Spaghetti Bolognese |
Moja je baka vikendima oduvijek
pripremala špagete/makarune Bolognese. Njen umak bio je sastavni dio mog
djetinjstva i sastojao se od mljevene junetine, luka, češnjaka, peršina i
klinčića. To su bili vikendi za pamćenje! Kako nitko u obitelji nije ljubitelj govedine
(osim kada spremamo pašticadu), uvijek koristimo mljevenu junetinu.
Tek u ljeto 2006. godine, kada sam
sezonski radila u restoranu mog prijatelja, otkrila sam za mene „pravi“ umak
Bolognese. Tako delikatan, pun okusa, a opet jednostavan! Kada bi završili s
poslom, pregledali kasu, otpratili zadnje goste i počistili, znali smo sjesti
na intimnoj terasi restorana za jedan od tri stola na otvorenom i uz umak Bolognese
našeg malog M. povesti razgovore do dugo u noć.
Već sam stoput govorila o tome kako je dalmatinska
spiza slična talijanskoj pa se tako i
Bolognese proširio duž Dalmacije, a možete ga naći čak i u studentskim menzama,
pučkim kuhinjama te na svakom meniju restorana.
Kada spremam Bolognese uvijek, ali baš
uvijek koristim svježe namirnice, pogotovo mrkvu i celer. Tajni sastojak u ovom
Bolognese umaku je mlijeko. Da, dobro
ste čuli, mlijeko. Možda će vam se učiniti čudno, ali mlijeko je pored svih
začina ono što ovom umaku daje njegov poznat okus. Sigurna sam da će vam se
svidjeti jer nema boljeg načina za iskoristiti ove hladnije dane od dobro
poznatog jesenskog/zimskog jela u kojem može uživati cijela obitelj :)
I da podijelim s vama radosnu vijest :) Možda nekome tko živi u svom stanu to neće biti ništa novo, ali ja se veselim danu kada ćemo se napokon useliti u naš mali stan.
Od dana kada smo uzeli kredit i prepisali stan na sebe, ja sam željela svoju kuhinju, izrađenu po mjeri. Ona je stigla nedugo nakon što smo se M. i ja vjenčali, i stajala je osamljena i prazna nekoliko mjeseci dok (kako u svakoj to priči biva) nismo sakupili nešto novaca za uređenje ostatka stana, a potom i detalja. Iako to nije niti blizu onako kakvu sam je zamislila, barem je početak. I napredak, jer nakon što smo napokon kupili lijepi drveni (bijeli) stol i stolice, dio mog sna o detaljima za stan se napokon počeo pokretati naprijed :)
Kuhinja je na polovici već puna mojih kuharica koje sam donjela iz Trogira, ručno rađenih zdjelica koje sam bojala u slobodno vrijeme, iako joj fali još dosta detalja. Ali idemo malim koracima naprijed :)
Špageti Bolognese
(za 4 osobe)
Potrebni sastojci:
·
30 ml maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·
1 glavica luka, sitno nasjeckana
....................................................................................................................................................
·
2 režnja češnjaka, naribana
....................................................................................................................................................
·
½ stabljike celera, narezana na
kriške
....................................................................................................................................................
·
1 manja mrkva, naribana
....................................................................................................................................................
·
450 g mljevene junetine (ili
govedine)
....................................................................................................................................................
·
240 ml soka od rajčica
....................................................................................................................................................
·
oko 250-500 ml vode, ili više ako
je potrebno
....................................................................................................................................................
·
240 ml bijelog vina
....................................................................................................................................................
·
120 ml mlijeka
....................................................................................................................................................
·
450-500 g špageta
....................................................................................................................................................
·
¼ žličice mljevenog muškatnog
orašćića
....................................................................................................................................................
·
2 svježa lista bosiljka ili
timijana (može i lovor)
....................................................................................................................................................
·
sol, papar
....................................................................................................................................................
·
40 g svježe naribanog Parmezana (Grana Padano), za serviranje
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
U loncu srednje veličine zagrijte
maslinovo ulje pa prodinstajte luk dok ne postane staklast.
...................................................................................................................................................
·
Dodajte mrkvu i celer te češnjak.
Promiješajte na srednje jakoj vatri oko 4 minute, a potom dodajte mljeveno
meso. Dinstajte meso dok ne poprimi svijetlo smeđu boju, oko 8 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Kada je meso poprimilo boju,
dodajte vino pa kuhajte dok vino djelomično ne ispari, a potom dodajte mlijeko.
