3.14.2012

Hummus od cikle i Tahini pasta u homemade verziji/Beetroot Houmous & Homemade Tahini paste

Please, scroll down for recipe in English

Beetroot Houmous


Kao dijete nisam nikad bila ljubitelj cikle. Baš naprotiv, to je bila jedna od rijetkih namirnica od koje sam bježala kao od samog vraga. Možda zato jer sam bila anemična i jer su me njom šopali kao salatom ili sokovima. Svakodnevno čim bi došlo proljeće.
Onda sam prestala biti anemična, ni sama ne znam u kojem se točno trenutku to dogodilo. Onog trenutka kada me nisu prisiljavali da ju jedem, ja sam ju zavolila. Baš u inat.

Baby beets

Nedavno sam nabavila knjigu Dr. R. Breussa, biologa koji je liječio ljude od raka, a o kojoj knjizi mi je pričala jedna naša klijentica kojoj je kći ozdravila pomoću uputa i terapija spomenutog doktora, iako su joj liječnici davali 3 mjeseca života. Pročitavši je od korica do korica, shvatila sam da su luk (točnije ljuska domaćeg luka), kadulja i cikla glavne tri namirnice koje jamče zdravi život. Ako ste zainteresirani, u DM-a imate kupiti bio sok od cikle (krumpira i repe) koji se radi po recepturi Dr. Breussa i koji je dio 40-dnevne terapije, ili gladovanja kako je ja zovem. Uglavnom, nisam se odvažila na ovo „gladovanje“ iako ga on preporučuje preventivno i kao detoksikaciju i borbu protiv bolesti, ali sam svakako ciklu uključila u našu svakodnevnu prehranu.
Budući da sam nedavno dobila par komada domaće cikle, odlučila sam: prvo - nagovoriti majku da nam posadi ciklu ove godine u vrtu, što je ona rado napravila, te drugo – napravila sam domaći Hummus od cikle. Poslužila sam ga s domaćim krekerima i izvrsno nam je pasao.
Uz to, napravila sam i svoju varijantu Preokrenutog tarta od cikle i crvenog luka – a originalan recept možete pogledati na predivnom blogu Cannelle et Vanille.

Beetroot & Red onion Tarte tatin

Btw, ako još niste kušali Tahini pastu (pastu od sezama) koja je sastavni dio Hummusa, obavezno je napravite sami – tako je jednostavno!



Hummus od cikle i Tahini pasta u homemade verziji
     (za 2 osobe)

      Potrebni sastojci:
     
·       250 g sirove cikle, oguljene kore
....................................................................................................................................................
·       100 g slanutka, kuhanog
....................................................................................................................................................
·       ½ režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
·       1 žlica soka od limuna, svježe iscijeđenog
....................................................................................................................................................
·       2-3 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·       ¾ žličice soli
....................................................................................................................................................
·       ¼ žličice papra
....................................................................................................................................................
·       1 žlica Tahini paste (ili više, po želji)
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:
      Za hummus od cikle:

·       Zagrijte pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
·       Narežite ciklu na četvrtine pa ju zajedno s češnjakom prelijte s malo maslinovog ulja, soli i papra. Zamotajte sve zajedno u aluminijsku foliju pa pecite oko 30-40 minuta ili dok cikla potpuno ne omekša. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi.
...................................................................................................................................................
·       U blenderu ili multipraktiku (možete i sa štapnim mikserom) pomiješajte ciklu, češnjak, kuhani slanutak i sok od limuna sa tahini pastom. Dodajte još soli i papra ukoliko želite. Sve fino izmiksajte dok ne dobijete smjesu nalik pireu. Ako je potrebno, dodajte još malo maslinovog ulja da se smjesa „spoji“.
....................................................................................................................................................
·       Poslužite.
....................................................................................................................................................

       Za Tahini pastu u domaćoj verziji:

·       Na laganoj vatri, u tavi bez dodataka masnoće popržite oko 120 g sjemenki sezama. Pržit euz stalno miješanje oko 10 minuta dok sezam ne pusti miris, ali pazite da vam ne poprimi smeđu boju.
....................................................................................................................................................
·       Nakon 10-ak minuta odmaknite s vatre, ohladite nekih 5 minuta, a potom dodajte 80 ml maslinovog ulja. Sve izmiješajte u blenderu dok ne dobijete gustu pastu. Ako želite, dodajte još maslinovog ulja da dobiejte koizinstenciju kakvu želite. Smjesu pospremite u staklenku ukoliko je odmah ne iskoristite pa ju ostavite na hladnom mjestu.
...................................................................................................................................................

