Please scroll down for recipe in English
Nagradna igra je završena/The giveaway is now closed!
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
Nagradna igra je završena/The giveaway is now closed!
Eggplant, pinenuts, balsamic vinegar & mint Bruschette |
Govoriti o Bruschettama sasvim je
suvišno, a svaka od njih je jednostavna i upravo u toj jednostavnosti je njena
ljepota. Kriške kruha premažu se s maslinovim uljem, doda se sirovi ili kuhani
nadjev po želji, te se peku dok ne postanu hrskave. Odlično predjelo!
Prije nekoliko dana kod naših prijatelja
našli smo se na večernjem druženju gdje je J. spremala divnu večeru, a između
ostalog tu su bile na meniju i Bruschette s povrćem (tikvice, gljive i sušene
brusnice). Mada sam alergična na brusnice, miris tih bruschetta mi se toliko
svidio da sam tražila komadiće brusnica, izbacivala ih iz nadjeva i uživala u
divnim bruschettama tješeći se da brusnice i nisu mogle toliko soka pustiti tijekom pečenja po ostatku nadjeva. Kao što
vidite, preživjela sam :)
Kada je majka jučer donjela punu vreću
domaćih patlidžana iz našeg vrta, uopće nisam oklijevala šta da napravim. Kako
je od mojih začinskih bilja jedino menta preživjela i širi se kao da je
proljeće, nisam oklijevala da ju upotrijebim. Kad je bal, nek' je maskenbal!
Kako je ovaj post upravo o
jednostavnosti, nedavno sam baš lutajući knjižarama naišla na malu jednostavnu
kuharicu sa 200 recepata salata i svaki je recept popraćen divnim slikama. Odmah
sam znala da je želim darovati nekom od vas kao mali znak pažnje što pratite,
komentirate ili jednostavno samo svraćate na moj blog jer on postoji upravo radi vas. Hvala vam
svima od srca!
Knjiga se sastoji od recepata za salatne
dressinge, jednostavnih recepata za salate kao prilog, salate kao glavno jelo
(hladne i tople), te voćne salate. Donosim vam i kratki sneak peek u kuharicu.
Iako je vrijeme blagdana pa se uobičajeno
daruju kuharice s blagdanskim jelima, kuharice za kolače, deserte ili kalupići,
ja sam odlučila odstupiti od toga i darovati nešto što će vam poslužiti tijekom
cijele godine ;)
Knjiga je na engleskom jer ovo darivanje
uključuje sve. Dakle, za sudjelovanje u ovom darivanju nije bitno iz koje
zemlje dolazite, koji jezik govorite, da li imate svoj kulinarski blog ili da
li ste ikada ostavili komentar na mom blogu. Ova jednostavna kuharica poslužit
će svima :)
Uz kuharicu vam darujem i set od 5
šarenih tkanina koje vam izvrsno mogu poslužiti kao podloga za slikavanje, a
koje i sama upotrijebljavam na slikama, kao mali znak pažnje što vam se sviđaju
moje fotografije. Dakle, obojite svoj blog i obojite svoje fotke. Boje uvijek inspiriraju!
Detalji
nagradne igre: Dakle, mogu sudjelovati svi. Nagradna igra počinje objavom ovog posta,
a traje do 29.12.2011. kada ću izvući
pobjednika. Zašto 29.12.? Jer je upravo tog dana moj rođenan! Budući da ću i ja
dobiti barem jedan poklon za svoj rođendan, odlučila sam upravo tog dana
darovati samu sebe tako što ću darovati nekog od vas :)
Što učiniti? Potrebno je samo da na Facebook stranici Dalmatia Gourmande kliknete „like“
i ispod ovog posta ostavite komentar sa
svojim mailom kako bih dobitnika (nasumično odabranog jednog od vas) mogla
kontaktirati :)
Neka Vam je svima sa srećom!
Bruschette s patlidžanima i mentom
(za 12 komada)
Potrebni sastojci:
·
3 manja patlidžana, narezana na
sitnije kockice
....................................................................................................................................................
·
2 mlada luka, narezana na tanke
kriške
....................................................................................................................................................
·
2 režnja češnjaka, sitno
nasjeckana
....................................................................................................................................................
