Zaželjela sam se domaćih cvjetača. Baš
kada sam se pitala zašto ih moja baka ove godine nije posadila, susjeda nam je
donijela punu vrećicu. Nitko nije bio sretniji od mene! A i kako nam je došlo proljeće, organizam traži nešto povrtno :)
Kao dijete nisam bila ljubitelj cvjetača,
sve dok jednom nisam kod prijateljice probala zapečene.
Od tada ih stalno radim! Osnove su iste –
skuhate cvjetaču i vilicom je propasirate, a zatim dodate jaja, češnjak, sol,
maslinovo ulje – ostatak po želji: nekada dodam krušne mrvice, nekada sir,
nekada šparoge. Danas je izbor pao i na šparoge i na kozice :)
Na isti način pripremam i tikvice (samo
njih ne kuham, već odmah onako sirove sitno naribam).
Ako imate volje, možete napraviti i slano
tijesto pa ih raditi kao malene tartlete.
Nadam se da ćete uživati :)
Zapečena cvjetača sa šparogama i kozicama
(za 4 kalupa, veličine 13 cm)
Potrebni sastojci:
· 2 manje glavice cvjetače, narezana
na cvjetiće
....................................................................................................................................................
· 2-3 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
· 2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
· 50 g sira (Paški, Pramenko, Gouda
– po želji), nariban ili narezan na kockice
....................................................................................................................................................
· 1 režanj češnjaka
....................................................................................................................................................
· 2 žlice krušnih mrvica
....................................................................................................................................................
· 50 g svježih kozica, po želji
...................................................................................................................................................
· par komada sirovih divljih šparoga,
po želji
....................................................................................................................................................
· sol
...................................................................................................................................................
Priprema:
· Cvjetaču
narežite na cvjetove pa ih operite pod mlazom hladne vode. Ja iskoristim i
unutarnje listove koje zajedno sa cvjetićima skuham.
...................................................................................................................................................
· U
manjem loncu stavite kuhati cvjetaču s 1 žličicom soli. Neka kuha oko 15-20
minuta dok ne bude mekana. Kada je cvjetača skuhana, ocijedite ju od vode i
vilicom propasirajte. Ja ne volim kada mi je skroz kašasto, volim kada ostane
manjih komadića cvjetače pa ju propasiram samo u tri-četiri poteza vilicom.
...................................................................................................................................................
· Dodajte
jaja, maslinovo ulje, češnjak, krušne mrvice, sol, kozice, šparoge i sir. Sve
promiješajte pa ostavite sa strane da odstoji najmanje 10 minuta.
...................................................................................................................................................
· Zagrijte pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
· Kuhanu cvjetaču rasporedite u
kalupiće ili u jednu veliku keramičku ili vatrostalnu zdjelu.
...................................................................................................................................................
· Pecite oko 30-35 minuta (ako su
manji) ili oko 45 minuta (ako ste koristili veći kalup). Rubovi moraju biti
zlatno smeđi, a na površini se mora stvoriti korica.
....................................................................................................................................................
· Poslužite toplo.
...................................................................................................................................................
English version
I really
like savoury individual dishes. Not only they are quite easy to make, but I
also love their endless versatility.
I knew everything was perfectly all right
because this dish was light, satisfying, flavorful and delicious.
To prove it all I’ll tell you that M. and
I loved it.
And that’s the best evidence! For me :)
Cauliflower, Asparagus and Shrimp Gratin
(makes 4x5-inch gratin)
You need:
· 2 small heads of Cauliflower,
broken into small florets
....................................................................................................................................................
· 2 whole eggs
....................................................................................................................................................
· 2-3 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
· 50 g cheese (firmer or pizza
cheese), roughly grated or chopped
....................................................................................................................................................
· 1 garlic clove, finely grated
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp bread crumbs
....................................................................................................................................................
· 50 g raw shrimps, optional
....................................................................................................................................................
· few raw asparagus, optional
....................................................................................................................................................
· sea salt
....................................................................................................................................................
Steps:
· Trim
the cauliflower, separate into florets and wash under the cold water.
...................................................................................................................................................
· In
a medium pot, bring water to boil. Add cauliflower florets with 1 tsp sea salt and
let cook for 15-20 minutes or until soft. Remove from the heat and drain.
