Špagete u umaku od tikvica probala sam
prije par godina po receptu mame od našeg vjenčanog kuma. Od tada ih redovito
radim, a često mijenjam sireve u njima. U originalnom receptu idu oko 2 žlice
slatkog vrhnja, kocka toplivog sira (Zdenka) te neki tvrđi topljivi sir.
Obožavam ih s bilo kojim dodatkom sira.
Prije nekog vremena pala mi je na um
ideja da bi se tikvice mogle savršeno uklopiti sa tvrđim kozjim sirom (možete uzeti
bilo koji tvrđi sir, od kozjeg, ovčjeg ili kravljeg mlijeka – Pecorino, Ovidur,
Bovidur, Paški, pa čak i onaj za pizzu), koji hoćete, probali smo sve :)
Nemojte zaboraviti pistacije, u
kombinaciji s tikvicama su mi fantastični! Dodam ih čak i kada radim špagete u
umaku od tikvica i kozica. Jednostavno su odlična kombinacija za gurmane... i
definitivno moje proljetno jelo :)
Sour cherry blossoms from our garden |
Špageti s tikvicama, kozjim sirom i
pistacijama
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 1 mlada tikvica, srednje veličine
....................................................................................................................................................
· 2 žlice sitno sjeckanih pistacija
....................................................................................................................................................
· 3 žlice tvrdog kozjeg sira,
naribanog na veće komadiće
....................................................................................................................................................
· 2 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
· oko 300 g špageta
....................................................................................................................................................
· oko 300 ml obične vode
....................................................................................................................................................
· 1 režanj češnjaka
....................................................................................................................................................
· sol, papar
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Mladu tikvicu dobro oprati pa ju
naribati zajedno s korom na najsitnijim rupicama na ribežu. Ostaviti sa strane.
...................................................................................................................................................
· Češnjak također naribati na
najsitnijim rupicama na ribežu, ostaviti sa strane.
...................................................................................................................................................
· Na zagrijanom maslinovom ulju
dinstati naribanu tikvicu bez dodavanja tekućine, uz stalno miješanje, oko 10
minuta dok tikvica ne omekša i pretvori se u krem smjesu. Pazite da vam ne
zagori.
...................................................................................................................................................
· Kada je tikvica omekšala, dodajte
naribani češnjak, dinstajte oko 1 minutu dok ne pusti miris, a potom dolijte
vodu, nekuhane špagete, sol i papar pa pustite da kuha oko 5-6 minuta dok se
tjestenina ne skuha, a sva voda ispari. Kada sva tekućina ispari dodajte kozji
sir i pistaciej pa sve promiješajte dok se sir ne stopi s umakom.
...................................................................................................................................................
· Provjerite slanoću, skinite s
vatre i odmah poslužite.
....................................................................................................................................................
Sour cherry blossoms |
English version
„When
you really want to show some love, keep the flowers and say it with spaghetti.“
-Rachael Ray-
What can I tell you. The combo of
zucchini and pistachios... amazing! Bright, and vibrant, tangy and
absolutely delicious. Amazing spring dish. You just have to try it with any
cheese you like. I use hard goat cheese - it's definitely my spring dish :)
Zucchini,
goat cheese and pistachio Spaghetti
(serves 2)
You need:
· 1 medium size green zucchini,
finely grated
....................................................................................................................................................
· 1 garlic clove, finely grated
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp roughly chopped pistachios
....................................................................................................................................................
· 3 tbsp roughly grated hard goat
cheese
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp olive oil, extra virgin
....................................................................................................................................................
· 300 g spaghetti
....................................................................................................................................................
· 300 ml cold water
....................................................................................................................................................
· salt, pepper
....................................................................................................................................................
Steps:
· Heat the olive oil in a large
skillet and cook grated zucchini for about 10 minutes, continuously stirring,
until zucchini is just tender and creamy.
...................................................................................................................................................
· Add garlic, cook for about 1
minute, then add water, raw spaghetti, salt and pepper; bring to boil. Cook for
about 5-6 minutes, or until all the water evaporates.