Domestic grown baby beets

English version

As a child I've never been a fan of beetroot. On the contrary. Maybe because I was anemic and I had to eat it. Every day as soon as spring came.
Then I stopped being anemic. In the moment when I wasn't  forced to eat it, I loved it. Just out of spite.
I recently purchased a book written by Dr. R. Breuss, biologists who treated people with cancer. In that moment I realized that the onion, sage and beetroot are three main ingredients that guarantee a healthy life.
Since I recently got a few pieces of domestic grown beets, I decided: first - to beg my mother to plant beets in our garden, which she gladly did, and secondly- I made homemade Hummus beetroot. I served it with homemade crackers and we love it!

Beetroot & Red onion tarte tatin

In addition, I made ​​my version Beets and Red onion Tarte tatin - the original recipe is adapted from here.
By the way, if you have not tasted Tahini paste (sesame paste) yet, which is an important ingredient of Hummus, you  have to make it yourself - it's so easy!



Beetroot Houmous & Homemade Tahini paste
     (serves 2)

      You need:
     
·       250 g raw baby beets, peeled
....................................................................................................................................................
·       100 g chickpeas, cooked
....................................................................................................................................................
·       ½ garlic clove
....................................................................................................................................................
·       1 tbsp lemon juice, freshly squeezed
....................................................................................................................................................
·       2-3 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·       ¾ tsp sea salt
....................................................................................................................................................
·       ¼ tsp black pepper
....................................................................................................................................................
·       1 tbsp tahini paste, or more if you want
....................................................................................................................................................

   
      Steps:
      For the Houmous:

·       Preheat the oven to 200°C (400 F).
...................................................................................................................................................
·       Quarter the baby beets and wrap it in a tin foil with the garlic. Drizzle with olive oil, salt and pepper.
...................................................................................................................................................
·       Bake for about 30-40 minutes or until the beets are tender. Remove from the oven and allow to cool.
...................................................................................................................................................
·       Combine beets, garlic, cooked chickpeas and lemon juice with tahini paste. Season with more salt and pepper if needed. Process in the blender until it forms a fairly smooth puree. If necessary, add 1 tbsp olive oil to combine.
....................................................................................................................................................
·       Spoon into a serving dish.
....................................................................................................................................................

       For the Homemade Tahini paste:

·       Place about 120 g (1 cup) sesame seeds in a frying pan and gently dry fry until they start to release their aroma, continuously stirring fot about 10 minutes. Do not allow to brown!
....................................................................................................................................................
·       Remove from the stove and allow to cool slightly.  Place in the blender and add about 80 ml (1/3 cup) olive oil, then mix until combine. Add more olive oil if needed to reach a coinsistency you like.
...................................................................................................................................................

 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart!





Pin It Now!

30 comments:

  1. predivne boje i slike. ova ideja za tart mi se jako svidja i morat cu ju isprobati.
    a ovaj namaz sam radila u slicnoj izvedbi odnosno samo od pecene cikle i luka (prema jubistacha receptu) i dodala mu malo tahini paste i bas mi se svidio. vrlo je aromatican i prekrasne boje. ja sam luda za ciklom i jedem ju na sto nacina i rado skupljam nove ideje. poznato mi je ovo za preventivu raka i zao mi je sto moji ukucani ne zele jesti ciklu. humus ne ljubim previse osim ako ima poprilicno puno tahine :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mare, hvala ti! Ako si radila nešto slično, onda znaš da je jako fino. Meni je inače ovo prvi put da radim sa ciklom, stvarno sam bila oduševljena :)

      Delete
  2. Divan post. Super ideja humus od cikle. Tahin pastu nisam nikad probala praviti, ali je cesto jedem u humusu.

    Slike su ti fantasticne :)

    ReplyDelete
  3. Cikla je stvarno zdravlje u čistom obliku, krasna namirnica. Ja sam navikla jesti ju kuhanu na salatu, s dodatkom češnjaka i takvu ju oduvijek volim. Ovaj tart je jako zanimljiv, a humus ima tako predivnu boju!

    ReplyDelete
  4. Ja volim cveklu, ali tek sad otkrivam brojne mogucnosti njene upotrebe. Pre je bila samo salata, ali sad vidim da se ona moze u svasta pretvoriti!
    Ovaj tart mi se posebno dopada!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, otkako sam zavolial ciklu, shvatila sam da je dobra u kombinaciji sa svime. Pogotovo u tartu s dodatkom sira. Svakako probaj :) Hvala ti na komentaru :)

      Delete
  5. Apsolutno fantasticne fotografije! i recepti naravno! Ali ove boje su tako divne...svaka cast1

    ReplyDelete
  6. Možda sam šašava, ali meni cikla nije draga zbog boje, zato ju nikad nisam ni probala. Iako, tart izgleda jako zanimljivo.

