeleteJa pamtim paradajz čorbu po Splitu, verovala ili ne. Nekako kad sam bila mala uvek mi je tako prijala posle kupanja, ali tada se spremala ona iz kesice. Sada isključivo kupujem Barilla testeninu one male zvezdice i sa njima kuvam pravu čorbu da bude kao iz kesice.
ps tagujem te u igri 7 linkova, pa oko želiš da učestvuješ u interesantnoj igri sa osvrtom na tvoj blog skokni do mog bloga i pogledaj pravila. Ja obično ne učestvujem u takvim stvarima ali mi je ovo bilo zanimljivo.
Obožavam juhu od rajčica i radim ju na sličan način, jedino što ne stavljam lovor.
ReplyDeleteVeselim se otkrivanju tajne savršenog pizza umaka.
@ Purabi, thanks!
ReplyDelete@ Jelena, ova juhica zapravo i potječe iz Splita :) Šta se tiče sudjelovanja, pogledat ću na tvom blogu, ali u vezi sudjelovanja ne mogu ništa obećat jer imam točno par minuta pauze i onda opet na posao i tako sve do kraja rujna.
@ Hvala cure :)
Draga Majo upravo sam skuzila da te i Jelena izabrala za igru 7 linkova:)
ReplyDeletePa evo jednim udarcem 2 muhe (naime i ja sam te izabrala):
http://cooktobe.blogspot.com/2011/08/nagrade-7-links-tag-game.html!!!
mojo, krasno izgleda juhica. inače, to mi je najdraža juha, nema je bolje nego od domaćeg paradajza :))
ReplyDeletemi smo baš prije desetak dana skuhali litre i litre soka od šljivara za zimnicu, bit će juhiceee....
fotke, šta reć, uvijek divne!
Majo, m ne opterećuj se sa igricom. Tebe sam se setila jer si mi tako draga a znam da ima postova kod tebe koje si ranije objavljivala i na Coolki koji su u zapećku. Ja nisam baš ljubitelj igara, ali ovo mi se dopalo. Završavaj svoja posla.
ReplyDeleteKiss
Super je juha, obožavam! I slikice su prave umjetničke!
ReplyDeletebaš si me dobro podsjetila!! nisam još skuhala juhu od pomidora a i ja je radim s pravima.
ReplyDeletemožda sutra??!!
Odlična juha, jedna od mojih najdražih!! :) Vraća me u djetinjstvo jer sam je i ja rado jela kad bi s roditeljima bila u Splitu! Hvala na receptiću!
ReplyDeleteEto meni jos jedne Paradajz corbe koju cu jednom morati probati... Dacu sansu svim receptima, pa cu ju valjda postepeno i zavoleti... :) Divno izgleda!
ReplyDeleteDraga Maja, kasnije se vraćam na recept a sada te želim pozvati da preuzmeš igricu koju imaš na mom blogu. Pozdrav !
ReplyDeleteJuhica me oduševila, prava , dalmatinska, aromatična i ukusna. Još kada je napraviš od pravih domaćih mirisnih rajčica, ne može biti nego savršena a tako i izgleda !
ReplyDeleteNadam se da će ti gužva ubrzo proći, a što se igrice tiče i ja sam te uključila, ali pomalo, ima vremena za igricu.
ja strašno volim juhu od rajčica, bilo je prije nekoliko godina da sam je kuhala svaki dan, no sad sam se malo ohladila pa je tek povremeno
ReplyDeletedivno si uslikala juhicu
Predobra!Predivna boja!Ja sam od onih sto paradajz jedu kao jabuku...:)
ReplyDeleteAh te šljivarice, imaju poseban ukus! Prelepa čorbica, baš onakva kakvu volim. Zanimljiv mi je način pripreme sosa od paradajza.
ReplyDeleteSjajan blog Majo! Baš inspirativan. I ja sam nedavno pokrenula svoj o restoranima u Dalmaciji pa sam njuškajući naišla i na vaš. Ne znam što mi se više sviđa. Recepti ili fotografije. Posebno mi je drago vidjeti recepte i na engleskom. Jedva čekam nove postove.
ReplyDeleteHi! I found your website while searching info and recipes for a project I have to do on Croatian immigrants in Chile. Just wanted to say thanks, really enjoyed reading your recipes, and the photos are incredibly beautiful! (so hungry right now :)
ReplyDelete