2.12.2012

Ferrero Rocher torta/Ferrero Rocher Cake (Chocolate & Hazelnut Cake)

Please, scroll down for recipe in English


Za one koji se zgražaju od Valentinova, pokušajte zanemariti onu lošu stranu koju su nam nametnuli trgovci kada mislite da morate potrošiti stotine da bi vaša bolja polovica bila sretna. Umjesto toga slavite dan ljubavi. Zar nije predivno da je jedan dan u godini posvećen ljubavi? 
Valentinovo se slavi kao dan zaljubljenih, dan ljubavi. Zapravo je nastao kao kršćanski blagdan u spomen sv. Valentinu, a priča seže u vrijeme Rimskog carstva.
U 3.st. n.e. Rimljani su imali proslave u čast dvaju bogova: 14. veljače slavili su božicu Junonu, koja je bila zaštitnica Rimskog carstva, ali i boginja braka. Dan poslije, točnije u noći s 14.veljače na 15.veljače, Rimljani su održavali Luprekalije u čast bogu Luperkusu.
Tadašnji običaj bio je da u noći 14.veljače, mlade djevojke napišu svoje ime na komadić papirusa i ubace ga u zdjelu. Mladi muškarci izvlačili su njihova imena i djevojku koju bi izvukli bila je njihova pratnja na Luperkalijama. Zajedno su plesali, sjedili za stolovima, a što je najčešće dovelo do braka.
Kasnije, pod vladavinom cara Klaudija II, Rim su potresali krvavi vojni pohodi. Klaudije Okrutni, kako su ga zvali, imao je dosta poteškoća oko nalaska novih vojnika. Budući da je vjerovao kako Rimljani ne žele u vojsku zato jer nerado puštaju ljubljene žene, otkazao je sve zaruke i sva vjenčanja u Rimu. U to vrijeme, kršćanski svećenik Valentin, došao je u Carstvo braniti ljubav. Valentin je počeo u tajnosti vjenčavati parove, unatoč carevim zabranama. Kada je za to saznao Klaudije Okrutni, poslao je Valentina u zatvor u kojem je i dočekao smrt 14. Veljače 269. godine. Legenda kaže da se Valentin u zatvoru bio zaljubio u slijepu tamničarevu kći i da joj je slao pisma potpisujući se kao "your Valentine".
No ipak, prošlo je nekoliko stotina godina otkada se Valentinovo počelo slaviti kao dan zaljubljenih. Valentinovo je trebalo nadomjestiti proslave plodnosti koje su se održavale sredinom veljače, a koje su se nazivale Luperkalije. U čast žrtve koju je podnio u ime ljubavi, Valentin je proglašen svecem, a Luperkalije su zamijenjene Valentinovim.  
Ljubav i plodnost, teme preuzete iz Luperkalija, i dalje se slave, ali promijenjene u suvremenom svijetu prihvatljiv oblik.

Domestic Hazelnuts
Prije nekoliko dana moja prijateljica V. je imala svečanu promociju diplome, a kao znak pažnje, I. joj je napravila ovu predivnu tortu. Pored svih kolača i slanih zalogaja koje su nas čekali u stanu kod nje, pored svih koktela koje smo popili, svi smo zapamtili upravo samo ovu tortu. Toliko mekana, toliko puna Nutelle i lješnjaka, bila je savršena. Moram priznat da dugo nisam jela ovako dobru tortu!
Komad više se tražio i mislim da nam je svima samo jedan komad bio premalo.
Za drugi puta zapamiti smo lekciju: koliko mi možemo pojesti, biti će nam potrebne dvije torte!


