Beetroot Houmous |
Kao dijete nisam nikad bila ljubitelj
cikle. Baš naprotiv, to je bila jedna od rijetkih namirnica od koje sam bježala
kao od samog vraga. Možda zato jer sam bila anemična i jer su me njom šopali
kao salatom ili sokovima. Svakodnevno čim bi došlo proljeće.
Onda sam prestala biti anemična, ni sama
ne znam u kojem se točno trenutku to dogodilo. Onog trenutka kada me nisu
prisiljavali da ju jedem, ja sam ju zavolila. Baš u inat.
Baby beets |
Nedavno sam nabavila knjigu Dr. R.
Breussa, biologa koji je liječio ljude od raka, a o kojoj knjizi mi je pričala
jedna naša klijentica kojoj je kći ozdravila pomoću uputa i terapija spomenutog
doktora, iako su joj liječnici davali 3 mjeseca života. Pročitavši je od korica
do korica, shvatila sam da su luk (točnije ljuska domaćeg luka), kadulja i
cikla glavne tri namirnice koje jamče zdravi život. Ako ste zainteresirani, u
DM-a imate kupiti bio sok od cikle (krumpira i repe) koji se radi po recepturi
Dr. Breussa i koji je dio 40-dnevne terapije, ili gladovanja kako je ja zovem.
Uglavnom, nisam se odvažila na ovo „gladovanje“ iako ga on preporučuje
preventivno i kao detoksikaciju i borbu protiv bolesti, ali sam svakako ciklu
uključila u našu svakodnevnu prehranu.
Budući da sam nedavno dobila par komada
domaće cikle, odlučila sam: prvo - nagovoriti majku da nam posadi ciklu ove
godine u vrtu, što je ona rado napravila, te drugo – napravila sam domaći
Hummus od cikle. Poslužila sam ga s domaćim krekerima i izvrsno nam je pasao.
Uz to, napravila sam i svoju varijantu
Preokrenutog tarta od cikle i crvenog luka – a originalan recept možete pogledati na
predivnom blogu Cannelle et Vanille.
Beetroot & Red onion Tarte tatin |
Btw, ako još niste kušali Tahini pastu
(pastu od sezama) koja je sastavni dio Hummusa, obavezno je napravite sami –
tako je jednostavno!
Hummus od cikle i Tahini pasta u homemade
verziji
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 250 g sirove cikle, oguljene kore
....................................................................................................................................................
· 100 g slanutka, kuhanog
....................................................................................................................................................
· ½ režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
· 1 žlica soka od limuna, svježe
iscijeđenog
....................................................................................................................................................
· 2-3 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
· ¾ žličice soli
....................................................................................................................................................
· ¼ žličice papra
....................................................................................................................................................
· 1 žlica Tahini paste (ili više, po
želji)
....................................................................................................................................................
Priprema:
Za hummus od cikle:
· Zagrijte
pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
· Narežite
ciklu na četvrtine pa ju zajedno s češnjakom prelijte s malo maslinovog ulja, soli
i papra. Zamotajte sve zajedno u aluminijsku foliju pa pecite oko 30-40 minuta
ili dok cikla potpuno ne omekša. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo
ohladi.
...................................................................................................................................................
· U
blenderu ili multipraktiku (možete i sa štapnim mikserom) pomiješajte ciklu,
češnjak, kuhani slanutak i sok od limuna sa tahini pastom. Dodajte još soli i
papra ukoliko želite. Sve fino izmiksajte dok ne dobijete smjesu nalik pireu.
Ako je potrebno, dodajte još malo maslinovog ulja da se smjesa „spoji“.
....................................................................................................................................................
· Poslužite.
....................................................................................................................................................
Za Tahini pastu u domaćoj verziji:
· Na
laganoj vatri, u tavi bez dodataka masnoće popržite oko 120 g sjemenki sezama.
Pržit euz stalno miješanje oko 10 minuta dok sezam ne pusti miris, ali pazite
da vam ne poprimi smeđu boju.
....................................................................................................................................................
· Nakon
10-ak minuta odmaknite s vatre, ohladite nekih 5 minuta, a potom dodajte 80 ml
maslinovog ulja. Sve izmiješajte u blenderu dok ne dobijete gustu pastu. Ako
želite, dodajte još maslinovog ulja da dobiejte koizinstenciju kakvu želite.
Smjesu pospremite u staklenku ukoliko je odmah ne iskoristite pa ju ostavite na
hladnom mjestu.
...................................................................................................................................................
Domestic grown baby beets |
English version
As a child I've never been a fan of beetroot. On the contrary. Maybe because I was anemic and I had to eat it. Every day as soon as spring came.