    ReplyDelete
  7. This is so creative. I love hummus but never made it with beetroot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kankana, thank you so much sweetie :)

      Delete
  8. Hvala vam svima na komentarima :) Baš mi je drago da vam se sviđa!

    ReplyDelete
  9. Cvekla je povrće kome se duboko klanjam - nakon porođaja me je na noge digla, kada zbog loše krvne slike nisam mogla uspravno da stojim. Volim je u salati i sirovu i kuvanu, sok od cvekle, ali ovako još nisam ni videla. Probaću, svakako.

    ReplyDelete
  10. Već sam odavno rekla kako obožavamo ciklu. Radili smo je na sto načina, ja je čak jedam sirovu dok je pripremam za nešta drugo ;) Sviđa mi se tart, obožavam okus pečenog ljubičastog luka...

    ReplyDelete
  11. slike su ti predivne
    ja ciklu volim oduvijek, iako je nisam isprobala u mnogo jela dopada mi se gotovo u svakom koje sam do sad isprobala, svake godine je obavezno zasijemo u vrtu

    ReplyDelete
  12. Jako mi se dopada! Rado bih ga sada jela na nekom finom bagetu!
    Koliko si odprilike dobila od te mere? Ne verujem da bi to moji baš rado jeli pa da ne peteram sa količinom :)

    Svidjaju mi se fotke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanja, hvala ti :)
      Od ove mjere sam dobila jednu zdjelu, dovoljno za dvoje ljudi :)

      Delete
  13. Volim ciklu, najdraža mi je na salatu sa malo hrena. Krasne boje u ovom postu.

    ReplyDelete
  14. oduševljena sam, apsolutno! i tart i tahini radim prvom prilikom.. :)

    ReplyDelete
  15. Fotografije u ovom postu su me potpuno osvojile... Cveklu nikad nisam probala i bezrazložno imam averziju od nje... mada sve više vidim da je krajnje vreme da joj dam šansu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olivera, hvala ti! Ja sam joj dala šansu i nisam požalila nakon svih onih "šopanja ciklom radi zdravlja". Nije mi mrska, baš naprotiv. Ako ikako možete nabaviti domaću ili barem onu neprskanu, cikla "daje dušu" šta bi rekal moja baka, izuzetno je zdrava i ukusna :)

      Delete
  16. Obožavam cveklu. Do sada sam je spremala u obliku salata ili čorbica i jedva čekam da je probam kao humus ili tart.
    Slike su božanstvene.

    ReplyDelete
  17. Ciklu obožavam,hvala ti na divnoj ideji kao bih ju još mogla probati,..zaista slike me svaki puta iznova oduševe..lijep ti pozdrav:)

    ReplyDelete
  18. Ja ciklu obožavam oduvijek. Kod nas jedna teglica ukiseljene cikle ne preživi jedan obrok, odnosno nas dvoje smažemo jednu cijelu teglu uz jedan obrok. Volimo ju i pečenu i kuhanu i na salatu. Planirala sam ove sezone raditi baš hummus ali sam ciklu ipak potrošila na drugi način. A tahinu često sama radim. Kupovna je užasno skupa, a i nema je baš svugdje za nabaviti.

    ReplyDelete
  19. Pročitala sam tu knjigu i isto znam za jedan slučaj izliječenja jedne djevojčice tom terapijom. Danas je to majka dvoje djece. Drago mi je što sam je pročitala a dojmila me i spoznaja kako je njegova žena izliječila osteoporozu juhom od luka:). Koliko se sjećam za 17 dana. Ovo spominjem po onoj "svak se češe gdje ga svrbi"
    A šta bih ja još mogla reći za tvoj post i sličice nego sve što je već rečeno. Oduševljena kao i uvijek do sada!

    ReplyDelete
  20. WOW!!! Maja, you are amazing! You made hummus with beets? WOW~~ I've never seen anything like this and the color is just amazing. I love beets and eat for salad most of the time but I'm so curious how this is like! Absolutely gorgeous photos too!

    ReplyDelete
  21. Ja sam uvijek voljela ciklu, a vremenom je sve više volim. Salata od cikle mi je obavezna. Hummus od cikle ti je odličan, pravim ga sigurno. I zahvalna sam ti za recept za Tahini pastu, super da si ga napisala.Moram se posebno osvrnuti na fotkice, prekrasne su !

    ReplyDelete
  22. Joj Bože što su ti krasne ove slike, ali sve do jedne. Cveklica je tako zdrava i fina i tako jeftina pride da je prava šteta ne iskoristiti je. Ja kad počne jsen uvek imam pun lonac cvekle u frižideru kao salatu. Stoji i ne pokvari se koliko hoćeš. Ne stavljam u tegle. Tart tatin sa cveklom, e baš si genijalna!

    ReplyDelete