Zasluge za ovako dobar biskvit ove torte pripadaju mojoj Bojani. Naime, davnih dana dok smo bile nešto aktivnije na Coolinariki, Medi je dala recept za ovaj savršeni biskvit, a Bojana ga je preradila i doradila po svome guštu. Inače, ovaj biskvit uvijek koristim kada radim mousse od limuna, pa ga samo premažem u debelom sloju. Mousse od limuna prva je torta koju mi je Bojana napravila kada smo se upoznale :)
Jedinu izmjenu koju sam napravila jest da sam ga manje pekla, bolje da je mekši nego da vam zagori jer će u protivnom biti jako suh. Biskvit sam podijelila na tri dijela i dodatno sam ga omekšala tako da sam ga poprskala mlijekom. Neka vam biskvit bude ohlađen i neka mlijeko bude sobne temperature. Inače ćete postići suprotni efekt – prelijevajući vrući biskvit dobit ćete biskvit sličan onim nepečenim :)
Krema za ovu tortu od moje je drage rodice koja nosi isto ime kao i ja, inače glavne kuharice u jednom Splitskom restoranu, a koju sam dobila prije par godina. Ovaj biskvit mi se svidio više od njenog originalnog.
Torta je dakle nastala spojem dvaju recepata i za mene predstavlja dobitnu kombinaciju.
Originalan recept možete pronaći kod Une.
Kada je M. probao tortu rekao je da je moram napraviti za Valentinovo, pa zašto ne? Spoj Nutelle i lješnjaka, pa je još kremasta, mekana i sočna, odličan su izbor za neke svečanije prigode!
Molim vas, nemojte sliniti po ekranu :) :)


Ferrero Rocher torta
(za 1 tortu, 26 cm)

      Potrebni sastojci:
      Za biskvit:

·         180 g smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
·         120 g oštrog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         120 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         1 ½ žličica praškak za pecivo
....................................................................................................................................................
·         1 ½ žličica sode bikarbone
....................................................................................................................................................
·         90 g kakaa u prahu, gorkog
....................................................................................................................................................
·         2 cijela jaja, velika (klasa L), sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         240 ml mlijeka, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         2 žličice arome vanilije
....................................................................................................................................................
·         120 ml zavrele vode
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·         80 ml mlijeka za prelijevanje biskvita, sobne temperature
....................................................................................................................................................

      Za kremu:

·         400 g Nutelle
....................................................................................................................................................
·         500 g Mascarpone sira
....................................................................................................................................................
·         250 g poprženih lješnjaka
....................................................................................................................................................
·         100 g napolitanki od lješnjaka, smrvljenih
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za pečenje torti premažite maslacem pa pospite krušnim mrvicama umjesto brašna, a koje će dati finu vlažnost biskvitu. Ostavite sa strane.
..................................................................................................................................................
·         Za pripremu biskvita pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, a sve mokre sastojke, osim vrele vode, u drugoj zdjeli. Malo po malo, dodajte mokre sastojke u suhe, neprestano miksajući električnim mikserom, sve dok se sastojci ne spoje, oko 2 minute.
...................................................................................................................................................
·         Vodu zagrijte i pustite neka zavrije, a potom ju skinite s vatre pa dodajte u smjesu za biskvit. Sve izmiksajte da se sastojci spoje, a potom izlijte u pripremljen kalup.
...................................................................................................................................................
·         Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta. Prije nego biskvit izvadite, provjerite pomoću čačkalice zabodene u sredinu biskvita da li je pečen. Pazite da vam ne zagori jer će u protivnom biti jako suh. 
...................................................................................................................................................
·         Pečeni biskvit izvadite iz pećnice pa pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
....................................................................................................................................................
·         Ohlađeni biskvit prerežite dijagonalno na tri dijela tako da dobijete tri kore. Za rezanje koristite oštri nož ili čvršći konac. Svaku ohlađenu koru biskvita poprskajte s malo mlijeka sobne temperature. Nemojte natopiti biskvit, dovoljno je da ga samo poprskate kako bi bio dodatno mekši.
....................................................................................................................................................
·         U međuvremenu pripremite kremu: lješnjake tostirajte na tavi bez dodatka ulja, pazeći da vam ne zagore. Dovoljno je da puste aromu. Istresite ih u kuhinjsku krpu pa ih dobro istrljajte kako bi im skinuli kožicu. Polovicu lješnjaka fino sameljite, a drugu polovicu krupnije nasjeckajte.
....................................................................................................................................................
·         Nutellu pomiješajte s mascarpone sirom pa izmiksajte električnim mikserom. U kremu umiješajte i mljevene i sjeckane lješnjake, a ako želite, dio ostavite za ukrašavanje. Kremu ostavite u hladnjaku da se malo stisne. Kada se krema stisnula, podijelite ju na 3 dijela.
.....................................................................................................................................................
·         Tortu slažite tako da prvu koru biskvita premažete prvom trećinom kreme, pa ju pospite s polovicom mrvica mljevenih napolitanki. Ponovite s drugom korom. Preklopite s trećim dijelom biskvita pa premažite ostatkom kreme.
.....................................................................................................................................................
·         Ostavite u hladnjaku do posluživanja.
.....................................................................................................................................................