Kuhajte oko 4 minute, a potom dodajte začine, umak od rajčice i vodu.
....................................................................................................................................................
·
Kuhajte polupoklopljeno oko 45
minuta do 1 sat, odnosno dok se meso ne postane mekano, a većina tekućine ne
ispari. Tijekom kuhanja povremeno promiješajte te provjerite da li je umaku
potrebno još tekućine kako ne bi zagorilo. Slobodno dodajte još vode ili temeljca.
...................................................................................................................................................
·
Prije nego je umak gotov, u
velikom loncu zagrijte vodu pa u slanoj vodi skuhajte špagete al dente. Ocijedite špagete, isperite
kratko pod mlazom hladne vode, a potom vratite u lonac.
...................................................................................................................................................
·
Poslužite umak Bolognese preliven
preko špageta pa pospite s svježe naribanim parmezanom (po želji).
...................................................................................................................................................
English version
This Bolognese sauce came into my life
during the summer of 2006 while I was doing some seasonal work in my friend's
restaurant to pay my faculty. Almost every day after work our young chef prepared
us this beautiful & famous Italian meat
ragu. I've already talked how much Dalamtian food is similar to Italian food. This
is one of the famous original Italian meal which you can find on the menu of
every restaurant in Dalmatia. I always, always, always use fresh carrot,
celery, onion and garlic.
The secret
in this usually winter-y dish to its fragrant
profile and unique flavor is... guess... milk!
While it might seem strange, it works beyond beautifully in this situation.
There’s just no
better way to take this dish and make it completely perfect than adding some
fresh and flavourful leafy with fresh ingredients.
And, I want to share some beautiful news with you :)
Finaly, we started editing some details to our new apartment we bought after wedding, so my dream kitchen is no longer alone :) There is a lot of work, of course, but this is a step forward.
Can not wait to move in!
Spaghetti Bolognese
(serves 4)
You need:
·
30 ml olive oil, domestic
....................................................................................................................................................
·
1 onion, chopped
....................................................................................................................................................
·
2 garlic cloves, chopped
....................................................................................................................................................
·
½ stalk of celery, sliced
....................................................................................................................................................
·
1 small carrot, grated
....................................................................................................................................................
·
450 g ground beef
....................................................................................................................................................
·
240 ml tomato sauce
....................................................................................................................................................
·
240-500 ml water, or
more if needed
....................................................................................................................................................
·
240 ml white wine
....................................................................................................................................................
·
120 ml milk
....................................................................................................................................................
·
450-500 g spaghetti (or
other pasta)
....................................................................................................................................................
·
¼ tsp nutmeg
....................................................................................................................................................
·
2 fresh basil leaves or thyme
....................................................................................................................................................
·
salt, pepper
....................................................................................................................................................
·
40 g fresh grated Parmesan cheese (Grana Padano), to serve
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Heat the oil and fry chopped onion
until becomes light and pale in color.
...................................................................................................................................................
·
Add vegies (carrot and celery),
then add garlic. Cook 4-5 minutes, then add the meat. Break it up with a
spatula and cook until slighty brown in color, about 8 minutes.
....................................................................................................................................................
·
Add white wine and cook until
evaporates, then add milk and simmer for about 4 minutes. Add the spices,
tomato sauce and water (you can use beef broth also).
....................................................................................................................................................
·
Cook for about 45 minutes to 1
hour on medium heat, or until the meat is tender. Stir occasionally while
cooking and add some more water if needed.
...................................................................................................................................................
·
When the sauce is just about
ready, cook the pasta in a very large pot of boiling salted water until al dente. Drain the pasta, wash it under
the cold water just few seconds and then return it to the same pot.
...................................................................................................................................................
·
Serve the bolognese atop warm
pasta along with freshly grated pasrmesan cheese.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Slike su ti krasne, a ovaj umak mi se jako sviđa, baš zanimljiv recept!
ReplyDeleteNisam nikada stavljala klinčiće u bolonjez umak, čini mi se to kao super ideja.
Čestitam na novj kuhinji, čini se moderna i krasna, fotke su ti divne! Vidim da ćeš imati puno ladica i mjesta za svo divno posuđe. I obožavam ove pećnice koje su ugrađene i gornje elemente.