...................................................................................................................................................
· Using
fork or hand blender, smash the florets into puree. Combine with oil, eggs, garlic,
shrimps, asparagus, cheese and bread crumbs. Season with salt.
Set aside for 10 minutes.
...................................................................................................................................................
· Preheat the oven to 200°C (400 F).
...................................................................................................................................................
· Arrange the cauliflower into the
molds.
...................................................................................................................................................
· Bake for 30-35 minutes, or until
the top is golden.
....................................................................................................................................................
· Serve warm.
...................................................................................................................................................
Nisam nikad probala praviti zapecenu cvjetacu, ali imam prijateljicu koj cesto prica kako je to dobro, pa sad kad sam vidjela kod tebe vrijeme je da probam. Odlican recept, a slike su ti fantasticne. Obozavam tvoj stil.
ReplyDeleteVolim cvjetaču, nekako ju najradije jedem samo onako na lešo, lagano začinjenu sa soli i paprom i sa dosta limunovog soka.
ReplyDeleteIako - jako volim i zapečenu cvjetaču i ovo tvoje baš izgleda jako fino.
Jeli cvjetača malo ublažila gorčinu šparoga?
Ana, hvala ti :) Ja cvjetaču najčešće s dosta octa pa na salatu :)
DeleteNisam stavila puno šparoga, samo mrvicu tek toliko da cvjetači da svježinu - gorčina se naravno, osjeti.
ovo izgleda odlično,...obožavam šparoge,..veliki pozdrav i ugodan vikend!
ReplyDeleteOdlični dodaci a slike prekrasne ,nismo još ove godine stigli do šparoga ali valjda ćemo se i ove dane malčice prošetati
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Gordana, hvala ti!
Predivne fotografije, istinska uživancija!
DeleteVolim, volim... Ovo izgleda predivno a fotke su ti super!
ReplyDeleteCvjetača mi je najdraža skuhana na pari, bez ikakvih začina, kao prilog mesu. Ali ovo izgleda tako odlično i sviđa mi se što može biti samostalno jelo pa ću isprobati čim uberem prve šparuge.
ReplyDeleteJako lijepo! općenito volim i karfiol i brokulu. Sličice su ti prekrasne
ReplyDeleteI ja jako volim zapečenu cvjetaču, al ova kombinacija mi se cini odlicno!
ReplyDeletevise sam gledala slike nego recept :) ali znam da kod tebe nema promasaja sto se tice kuhanja..svjetacu volim samo ja ali ovo bi moglo proci jer se zapece,tako da daje potpuno drugaciji okus !!!!
ReplyDeleteHvala vam cure!
ReplyDelete@ Mirjana, hvala ti! Cvjetača zaista ima drugačiji okus kada se zapeče :)
Prelepe slike i prelepo i jelo. Obožavam zapečeni karfiol ali ga nikada nisam kombinovala sa račićima. Verujem da je super!
ReplyDeleteZoka, hvala ti! Kozice mi se inače super slažu s šparogama, ali naravno može se i bez njih :)
Deletenisam ljubitelj same cvjetače, ali kad je skombinirana sa drugim povrćem može biti vrlo fina
ReplyDeleteFnatastično izgleda, ja uvijek zastanem i dobro proučimsvaku tvoju fotku tako mi je divno :)
ReplyDeleteTihana, hvala ti! Da samo znaš koliko doma imam fotki na kompu koje mi se ne sviđaju... Uvijek ispucam najmanje 50-ak komada da bi odabrala 3-4 koje mi se najviše sviđaju :)
Deletekarfiol volim i pripremam na sto načina pa radim i nešto slično ovome, sigurno bi me i tvoja izvedba oduševila.
ReplyDeletefotke su ti čarobne, jedan pogled na njih već uljepša dan <3
Odlican nacin pripreme karfiola, mogu da zamislim kako se dobro uklopilo sa sparogama!
ReplyDeleteSvidjaju mi se fotografije a narucito ta solja :)
Jednostavno i maštovito, a kod mene je cvjetača na ovakav način nešto sasvim novo, ustvari isprobao sam tvoju brokulu zapečenu na Milanski tako da će i ovo doći na red :)
ReplyDelete