Neapolitan Wafers

 English version

Did you know that the roots of Valentine’s Day can actually be traced back to the Roman Empire? Back in third century, the Romans held celebrations in honor of two Gods.
On February 14th they honored Juno, Queen of the Roman Gods and Goddesses, and the Goddess of women and marriage. The following day, they held a great celebration called the Festival of Lupercalia in honor of the God Lubercus. Back in the early days of Rome, fierce and angry wolves roamed in the nearby woods where the shepards kept their flocks.
The Romans called upon the God Lubercus to protect their flocks of sheep from the dangerous wolves. This Festival of Lupercalia was to honor the great God Lubercus and to ensure that he would continue to protect their sheep during the following year.
It was tradition that on the eve of the Festival of Lubercus, the young girls would write their names on a slip of paper and place it into a jar. The young men would then pick a name out of the jar. The young men then became partners for the duration of the festival with the girl that they chose. They would celebrate together with dancing, playing, and feasting. These pairings would often last the entire year, and occasionally, lead to marriage.
A bit later in Roman history, under the rule of Emperor Claudius the second, also known as Claudius the Cruel, Rome was involved in many aggressive and bloody military campaigns. Claudius the Cruel was trying to increase the size of his army so he would be successful in these military attacks. However, the Roman men were reluctant to join his military leagues. Claudius believed that as married men, his soldiers would stay at home with their wives and families rather than fight his wars. For this reason, Claudius outlawed all engagements and marriages in Rome.
Saint Valentine was a priest in Rome during the rule of Claudius the Cruel. He was greatly admired and respected by many of the Romans. He did not agree with this policy and continued to secretly marry couples. Claudius was so enraged when he discovered that Valentine was disobeying him, that he had him imprisoned. Legend says that while Saint Valentine was imprisoned in 269 AD, he fell in love with his jailer’s blind daughter. He would write her love letters signed “From Your Valentine”. The jailer was not happy with Valentine’s love for his daughter and beheaded him on February 14, 269 AD.
For his great service, Valentine was named a saint after his death.
In 496 AD Pope Gelasius outlawed the pagan Festival of Lupcalia, and replaced it with a celebration in honor of Saint Valentine. Gelasius had hoped that people would attempt to emulate the lives of saints on this new holiday. Instead they focused on the more romantic aspects of Valentine’s life.
Help continue this tradition! It's so much batter celebrate this day with lots of chocolate :)
Ecpecially with cake like this! Everything about Ferrero Rocher you can read here.
Please don't droll on your screen :)



Ferrero Rocher Cake (Chocolate & Hazelnut Cake)
(makes 10-inch cake)


      You need:
      For the batter:

·         180 g brown sugar
....................................................................................................................................................
·         120 g sharp cake flour (not self-rising)
....................................................................................................................................................
·         120 g cake flour (not self-rising)
....................................................................................................................................................
·         1 ½ tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·         1 ½ tsp baking soda
....................................................................................................................................................
·         90 g unsweetened cocoa powder
....................................................................................................................................................
·         2  large eggs, room temperature
....................................................................................................................................................
·         240 ml milk, room temperature
....................................................................................................................................................
·         2 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................
·         120 ml hot water
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................
·         80 ml mlik, room temperature (for moisting)
....................................................................................................................................................

