10.16.2011

Boje Babljeg ljeta & rane Jeseni & Muffini s borovnicama i limunom/Indian summer & Early Autumn colors & Blueberry Lemon Muffins

Please, scroll down for recipe in English


Summer desserts
Nije me dugo bilo. 
Umjesto na internetu, odlučila sam svoje vrijeme podijeliti s prijateljima i obitelji, malo putovati, ali ponajviše sam spremala jedan od najvažnijih ispita u svom životu, ono za što sam studirala i odrađivala svoj pripravnički. Ono u što sam uložila posljednjih 6 godina svog života. 
Pisani dio ispita je gotov i to sam ostavila iza sebe. Vratila sam se iz Zagreba skroz umorna i neispavana i jednostavno nisam mogla vjerovati da nekoga mišići mogu boljeti od sjedenja. Da, svoj pisani dio ispita sam odradila dižući se tri dana zaredom u 4h ujutro, a potom dolazila kući tek u 18h, pisajući više od 8 sati dnevno i jedva sam čekala samo da sklopim oči i da se naspavam. Ponekad mislim da će mi se mozak resetirati i jednostavno ću morati krenuti sve otpočetka!
Trenutno vrijeme provodim na cjelodnevnom učenju za usmeni dio ispita. A kako isti ne bi svima bio lagan i dostupan, pored toga što košta približno 2.600,00 kn, Ministarstvo se dosjetilo svakih mjesec dana, onako nadobudno, ažurirati literaturu i nadodavati nove Zakone i Poslovnike kako bi nam proširilo vidike. Unedogled. 


Summer savories
Summer steps
I onda tome nikad kraja. Barem još sljedećih dvadesetak dana. Mali korak za čovječanstvo, veliki korak za mene :)
I tako sam ja propustila većinu vaših recepata, propustila sam bablje ljeto i jedino se sada mogu utješiti bojama jeseni, jer ona nam je već stigla. 
Što to ima u bojama babljeg ljeta?
Ne znam za vas, ali meni je bablje ljeto oduvijek odisalo bojama zlata i bronce, a nekako me to sve vraća u školske klupe, školske izlete, opojne mirise osušene trave, slani miris mora, lagane osvježavajuće parfeme... I kada smo već kod parfema, nedavno sam baš dobila parfem naziva Indian summer kojeg više nema kupiti u nas, ali se vani bez problema prodaje, iako rijetko; parfem koji sam koristila u srednjoj školi, baš parfem za ovo vrijeme...


Baked red mullets with parsley, garlic & olive oil
Seagulls


I tako sam ja umjesto da pospremim svoj ormar, pospremala svoje slikice na kompjuteru, zaželivši se malo slika hrane kada moja kuhinja odavno stoji prazna i čekala kada ću ponovno ući u nju... Bilo mi je zabavno odvojiti se od knjige na više od 15 minuta u danu i napokon posložit sve deserte i sva jela koja sam spremala ovo ljeto... Bolje nego slaganje odjeće, zagarantirano :) 



Osim što je ljeto već odavno prošlo, jer ovdje kod nas već tjedan dana puše nevjerojatna bura, ali još se naziru boje ljeta, babljeg ljeta, a jesen tek dolazi :)



Zato, ostavljam vam slikice jeseni iz unutrašnjosti, te prikladan jesenski receptić :)


Muffini s borovnicama i limunom
(za 14 manjih komada)

      Potrebni sastojci:

·         150 ml običnog jogurta
....................................................................................................................................................
·         60 ml otopljenog maslaca
....................................................................................................................................................
·         90 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·         360 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         60 g borovnica
....................................................................................................................................................
·         1 limun (sok i korica)
....................................................................................................................................................
·         1 žličica praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·         1/2 žličice sode bikarbone
....................................................................................................................................................
·         1 žličica arome vanilije
....................................................................................................................................................
·         3 kapi arome limuna
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 180°C.
...................................................................................................................................................
·         Kalupe za muffine (ili košarice) premažite s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane dok pripremite tijesto.
...................................................................................................................................................
·         U većoj zdjeli, lagano istucite jaja s šećerom.
....................................................................................................................................................
·         Dodajte otopljeni maslac, aromu vanilije i limuna, svježe iscijeđeni sok i koricu 1 limuna, jogurt te prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Sve lijepo izmiksajte dok se svi sastojci ne spoje.
....................................................................................................................................................
·         Dodajte smjesi malo po malo brašna sve dok ne potrošite cijelu količinu neprestano miksajući.
....................................................................................................................................................
·         U smjesu umiješajte borovnice s jednim ili dvba kružna pokreta kako ne bi pustile sok i obojale smjesu.
....................................................................................................................................................
·         Pripremljenu smjesu ulijte u modlice za muffine do 3/4 visine kalupa.
....................................................................................................................................................
·         Pecite muffine oko 20 minuta.
....................................................................................................................................................
·         Pečene muffine izvadite iz pećnice pa prije posluživanja ostavite neka se potpuno ohlade.
....................................................................................................................................................



                                                                         English version
Blueberry Lemon Muffins
(makes 14 small muffins)

      You need:

·         150 ml plain yogurt
....................................................................................................................................................
·         60 ml butter, melted
....................................................................................................................................................
·         90 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         2 whole eggs
....................................................................................................................................................
·         360 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         60 g blueberries
....................................................................................................................................................
·         1 lemon (freshly squeezed juice and grated zest)
....................................................................................................................................................
·         1 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·         1/2 tsp baking soda
....................................................................................................................................................
·         1 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................
·         3 drops lemon essence
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven to 350 F (180°C).
...................................................................................................................................................
·         Brush the muffin molds with a small amount of melted butter. Set aside.
...................................................................................................................................................
·         In a large bowl, lightly beat eggs with sugar.
....................................................................................................................................................
·         Add melted butter, vanilla and lemon essence, freshly squeezed juice and finely grated zest of 1 lemon, yogurt, baking powder and soda. Mix well until all ingredients are combined.
....................................................................................................................................................
·         Add a small amount of flour to the mixture and continuously mixing add more until you run out of flour.
....................................................................................................................................................
·         Mix fresh blueberries with just one or two swirl.
....................................................................................................................................................
·         Pour mixture in the prepared muffin molds, till the 3/4 high.
....................................................................................................................................................
·         Bake the muffins for 20 mins, or until the top start to color.
....................................................................................................................................................
·         Remove from the oven and let cool completely.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

25 comments:

  1. Obožavam muffine s borovnicama!!!!


    Sretno s ispitom!

    ReplyDelete
  2. Majo, prekrasne fotke u bojama leta, ne mogu se nagledati... tebi drzim jako fige i zelim ti da sto pre prebrines sa ispitom i sve uspesno okoncas, a do tada jedan veeeliki pozdrav leti do tebe!;)))

    ReplyDelete
  3. Najzad eto tebe! Ovih dana sam bas mislila o tebi, rekoh jesi li uspesno odradila posao! Kad eto tebe sa lepim vestima. Svaka ti cast na trudu, volji i znanju! Fotke su fantasticne i posto sam samo preletela preko posta kada sam videla da si objavila nov (najzad) naknadno cu zvirnuti da lagano pricitam receptic za mafine! E, jako sam se obradovala i cestitke za prvi deo odradjenog posla! Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Majo, baš mi je drago i gušt ponovo gledati tvoje fotke. Prelijepi post. A najviše od svega ti čestitam na uspješno odrađenom ispitu, vidim da je trebalo mnogo vremena i truda i drago mi je što si to riješila, bravo!

