Prije nekoliko godina kada je Ana
objavila recept za ovaj divan kolač, meni je ovčji sir tada bio još novost i
znam da me ovaj kolač samim receptom oduševio! Kada smo se našle u Zagrebu
nedugo nakon toga, Ana je mene i M. počastila ovom divotom. Uživali smo u
svakom zalogaju ovog tradicionalnog kolača! Bio je zaista pravi doživljaj
probati nešto iz Anine kuhinje, nešto toliko posebno, nešto starinsko i
tradicionalno iz njene obitelji.
Presnac tradicionalno potječe s otoka
Krka, pravi se od domaćeg ovčjeg sira i simbolizira ga upravo korica koja se
„uštipne“ kako bi kolač dobio svoj tradicionalni izgled.
Uvijek kada pečem ovaj kolač u mislima mi
je moja predivna Ana!
Nadam se da ćete uživati u ovoj deliciji
jer ovaj kolač je upravo meni, koja prije nisam niti htjela čuti za sir u
kolačima, otvorio put u čarobni svijet cheesecake-ova i slasnih delicija!
Originalan recept možete pogledati na
Aninoj stranici, a ovo je moja verzija istog.
Presnac
(za 3 kolača)
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
· 250 g glatkog pšeničnog brašna
(tip 550)
....................................................................................................................................................
· 2 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
· 50 g maslaca
....................................................................................................................................................
· 1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
· 2-3 žlice mlijeka
....................................................................................................................................................
· prstohvat soli
....................................................................................................................................................
Za nadjev:
· 500 g mladog ovčjeg sira
...................................................................................................................................................
· 500 g svježeg kravljeg sira
....................................................................................................................................................
· 250 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
· 6 žumanjaka
....................................................................................................................................................
· 6 žlica glatkog pšeničnog brašna
(tip 550)
....................................................................................................................................................
· 1 limun, naribana korica
...................................................................................................................................................
Priprema:
· Za pripremu tijesta pomiješati
brašno s šećerom i soli. Dodati maslac sobne temperature narezan na listiće. Na
kraju dodati jaje te umijesiti čvrsto tijesto kao za tjesteninu, a po potrebi
dodati malo mlijeka kako bi se svi sastojci spojili. Tijesto podijeliti na tri
jednake kuglice, pa ostaviti sa strane dok pripremite nadjev.
...................................................................................................................................................
· Za nadjev mladi ovčji sir samljeti
kroz mašinicu za orahe (jer ga je na taj način najjednostavnije usitniti),
pomiješati s kravljim sirom, šećerom, žumanjcima, brašnom i limunovom koricom.
Dobro promiješati kako bi se svi sastojci spojili.
...................................................................................................................................................
· Za ovaj kolač koriste se starinski
tanjuri, no slobodno ga možete ispeći u drugom kalupu, recimo kalupu za tart
ili tortu. Tanjure ili kalup premazati s malo ulja.
...................................................................................................................................................
· Svaku kuglicu tijesta razvaljati u
krug, debljine oko 5 milimetara. Neka tijesto bude veće od tanjura u kojem će
se peći jer će biti potrebno preklopiti nadjev.
...................................................................................................................................................
· Tijesto premjestite u tanjur, neka
mu rubovi vire van tanjura. U sredini tijesta stavite 1/3 pripremljenog nadjeva
pa preklopite rubovima tijesta. Tijesto na razmaku od svakih 5 centimetara
uštipnite kako bi dobilo kakrakterističan oblik za Presnac.
...................................................................................................................................................
· Ponovite postupak s ostatkom
nadjeva i tijesta.
...................................................................................................................................................
· Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite
kolač u unaprijed zagrijanoj pećnici, oko 50 minuta do 1 sat, odnosno dok ne
porumeni.
...................................................................................................................................................
· Pečeni kolač posuti kristal
šećerom prije posluživanja.
...................................................................................................................................................
English version
Presnac
is a traditional treat of the island of Krk (Croatia) made of young sheep
cheese and other homemade ingredients, and
it's usually baked in traditional vintage metal plates, but you can use any
kind of molds (for tart or cake).
Presnac – young sheep cheesecake
(makes 3 cheesecake)
You need:
For the pastry:
· 250 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
· 50 g butter
....................................................................................................................................................
· 1 egg
....................................................................................................................................................
· 2-3 tbsp milk
....................................................................................................................................................
· pinch of salt
....................................................................................................................................................
For the filling:
· 500 g young sheep cheese
...................................................................................................................................................
· 500 g young cow cheese (cottage)
....................................................................................................................................................
· 250 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
· 6 egg yolks
....................................................................................................................................................
· 6 tbsp all-purpose flour
....................................................................................................................................................
· 1 lemon, finely grated zest
...................................................................................................................................................
Steps:
· Preheat the oven to 350 F (180°C).
Spray 3 plates or cake molds with oil. Set aside.
...................................................................................................................................................
· Make the dough: combine flour,
salt and sugar. Add softened butter and few tbsp of milk. Knead it well, divide
into three equal balls and leave aside to rest for few minutes.
...................................................................................................................................................
· Press with a fork both types of
cheese to soften them up. Combine it
with sugar, egg yolks, lemon zest and flour. Mix well. Set aside.
...................................................................................................................................................
· Transfer the dough to a floured
kitchen surface and work each ball to 5 millimeters thick. Rool it out bigger
then the size of your mold.
..................................................................................................................................................
