2.16.2012

Sladoled od karamele s himalajskom soli/Salted Caramel Ice Cream

Please, scroll down for recipe in English



Prije nekoliko dana radila sam Lemon Angel Food Cake, kolač koji se radi od bjelanjaka, tako da mi je ostala poprilična količina žumanjaka. Što napraviti s žumanjcima?
Ideju za domaću verziju sladoleda od karamele dala mi je Monika i na tome sam joj beskrajno zahvalna. Taj sladoled u kućnoj verziji toliko me oduševio da sam cijelu količinu sladoleda pojela sama :) Vjerujte, ovaj sladoled će vas natjerati da jedete bez prestanka. Neću vam lagati, osjećat ćete se krivim zbog toga. Kao ja. Pa sam se ipak smilovala pogledima ukućana i napravila ga još jednom.
Prkosim zimi sladoledom od karamele!


Dok pripremate ovaj sladoled, morate pripaziti na par stvari.
Prije svega, ovo je količina šećera koju sam koristila u drugoj verziji jer sam prvu verziju radila s 120g, a što je ipak bilo malo preslatko za moj ukus. Smatram da je 100 g sasvim dovoljno. Uostalom, ako ste probali onaj prefini karamel preljev iz McDonald's-a što vam ga posluže uz sladoled od vanilije i ako ga k tome još obožavate kao i ja, ovaj sladoled će vam se još više svidjeti jer je okusom isti, a kremastiji i ne lijepi se za zube :)


Što se tiče otapanja šećera, tu morate biti ekstra pažljivi. Dovoljna je samo jedna tisućinka sekunde da vam sve zagori. A onda vam nema druge nego sve to baciti i krenuti otpočetka. Kao što sam ja napravila jer nisam dovoljno pazila i miješala. Da bi to izbjegla, stavila sam žličicu vode u šećer, ali možete dodati i maslac. Kada se cijela količina šećera fino otopi i poprimi boju karamela, onda dolijevate slatko vrhnje. Ja koristim ili slatko vrhnje za šlag od Vindije ili kao u ovoj verziji obično slatko vrhnje (tekuće) iz šalice. Dok ulijevate slatko vrhnje u vrući karamel, smjesa će se stvrdnuti, ali budite pažljivi da vas ne poprska, zato je najbolje kada bi sve namirnice bile sobne temperature. Nemojte brinuti što će vam se karamel pretvoriti u krutu smjesu, sve će se to otopiti miješanjem na laganoj vatri i umiješat će se u vrhnje.
Nadam se da se niste prestrašili postupka izrade jer ovaj sladoled izaziva ovisnost i dok ga ne probate u kućnoj verziji, jednostavno ne znate šta propuštate :)
Iako smo danima već okovani snijegom i ledom, izaizvam vas da i vi prkosite zimi ovim sladoledom!
Recept za Lemon Angel Food Cake uskoro :)



Sladoled od karamele s (himalajskom) soli
(za oko 400 ml sladoleda)

      Potrebni sastojci:

·         100 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         1 žličica vode
....................................................................................................................................................
·         200 ml slatkog vrhnja
....................................................................................................................................................
·         3 velika žumanjka
....................................................................................................................................................
·         120 ml punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
·         prstohvat (himalajske) soli
....................................................................................................................................................
·         1 žličica arome vanilije
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         U manjem lončiću pomiješajte cijelu količinu šećera s 1 žličicom vode pa stavite na laganu vatru neprestano miješajući. Kuhajte dok se cijeli šećer ne otopi, pazeći da ne zagori jer ćete u tom slučaju morati krenuti otpočetka.
...................................................................................................................................................
·         Kada se šećer potpuno otopio u karamel, odmah ga skinite s vatre pa dolijte slatko vrhnje. Budite pažljivi dok ulijevate vrhnje u karamel jer će se karamel stisnuti u krutu smjesu. Vratite lončić na laganu vatru i uz neprestano miješanje kuhajte oko 10 minuta, ili dok se cijela smjesa karamela fino ne otopi u vrhnju. Skinite s vatre, dodajte sol i vaniliju, pa ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
...................................................................................................................................................
·         U međuvremenu, mlijeko ulijte u manji lončić pa ga zagrijte do vrenja. Žumanjke lagano umutite vilicom pa dolijte u njih žlicu-dvije vrućeg mlijeka, promiješajte, a zatim cijelu smjesu žumanjaka dodajte u mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne, ali pazite da vam smjesa ne zavrije jer će se žumanjci zgrudvati. Skinite s vatre prije nego zavrije. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta, a potom sve umiješajte u pripremljeni ohlađeni karamel. Dobro promiješajte.
...................................................................................................................................................
·         Ulijte smjesu u plastičnu posudu, najbolej da je uža i duguljasta. Zamrznite najmanje 6 sati, a u tijeku procesa zamrzavanja promiješajte najmanje 2 puta kako biste izbjegli kristaliće leda. Ja uobičejeno poklopim posudu dok se sladoled zamrzava.
.....................................................................................................................................................
·         Svaku kuglica sladoleda po želji pospite s malo soli prije serviranja.
.....................................................................................................................................................



