M. i ja s vremena na vrijeme uživamo u
egzotičnim okusima svjetskih kuhinja, a rolice obožavamo. Ja sam ih nekada davno obožavala naručiti u Kineskom restoranu kao predjelo ili kao aperitiv prije pohanog sladoleda :)
A znate što, zaista ih je lako napraviti kod kuće :)
U Metroa sam našla rižine listove
(prozirne i okrugle, marke Blue Dragon) za nekih 30-ak kuna. Rižini listovi su
dosta čvrsti, djeluju kao plastika pa ih je potrebno namočiti na dvije sekunde
u vrućoj vodi. Kažu da su listovi jestivi i bez prženja, a na ovaj način su
svakako i zdraviji.
No ako volite hrskaviju varijantu, slobodno ih popržite. Ja
sam polovicu servirala bez prženja, a polovicu sam popržila.
Poslužila sam ih uz Tajlandski slatki
chili umak koji uobičajeno volimo uz pomfrit. Možete ga naći na policama Azijske kuhinje u Metroa, Interšpara ili Mercatora.
Ove rolice savršene su uz ovaj
umak, pomalo slatki, a pikantni. Vjerujem da ćete uživati :)
Tajlandske proljetne rolice
(za 8 rolica)
Potrebni sastojci:
· 8 prozirnih rižinih listova
....................................................................................................................................................
· 2 male mrkve, narezane a la julienne
....................................................................................................................................................
· 3 mlada zelena luka, narezana na
tanke kriške
....................................................................................................................................................
· 2—3 žlice običnog ili sezamovog
ulja
....................................................................................................................................................
· 90 g klica graha
....................................................................................................................................................
· ½ male tikvice, narezane a la julienne
....................................................................................................................................................
· 1/5 glavice zelenog kupusa, fino
narezanog
....................................................................................................................................................
· 1 žličica svježeg bijelog papra
....................................................................................................................................................
· 1 žličica soli
....................................................................................................................................................
· 1 žličica svježe naribanog
korijena đumbira
....................................................................................................................................................
· 2 žlice soka od limete, svježe
iscijeđenog
....................................................................................................................................................
· 2 žlice soja umaka
....................................................................................................................................................
· 300 ml vode
....................................................................................................................................................
· Slatki chilli umak, za umakanje
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Zagrijte wok, dolijte ulje pa
dodajte mrkvu. Pržite mrkvu uz povremeno miješanje oko 5 minuta dok malo ne
omekša, a potom dodajte mladi luk, tikvice i kupus. Popržite oko 1-2 minute dok
povrće ne pusti miris, a potom sve zalijte s vodom pa kuhajte oko 10 minuta ili
dok povrće ne omekša, a sva voda ne ispari.
...................................................................................................................................................
· Dodajte sok limete, soja umak,
đumbir, bijeli papar i sol. Promiješajte pa provjerite slanoću.
...................................................................................................................................................
· Skinite s vatre pa umiješajte
klice. Po želji možete dodati i rižine rezance (kuhane).
...................................................................................................................................................
· Pripremite plastičnu zdjelu s
vrućom vodom, ali pripazite da vam voda ne bude prevruća jer ćete morati
umakati prste. Svaki list rižinih listova pomočite oko 2 sekunde u vrućoj vodi,
a potom ih izvadite i položite na čistu radnu površinu.
...................................................................................................................................................
· Na svaki rižin list stavite oko 2
žlice pripremljenog nadjeva na način da ga rasporedite bliže sebi. Presavijte rižin
papir s lijeve i desne strane, potom prekrijte nadjev, pa ih onda zarolajte. Ja
ih uobičajeno motam kao da pravim sarmu :) Ponovite
postupak sve dok ne potrošite nadjev.
...................................................................................................................................................
· Proljetne roladice od prozirnog rižinog
papira jestive su odmah jer rižin papir nije potrebno pržiti ili kuhati. Ako
volite da vam rolice budu hrskave, onda ih popržite na malo ulja oko 30 sekunda
– 1 minutu sa svake strane. Pržene stavite na kuhinjsku salvetu da upiju
masnoću.
....................................................................................................................................................
· Poslužite s slatkim chili umakom
ili umakom po želji.
....................................................................................................................................................
English version
Thai
style Spring rolls
(makes 8 rolls)
You need:
· 8 spring roll sheets
....................................................................................................................................................
· 2 small carrots, julienned
....................................................................................................................................................
· 3 young green onions, chopped
....................................................................................................................................................
· 2-3 tbsp natural or sesame oil
....................................................................................................................................................
· 90 g bean sprouts
....................................................................................................................................................
· ½ small zucchini, julienned
....................................................................................................................................................
· 1/5 head of green cabbage, finely
chopped
....................................................................................................................................................
· 1 tsp fresh white pepper
....................................................................................................................................................
· 1 tsp salt
....................................................................................................................................................
· 1 tsp fresh ginger, grated
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp lime juice, freshly
squeezed
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp soya sauce
....................................................................................................................................................
· 300 ml water
....................................................................................................................................................
· Thai sweet chili sauce, for
dipping
....................................................................................................................................................