...................................................................................................................................................
· Reduce heat, add cheese and
pistachios, more salt and pepper if needed. Toss gently, stirring just a few
times to combine.
....................................................................................................................................................
· Serve hot.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Majo, krasne proljetne fotke, a ij elo! i ja sam slaba na ovakva jela, obožavam! Kombinacija ti je super
ReplyDeleteTamara, hvala ti! Znala sam da će ti se kombinacija svidjeti :)
Deletebas cu probati ovako s pistacijama. Bravo! A ovaj tanjur mi budi sjecanje na baku i djetinjstvo :)
ReplyDeleteMirela, hvala :) Tanjur je zapravo starinski, imam dva, jedan manji i jedan veći, dobila sam ih od moje meri, a njima se služila njena baka, sad mogu samo pogađat koliko su stari :) Šalica je kupovna u Butlersa i nije metalna.
DeletePistacije obožavam, kao i tikvice! Spremam recept za sezonu tikvica. Super su mi fotke voćki!
ReplyDeleteFantastično, mogla bih tjesteninu bilo kako jesti, a pogotovo s tikvicama. Idući put dodajem i pistacije! :)
ReplyDeleteZnam da smo vec komentirali fotku na FB, ali moramo opet reci da je super :)! Rijetko sam na fotkama hrane vidjela "popratni materijal" plave boje: mislim da mi je zbog toga divna. A recept biljezimo za isprobavanje :)
ReplyDeleteHvala :) :) Ja obožavam sve nijanse plave boje, pa zašto ne ovo proljeće obojiti malo u plavo? :)
Deletesuper izgleda! donila sam sa sela domaćeg kozjeg sira, stavila sam ga u quiche sa šparogama - a šta da ti kažem kako je ispalo!
ReplyDeletenisam nikad stavljala pistacije u slana jela, ali mogu zamislit da je odlično. samo što sam ja štreberica i pričekat ću da narastu moje tikvice :)
Radila sam nešto slično, savršeno! Hvala ti Tena :)
DeleteObožavam ovakvu hranu a vala i tvoje čarobne fotografije :)
ReplyDeleteKoje krasne slike i boje, ne znam sta je ljepse. Spageti divno izgledaju, pravi proljetni, super kombinacija.
ReplyDeleteŠpageti izgledaju odlično, a krasne su i fotografije rascvjetalih voćaka ;)
ReplyDeleteMajo ovo je raj za oči i nepce,koje slike,hrana, prelijepe,boje..zaista me svaki puta oduševiš:)
ReplyDeleteProljeće na blogu, fotkama i u tanjuru. Definitvno uživanje za sva čula...
ReplyDeleteObožavam tvoja maštovita jela sa tjesteninom. Pistacija nemam ali nabavit ću ih ja usput u Zagrebu kad budem išao sljedeći mjesec u Koprivnicu :)
ReplyDeleteBožanstveno! I jelo i proleće u ovom postu.
ReplyDeleteKoja odlična i kreativna kombinacija sastojaka, ne bih se sjetila staviti pistacije, a i kuhano jaje kao dekoracija mi nekako proljetno fino izgleda...Super!:)
ReplyDeleteMaja, prekrasno ti je ovo :). Fotke su tako pune energije :).
ReplyDeleteZa mene je ova kombinacija nesto novo, ali mogu ti reci da zvuci odlicno, svidja mi se meko kuvano jaje koje si dodala na tanjir a rascvetane grane vockica bas nekako daju prolecnu notu celom postu.:))
ReplyDeleteMi jako retko jedemo testeninu jer ju moj dragi ne voli. Ali, ja pokusavam to da promenim ovakvim zanimljivim kombinacijama. Probacu ovo kad pocne sezona tikvica... :)
ReplyDeleteFino, fino. Fotke su prekrasne, nebo je nestvarno plavo.
ReplyDeleteA marvelous dish! So beautiful and mouthwatering. I wish I could eat it now...
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Predivno, ovo s pistacijima mi je iznenađenje, moram probat.