    ReplyDelete
  5. Hvala vam cure na lijepim riječima :D

    ReplyDelete
  6. Odmah nakon šta sam pročitala tvoju poruku na fejsu, dotrčala sam tu :D i mooooram te ovako javno ishvalit!
    Draga moja, znaš kako sam ponosna na tebe, i svi koji te poznaju potvrdit će šta napišem. Rijetko kad se u jednostavnoj i pristupačnoj osobi nađe toliko posebnih i zanimljivih osobina. Da sam majka, točno takvu snahu bi poželila za svog sina (blago Matijinoj mami) :)) Pamet, dobrota, ljepota i talent!
    Svemu pristupaš sa takvim veseljem da se to osjeti i kroz riječi koje pišeš, i recepte koje prezentiraš, i kroz fotografije! Jedva čekam vidit to veselo lice, vidim da ćemo imat o čemu pričati!

    Velika pusa!!!

    ReplyDelete
  7. Nina moja, baš ti hvala :) Da znaš da sam ovo lito često mislila na tebe i tvoje pustolovine, uživala sam gledajući slike i pitala se kada će moj ispit napokon više proć da se vidimo i napričamo :) Hvala ti na komplimentima :D :D

    ReplyDelete
  8. samo ti uči!! bit će vremena za kuhanje. uvijek se iznova veselim tvojim divnim fotografija, i kod mene već duže vremena bura opako puše, mislim da ćemo jesen preskočiti.

    ReplyDelete
  9. Odličan post, fenomenalne fotke. Držim fige za ispit!

    ReplyDelete
  10. Uživam u slikicama, uživam u pisanoj riječi.

    ReplyDelete
  11. E Majo, bas si mi nedostajala! Drzim ti palceve za usmeni! Verujem da ce sve biti OK.
    Ja nikada nisam volela septembarski ispitni rok, bas zbog ucenja po groznim vrucinama i propustanja milion stvari. A i ti si me sada podsetila da je vreme da i ja krenem sa iscitavanjem radova i sredjivanjem rezultata... :(

    ReplyDelete
  12. uh, mene isto uskoro čeka stručni ispit i grozim se tog cjelodnevnog boravka uz knjigu. držim fige da briljiraš na usmenom dijelu ispita i veselim se tome što ćeš, kad sve to prođe, ponovo pisati i dijeliti s nama predivne fotke i recepte, kao i dana. sretno! :)

    ReplyDelete
  13. Vidi se da su mafini meki!Kod nas pravosudni je takodje vrlo vrlo težak, mnogi ga spremaju i po 3 meseca, tu spadam i ja...ali ima sada nekih inovacija, a vidim i kod vas se sastoji iz dva dela, pismeno, i usmeno, s tim sto kod nas ako polozis prvi deo usmenog dooobro, onda mozes odloziti 4 ispita za mesec dana...eto koleginice!

    ReplyDelete
  14. Majo, predivne fotke u bojama ljeta, ne mogu ih se nagledati... Neizmjerno mi je drago da je prvi dio ispita dobro prošao, a držim palčeve da i drugi prođe kako treba! Što se receptića tiče, veliki sam fan voćnih muffina, pa ovaj odmah bilježim :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  15. Sretno sa učenjem. Muffine bilježim za isprobati.

    ReplyDelete
  16. Fotografije su divne, čovjek bi rekao da si ovo ljeto provela uživajući u romantičnim šetnjama a ne nad knjigom:)Samo naprijed, kad učenje bude iza tebe bićeš veoma zadovoljna što si u životu izdvojila vrijeme i energiju za fakultet!

    ReplyDelete
  17. Hvala cure :)

    @ Monika, držim fige za stručni ispit :)

    @ Miki, kad rješiš te ispite bit ćeš najsretnija osoba na svijetu :D Držim fige!