· Place the dough into prepared
plate/mold and fill it up with 1/3 of cheese filling. Repeat with rest of the
dough and filling, in separate molds. You will get three equal cheesecakes. Fold
the edges of the dough over the edges of the filling and pinch it every 5
centimeters to get the traditional shape of Presnac.
...................................................................................................................................................
· Bake for 50 minutes to 1 hour, or
until golden-brown in color.
...................................................................................................................................................
· Sprinkle with granulated sugar and
serve cold.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Kad sam u naslovu vidjela riječ presnac, najprije sam pomislila na onaj iz mog kraja. Znam da se pod tim nazivom krije još puno ukusnih slanih i slatkih jela i ovog bih svakako voljela probati.
ReplyDeleteTamara, hvala ti! Ja sam sve do nedavno mislila da je ovo jedini Presnac, a onda ste me vi svojim receptima uvjerili u suprotno. Svaki je savršen i predstavlja naše krajeve i kulturu :)
DeletePredivno, nježan okus sira ne može zamijeniti gotovo ništa i kolač mi krasan, sočan i mirišljav. Moram dakle probati ovčji sir u slatkoj varijanti. :)
ReplyDeleteAnja, hvala ti :)
DeleteKako divno izgleda, nisam ga prije vidjela i bas sam se odusevila. Nekad sam mislila da ne volim kozije i ovcije sireve, ali u zadnje vrijeme ih isprobavam sve vise i super su mi , sve vise i vise. Mogu zamisliti kako je ukusan kolac. Znam da bude ukusan sir u kolacima ili samo posut medom.
ReplyDeleteDivno! Predivno prezentovano kao i uvijek.
fenomenalnom sviu kolači sa sirom su mi jako dragi :)
ReplyDeleteJa znam i za izraz "preznic" - pravi li se to kod vas u Dalmaciji i je li to ono nešto sa suhim voćem? :)
Hvala ti Tamara! Ja sam prvi puta probala ovaj kolač kad ga je Ana napravila i od tada ga često radim. U mojoj obitelji konkretno nikada se nije radilo nešto slično, tako da mi nije poznat Preznic sa sirom, već od badema i prezla (krušnih mrvica).
DeleteOdličan presnac ali pošto znam Anu znam da ste uživali i u jako dobrom društvu.
ReplyDeleteUpravo tako :)Hvala ti!
Deletenikad nisa mjela presnac, ali sviđa mi se popis sastojaka, mladi ovčji sir u kombinaciji s kravljim..volim te siromašne starinske recepte
ReplyDeleteTamara, hvala ti! Kolač se može napraviti i samo s kravljim sirom, ali meni je ova kombinacija najbolja :)
Deleteovo predivno izgleda!
ReplyDeleteBas mi se dopada naziv a i svidja mi se sir, verujem da u opste ovo jelo ima jedan specifičan ukus!
ReplyDeleteJa bih ovo smazala :)
ReplyDeletepozdrav
Za presanac sam prvi put čula prije nekoliko mjeseci kada sam počela pratiti blogove o kuhanju. Ovaj tvoj izgleda odlično. Obožavam kolače sa sirom pa vjerujem da bi mi se i ovaj svidio :)
ReplyDeleteVolim kolače sa sirom, ali još nisam probala sa ovčijim, zaintrigirana sam...
ReplyDeleteSuper izgleda, trebala bih probati. Malo me mući jedino gdje nabaviti mladi ovčji sir u Zagrebu?
ReplyDeletePetra, stvarno ne znam budući ne živim u Zagrebu. Vjerujem da cure sigurno znaju nekog od koga se može kupiti, ili barem znaju koji je od tvorničkih najbolji :)
Deleteau, jako mi se ovo sviđa, jako!
ReplyDeletekrasan ti je i tanjur <3
Tanja, hvala! Tanjur sam dobila, star je sigurno više od 40 godina.
DeleteKolači sa sirom i od sira su mi uvijek omiljeni, a ovako sa ovčjim sirom nisam još imala priliku niti raditi niti probati. Maja odlično si napravila kolač, izuzetno dobro izgleda !
ReplyDeleteBranka, hvala ti :)
Deletewow sheep cheese...never really had that! The cake looks so yummy and love the gorgeous color it has :)
ReplyDeleteKankana, thank you!
Deletenikad nisam jela i ne znam kako bi mi ovo prijalo, iako ovčji sir ne volim, mladi ovčji sir sam probala u nekim kombinacijama i dobar mi je, moguće da bi mi se i na voja način dopao
ReplyDeleteMeni je bas zao sto je jako tesko nabaviti kod nas mladi ovciji sir... :( Kolac bi mi se sigurno dopao, ali kad bih zamenila ovciji sir sa kravljim - nije to to, zar ne? Nadam se da cu imati prilike jednom ga probati...
ReplyDeleteI've never had these but looks so good! I don't think I have ever tried sheep cheese. Wonder how it tastes like. You always take beautiful pictures that brighten my day!
ReplyDeleteInteresting and very rustic! First I was not sure whether it is sweet or savory but now I know and find it even more intriguing sweet.
ReplyDeleteMi mislimo da je svet izmislio sve te kiševe i tartove slane, a ono toliko divnih sličnih stvari ima na ovim podnebljima. Ovde je presudan taj sir koji je karakterističan za svaku oblast, pa daje posebnost. Ovaj pupoljak na parčetu, e to samo tvoja kreativna dušica može da smisli.
ReplyDeleteps tako mi je đao što mi je promaklo davanje predloga za FBI rukavice a tako sam htela tebe da predložim. Moračemo da čekaomo Septembar.