ReplyDeleteRecept je jednostavan i odličan!
ReplyDeleteSlike tvojih trešnji su mi izmamile teški uzdah:-((( Ove godine su nam se osušile dve trešnje koje smo zasadili pre 35 godina. Baš ih je tužno gledati!
Beautiful flower photos! I love spaghetti and we eat pasta a lot. This dish looks lovely and you styled it beautifully.
ReplyDeletetjesteninu s tikvicama o-bo-ža-vam! moram probati i po ovom tvom receptu, zanimljiva kombinacija :))
ReplyDeletepredivne fotke, a špagete su vjerujem taman za mene, jedino moram probati dodati i pistacije
ReplyDeleteZucchini, goat cheese and pistachio combination sounds fun. I love that soft boiled eggs on top. Makes this dish 100x better with them! :-)
ReplyDeleteMajo ,ovo je divnoooo. Volim ovakve lepe i lagane obroke. Fotke su super. :)
ReplyDeleteMaja, ovo je tako divno, proljetno, ...., pa ukusne špagete, pistacije definitivno preuzimam i stavljam ih slijedeći put u neku od kombinacja. Slikice su ti posebno lijepe, ma prelijepe !
ReplyDeleteThis is a true spring time pasta, Maja. I like the sprinkles of pistachios on top of the dish. Beautiful pictures of spring as well. Makes me want to run to the gardens and smell the flowers:)
ReplyDeleteajme proljeća na tvojim fotografijama...ajmeeee :) :)
ReplyDeleteDivota!
Da me netko pita što želim jesti do kraja života ja bih odabrala tjesteninu. Tako da ti ne moram dodatno objašnjavati zašto mi je ovo super!
p.s. jesi se odlučila na kraju? canon ili nikon? :)
Odusevljena sam fotkama!
ReplyDeleteI imam isto pitanje kao Moonea....
Cure, hvala vam na komentarima! Baš sam sretna šta vam se sviđa, ovo jelo je jako jednostavno i brzo pripremiti :)
ReplyDelete@ Ana i Sanja, nisam se još odlučila za fotić, trenutno imam posla preko glave tako da niti ne stignem malo bolje pogledati recenzije i otići ponovno do dućana. U svakom slučaju, neću se zaletjeti i dobro ću razmisliti, a za to hvala bogu ima vremena kada pozavršavam sve dužnosti do ljeta :) Javit ću vam šta sam odlučila, hvala vam šta mislite na mene :)
Evo mene konačno. Svašta sam propustila i moram polako da pregledam. Majo, ovo ti je genijalno jelo. Na prvi pogled tako ekonomično a čini mi se super Niakda nisam dodavala pistaće špagetama, a ono što me intrigira je ovo dodavanje špageta tikvicama i kuvanje sa njima dok voda ne ispari. Onda mora da si tu pored šporeta da ne zagore. Mođe li to odvojeno, ili ovo baš da šmek kakav treba.
ReplyDeleteJelena, hvala ti! Mi u Dalmaciji ti imamo pravilo da se riža i tjestenina kuha u toću (umaku). Tako je i s ovim receptom. Nebi bilo isto da smo kuhane špagete samo umiješali u umak, one se kuhaju u ovom umaku i upijaju njegove sokove. Isto je i sa rižotima. Nigdje u Dalmaciji nećeš vidjeti da je netko skuhao umak i prelio već kuhanu rižu njime. Riža se mora kuhati u umaku i upijati njegove sokove, vjeruj mi da je puno ukusnije :) I naravno, moraš stalno miješati da ne zagori, al ne traje to dugo, al isplati se :)
DeleteSavršeno! Testenina i fotke:)
ReplyDeletenjam :)
ReplyDeleteStunning pictures!
ReplyDeleteLovely recipe! I like the combination of the ingredients, here.
ReplyDeleteI'll definitely try it!
Lovely photos, thanks for sharing!
Roberta
Hvala vam cure :)
ReplyDelete@ Helena and Roberta, thank you so much :)
Predivne fotke, i odlican recept!
ReplyDelete