2.17.2012

Kolač od bjelanjaka, limuna i sjemenki korijandera/Lemon Angel Food Cake with coriander seeds

Please, scroll down for recipe in English


Prije nekoliko godina, moja prijateljica Linda poklonila mi je knjigu Luscious Lemon Desserts od Lori Longbotham. Kao što joj i sam naziv kaže, knjiga je sastavljena samo od recepata s limunima, a ja sam se u zadnje vrijeme zaželila limuna :) Kako sam od moje Meri dobila domaćih limuna, odlučila sam se isprobati upravo ovaj kolač. 
Iako neki smatraju kako recept za njega potječe iz Engleske, mnogi ga uzimaju za tipičan Američki klasik.
Ovaj kolač nevjerojatno je lagan, nije sladak i prepun je arome limuna. Neki će mu možda zamjeriti što je više kao limunasti kruh. Ali ja volim i kruh i peciva pa tako i ovaj klasik. Nije ovo tipičan kruh. Amerikanci ga s pravom nazivaju kolačem jer njegova lagana koegzistencija dolazi od bjelanjaka, a što ga čini, moram prizant, pomalo ljepljivim. Ako volite ovakve vrste kolača, onda će vam se i ovo svidjeti. Obavezno ga poslužite s limun glazurom jer je s njom puno ukusniji.


Jedino što sam u receptu promijenila, to je da sam koristila pola smjese i napunila mali silikonski kalup za kuglof. Dodala sam i sok i koricu limuna, a aromu limuna sam smanjila. Zapravo, koristila sam domaće limun ulje i moram priznat da mu je dalo tako finu aromu :) Kao i sjemenke korijandera koje sam ubacila, a koje se začuđujuće dobro slažu s limunom :)
Preporučujem da za ovaj kolač koristite silikonski kalup kako biste ga lakše izvadili.
Žumanjke sam iskoristila za dvije ture Sladoleda od karamele na koji smo se navukli. Doslovno :)



Kolač od bjelanjaka, limuna i sjemenki korijandera
  (za 1 manji kolač, 16 cm)

      Potrebni sastojci:
      Za kolač:

·       120 g bijelog glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
....................................................................................................................................................
·       90 g šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·       7 velikih bjelanjaka
....................................................................................................................................................
·       90 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       90 ml soka od limuna, svježe iscijeđenog
....................................................................................................................................................
·       1 žličica ribane korice od limuna
....................................................................................................................................................
·       1 žličica arome vanilije
....................................................................................................................................................
·       1/4 žličica arome limuna ili čistog ulja od limuna
....................................................................................................................................................
·       1/2 žličice sjemenki korijandera, zdrobljenih
....................................................................................................................................................
·       prstohvat soli
....................................................................................................................................................

      Za glazuru:

·       120 g šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·       1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
....................................................................................................................................................
·       1 žličica ribane korice limuna
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·       Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za kuglof ili drugi kalup po želji, ja preferiram silikonski.  ...................................................................................................................................................
·       Pomiješajte brašno s šećerom u prahu pa ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·       Bjelanjke izmiksajte električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu pjenasti. Povećajte brzinu pa nastavite miksati dok se bjelanjci ne pretvore u lagani snijeg. Dodajte šećer, žlicu po žlicu, miksajući između svakog dodavanja dok se bjelanjci ne pretvore u čvrsti snijeg. Dodajte sok limuna, koricu, korijander, te arome limuna i vanilije. Dobro promiješajte.
...................................................................................................................................................
·       Pomoću silikonske lopatice, u bjelanjke umiješajte malo po malo brašno s šećerom u prahu, sve dok ne potrošite svu količinu brašna. Dobro izmiješajte kako se ne bi stvorile grudice.
....................................................................................................................................................
·       Ulijte pripremljenu smjesu u kalup, poravnajte vrh pomoću silikonske lopatice.
....................................................................................................................................................
·       Pecite oko 35 minuta, ili dok se na vrhu ne uhvati korica zlatno-smeđe boje.
....................................................................................................................................................
·       Kada je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice, pa ga okrenite naopačke da vrh kolača, koji se eventualno napuhnuo, splasne. Ostavite kolač tako u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
....................................................................................................................................................
·       Kada se kolač ohladio, preokrenite ga pa ga izvadite iz kalupa. Budući je kolač malo ljepljiv, ja preferiram silikonske kalupe jer se iz njih jednostavnije istisne.
....................................................................................................................................................
·       Za glazuru pomiješajte sve sastojke pa ih ostavite stajati najmanje 10 minuta prije upotrebe.
....................................................................................................................................................
·       Prelijte glazuru preko kolača pa poslužite ohlađeno.
.....................................................................................................................................................