Then I stopped being anemic. In the moment when I wasn't forced to eat it, I loved it. Just out of spite.
I recently purchased a book written by Dr. R. Breuss, biologists who treated people with cancer. In that moment I realized that the onion, sage and beetroot are three main ingredients that guarantee a healthy life.
Since I recently got a few pieces of domestic grown beets, I decided:
first - to beg my mother to plant beets in our garden,
which she gladly did, and secondly- I made homemade Hummus beetroot. I served it with homemade crackers and we love it!
Beetroot & Red onion tarte tatin |
In addition, I made my version Beets and Red onion Tarte tatin - the original recipe is adapted from here.
By the way, if you have not tasted Tahini paste (sesame paste) yet,
which is an important ingredient of Hummus,
you have to make it yourself - it's so easy!
Beetroot Houmous & Homemade Tahini
paste
(serves 2)
You need:
· 250 g raw baby beets, peeled
....................................................................................................................................................
· 100 g chickpeas, cooked
....................................................................................................................................................
· ½ garlic clove
....................................................................................................................................................
· 1 tbsp lemon juice, freshly
squeezed
....................................................................................................................................................
· 2-3 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
· ¾ tsp sea salt
....................................................................................................................................................
· ¼ tsp black pepper
....................................................................................................................................................
· 1 tbsp tahini paste, or more if you
want
....................................................................................................................................................
Steps:
For the Houmous:
· Preheat
the oven to 200°C (400 F).
...................................................................................................................................................
· Quarter
the baby beets and wrap it in a tin foil with the garlic. Drizzle with olive
oil, salt and pepper.
...................................................................................................................................................
· Bake
for about 30-40 minutes or until the beets are tender. Remove from the oven and
allow to cool.
...................................................................................................................................................
· Combine
beets, garlic, cooked chickpeas and lemon juice with tahini paste. Season with
more salt and pepper if needed. Process in the blender until it forms a fairly
smooth puree. If necessary, add 1 tbsp olive oil to combine.
....................................................................................................................................................
· Spoon
into a serving dish.
....................................................................................................................................................
For the Homemade Tahini paste:
· Place
about 120 g (1 cup) sesame seeds in a frying pan and gently dry fry until they
start to release their aroma, continuously stirring fot about 10 minutes. Do
not allow to brown!
....................................................................................................................................................
· Remove
from the stove and allow to cool slightly.
Place in the blender and add about 80 ml (1/3 cup) olive oil, then mix
until combine. Add more olive oil if needed to reach a coinsistency you like.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Wow, predivno! :)
ReplyDeletepredivne boje i slike. ova ideja za tart mi se jako svidja i morat cu ju isprobati.
ReplyDeletea ovaj namaz sam radila u slicnoj izvedbi odnosno samo od pecene cikle i luka (prema jubistacha receptu) i dodala mu malo tahini paste i bas mi se svidio. vrlo je aromatican i prekrasne boje. ja sam luda za ciklom i jedem ju na sto nacina i rado skupljam nove ideje. poznato mi je ovo za preventivu raka i zao mi je sto moji ukucani ne zele jesti ciklu. humus ne ljubim previse osim ako ima poprilicno puno tahine :))
Mare, hvala ti! Ako si radila nešto slično, onda znaš da je jako fino. Meni je inače ovo prvi put da radim sa ciklom, stvarno sam bila oduševljena :)
DeleteDivan post. Super ideja humus od cikle. Tahin pastu nisam nikad probala praviti, ali je cesto jedem u humusu.
ReplyDeleteSlike su ti fantasticne :)
Cikla je stvarno zdravlje u čistom obliku, krasna namirnica. Ja sam navikla jesti ju kuhanu na salatu, s dodatkom češnjaka i takvu ju oduvijek volim. Ovaj tart je jako zanimljiv, a humus ima tako predivnu boju!
ReplyDeleteTamara, hvala ti :)
DeleteJa volim cveklu, ali tek sad otkrivam brojne mogucnosti njene upotrebe. Pre je bila samo salata, ali sad vidim da se ona moze u svasta pretvoriti!
ReplyDeleteOvaj tart mi se posebno dopada!
Miki, otkako sam zavolial ciklu, shvatila sam da je dobra u kombinaciji sa svime. Pogotovo u tartu s dodatkom sira. Svakako probaj :) Hvala ti na komentaru :)
Deletevrlo,vrlo interesantno!
ReplyDeleteApsolutno fantasticne fotografije! i recepti naravno! Ali ove boje su tako divne...svaka cast1
ReplyDeleteMožda sam šašava, ali meni cikla nije draga zbog boje, zato ju nikad nisam ni probala. Iako, tart izgleda jako zanimljivo.