·
1 manja rajčica (šljivarica),
narezana na kockice
....................................................................................................................................................
·
2 žlice svježih listića menta,
narezanih
....................................................................................................................................................
·
1 žlica pinjola
....................................................................................................................................................
·
1 žličica balzamičnog octa
....................................................................................................................................................
·
maslinovo ulje
....................................................................................................................................................
·
240 ml hladne vode
....................................................................................................................................................
·
sol, papar
....................................................................................................................................................
·
12 krišaka Baguette/Francuz kruha,
narezanih dijagonalno na debljinu od 1 cm
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
U tavi srednje veličine zagrijte
maslinovo ulje pa dinstajte mladi luk dok ne postane proziran. Pazite da ne
izgori ili poprimi žutu boju.
...................................................................................................................................................
·
Kada je luk postao staklast,
dodajte patlidžane i rajčicu. Pržite povremeno miješajući oko 10 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Kada su patlidžani omekšali,
dodajte češnjak i pinjole pa ih popržite dok ne puste aromu, a potom dodajte
balzamični ocat, sol, papar i listiće mente. Dolijte vodu pa kuhajte dok sva
voda ne ispari, a povrće bude mekano, oko 20 minuta.
....................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, zagrijte pećnicu na
180°C. Pripremite tepsiju za pečenje i obložite ju papirom za pečenje. Ostavite
sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Svaku krišku kruha premažite s
obje strane maslinovim uljem i posložite ih u tepsiju. Na svaku krišku kruha
dodajte 1-2 žlice pripremljenog nadjeva od patlidžana.
...................................................................................................................................................
·
Pecite 10-15 minuta ili dok vam
kruh ne postane hrskav.
...................................................................................................................................................
·
Izvadite bruschette iz pećnice,
pospite s još listića mente i poslužite dok je još vruće.
...................................................................................................................................................
English version
The name
bruschetta comes from the latin bruscare which means ‘to toast’, so at its’ most
basic, bruschetta is just grilled or toasted bread usually rubbed or drizzled
with olive oil. So simple!
A few days ago,
we found ourselves at an evening gathering where our
friend J. was preparing a wonderful dinner. Among other things that were on the menu, there was bruschetta with vegetables (zucchini, mushrooms and dried cranberries). Although I am allergic to cranberries,
the smell of bruschetta attracted me so much so even I enjoyed.
As you can see, I survived !
When my mom brought yesterday a bag full of eggplants from our garden, I did not hesitate what to do. We love the taste of mint in it! So amazing
and yet, so simple!
And finally, a giveaway on Dalmatia Gourmande :) Yay!
These days, I'm so impatient to greet Christmas
Eve and Christmas. And New Year. And my birthday, which
is very conveniently found between all these holidays. I
like December. Not only because of my birthday, but this holiday
season's are my favorite time of year. Time of giving.
So, thank you all for at least once visit
my blog, leave nice comment or just check what's new. This is my way to say thanks.
So, for this giveaway I give you nice
cookbook with 200 salad recipes (in English), each recipe with a picture. There are recipes for salad dressings, simple
side dish salads, nice cold & warm salats and fruit salats. You can sneak peek into it :) I also give you nice fabrics (picture above) to take your food pictures. Color your blog
because colors are so inspiring!
Who
can participate? Everyone. No matter which country
you came from and what language you speak.
Deadline?
Til December 29th 2011. Why this date? Because it's
my birthday and I want to give a gift :)
What
to do? All you have to do is go to Dalmatia Gourmande Facebook page and
click „like“ button, then leave me a comment on this post together with your electronic mail
adress so I can contact you if you win this lovely Cookbook and fabrics :)
Eggplant & Mint Bruschetta
(makes 12 individual pieces)
You need:
·
3 small eggplants, diced
....................................................................................................................................................
·
2 young shallots, cut into slices
....................................................................................................................................................
·
2 garlic cloves, chopped
....................................................................................................................................................
·
1 small tomato, chopped
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp fresh mint leaves, chopped
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp pinenuts
....................................................................................................................................................
·
1 tsp balsamic vinegar
....................................................................................................................................................
·
olive oil
....................................................................................................................................................