Kuhinja ti je čista desetka i želim ti da uživaš u njoj i da se naspremaš prekrasnih jela isto tako! U mojoj Bosni kažu: i još bolje promijenila:)
ReplyDeleteA o za Bolognese kažem da svi imamo neki svoj dobar recept. Naravno da mi je zanimljiv ovdje dodatak mlijeko!
Slike su prekrasne! Hm, da mi je bar malo tvoga talenta?
Joj kakva kuhinja! Zavidim ti, draga, ali mi je ujedno i veoma drago, jer će još lepša (ako je uopšte moguće :-) jela izlaziti iz nje. Mnogo je lepa i neka je sa srećom!
ReplyDeleteSviđa mi se tvoja kuhinja i razumijem entuzijazam i veselje s kojim pišeš o svom stanu. Sjećam se kad smo mi pred 4 godine uređivali našu kuću i kako smo se veselili svakom novom detalju.
ReplyDeleteŽelim ti da iz tvoje kuhinje izađe još puno dobrih recepata. Nije me iznenadilo mlijeko u bolognese umaku, u nekoj sam kuharici vidjela recept s mlijekom pa smo jednom prilikom isprobali.
Draga Majo, kuhinjica je divna u crno-beloj kombinaciji ali ovi veseli detalji, poput rucno oslikanih cinijica, kuharica i magneta iznad stednjaka (zajedno sa diplomom cool chefa;)) su uspravo ti koji su udahnuli zivot i dusu celom ambijentu... zelim vam punoo radosti i inspiracije dok budete zajedno kuhali i isprobavali receptice u vasem malom kulinarskom carstvu.;)))
ReplyDeleteDraga, pa kuhinjica ti je predivna i ovo suđe, a umak za špagete vrhunski. Čestitke na novom stanu i puno dobre papice i ljubavi.
ReplyDeleteKuhinja je stvarno svemirka, predivna je!!! Da te utjesim ja sam odustala od uredjivanja svog stana, prva ideja je bila da ga uredim kao sa buvljaka (kao Monikin stan iz serije Freinds), no to se pokazalo kao tezak zadatak (nije mi se svidio rezultat), onda (uvijek mi se svidjalo) sam htjela mjesavinu antiknih komada (obicno komoda ili regal tu i tamo) i modernog namjestaja, no pokazalo se da ni za to nemam oko i na kraju se sve svelo ugl. na IKEU. Nije lose, daleko od toga, nije da sam nezahvalna na ovome sto imam, ali nije to to:(
ReplyDeleteBlago talentiranima za unutarnje uredjenje!
Tvoja kuhinja je super, a bolognese mi je jedan od najdrazih umaka (sa makaronima ne spagetima), probat cu tip sa mlijekom!
Hvala vam svima na komentarima i dobrim željama od srca :)
ReplyDelete@ Majo, znam kako se osjećaš. Kad vidiš taj prazan prostor moraš u glavi imat ideju kako i šta napravit, ali ta ideja nekad nije izvediva - ponekad zbog novaca, ponekad zbog toga šta nigdje ne možeš naći ono šta hoćeš, a ponekad ti to sve izgleda nekako zbijeno i neukusno i nije ni blizu onome šta si ti zamislila. Ponekad se predomisliš stotinu puta, kao ja npr. Zdjelica imam u Trogiru i stalno ih kupujem, ponekad bojam bojama za porculan i keramiku ako su mi preskupe one kupovne, a M. uvijek kaže da ne zna di će nam to sve stat. Ali, ja volim boje u kuhinji i one puno znače kada mali stan možeš oživit :) Mislim da ćemo i mi do Ikee, ako ništa drugo, onda po novo posuđe :)
@ Tamara, hvala ti! Moja baka koristi klinčiće u umaku, ja i nisam baš neki ljubitelj, a u ovoj kombinaciji s vinom i mlijekom mi nekako ne pašu :)
@ Snježo, Opasna i Tamara, hvala vam :)
@ Lana, svaki detalj si primjetila :) Ima tu još puno dorade, ali u današnje vrijeme se obzirom na financijsku situaciju treba zadovoljit s malim stvarima, a kada ti kuhinja s dnevnim boravkom ima niti 24 m2, onda boje ožive situaciju. Recimo neki šareni jastuk ili stoljnjak, cvijeće u vazi, pokoji magnetić...