Steps:
· Place natural or sesame oil in a
wok over medium heat. Add carrots and stir-fry until softened, for about 5
minutes, then add green onions, zucchini and cabbage. Stir-fry until fragrant,
then add water and cook for 10 minutes or until the water's evaporated.
...................................................................................................................................................
· Add lime, soya sauce, ginger, salt
and pepper.
...................................................................................................................................................
· Remove from the heat and add bean
sprouts, tossing to mix in. You can add some cooked noodles, too.
...................................................................................................................................................
· Prepare a large bowl half full of
hot water (but not scalding). Place spring roll sheet in a hot water bath just
for 2 seconds, then remove from the water and place on a clean working surface.
...................................................................................................................................................
· Place 2 tbsp of the filling on the
sheet. Spread the filling lenghtwise
along the spring roll sheet, nearer the end closest to you. Fold the left and
right sides of sheet over the filling, then lift up the wide end nearest to you
and tuck overtop. Toll to the other end. Repeat with each roll sheet.
...................................................................................................................................................
· Spring roll sheets are made from
rice so ther's no need to cook or fry them. If you want to fry spring rolls,
place some oil in a clean wok and fry them for 30 seconds to one minute on each
side. Place on a clean towl to drain.
....................................................................................................................................................
· Serve with Thai sweet chili sauce
and enjoy.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Divne su, Maja. Fantasticne slike kao i uvijek. Ja nisam probavala sa rizinim listovima. Izgleda predivno.
ReplyDeleteOvo mi JAKO lepo izgleda!
ReplyDeleteBaš su divne ove rolice ;) i mi kupujemo ovaj umak ;) volimo ga kombinirat sa piletinom ;)
ReplyDeleteNisam pretjerani fan azijske kuhinje, ali proljetne rolice bih sigurno probala
ReplyDeleteHello Maja, thank you for visiting my blog. In this way I could discover yours. It's beautiful. You're doing great photos.
ReplyDeleteJoj Majo, zamišljam te kako stojiš na stolici i fotkaš ovo iz ptičije perspektive. Rolnice obožavam iako ih pravim godinama sa korama. Znala sam toliko da ih napravim da sam ih i zamrzavala. Umak mi je malo drugačiji ali sa njim je sve drugačije. Najbolje je da jednom kad vidiš kako se radi i šta je štos možeš praviti sa kojim god voliš sastojcima, čak i one sirotinjske od kupusa i šargarepe a da su famozne.
ReplyDeleteNema šta došlo je i proljeća na tvoj stol, jako fino.
ReplyDeletePredivan recept, predivne fotografije. Da znaš da sam mislila da se prave od najobičnijih kora, a eto, ti si mi oči otvorila.
ReplyDeleteJoj, mi obožavamo tajlandsku. Barem je jednom tjedno na meniju. Volimo ljuto i pinaktno, kombinaicju slatko-kiselo, slatko-ljuto... Ove rolice su fenomenalne! Nisam primijetila te rižine listove, a baš sam sad dva puta bila u Metrou nedavno. Na kojem si ih odjelu našla?
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDeleteBaš mi je drago da vam se sviđaju :)
@ Monika, na odjelu Azijske kuhinje. Ima ih i u Mercatora, ali čini mi se da su negdje oko 7 kn skuplji.
Ovakve kombinacije jako volim i obožavam isprobavati strane kuhinje. Prekrasno!
ReplyDeletefantastično ,probala sam raditi s listovima za savijače i nije tako loše ispalo.
ReplyDeletevidim i neke klice na tanjuru ili se varam?!
Draga, jesu, klice graha. Piše u receptu da sam i njih stavila :)
DeleteI ja sam prije radila sa korama za savijače, ali puno su mi bolje baš prave kore od riže :) Hvala ti :)
Fantastične su ti Majo,ja ih obožavam,tako mi baš pašu u ovome proljetnom vremenu:)
ReplyDeletePredivno, hvala za recept!
ReplyDeleteLijepo izgledaju :) Nisam nikad jela rižine listove, ali vjerujem da su ove rolice odlične :)
ReplyDeleteThese kind of spring roll always tempts me and I have even bought those rice sheets but can never make to neatly like the way you did! Love that sauce too.
ReplyDeleteveć odavno želim probati te rolice. ali mene nekako živcira što je taj rižin papir tako skup samo zato što je egzotičan, pa to ne bi trebalo bit komplicirano napravit od rižinog brašna
ReplyDeleteSuper izgledaju. I ja sam veliki ljubitelj kineskih proljtnih rolica.
ReplyDeleteMaja super su ti ove rolice, baš mi se sviđa kako si ih napravila i jako dobro izgledaju ! Rižine listove sam vidjela u Mercatoru i u Interšparu, ali mislim da su skuplji od ovih koje si našla u Metrou. Namjeravala sam ih do sada isprobati, ali nikako da krenem. Sada si mi dala odličnu ideju, ubrzo će se rolice i kod mene praviti :).
ReplyDeleteObožavam baš ove s rižinim "papirom" koje se mogu a i ne moraju termički obraditi. Sjajno ti izgledaju.
ReplyDeleteObpzavam ove rolnice. Ja ih često sto reče Dunja,uopšte termički ne obradjujem.
ReplyDeleteSlike su prelepe!
sjajne su!
ReplyDeletevolim ovakve rolice :)