·
240 ml cold water
....................................................................................................................................................
·
sea salt, fresh pepper
....................................................................................................................................................
·
12 slices of Baguette bread,
sliced diagonal into ¼-inch (1 cm) slices
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Heat the oil and fry shallots
until becomes light and pale in color.
...................................................................................................................................................
·
Add eggplants and tomato. Fry for
10 minutes constantly stirring.
...................................................................................................................................................
·
Add garlic and pinenuts, fry until
they release aroma, then add balsamic vinegar, salt, pepper and mint leaves. Pour
water and cook until vegies becomes soft and until all the water evaporates,
for about 20 minutes.
....................................................................................................................................................
·
In the meantime, preheat the oven to
350 F (180°C). Prepare your baking pan covered with baking sheet. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
Brush the bread on both sides with
olive oil and place on an baking sheet. Top with 1-2 tbsp prepared eggplants.
...................................................................................................................................................
·
Bake 10-15 minutes, until bread
becomes crispy.
...................................................................................................................................................
·
Remove from the oven and serve
topped with more fresh mint leaves.
...................................................................................................................................................
Divan gest i predivna nagrada! Meni se posebno dopadaju krpice, zaista su lepe... :)
ReplyDeleteNemam facebook profil, ugasila sam ga jos davno.
A recept sa patlidzanom je odlican. Obozavam bruskete na sve nacine. :)
Lajkala sam te s kćerkinog fejsa a jako mi je zanimljiv dodatak mente na fine bruschette.
ReplyDeleteDa znas da si me oraspolozila iz prve, sto bi rekli:) Ugledavsi fotke pune kolorita vratih se u letnje dane i odmah sam puna elana... brusketi su mi vrlo interesantni i deluju ukusnoooo, mmm, njamii... a, tvoja ideja ili bolje reci zelja da nas obradujes zaista je za vise od pohvale... divna si:) Pozdrav
ReplyDeleteMoram da kažem da nisam stigla da pročitam ceo tekst, ali ono što hoću već neko vreme da kažem je da me fotografije i kompozicije na fotografijama u poslednje vreme svaki put privuku - imaš poptuno neki novi, poseban stil i sve odiše nekakvom svežinom i svetlošću :) Krpice i posudice su stvarno čarobne - kao iz neke kulinarske bajke :) Samo tako nastavi! I da, upravo razmišljam šta bih mogla za večeru i padaju mi na pamet sve ovakvi neki brusketi :) Baš lepo! Pozdrav iz maglovitog i ledenog Smedereva :)
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima! Želim vam svima puno sreće, željela bih da vas svih mogu darovati :) Ako ništa drugo, biti će još darovanja :)
ReplyDelete@ Mila, hvala ti :) Šta ću kad volim ovo vrijeme, nekako sam spokojna. Volim susrete s obitelji i obiteljske ručkove, valjda jer to nikad nisam imala dok sam bila mala.
@ Nale, hvala! Pokušavam podignuti ovo hladno vrijeme, mada kod nas još sija sunce i nismo se počeli grijati :)
@ Dilajla, hvala :) :)
@ Miki, neću te tjerati da otvaraš profil na FB i sama se redovito izbrišem pa opet vratim kada mi bude dosadno :) Budući da ti redovito komentiraš moj blog, uzet ću te u obzir pri odabiru :) Ovo vrijedi za sve moje redovite blogerice :)
Pusa svima :)
Majo, kuharica je divna, ali ove krpice su ti pre-predivna ideja za darivanje, odišu ljetom, već odavno se divim prekrasnim bojama koje odlikuju tvoje fotografije!
ReplyDeleteBruschette izgledaju jako primamljivo, dopada mi se dodatak mente. Kako kažeš, kad je bal nek' je maskenbal :) Pozdrav :)
Kakva je to raskoš: patlidžan i sveža nana iz sopstvene bašte na početku decembra! Divni su ti ovi brusketi i znaš šta je prava umetnost: kada nešto ulepša, a ustvari nisi ga primetio iz prve - lepota u nenametljivosti i jednostavnosti. To tvojim sličicama čine ove divne tkanine. A ovo darivanje je vrlo lepo i pažljivo od tebe.