      For the filling:

·         400 g Nutella
....................................................................................................................................................
·         500 g Mascarpone cheese
....................................................................................................................................................
·         250 g toasted hazelnuts
....................................................................................................................................................
·         100 g hazelnut wafers, crushed
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven to 338 F (170°C). Lightly brush the bottom and the sides of a 10-inch cake pan. Lightly dust with bread crumbs.
..................................................................................................................................................
·         Combine all dry ingredients in one large bowl. In another large bowl, combine all wet ingredients, except hot water. Slowly add the wet ingredients to the dry ingredients, mixing until the dry ingredients are combined, for about 2 minutes. Add hot water and mix again until all ingredients are combined.
...................................................................................................................................................
·         Pour the batter into the cake pan.
...................................................................................................................................................
·         Bake for 35-40 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean.
...................................................................................................................................................
·         Allow to cool completely at room temperature (do not chill in the fridge, because it will turned hard). Remove from the pan.
...................................................................................................................................................
·         Slice cake lengthwise into three equal layers using a sharp knife.  ....................................................................................................................................................
·         Meanwhile, prepare the filling: finely chopp half of the hazelnuts and finely grind the the other half.  Mix Nutella with Mascarpone cheese, then add the hazelnuts and stirr well using silicone spatula. Refrigerate the cream for 1 hour, and divide it into three equal parts.
            ....................................................................................................................................................
·         To assemble the cake: place  the bottom cake layer on a platter and moisten it with room temperature milk. Spread the third of the cream filling and sprinkle with half of the wafers. Top with the second layer and moisten with some milk. Spread the second part of the cream over it and sprinkle with the other half of the wafers. Top with the last cake layer. Cover the whole cake with the rest of the cream.             ....................................................................................................................................................
·         Refregerate the cake for at least 6 hours before serving. Serve chilled.
....................................................................................................................................................


 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!


Pin It Now!

44 comments:

  1. Ova torta prefino izgleda, moram ovo isprobati :)

    ReplyDelete
  2. Uh uh, a kako da ne slinim po ekranu? :) Tortica izgleda tako meko, tako sočno, tako fino!!! Odlična ideja za Valentinovo ♥

    ReplyDelete
  3. Divan post, ovo izgleda skroz dobro, obvezno ga moram isprobati! Obožavam ferrero, inače prezentacija ti je odlična! pozz
    annie

    ReplyDelete
  4. Fotke su pregenijalne!!!! Kakva je ovo drvena podloga? Odlično si ju pofarbala, jaaaaaaaako mi se sviđa. Vjerojatno ću se još nekoliko puta vratiti gledati fotke.

    Imamo isti stalak i na njemu se kod mene za svaki rođendan nađe ferrero torta. Radim po istom receptu i jedino što sam s vremenom izbacila su napolitanke.

    ReplyDelete
  5. Hvala vam svima na komentarima, drago mi je da vam se sviđa. Ovaj biskvit je bezobrazno sočan, hvala Bojani na receptiću :)
    @ Tamara, podloga je obična drvena kašeta. Pobojala sam ju crnim lakom u spreju i preko sam kapala tirkiznu boju koju sam razmazala kistom, ja ti uvik iskoristim boje i materijale koje imam kući :)Hvala ti na lijepim riječima :)

    ReplyDelete
  6. prekrasna je torta, skroz po mom guštu, hvala ti za ovaj recept :)

    ReplyDelete
  7. jaooo, koja tortaa, koje fotografije, koja priča! prekrasno, prelijepo, sve Majo! zapisujem recept! :)