                                                      English version

Although Angel Food Cake probably derives from an English recipe, most people take it as an American classic, like strawberry shortcake. This recipe for the most etheral and lightest cake of all, containes lemon juice, lemon zest, coriander seeds and pure lemon oil which give it and intense, vibrant and wonderful lemon flavor.  Instead of lemon oil, you can also use lemon essence.
Serve it topped with Lemon glaze and you will be thrilled!
Recipe is adapted from Luscious Lemon Desserts by Lori Longbotham. I cange it a bit as I added lemon juice, lemon zest and coriander seeds which perfectly goes with lemon flavor.
P.S. I use egg yolks in home made Caramel ice cream :)



      Lemon Angel Food Cake with coriander seeds
      (makes 1 small cake, 6-inch)

      You need:
       For the Cake:

·       120 g cake flour, not self-rising
....................................................................................................................................................
·       90 g confectioners' sugar
....................................................................................................................................................
·       7 large egg whites
....................................................................................................................................................
·       90 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·       90 ml lemon juice, freshly squeezed
....................................................................................................................................................
·       1 tsp finely grated lemon zest
....................................................................................................................................................
·       1 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................
·       1/4 tsp lemon oil or lemon essence
....................................................................................................................................................
·       1/2 tsp coriander seeds, crushed
....................................................................................................................................................
·       pinch of salt
....................................................................................................................................................

      For the Lemon glaze:

·       120 g confectioners' sugar
....................................................................................................................................................
·       1 tbsp fresh lemon juice
....................................................................................................................................................
·       1 tsp finely grated lemon zest
....................................................................................................................................................


      Steps:

·       Preheat the oven to 350 F (180°C). Have ready an 6-inch tube or bundt pan. I prefer a silicone one.
...................................................................................................................................................
·       Combine the flour and the confectioners' sugar into a medium bowl. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Beat the egg whites with an electric mixer on medium speed in a large bowl until foamy. Increase the speed to medium-high and beat until the egg whites form soft peaks. Add the granulated sugar, about 1 tablespoon at a time, beating well after each edition. Beat until the whites form stiff peaks. Add the vanilla, lemon juice, lemon zest, lemon oil and coriander seeds, and beat until well combine.
...................................................................................................................................................
·       Sift one quarter of the flour mixture over the eggg whites and fold in a with a whisk or a rubber spatula. Continue gently folding, one quarter at a time, until all the flour mixture has been addad, being careful not to overmix.
....................................................................................................................................................
·       Transfer the batter to the pan and smooth the top with a rubber spatula.
....................................................................................................................................................
·       Bake for 35 minutes or until the top is golden brown.
....................................................................................................................................................
·       Turn the pan upside down, and balance it on its elonged neck or pan legs, or hang the tube upside down. Let cool to room temperature.
....................................................................................................................................................
·       Turn the pan right side up. Run a knife around the outside edge of the cake and between the cake and the tube.
....................................................................................................................................................
·       For the glaze: stir the ingredients together in a small bowl. Let stand at least 10 minutes before serving. Pour over the cake.
.....................................................................................................................................................



P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!


Pin It Now!