ReplyDeleteBruschette su odlične, posebno mi se sviđa što si se odlučila staviti mentu u ovu kombinaciju.
ReplyDeleteŽao mi je zbog alergije na brusnice, ali evo, makneš ih i isto uživaš u finim jelima. Tako ja radim kada je u pitanju češnjak.
Nagradna igra ti je super, ne znam što je bolje, knjiga ili ove divne šarene podloge koje uvijek primjetim na tvojim prekrasnim slikama. Ipak, ništa od moga sudjelovanja jer nisam na fejsu.
Divna paznja i lepa ideja za pokloncice, sretno svima... ali ovi maleni zalogajcici su me odusevili zbog sastava, patlidzane volim ali ne bih se setila da ih ovako napravim, kod nas je vec prosla sezona ali mozda uspem da pronadjem neki paketic u zamrzivacu.:))
ReplyDeleteHvala vam svima :)Moram priznat da mi je menta u ovoj kombinaciji bolja od bosiljka, žao mi je samo što je nisam više upotrebljavala :)
ReplyDelete@ Branka, ono što sam napisala Miki, vrijedi i za tebe :)
Bruschette baš mame, nisam ih još jela s patlidžanom.
ReplyDeleteSviša mi se darivanje i simbolika koju ima datum do kada traje. Krpice su predivne, a i kuharica je genijalna, pogotovo za ljetne mjesece kad ima pregršt povrća/voća.
Bruschetti su fantastični, skoro sam kombinovala plavi patlidžan i nanu i jako mi se svidelo.
ReplyDeleteI poklon čitaocima je odlična ideja, mali znak pažnje za one koji posećuju blog...
Taknine su mi fantastične i svaki put kada udjem u radnju sa metražom gledam i ne vidim tako neke dezene...možda ne gledam dobro LOL
I kuvarica deluje skroz interesantno....
Rodjendan ti je 7 dana pre mog :))) Jarac.
@ Knjiški Moljac, hvala ti :) Prijateljica mi se profesionalno bavi izradom nakita (između ostalog i od tkanina)tako da sam većinu stvari dobila od nje :)
ReplyDeleteMoj mail je blackstar_76@yahoo.com. :))
ReplyDelete:))) super ste mi
ReplyDeleteobzirom da sam početnica u kuhinji knjiga o salatama bi bila jedna jednostavna odskočna daska :)) baš lijepo.
ReplyDeletenisam inače fun patlidžana, ali slažem se da su bruskete jednostavno i odlično predjelo. svakako ću isprobati.
Stvarno lijepa nagradna igra.Sviđaju mi se ove krpe,veselih su boja i daju mi volju za kuhanjem koje inače nemam previše. Moj mail je mirna.orec@gmail.com
ReplyDeletepredivan poklon :)
ReplyDeletemail:iva.verstovsek@gmail.com
mmmmmm finoooo <3 sada sam trudna i doma...past će ovi recepti, svaki dan po nešto...
ReplyDeleteTkanine su fenomentastične i za njih evo mail : kristinkameister@gmail.com
Nagrada je super :)
ReplyDeletemail: andrea.cretni@xnet.hr
Patlidžan u decembru, e to je fenomenalno. Ovde ga ima na pijaci ali je sada oko 2-2.5 evra za kilogram a letos je bio oko 30 centi. Bruskete su super stvar.
ReplyDeleteJoš jedan jarac se prijavljuje u nagradnoj igri.
jcotric@gmail.com
ps tvoj M. ima pune ruke posla oko poklona, Božić, Nova godina, rođendan....Valentinovo...
ovo je nesto predivno, da nadem ovaj poklon ispod bora bila bih presretna:)
ReplyDeletemmm, zazubice mi rastu.. bacam se u kuhinju ;)
ReplyDeletemelita.kresic@gmail.com
mmm, zazubice rastu.. bacam se u kuhinju ;)
ReplyDeletemelita.kresic@gmail.com
Mail: suncica-negra(at)vip(dot)hr
ReplyDeleteNa fejsu kao "Blue Panther Sandrinne"
Pozz :-)
Izgleda famozno.