    ReplyDelete
  8. sad kad sam obrisala monitor od sline, mogu i komentirati ;D probam ovo sigurno, jedino ću malo promijeniti kremu, ne volim sireve u kremama :)

    ReplyDelete
  9. Torta je super, jednostavna je, a ukusna. Lepo od tebe sto si napisala pricu o Danu zaljubljenih, nisam je uopste znala! Nisam znala da iza tog dana uopste postoji neka prica. I nerviraju me ti ljudi koji se zgrozavaju od ovog dana :) Meni je uvek bio lep, bila u vezi ili ne.

    ReplyDelete
  10. Evo me opet :D Mislila sam da je u pitanju dio palete, kašete se nisam ni sjetila. Tirkizno plava je moja omiljena boja i zato me ove fotke jako oduševljavaju.

    ReplyDelete
  11. What a gorgeous cake! Devilishly scrumptious.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  12. mozete mi pojasniti rezanje kore? hvala?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biskvit sam prerezala na tri dijela. Neki to rade oštrim nožem, a ja to volim raditi koncem budući sam tako naučila. Znači, oštrim nožem označim po biskvitu sa svih strana gdje bih trebala rezati koru (podijelim je na otprilike tri jednaka dijela), a potom koncem s obje ruke vućem lijevo-desno dok se biskvit ne prereže. Koristim deblji konac, onaj koji se inače koristi za vezenje. Mi ga nazivamo još i "ribarski konac".
      U svakom slučaju, ako konac niste do sada koristili, preporučujem oštar i veći nož :)

      Delete
  13. Mrnjau! Moraće ovo da se proba, pre ili kasnije...

    ReplyDelete
  14. Draga Maja, ovo je savršenstvo ! Od torte, prezentacije, slika, priče...., baš sam pod dojmom cijelog posta !
    Drago mi je da si priču o Valentinovu započela sa "ne morate potrošiti stotine ....", zadnjih dana samo slušam o tome što bi trebalo kupiti da se nekome iskaže ljubav. Ali ništa što se kupi ne bi bilo ravno ovoj torti, zbilja je fenomenalna i u prvoj posebnoj prilici i ja ću je isprobati !

    ReplyDelete
  15. predivna je ova torta, krema je baš po mom ukusu, a biskvit se vjerujem uklapa, morat ću je i ja isprobati

    ReplyDelete
  16. Ova tortica je zaista fenomenalna a fotke su mi potpuno očaravajuće!

    ReplyDelete
  17. Radila sam tortu za Božić i naravno, pobrala je same pohvale i planula za tren. Šteta što je za naše prilike ipak malo preskupa da bi se radila češće...
    Kao u torti, uživala sam u tvom postu i fotografijama...savršeno, kao i uvijek.
    Pozdrav, Nana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana, hvala ti! Ja sam na prvu bila oduševljena ovom tortom tako da sam ju morala napraviti :)

      Delete
  18. The cake is looking better than Ferrero Rocher, Maja. And yes to chocolate hazelnut combo:)

    ReplyDelete
  19. Divna torta, radila sam je jednom i svi su bili oduševljeni

    ReplyDelete
  20. Prekrasna povjesna priča i mrak torta, savršeno!

    ReplyDelete
  21. Fenomenalan je! Odusevljena sam!!!
    Majo, sjajna podloga za fotkanje. Bas mi se svidja. :)
    I posebno hvala na ovom istorijskom delu. Nista od toga nisam znala. Ja spadam u one koji ne vole Dan zaljubljenih, ali bas mi je zanimljivo da taj praznik ipak ima dugu istoriju.

    ReplyDelete
  22. Kakve fotke, kakve ideje...pa još lešnici celi, pa ova tkanina na ovoj podlozi, pa kašičice, a još povrh svega ovako moćna torta. Ma ja kad pogledam sastojke odmah mi je jasno da je torta boli glava. Ne možeš dobiti dobru stvar od loših sastojaka, a od nekvalitetnih sastojaka retko kad se izvuče nešto pristojno. Majo ne samo da si je pravila sa ljubavlju već si i slikala tako. Bravo!