@ Dunja, hvala ti :)
Kuhnja ti je predivna, sviđaju mi se kuhinje sa visokim sjajem, ali prvo što sam primjetila su ove šarene zdjelice, predivne su.
ReplyDeleteMajo, kuhinje je bas fancy! :) Divna je, ali sam uz tebe zamisljala neku retro varijantu. Ne znam zasto... :)
ReplyDeleteKako si bojila cinijice? Cime? Ako nije tajna, reci mi jer bih volela i ja probati...
A umak je odlican! Moj dragi ne jede meso, ali probacu jednom napraviti roditeljima.
Pozdrav! :)
Hvala :)
ReplyDelete@ Miki, u malenom prostoru masivno drvo mi baš nije nekako odgovaralo, a drva koja se danas prodaju za skupe novce sama su iverica. Htjela sam nešto kvalitetno i otporno da izdrži više godina :)
Zdjelice su porculanske, obične bijele, a boje sam kupila u hobby art shopovima (Lumos u Zagrebu). To su boje za porculan koje se peku 90 minuta na 160 stupnjeva u pećnici kako bi se fiksirale. Uglavnom, treba ti jako tanki kist, mirna ruka i malkice talenta. Možeš oslikati svašta :)
Hvala ti puno! :)
ReplyDeleteznaš da se svaki put divim tvojim zdjelicama!!?? i sad kad si rekla da si ih sama oslikala, još su mi divnije!!
ReplyDeletekuhinja je fantastična, minimalistička, baš po mom guštu, i ja imam vrlo sličnu!
@ Miki, nema na čemu :) Samo budi sigurna da ti se boja osušila (brzo se osuše na zraku). Ako ti se crtež ne sviđa možeš ga pobrisati mokrom krpom ili pod vodom, pa ponovno crtat. U svakom slučaju, trebaju stati na zraku najmanje 4 dana prije pečenja u pećnici. Jednom kad ih zapećeš to je to, crtež se jako teško skida. Nemoj ih prat na temperaturi iznad 50 stupnjeva (u perilici ili pod vrućom vodom). Ja svoje operem u hladnoj vodi jer ove boje koje se nude u hobby art centrima nisu profesionalne boje kao što imaš na kupovnim. Nadam se da sam pomogla :)
ReplyDelete@ Tamara, hvala ti :) Ove sam zdjelice sama oslikala. Druge (koje su u prethodnim postovima) kupljene su u Anthropologie ili u Butlersa.
kuhinja ti je divna
ReplyDeleterecept za bolonjezić ću probati najvjerovatnije slijedeći tjedan nikada u njega nisam metala mlijeko i vino
lijep blog,drago mi je da sam te pronašla
Rijetko sam naišla na blogovima i inače na internetu na točan recept za bolonjez, a ovaj je baš takav. Pohvale. Napomenula bih samo da je ragu bolji što se duže kuha, ja ga obično ostavim kuhati na laganoj vatri 1,5 do 2 sata.
ReplyDeleteKuhinja ti je prekrasna, želim ti da što prije zaživi mirisima i dobrom hranom.
@ Ana, hvala ti. Mislim da mi dalmatinci u sve stavljamo vino, a no Bolognese nije izuzetak :)
ReplyDelete@ Dajana, od srca ti hvala na pohvalama. Poslušat ću tvoj savjet kada drugi put budem kuhala Bolognese.
Bolognese je u mojoj kuci obozavan tako da cu sigurno i to vrlo ubrzo isprobati ovaj tvoj recept sa tajnim sastojkom:))) Kuhinja ti je jako lijepa, mada moderan stil nije moj stil:) super izgleda:) Zelim vam sto brze kucenje :)))
ReplyDeleteI da svaka cast za oslikavanje, prekrasno si to napravila, salica mi je prelijepa:)
ReplyDeletebaš su ti slatke zdjelice, sa čime to crtaš po njima? kuhinja je po mom ukusu, moja je jedino gore crvena ;)
ReplyDelete@ Jasenka, hvala ti :)
ReplyDelete@ LeeLoo, bojama za porculan. Već sam Miki odgovorila na to pitanje, pa možeš pročitati u komentarima :)
Bravo Maja za novi stan, pomalo i urediti ćete ga do kraja i onda u njemu uživati. Kuhinja ti je odlična, jako lijepa i sviđa mi se ovaj kontrast crno-bijelo, a zatim i tvoji šareni detalji. Krasno si oslikala zdjelice.