ReplyDeleteBruschette sam otkrila relativno nedavno kao prefini zalogajcic i svaki recept na njihovu temu mi privuce paznju. Moram jedino susjedu nazicati svjezu mentu :-)
ReplyDeleteMoj mail: pszabozg@yahoo.com
Ovo je nešto novo i predivno za mene , oduševljena sam, recepte ću obavezno isprobati jer dalmatinska jela su mi prioritet.branka1111@net.hr
ReplyDeleteBruschette su ti predivne, ma kao i sve što izađe iz tvoje kuhinje a gest sa poklonima me tej osvojio, posebno tako vedre boje tkanina, doduše kao i tvojih slika uopšte, super!
ReplyDeleteUh... gde je sad nestao post o Trogiru... znam da sam ga u readeru obeležila da ga kasnije na miru natenane pročitam i odgledam jer ima fenomenalnih fotki i sad kada sam ga htela komentarisati nema ga... U svakom slučaju znaj da sam ostala opčinjena i da ti jako zavidim na odrastanju u tako prelepom gradu :)
ReplyDeletePrvu fotku bih uramila i gledala svaki dan, tako je topla i životna, bravo Majo!
ReplyDeleteKrpice su prelepe, i ja kao i Moljac gledam al' ne vidim, valjda jer ono inicijalno selektujem i odbacujem svaki dezen koji ne bih uzela za garderobu, što je glupavo jer za fotkanje je potpuno druga priča.
Veliki pozdrav!
Hvala vam svima na komentarima :) Naravno, ja ne mogu a da ne iskomentiram ili odgovorim na komentare, tako da se pri odabiru moji komentari neće brojiti :)
ReplyDelete@ Majo, hvala ti! Istina je to što kažeš, ono što nikad ne bi nosila daje savršeni štih slikama :)
@ Olivera, post je tu: http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/08/odrasala-sam-u-ovom-trogirui-grew-up-in.html objavljen još u kolovozu. Ne znam što je s blogerom, ali već par dana mi pokazuje da je to moj novi post, a nije. Opet nešto popravljaju, mislim :)
predivno je ,svaka čast
ReplyDeleteHvala Majo na odličnoj ideji. O tvom blogu mogu samo reći da ga redovito pratim jer je preukusan. :-) Posebno volim share-at tvoje recepte otkad su prevedeni i na engleski. Nek svi vide kako se kod nas dobro jede.
ReplyDeleteI sretan rođendan jarćice, unaprijed. Imam i ja tri jarca u kući. Bit će slavlja. :-)
sve ti je prekrasno Majo,fotografije su tako šarolike i lijepe, a brushette su pravo savršenstvo, zavidim ti na domaćim patlidžanima u ovo doba godine :)))!
ReplyDeleteŠto se tiče ove kuharice, imam dvije slične, jedna sa receptima za kruh, peciva i sve sa dizanim tijestom, a druga sa receptima s piletinom, bilo bi mi super da si upotpunim kolekciju sa ovom tvojom, stvarno su im izvrsne kuharice. A tkanine, prekrasne su! Pozzz :)
nevena_buljan@yahoo.co.uk
@ Jelena, upravo tako :) Samo, ja sam odgovorna ženica pa smanjim to na 1 poklon, ipak imamo zajednički budžet :)
ReplyDelete@ Nevena, i ja kažem. Toliko su mi se svidile njihove kuharice, skroz su jednostavne, a recepti fini :) I sebi sam kupila jednu, a namjeravam upotpunit kolekciju :)
@ Eat Dalamtia, hvala ti na djeljenju mojih recepata. To mi je izuzetna čast :)
Maja draga, javljam se još jednom, da ti se zahvalim za uključivanje u nagradnu igru !
ReplyDeleteLijep vikend ti želim !
Majo, da znaš samo koliko ti zavidim na do aćim patlidžanima! Nadjev za bruskete mi se jako dopada, pinjole (obožavam ih) su se baš idealno uklopile!
ReplyDeleteGraška u kucanju, mislila sam DOMAĆIM patlidžanima...ove pinjole su mi pomutile pamet:)
ReplyDeleteMajo sa užitkom svratim na tvoj blog,uvijek prekrasne slike hrane vjeruj oduševe me,kao i savršeni recepti...lijep ti pozdrav i ugodan vikend želim!