39 comments:

  1. jako volim kolače s limunom. jedan od definitivno najdražih mi je klasična pita s limunom, a sigurna sam da bi mi se ovo svidjelo.

    Izgledaju tako nježni, lagani, pahuljasti..
    i ova glazura je super! Bez nje to sigurno nije to :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Da, slažem se, bez glazure nije pravi doživljaj :)

      Delete
  2. odličAN ti je kolač, jooj, obožavam domaće limune, na sreću jedna gospođa na tržnici ih ima cijelu zimu i nius uopće skupi kod nje za razliku od bio&bio trgovina koji prodaju talijanske limune i naranče po velikoj cijeni. smiješno zar ne? Uglavnom, spremam si ovaj recept jer obožavam aromu limuna u kolačima :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, nisam znala da se limuni prodaju u bio&bio trgovinama, barem ih kod nas u Splitu nisam vidjela. na pijaci uvik treba imat svoju "bakicu" od koje kupuješ i za koju znaš da je provjereno domaće. Ja na žalost nemam limun u našem vrtu, ali sam ga zato sasadila u pitaru. Za koji misec će ić u vrt pa dok naraste... :)

      Delete
  3. lagano sam gladna i baš bi mi sjeo jedan komad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :) E da znaš, sad kad ga više nema, sad mi se opet jede :)

      Delete
  4. Meni je Angel cake, a nekad pound cake uvek bio osnova za sladoled uglavnom od vanile, tj. jedna šnita kolača pa pored ili preko sladoled, preliv voćni i borovnice sveže. Tako mi se dobro slaže u toj kombinaciji. Ti si ljubiteljlimuna kao i ja samo što imaš sreće sa tim domaćim limunčićima. ja zažmurim i operem ove moje dobro, menjam vodu u kojoj koricu držim i tako to. Pored svih hemikalija koje koristimo ne mogu da propustim limuovu koricu. Ovo sa kredom je fenomenalno. Nadam se da imaš tablu crnu u kuhinji da pišeš meni dana ili spisak za kupovinu. To mi tako ide uz tebe i tvoju kuhinju, kao u francuskom bistrou.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jelena, vidiš, uopće senisam sjetila da ga poslužim sa sladoledom. Ali ima vrimena i za to :)
      Ja obožavam limune, domaći su mi puno aromatičniji, debljih kora i uvijek koricu naribam i zamrznem ju da imam za kolače.
      Meni ploču nemam, ali je upravo u izradi jedna magnetska meni ploča po kojoj će se moći pisati i namjeravam je objesiti u novoj kuhinji :) Hvala ti Jelena :)

      Delete
  5. zanimljiv kolačić s ovom kombinacijom korijandera i limuna. I ja volim limunkasto, jako lijepo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Tamarice :) Sasvim slučajno sam dodala korijander i moram priznat da sasvim odgovara u kombinaciji s limunom :) Kod nas u Dalmaciji s korijanderom se rade dvopeci :)

      Delete
  6. krasan je!
    baš mi je nedavno frendica hvalila taj kolač, sad ovaj tvoj post... mora da je to znak :lol
    volim i ja jako limun u kolačima.
    inače, drvce imam i, kuc-kuc-kuc, napreduje :)

    ReplyDelete
  7. Kad sam u naslovu vidjela bjelanjci, pomislila sam da si radila beze kore (što ne volim), a kad tamo dočekao me krasan kuglof. Čim nosi naziv "angel food" sigurno je jako ukusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja volim beze kore, samo sam presmotana da ih napravim :) Drago mi je da ti se sviđa kolač, hvala ti Tamara :)

      Delete
  8. volim ovakve kolače i unatoč tome što nisu s kremom ponekad ih se zaželim, ova glazura mi je posebna i često jekoristim na sličnim kolačima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina, hvala ti :) Glazura je i meni nešto savršeno :)

      Delete
  9. Da znas da se uvek setim tebe kad se spomene limun, ovaj kolac tako ide uz tebe, bas je nekako sav nezan, vazdusast i lagan, pravi "andjeoski kolac"!:)))

