4.15.2012

Presnac (Kolač od mladog ovčjeg sira)/Young sheep cheesecake (Presnac)

Please, scroll down for recipe in English



Prije nekoliko godina kada je Ana objavila recept za ovaj divan kolač, meni je ovčji sir tada bio još novost i znam da me ovaj kolač samim receptom oduševio! Kada smo se našle u Zagrebu nedugo nakon toga, Ana je mene i M. počastila ovom divotom. Uživali smo u svakom zalogaju ovog tradicionalnog kolača! Bio je zaista pravi doživljaj probati nešto iz Anine kuhinje, nešto toliko posebno, nešto starinsko i tradicionalno iz njene obitelji. 
Presnac tradicionalno potječe s otoka Krka, pravi se od domaćeg ovčjeg sira i simbolizira ga upravo korica koja se „uštipne“ kako bi kolač dobio svoj tradicionalni izgled.
Uvijek kada pečem ovaj kolač u mislima mi je moja predivna Ana!
Nadam se da ćete uživati u ovoj deliciji jer ovaj kolač je upravo meni, koja prije nisam niti htjela čuti za sir u kolačima, otvorio put u čarobni svijet cheesecake-ova i slasnih delicija!
Originalan recept možete pogledati na Aninoj stranici, a ovo je moja verzija istog.



Presnac
(za 3 kolača)


      Potrebni sastojci:
      Za tijesto:

·       250 g glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
....................................................................................................................................................
·       2 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       50 g maslaca
....................................................................................................................................................
·       1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·       2-3 žlice mlijeka
....................................................................................................................................................
·       prstohvat soli
....................................................................................................................................................

      Za nadjev:

·       500 g mladog ovčjeg sira
...................................................................................................................................................
·       500 g svježeg kravljeg sira
....................................................................................................................................................
·       250 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       6 žumanjaka
....................................................................................................................................................
·       6 žlica glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
....................................................................................................................................................
·       1 limun, naribana korica
...................................................................................................................................................


      Priprema:

·       Za pripremu tijesta pomiješati brašno s šećerom i soli. Dodati maslac sobne temperature narezan na listiće. Na kraju dodati jaje te umijesiti čvrsto tijesto kao za tjesteninu, a po potrebi dodati malo mlijeka kako bi se svi sastojci spojili. Tijesto podijeliti na tri jednake kuglice, pa ostaviti sa strane dok pripremite nadjev.
...................................................................................................................................................
·       Za nadjev mladi ovčji sir samljeti kroz mašinicu za orahe (jer ga je na taj način najjednostavnije usitniti), pomiješati s kravljim sirom, šećerom, žumanjcima, brašnom i limunovom koricom. Dobro promiješati kako bi se svi sastojci spojili.
...................................................................................................................................................
·       Za ovaj kolač koriste se starinski tanjuri, no slobodno ga možete ispeći u drugom kalupu, recimo kalupu za tart ili tortu. Tanjure ili kalup premazati s malo ulja.
...................................................................................................................................................
·       Svaku kuglicu tijesta razvaljati u krug, debljine oko 5 milimetara. Neka tijesto bude veće od tanjura u kojem će se peći jer će biti potrebno preklopiti nadjev.
...................................................................................................................................................
·       Tijesto premjestite u tanjur, neka mu rubovi vire van tanjura. U sredini tijesta stavite 1/3 pripremljenog nadjeva pa preklopite rubovima tijesta. Tijesto na razmaku od svakih 5 centimetara uštipnite kako bi dobilo kakrakterističan oblik za Presnac.
...................................................................................................................................................
·       Ponovite postupak s ostatkom nadjeva i tijesta.
...................................................................................................................................................
·       Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite kolač u unaprijed zagrijanoj pećnici, oko 50 minuta do 1 sat, odnosno dok ne porumeni.
...................................................................................................................................................
·       Pečeni kolač posuti kristal šećerom prije posluživanja.
...................................................................................................................................................



English version

Presnac is a traditional treat of the island of Krk (Croatia) made of young sheep cheese and other homemade ingredients, and it's usually baked in traditional vintage metal plates, but you can use any kind of molds (for tart or cake).


Presnac – young sheep cheesecake
(makes 3 cheesecake)


      You need:
      For the pastry:

·       250 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·       50 g butter
....................................................................................................................................................
·       1 egg
....................................................................................................................................................
·       2-3 tbsp milk
....................................................................................................................................................
·       pinch of salt
....................................................................................................................................................

      For the filling:

·       500 g young sheep cheese
...................................................................................................................................................
·       500 g young cow cheese (cottage)
....................................................................................................................................................
·       250 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·       6 egg yolks
....................................................................................................................................................
·       6 tbsp all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·       1 lemon, finely grated zest
...................................................................................................................................................


      Steps:

·       Preheat the oven to 350 F (180°C). Spray 3 plates or cake molds with oil. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Make the dough: combine flour, salt and sugar. Add softened butter and few tbsp of milk. Knead it well, divide into three equal balls and leave aside to rest for few minutes.
...................................................................................................................................................
·       Press with a fork both types of cheese to soften them up.  Combine it with sugar, egg yolks, lemon zest and flour. Mix well. Set aside.
...................................................................................................................................................
·       Transfer the dough to a floured kitchen surface and work each ball to 5 millimeters thick. Rool it out bigger then the size of your mold.
..................................................................................................................................................
·       Place the dough into prepared plate/mold and fill it up with 1/3 of cheese filling. Repeat with rest of the dough and filling, in separate molds. You will get three equal cheesecakes. Fold the edges of the dough over the edges of the filling and pinch it every 5 centimeters to get the traditional shape of Presnac.
...................................................................................................................................................
·       Bake for 50 minutes to 1 hour, or until golden-brown in color.
...................................................................................................................................................
·       Sprinkle with granulated sugar and serve cold.
...................................................................................................................................................