ReplyDeleteBolognese je odličan, ovo sa mlijekom mi je baš interesantno. Moja nećakinja ga obožava pa ću joj ga drugi put pripremiti po tvom receptu.
Bas smo se najeli tvog bolognese-a i stvarno je super, stavila sam vrhje (kad je bal nek je maskebal) umjesto mlijeka, ukus je silky, creamy, ma super!
ReplyDelete@ Majo, baš mi je drago da vam se svidia :) Nije mi palo na pamet dodat vrhnje, baš bi mogla pokušat :)
ReplyDeleteBolonjez obožavam i primjeniti ću tvoj mali trik ,a šta se tiče kuhinja moja tek sada meni po guštu nakon 20 godina braka i seljenja iz stana u kuću.
ReplyDelete@ Dilajla, naravno :) I mi jednog dana planiramo tako, ne možeš odmah na početku imat sve :)
ReplyDeleteBeautiful dish and beautiful kitchen! I love your modern kitchen. Really nice and clean look. It's going to be a lot of fun cooking there. :-) Thanks for sharing the delicious bolognese recipe!
ReplyDeleteMajo pa ja sam mislila da ste vi odavno u tom stanu, kad ono preseljenje tek čeka. Znaš šta ja to ne bi izdržala. Sećam se kada sam se uselila u ovaj stančić, garsonjericu, ušla sam posle par dana samo sa krevetom i nekom bednom sudoperom i rasklimanim visećim delom koje su prethodni stanari ostavili. Doduše tad sam se osamostalila, a vas razumem kad već živite sami da čekate da sve sredite. Kuhinja je jedna od najlepših koje sam videla. Kakav talenat za slikanje a taman sma htela da pitam gde si opet poručila zdelice. Bolonjez sa mlekom to znam, ali kombinacija je malo drugačija od moje. ne stavljam vino. Beležim, beležim ali ništa bez pravog paradajza onog avgustovskog.
ReplyDeleteJuče sam pisala kilometarski komentar i kada sam htela da ga pošaljem shvatim da ne radi internet, katastrofa....
ReplyDeleteMnogo su mi se dopala te tvoje posudice još na FB i već sam se nervirala što nema takvih po našim prodavnicama. SAda mi je jasno zašto je to tako, unikati. Svaka čast, draga.
Kuhinja mi je baš lepa i sigurna sam da ćeš uživati u njoj! Sećam se kako je to fantastičan osećaj kada imaš novu kuhinju, pa još ako si pre toga provela gomilu vremena crtajući i razmišljajući gde šta kako....neponovljivo.
Mislim da je mnogo bolji osećaj kada stan polako nameštaš korak po korak i kada svaki komad pažljivo biraš i osluškuješ potrebe prostara i sebe i dragog. Mislim da nema nikave draži u tome da sve kupiš odmah i posle ti to to, nema menjanja....
Bolonjez je redovan u našoj kući, i rado ću probati novinu kao što je mleko i belo vino. Vinoi stavim ponekad ali crno a melko nisam baš nikad....
p.s. probali smo tvoj Indian Chicken Curry i bio je fantastičan!
@ Nami, thank you :)
ReplyDelete@ Jelena, hvala ti :)
@ KnjiškiMoljac, hvala! Zdjelice zaista nije teško oslikati, ja sam ove kupila za 4 kn u Tommy dućanima i sama sam ih oslikala. I meni je žalosno što ne možemo ovakve stvari kupiti u prodavaonicama, a one koje to po netu i prodaju nemaju dostavu u zemlje koje još nisu u EU...
Za kuhinju imaš pravo, meni je draže malo po malo. Iako sam odmah u startu napravila manje greškice od brzine, najbolje je, ako već raspolažeš vremenom, napraviti to polako i kako treba. Baš onako kao šta kažeš :) Kasnije mjenjanja nema jer su novci već potrošeni i nove stvari se ne isplati mijenjat ma koliko to ti htjela :)
kuhinjica ti je savršena, ja još čekam trenutak kad ću uređivati svoju, ali o tom još samo razmatram
ReplyDeletebolonjez mi je vrlo omiljen i često je kod mene na meniju iako ovaj dio s mlijekom nisam isprobala i baš me zanima