    ReplyDelete
  10. probala sam vec angel food kolac, ali ne s limunom. Tako da mi je super ova tvoja ideja, posebno zato sto jako volim kolace s limunima. Ide na isprobavanje :)

    ReplyDelete
  11. Vrhunski kolač u svojoj jednostavnosi. Ulazi u top10. Hvala Majo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dunja, drago mi je da ti se sviđa. Kolač je zaista jednostavan, ali sve što sam do sada isprobala iz ove knjige me oduševilo :)

      Delete
  12. Divno, divno, divno, obozavam tvoje slicice.

    ReplyDelete
  13. Secam se da je moja tetka nekada davno pravila jedan jednostavni kolac sa belancima i aromom limuna u koji su isli neki orasasti plodovi (mislim lesnici, ne secam se). Predivan je bio! Zvuci slicno ovom divnom kolacu! :)

    ReplyDelete
  14. Ovaj kolač izgleda toliko vazdušasto i fino, da ga je milina gledati. A ukus sa domaćim limunom - mogu samo da zamislim. Ona bela činija je božanstvena - sve vreme ne odvajam pogled od nje.

    ReplyDelete
  15. Hvala vam svima na komentarima :)

    @ Miki, ideja s dodavanjem lješnjaka ovdje ti je fantastična!

    @ Opasna, zdjelice sam kupila u Zagrebu, WestGate, dućan Coin Casa, mislim da je na gornjem katu. Ne propuštam taj dućan svaki puta kada sam u Zagrebu, otkako mi se Butlers zatvoria :(

    ReplyDelete
  16. Limun i limunkaste slastice su mi odlične tijekom cijele godine, ali zimi su mi posebno dobre i rado viđene na stolu. Ovaj kolač je odličan, super kombinacija okusa i mirisa i jako lijepo izgleda. Ja bih te Maja zamolila ako možeš napisati koju riječ o ulju od limuna, to mi je noviji termin, što je zapravo ulje od limuna koje si stavila u kolač ? Hvala ti !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Branka, hvala ti :) U ovoj istoj knjizi ima i recept za ulje od limuna, napisat ću ti ga, puno je bolji i aromatičniji od ekstrakta :)

      Delete
    2. Super Maja, hvala ti puno !! Kada stigneš napiši, nije hitno, ali voljela bih ga imati i napraviti ulje :)

      Delete
  17. Majo kolač je kao iz sna,bilježim si recept,jer ga jednostavno moram probati,a i imam domaće limune iz vlastitog uzgoja i baš tražim nešto prikladno s njima,upravo sam našla..hvala ti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nelyce, hvala ti :) Bit će mi drago da ga isprobaš pa da mi kažeš kako ti se svidilo :) Vodi računa da bjelanjke ne miksaš puno (kao što sam već napomenila) jer će u protivnom tijesto bit dosta rastezljivo (nešto kao marshmallowsi ako si ih ikada radila u kućnoj vrziji).

      Delete
  18. Volim kolače s limunom,a ovaj izgleda jako fino da bih mogla zanemariti činjenicu da ne volim baš kolače koji podsjećaju na kruh :)

    ReplyDelete
  19. Odličan kolač! Jako mi se sviđa kako izgleda!

    ReplyDelete
  20. Odlično izgleda Majo. Sada vidim kuda su otišli bjeljanjci ;)

    ReplyDelete
  21. tako bijelo i nježno!!kao puding izgleda!

    ReplyDelete
  22. Mene uvijek privuče naziv ove torte ali nikad ju nisam probala napraviti niti sam mogla dočarati njen okus. U tvojoj izvedbi je baš krasna!

    ReplyDelete
  23. Love love love lemon cake. This loooks so tasty with that glaze !

    ReplyDelete
  24. Super izgleda, moram isprobati jer imam hrpu bjelanjaka sa kojima nemam pojima šta ću.

    ReplyDelete