ReplyDeleteZaista tkanine su vrlo vesele i odgovaraju tvom blogu i fotkama!Brusketive su super!
ReplyDeleteAjme...pa ja sam tek sad skuzila da te ne pratim na FB, sram me bilo,a li evo ispravljeno:) Odlicna ideja za bruskete i za darivanje!!! jedva cekam proglasenje:)))
ReplyDeleteSuper su fotke , privuke te boje, tako jednostavno jelo , a izgleda ko iz neke bajke...
ReplyDeletebaš kad sam pročitala do 29.12. pomislih do mog rođendana, kad ono i tvog :D super :D
ReplyDeleteMajo, puno ti hvala sto si me uzela u obzir. :) U poslednje vreme su mnogi poceli ocekivati/zeleti da ih se prati i preko Facebook-a (sto je OK, ipak je to najveca drustvena mreza), ali ja ga nikako ne volim...
ReplyDeleteJos jednom - hvala! :)
@ Miki, nema na čemu :) Ja sam još na FB pisala da će početkom mjeseca biti darivanje na mom blogu, ali nisam imala ideja ni šta ni kako. Onda sam se sjetila jedino toga, ništa drugo mi nije padalo na pamet :)
ReplyDeleteSudjelujem, ovaj recept je odličan, a i darivanje:)
ReplyDeletelucky.star(at)net tocka hr
Super recept,super poklon,sviđaju mi se vesele boje...pozdrav
ReplyDeletepingywin@gmail.com
mljac
ReplyDeletetina.ivanisevic@gmail.com
predivan poklon :)
ReplyDeletemail:silvija2011@gmail.com
O, pa kako mi je promaklo ovo darivanje... :)) I ja se priključujem jer mi se sviđa kuharica, a pogotovo krpice! Moj mail je: inspiredfoodie.josipa@gmail.com
ReplyDeleteLajkam te (Mala Lulapu), ostavljam mejl: jubistacha [et] gmail.com i ono šta je najvažnije: prekrasan poklon. Posebno su me oduševile tkanine. Ako smijem pitati, gdje si ih kupila?
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Jubistacha, hvala ti :) Mislim da sam već odgovorila na pitanje u nekom od komentara. U svakom slučaju, moja jako dobra prijateljica se bavi izradom nakita, a između ostalog izrađuje i nakit od tkanina, većinom ga kupuju poznate face. Uglavnom, ona mi daje ostatke svojih tkanina, a neke sam i sama kupila na ebay-u :)
uvijek sam za bruskete, a patlidjana ima i kod mene iako je decembar!
ReplyDeletejako volim bruskete, iako mi patliđani nisu odviše dragi pojela bih ih na ovaj način
ReplyDeletebaš lijepu knjigu si odlučila darovati, a krpice su stvarno divne
bruskete su često ljeti na mom meniju!! patlidžane i pinjole obožavam, za moj ukus još samo mrva sira!!
ReplyDeleteskoro sam propustila ovaj post :) bruschette su izvrsne, patlidžane jako volim i često ih kombiniram na ovaj način. i naravno da se natječem za nagradu :) moj mail je: monchislava@gmail.com
ReplyDeleteWhat a great giveaway! Happy early birthday to you, and happy holidays!
ReplyDeleteroroapple@aol.com
Odlično!
ReplyDeleteadriana007@net.hr
predivan blog, uzivam u receptima i fotkama...
ReplyDeletesve najbolje za predstojece blagdane i rodjendan :D
moj mail: lela3003@gmail.com
ovo nije samo kuhanje, to je umjetnost! svaka cast!!
ReplyDeleteOvo ću definitivno probati
ReplyDeletehani_m@net.hr
odlično, baš ste mi super:)
ReplyDeleteFB: Mirela Jerkan
e-mail:mirela.jerkan@gmail.com
Odličan recept, prekrasne fotografije!
ReplyDeleteamunetnaunet@gmail.com
Sretan rođendan! :)))
Sretan rođendan!!
ReplyDeleteLajkala sam te već na facebooku kao Marina B.
:) isollea at gmail dot com
Hvala vam svima koji ste sudjelovali! Nagradna igra je završena :)
ReplyDelete