 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart! 


Pin It Now!

29 comments:

  1. Kad sam u naslovu vidjela riječ presnac, najprije sam pomislila na onaj iz mog kraja. Znam da se pod tim nazivom krije još puno ukusnih slanih i slatkih jela i ovog bih svakako voljela probati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Ja sam sve do nedavno mislila da je ovo jedini Presnac, a onda ste me vi svojim receptima uvjerili u suprotno. Svaki je savršen i predstavlja naše krajeve i kulturu :)

      Delete
  2. Predivno, nježan okus sira ne može zamijeniti gotovo ništa i kolač mi krasan, sočan i mirišljav. Moram dakle probati ovčji sir u slatkoj varijanti. :)

    ReplyDelete
  3. Kako divno izgleda, nisam ga prije vidjela i bas sam se odusevila. Nekad sam mislila da ne volim kozije i ovcije sireve, ali u zadnje vrijeme ih isprobavam sve vise i super su mi , sve vise i vise. Mogu zamisliti kako je ukusan kolac. Znam da bude ukusan sir u kolacima ili samo posut medom.

    Divno! Predivno prezentovano kao i uvijek.

    ReplyDelete
  4. fenomenalnom sviu kolači sa sirom su mi jako dragi :)
    Ja znam i za izraz "preznic" - pravi li se to kod vas u Dalmaciji i je li to ono nešto sa suhim voćem? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Tamara! Ja sam prvi puta probala ovaj kolač kad ga je Ana napravila i od tada ga često radim. U mojoj obitelji konkretno nikada se nije radilo nešto slično, tako da mi nije poznat Preznic sa sirom, već od badema i prezla (krušnih mrvica).

      Delete
  5. Odličan presnac ali pošto znam Anu znam da ste uživali i u jako dobrom društvu.

    ReplyDelete
  6. nikad nisa mjela presnac, ali sviđa mi se popis sastojaka, mladi ovčji sir u kombinaciji s kravljim..volim te siromašne starinske recepte

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Kolač se može napraviti i samo s kravljim sirom, ali meni je ova kombinacija najbolja :)

      Delete
  7. Bas mi se dopada naziv a i svidja mi se sir, verujem da u opste ovo jelo ima jedan specifičan ukus!

    ReplyDelete
  8. Za presanac sam prvi put čula prije nekoliko mjeseci kada sam počela pratiti blogove o kuhanju. Ovaj tvoj izgleda odlično. Obožavam kolače sa sirom pa vjerujem da bi mi se i ovaj svidio :)

    ReplyDelete
  9. Volim kolače sa sirom, ali još nisam probala sa ovčijim, zaintrigirana sam...

    ReplyDelete
  10. Super izgleda, trebala bih probati. Malo me mući jedino gdje nabaviti mladi ovčji sir u Zagrebu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petra, stvarno ne znam budući ne živim u Zagrebu. Vjerujem da cure sigurno znaju nekog od koga se može kupiti, ili barem znaju koji je od tvorničkih najbolji :)

      Delete
  11. au, jako mi se ovo sviđa, jako!
    krasan ti je i tanjur <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanja, hvala! Tanjur sam dobila, star je sigurno više od 40 godina.

      Delete
  12. Kolači sa sirom i od sira su mi uvijek omiljeni, a ovako sa ovčjim sirom nisam još imala priliku niti raditi niti probati. Maja odlično si napravila kolač, izuzetno dobro izgleda !

    ReplyDelete
  13. wow sheep cheese...never really had that! The cake looks so yummy and love the gorgeous color it has :)

    ReplyDelete
  14. nikad nisam jela i ne znam kako bi mi ovo prijalo, iako ovčji sir ne volim, mladi ovčji sir sam probala u nekim kombinacijama i dobar mi je, moguće da bi mi se i na voja način dopao

    ReplyDelete
  15. Meni je bas zao sto je jako tesko nabaviti kod nas mladi ovciji sir... :( Kolac bi mi se sigurno dopao, ali kad bih zamenila ovciji sir sa kravljim - nije to to, zar ne? Nadam se da cu imati prilike jednom ga probati...

    ReplyDelete
  16. I've never had these but looks so good! I don't think I have ever tried sheep cheese. Wonder how it tastes like. You always take beautiful pictures that brighten my day!

    ReplyDelete
  17. Interesting and very rustic! First I was not sure whether it is sweet or savory but now I know and find it even more intriguing sweet.

    ReplyDelete
  18. Mi mislimo da je svet izmislio sve te kiševe i tartove slane, a ono toliko divnih sličnih stvari ima na ovim podnebljima. Ovde je presudan taj sir koji je karakterističan za svaku oblast, pa daje posebnost. Ovaj pupoljak na parčetu, e to samo tvoja kreativna dušica može da smisli.

    ps tako mi je đao što mi je promaklo davanje predloga za FBI rukavice a tako sam htela tebe da predložim. Moračemo da čekaomo Septembar.

    ReplyDelete