English version

A few days ago, I baked Lemon Angel Food Cake, a cake that is made from egg whites.
I was wondering what to do with the yolks, when my friend Monika gave me an idea for a homemade version of caramel ice cream.  
I’m not going to lie, you WILL feel guilty eating this. But it’s worth it.
I fight against winter with this ice cream. I dare you to do the same :)
Recipe for Angel Lemon Food Cake follows, stay tuned ;)


Salted Caramel Ice Cream
(makes 400 ml of ice cream)

      You need:

·         100 g crystal sugar
....................................................................................................................................................
·         1 tsp cold water
....................................................................................................................................................
·         200 ml heavy cream, liquid
....................................................................................................................................................
·         3 large egg yolks
....................................................................................................................................................
·         120 ml fat milk
....................................................................................................................................................
·         pinch of (himalayan) salt
....................................................................................................................................................
·         1 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Heat whole amount of the sugar with 1 tsp water in a dry pan on a medium heat, stirring with a wooden spoon. Once it starts to melt, cook continuously stirring allowing whole sugar to melt in a caramel color. Once it does, quickly remove from the heat or it will burn.
...................................................................................................................................................
·         Add in heavy cream, but be careful – the mixture will spatter. Cook continuously stirring for 10 minutes, or untill all of caramel has dissolved and it is smooth and runny. Pour into a bowl and stir in the salt and vanilla essence. Allow to cool completely.
...................................................................................................................................................
·         Meanwhile, bring the milk to boil in a small saucepan, stirring occasionally. Lightly whisk egg yolks in a bowl, then add half of the hot milk in a thin steady stream, whisking constantly. Pour back into saucepan and cook over medium heat, stirring continuously with a wooden spoon, until custard coats back of the spoon. Do not left the liquid boil or it will curdle. Allow to cool for 5 minutes, then stir in the cooled caramel.
...................................................................................................................................................
·         Pour the mixture into a ice cream conteiner.  Freeze for a couple of hours, 6 hours at least. In the meantime whip it at least 2 times during the freezing process.
.....................................................................................................................................................
·         Top each scoop with a few flakes of himalayan salt before serving, optional.
.....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!




Pin It Now!

24 comments:

  1. Prekrasno, kreativno, sve pohvale!

    ReplyDelete
  2. Predobro izgleda, možda se jednom odvažim i pokušam ga napraviti jer nisam imala baš spretnih iskustava s karamelom - tata je skoro bez zubi ostao hahahaha

    ReplyDelete
  3. Totalno razumijem ovaj postupak sa topljenjem šećera, napisala sam da se meni dva puta desilo da zagori ;) Neću raditi ovaj sladoled jer ćemo se navući pa onda moram stalno praviti.
    P.S. šta ćeš sa bjeljanjcima iz druge ture sladoleda ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, večer prije sam radila Lemon Angel Food Cake u koji ide 7 bjelanjaka tako da sam imala 7 žumanjaka. Iskoristila sam ih u dvije ture sladoleda. Ovo je druga tura, bolja mi je od prve :) Hvala ti!

      Delete
  4. Ovo definitivno nije recept za mene (zato ću još jednom pogledati prethodni post :D ). Nisam pretjerani ljubitelj sladoleda, a karamel ne volim. Suprug obožava sve navedeno i da je kojim slučajem vidio ovaj post, sigurna sam da bi tražio da mu napravim taj sladoled.

    ReplyDelete
  5. Obožavam taj umak iz Mc'd-a :D ovo je ko stvoreno za mene, ja mislim da sam ja u prošlom životu bila karamela :) prekrasne fotke!