    @ Vera, da užasno težak jer toliko toga odjednom moraš zapamtit. Kod nas su promijenili sustav polaganja od 2009. godine, pa sada ako padneš samo jednu grupu pitanja, padaš cijeli ispit bez obzira koliko briljiraš na drugim grupama i moraš odraditi sve otpočetka uključujući i pismeni dio ispita. A na usmenom moraš iz svake grupe ostvariti najmanje 5 bodova da bi uopće išao dalje... Mislim, otežali su to koliko su mogli jer je ipak po studentu 2.600,00 kn; a u prosjeku padne oko 100 ljudi od njih 150 na svakom ispitnom roku. Nema ništa drugo nego sjest, naučit i izać kad budeš spreman :D Kod nas se uči u prosjeku oko 6 mjeseci :D Ja sam dosada naučila oko 14 tisuća stranica što zakona što komentara što knjiga... A još nije kraj, niti blizu :D

    ReplyDelete
  18. Jako mi se dopadaju kolazi a i osale slicice.....Mafini takodje! Srećno dalje sa ispitima :)

    ReplyDelete
  19. Obozavam muffine sa borovnicama, prekrasni su, kao i cijeli tvoj post! Sretno na ispitu i drzim fige:)

    ReplyDelete
  20. Divno, divno. iako umorna i iscrpljena, bitno je da ides ka svom cilju. Mafini izgledaju divno a slike su posebno uzivanje. Pozdrav.

    ReplyDelete
  21. Odlicni su ti kolayi! BAs volim te retrospektive. A bablje leto je fantsaticno, te boje su posebne....

    Srecno na usmenom!

    ReplyDelete
  22. This is such a feel good post, Maja.Your home is such a beautiful place..

    ReplyDelete
  23. Jako mi je drago opet vidjeti tvoj post, kao i uvijek zanimljiv i prepun divnih slika.
    Bravo za pravosudni ispit, riješila si pismeni, a riješiti ćeš isto tako i usmeni. Svaka čast na ustrajnosti u učenju. Držim palčeve i veselim se slijedećim dobrim vijestima koje ćeš nam donijeti. Do tada uživati ćemo u ovim lijepim muffinima !

    ReplyDelete
  24. Draga Majo, prvo da čestitam na pismenom delu ispita i evo sada kada čitam post (pročitala sam kada si ga objavila ali sam ostavila da ga potanko pročitam na miru) računam da si u velikom učenju za usmeni deo za početak Novembra. Kako bi moj kum iz Pirota rekao leleeeeeeeee, pa to je stvarno mnogo tolike dane polagati, a još ko to čita sve i kako to boduje i ocenjuje. Ja sam volela koncepte za ispite da pišem, a moj suprug nikako. Njemu je bila noćna mora kad teba koncept da napiše već je odmah odgovarao prvi. Neko sjajno usmeno odgovara a pismeno se zbrka. Mi smo polagali na medicini usmeni deo ali iz opšte medicine i pravnog dela. E taj pravni nam je bio noćna mora. Zajedno smo učili za taj ispit i sećam se kako smo crtali čiča gliše da sebi nacrtamo neku imaginarnu priču da bi povezali šta treba pravnom delu. Npr. nabrojati sve kategorije osiguranika. Crtež je bio da umreš od smeha, ali smo zapamtili. Sećam se da smo i oko 100 evra dali fakultetu samo da podignemo diplomu, a za ispit smo isto lepe pare dali. Roditelji su tad bili u fazonu, daćemo pare samo ti završi i niko se nikada ne buni.
    No sad si u učenju i verujem da si ti to sve lepo naučila. Ako možeš ostavii 2 dana pred ispit da ništa ne radiš već se posveti sebi. Ja sam too pravilo od supruga pokupila i tako sam se dan pred ispit sređivala, lickala i prozore brisala, pa odem opuštena i ispavana na ispit. Nikako nemoj učiti u pet do dvanest jer verujem da ti to već sve znaš. Puno sreće ti želim i misliću na tebe početkom meseca.

    ReplyDelete
  25. Hvala :)

    @ Jelena, hvala na savjetu :) Nisam imala pojma da si studirala medicini, uvik se u sve razumiš i u sve staviš svoju priču iz prošlosti, a što mi je posebno drago :) Ne znam zašto, ali uvik sam mislila da si studirala pravo ili neku društvenu znanost :)

    ReplyDelete