ReplyDeleteThis is so creative. I love hummus but never made it with beetroot!
ReplyDeleteKankana, thank you so much sweetie :)
DeleteHvala vam svima na komentarima :) Baš mi je drago da vam se sviđa!
ReplyDeleteCvekla je povrće kome se duboko klanjam - nakon porođaja me je na noge digla, kada zbog loše krvne slike nisam mogla uspravno da stojim. Volim je u salati i sirovu i kuvanu, sok od cvekle, ali ovako još nisam ni videla. Probaću, svakako.
ReplyDeleteVeć sam odavno rekla kako obožavamo ciklu. Radili smo je na sto načina, ja je čak jedam sirovu dok je pripremam za nešta drugo ;) Sviđa mi se tart, obožavam okus pečenog ljubičastog luka...
ReplyDeleteslike su ti predivne
ReplyDeleteja ciklu volim oduvijek, iako je nisam isprobala u mnogo jela dopada mi se gotovo u svakom koje sam do sad isprobala, svake godine je obavezno zasijemo u vrtu
Jako mi se dopada! Rado bih ga sada jela na nekom finom bagetu!
ReplyDeleteKoliko si odprilike dobila od te mere? Ne verujem da bi to moji baš rado jeli pa da ne peteram sa količinom :)
Svidjaju mi se fotke!
Sanja, hvala ti :)
DeleteOd ove mjere sam dobila jednu zdjelu, dovoljno za dvoje ljudi :)
Volim ciklu, najdraža mi je na salatu sa malo hrena. Krasne boje u ovom postu.
ReplyDeleteoduševljena sam, apsolutno! i tart i tahini radim prvom prilikom.. :)
ReplyDeleteFotografije u ovom postu su me potpuno osvojile... Cveklu nikad nisam probala i bezrazložno imam averziju od nje... mada sve više vidim da je krajnje vreme da joj dam šansu!
ReplyDeleteOlivera, hvala ti! Ja sam joj dala šansu i nisam požalila nakon svih onih "šopanja ciklom radi zdravlja". Nije mi mrska, baš naprotiv. Ako ikako možete nabaviti domaću ili barem onu neprskanu, cikla "daje dušu" šta bi rekal moja baka, izuzetno je zdrava i ukusna :)
DeleteObožavam cveklu. Do sada sam je spremala u obliku salata ili čorbica i jedva čekam da je probam kao humus ili tart.
ReplyDeleteSlike su božanstvene.
Ciklu obožavam,hvala ti na divnoj ideji kao bih ju još mogla probati,..zaista slike me svaki puta iznova oduševe..lijep ti pozdrav:)
ReplyDeleteJa ciklu obožavam oduvijek. Kod nas jedna teglica ukiseljene cikle ne preživi jedan obrok, odnosno nas dvoje smažemo jednu cijelu teglu uz jedan obrok. Volimo ju i pečenu i kuhanu i na salatu. Planirala sam ove sezone raditi baš hummus ali sam ciklu ipak potrošila na drugi način. A tahinu često sama radim. Kupovna je užasno skupa, a i nema je baš svugdje za nabaviti.
ReplyDeletePročitala sam tu knjigu i isto znam za jedan slučaj izliječenja jedne djevojčice tom terapijom. Danas je to majka dvoje djece. Drago mi je što sam je pročitala a dojmila me i spoznaja kako je njegova žena izliječila osteoporozu juhom od luka:). Koliko se sjećam za 17 dana. Ovo spominjem po onoj "svak se češe gdje ga svrbi"
ReplyDeleteA šta bih ja još mogla reći za tvoj post i sličice nego sve što je već rečeno. Oduševljena kao i uvijek do sada!
WOW!!! Maja, you are amazing! You made hummus with beets? WOW~~ I've never seen anything like this and the color is just amazing. I love beets and eat for salad most of the time but I'm so curious how this is like! Absolutely gorgeous photos too!
ReplyDeleteJa sam uvijek voljela ciklu, a vremenom je sve više volim. Salata od cikle mi je obavezna. Hummus od cikle ti je odličan, pravim ga sigurno. I zahvalna sam ti za recept za Tahini pastu, super da si ga napisala.Moram se posebno osvrnuti na fotkice, prekrasne su !
ReplyDeleteJoj Bože što su ti krasne ove slike, ali sve do jedne. Cveklica je tako zdrava i fina i tako jeftina pride da je prava šteta ne iskoristiti je. Ja kad počne jsen uvek imam pun lonac cvekle u frižideru kao salatu. Stoji i ne pokvari se koliko hoćeš. Ne stavljam u tegle. Tart tatin sa cveklom, e baš si genijalna!
ReplyDelete