    ReplyDelete
  6. Baš mi je drago da je moja ideja naišla na plodonosno tlo. Sladoled izgleda sjajno. Karamelu baš jako jako volim, a u obliku sladoleda ga ne mogu prestati jesti. Baš kao i ti. Definitivno ću isprobati ovaj recept.

    ReplyDelete
  7. ja već 15 godina čekam da mi netko da recept za taj karamel-preljev iz McDonaldsa jer tamo baš i ne idem, a taj preljev je jedino što mi je valjalo (i onaj od čokolade, imaš li i to?).
    a i sad mi je jasno zašto mi je prošli put creme brule ispao grudast, zaboravila sam da ne smije zavret..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tena, ovaj sladoled je jako sličan okusu tog preljeva, ali ovo nije preljev. Nije ljepljiv, a ako želiš onako slatki kao u McDonald's.-a, slobodno koristi 120 g šećera. Mislim da na netu, pogotovo na engleskim sajtovima, ima recepata za takav preljev (mislim da se tope šećer i maslac), a vjerojatno imaju i recepturu za čokoladne preljeve :)
      Hvala ti! :)

      Delete
  8. fantastičan sladoled, karamel namaz sa solju me osvojio na ljeto kad sam ga radila u kombinaciji sa sladoledom od vanilije, tako da ovaj tvoj pod hitno moram probati! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevenić, sjećam se toga :) Hvala ti!

      Delete
  9. Koja je ovo divota, sol uz karamelu ide ko' stvorena :) Fantastičan ti je slatkač :) I ja obožavam taj preljev od karamele, zapravo općenito karamelu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Tamara, ti i ja volimo slične stvari :)

      Delete
  10. Savršeno izgleda. Totalno si me kupila.najdraži su mi deserti sa karamelom, to nikada nisam mogla odbiti.

    ReplyDelete
  11. Himalajska so, e sad si me fasciniral ai mofarm guglati da vidim šta je to. letos sam pravila karamel preliv kao iz meka i karamel saladoled samo sa dodatkom uećerenih oraha. Majo probaj sledeći put da dodaš grubo seckane ušećerene orahe, imaš kod mene recept a i ti radiš one bademe mislim ušećerene. Divno mi je jesti nešto što se uopšte ne uklapa u sezonu. Strava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, stavila sam link za Hinalajsku sol u engleskoj verziji recepta, tako da možeš pročitati o čemu se radi. ja sam svoju (krupnu) sol kupila u Gardena u Zagrebu.
      Sjećam se tvog recepta, probat ću idući put s ušećerenim bademima :)

      Delete
    2. Majo zaboravi da napišem, ja kad ulivam pavlaku u špinovani šećer uvek je zagrejem i sipam toplu tako da se ne stisne. Videla sam Himalajsku so, ima je i kod nas, nešto sam naučila, kao i uvek od tebe.

      Delete
  12. od kad sam vidjela ovaj tvoj recept i ova zrnca soli što se sjaje na fotkama, razmišljam o toj soli. i tako mi odemo danas u bio&bio, malca s kolicima ostavim sa strane jer je prilično usko pa ne mogu proći, usto je prodavačica ostavila izvučene ladice s kojih puni police, i tako dok ja biram rižu i ostale žitarice, začujem "bum", i okrenem se mom sinu a ispod njega na podu razbijena staklenka himalajske soli i sol razasuta sve naokolo.....možda je to bio neki znak!!???sol smo platili ali i ne ponijeli doma.


    uglavnom sladoled je fantastičan, ja obožavam karamelu

    ReplyDelete
  13. Kad si rekla, ako volite onaj preliv iz McDonaldsa, kupila si me. :) Ja obozavam taj preliv. KOd nas se vec odomacio Majin recept za karamel preliv (Maja sa Cooks and Bakes), ali moracu redje da ga pravim jer ja pojedem vise od pola. :)
    Moram probati ovaj sladoled, definitivno! :)

    ReplyDelete
  14. wow such a fantastic way to utilize the egg yolk! I bet it tastes awsm.

    ReplyDelete
  15. Mene si definitivno nagovorila na isprobavanje ovog sladoleda. Volim cijelu kombinaciju , a uz to izgleda baš jako dobro ! Imam čak i himalajske soli koju sam nedavno dobila na poklon. Nemam što čekati, ....., uskoro se častim ! :)

    ReplyDelete