    ReplyDelete
  23. Zašto nisi započela post s rečenicom: nemojte sliniti po ekranu? Jer dok sam došla do nje, nije više bilo pomoći ;)
    Odlično!

    ReplyDelete
  24. Valentinovo ne slavimo u ovom komercijalnom smislu. Ne kupujemo nikakve poklone niti taj dan slavimo više nego uobičajeno. Mi slavimo ljubav svaki dan u godini, gestama, riječima, dodirima... Torta je prava bomba. Jako mi se sviđa!

    ReplyDelete
  25. Izvrsno izgleda. Baš sam u subotu bila kod svoje tete koja je radila baš ovu tortu baš po ovom istom receptu. Koja slučajnost.

    ReplyDelete
  26. Cure, hvala vam na komentarima :)
    @ Miki, budući da ti živiš u kući okružena prekrasnim dvorištem, oko tvoje kuće sigurno ima stvari koje bi se da le iskoristiti kada uhvatiš malo vremena :)

    @ Jelena, drago mi je da ti se sviđa :) Hvala ti!

    @ Monika, upravo tako. Ja sam protiv svih poklona na Valentinovo. Šta se tiče barem cvijeća, ruže uopće ne volim, a draže mi je cviejće dobiti na neki sasvim uobičajeni dan u godini bez ikakvog razloga i povoda :) Ljubav treba slaviti svaki dan, cijelu godinu: nekada dodirima, zagrljajima, poljupcima, hranom, a nekada kompromisima i razumijevanjem :)

    ReplyDelete
  27. Ovo je zaista prekrasno, torta fantasticno izgleda. Pravi dozivljaj gledati tvoje slike. Super post.

    ReplyDelete
  28. This cake looks truly spectacular: nothing can beat chocolate and hazelnuts together! :)

    ReplyDelete
  29. Odličan mi je spoj lješnjaka i mascarponea u kremi a još i dodatak nutelle malo savršenstvo i jedan poklon od srca za dragu prijateljicu a male stvari su i najljepše zar ne...

    ReplyDelete
  30. Now...this just might have to be my birthday cake. For real.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joanne, thank you! I promise this cake is pure pleasure :)

      Delete
  31. Tortu sam već probala, moji ukućani su oduševljeni, kolegicama proslijedila i blog i recept! Odlično! Puno pozdrava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, hvala ti! Od srca, zaista sam sretna :)

      Delete
  32. Just discovered your blog, it's gorgeous. You are very talented.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Helene for your kind words :)

      Delete
  33. Hvala vam svima na komentarima od srca! Torta je prava bomba i drago mi je da vam se sviđa. I fotke također :)

    ReplyDelete
  34. Thanks for sharing the story about Valentine. I grew up where Valentine's Day is very commercialized holiday, it is nice to know what it really means and celebrate it. I do hope to keep the tradition too since many of us stopped celebrating this special day because it became too commercialized. I love your cake with chocolate and hazelnut! The best combination ever!

    ReplyDelete
  35. Majo predivan post,torta je san snova zaista,kao i tvoje fotke..veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  36. Danas je kod mene na repertoaru :)))) Moćna i gotovo! Hvala na receptu! :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na isprobavanju Julija! :)

      Delete
  37. Divan post...svako obiljezava,slavi na nacin koji mu se najvise dopada,ustvari meni je svaki dan,dan ljubavi jer iz ljubavi sam sa svojim muzem!!!
    Torta je divna,no ja nisam ljubitelj cokolade u siru ali nekog kiselijeg premaza da ,ova mi jednostavno ne lezi ,dok se moji nebi bunili.
    slike su predivne !!!!!

    ReplyDelete