4.21.2012

Špageti s tikvicama, kozjim sirom i pistacijama/Zucchini, goat cheese and pistachio Spaghetti

Please, scroll down for recipe in English



Špagete u umaku od tikvica probala sam prije par godina po receptu mame od našeg vjenčanog kuma. Od tada ih redovito radim, a često mijenjam sireve u njima. U originalnom receptu idu oko 2 žlice slatkog vrhnja, kocka toplivog sira (Zdenka) te neki tvrđi topljivi sir. Obožavam ih s bilo kojim dodatkom sira.
Prije nekog vremena pala mi je na um ideja da bi se tikvice mogle savršeno uklopiti sa tvrđim kozjim sirom (možete uzeti bilo koji tvrđi sir, od kozjeg, ovčjeg ili kravljeg mlijeka – Pecorino, Ovidur, Bovidur, Paški, pa čak i onaj za pizzu), koji hoćete, probali smo sve :)
Nemojte zaboraviti pistacije, u kombinaciji s tikvicama su mi fantastični! Dodam ih čak i kada radim špagete u umaku od tikvica i kozica. Jednostavno su odlična kombinacija za gurmane... i definitivno moje proljetno jelo :)

Sour cherry blossoms from our garden


Špageti s tikvicama, kozjim sirom i pistacijama
(za 2 osobe)

      Potrebni sastojci:

·       1 mlada tikvica, srednje veličine
....................................................................................................................................................
·       2 žlice sitno sjeckanih pistacija
....................................................................................................................................................
·       3 žlice tvrdog kozjeg sira, naribanog na veće komadiće
....................................................................................................................................................
·       2 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·       oko 300 g špageta
....................................................................................................................................................
·       oko 300 ml obične vode
....................................................................................................................................................
·       1 režanj češnjaka
....................................................................................................................................................
·       sol, papar
....................................................................................................................................................

     
      Priprema:

·       Mladu tikvicu dobro oprati pa ju naribati zajedno s korom na najsitnijim rupicama na ribežu. Ostaviti sa strane.
...................................................................................................................................................
·       Češnjak također naribati na najsitnijim rupicama na ribežu, ostaviti sa strane.
...................................................................................................................................................
·       Na zagrijanom maslinovom ulju dinstati naribanu tikvicu bez dodavanja tekućine, uz stalno miješanje, oko 10 minuta dok tikvica ne omekša i pretvori se u krem smjesu. Pazite da vam ne zagori.
...................................................................................................................................................
·       Kada je tikvica omekšala, dodajte naribani češnjak, dinstajte oko 1 minutu dok ne pusti miris, a potom dolijte vodu, nekuhane špagete, sol i papar pa pustite da kuha oko 5-6 minuta dok se tjestenina ne skuha, a sva voda ispari. Kada sva tekućina ispari dodajte kozji sir i pistaciej pa sve promiješajte dok se sir ne stopi s umakom.
...................................................................................................................................................
·       Provjerite slanoću, skinite s vatre i odmah poslužite.
....................................................................................................................................................

Sour cherry blossoms

English version

„When you really want to show some love, keep the flowers and say it with spaghetti.“ 
-Rachael Ray-

What can I tell you. The combo of zucchini and pistachios... amazing!  Bright, and vibrant, tangy and absolutely delicious. Amazing spring dish. You just have to try it with any cheese you like. I use hard goat cheese - it's definitely my spring dish :)



      Zucchini, goat cheese and pistachio Spaghetti
      (serves 2)

      You need:

·       1 medium size green zucchini, finely grated
....................................................................................................................................................
·       1 garlic clove, finely grated
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp roughly chopped pistachios
....................................................................................................................................................
·       3 tbsp roughly grated hard goat cheese
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp olive oil, extra virgin
....................................................................................................................................................
·       300 g spaghetti
....................................................................................................................................................
·       300 ml cold water
....................................................................................................................................................
·       salt, pepper
....................................................................................................................................................

     
      Steps:

·       Heat the olive oil in a large skillet and cook grated zucchini for about 10 minutes, continuously stirring, until zucchini is just tender and creamy.
...................................................................................................................................................
·       Add garlic, cook for about 1 minute, then add water, raw spaghetti, salt and pepper; bring to boil. Cook for about 5-6 minutes, or until all the water evaporates.
...................................................................................................................................................
·       Reduce heat, add cheese and pistachios, more salt and pepper if needed. Toss gently, stirring just a few times to combine.
....................................................................................................................................................
·       Serve hot.
....................................................................................................................................................

 P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart! 


Pin It Now!

44 comments:

  1. Majo, krasne proljetne fotke, a ij elo! i ja sam slaba na ovakva jela, obožavam! Kombinacija ti je super

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Znala sam da će ti se kombinacija svidjeti :)

      Delete
  2. bas cu probati ovako s pistacijama. Bravo! A ovaj tanjur mi budi sjecanje na baku i djetinjstvo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirela, hvala :) Tanjur je zapravo starinski, imam dva, jedan manji i jedan veći, dobila sam ih od moje meri, a njima se služila njena baka, sad mogu samo pogađat koliko su stari :) Šalica je kupovna u Butlersa i nije metalna.

      Delete
  3. Pistacije obožavam, kao i tikvice! Spremam recept za sezonu tikvica. Super su mi fotke voćki!

    ReplyDelete
  4. Fantastično, mogla bih tjesteninu bilo kako jesti, a pogotovo s tikvicama. Idući put dodajem i pistacije! :)

    ReplyDelete
  5. Znam da smo vec komentirali fotku na FB, ali moramo opet reci da je super :)! Rijetko sam na fotkama hrane vidjela "popratni materijal" plave boje: mislim da mi je zbog toga divna. A recept biljezimo za isprobavanje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) :) Ja obožavam sve nijanse plave boje, pa zašto ne ovo proljeće obojiti malo u plavo? :)

      Delete
  6. super izgleda! donila sam sa sela domaćeg kozjeg sira, stavila sam ga u quiche sa šparogama - a šta da ti kažem kako je ispalo!
    nisam nikad stavljala pistacije u slana jela, ali mogu zamislit da je odlično. samo što sam ja štreberica i pričekat ću da narastu moje tikvice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radila sam nešto slično, savršeno! Hvala ti Tena :)

      Delete
  7. Obožavam ovakvu hranu a vala i tvoje čarobne fotografije :)

    ReplyDelete
  8. Koje krasne slike i boje, ne znam sta je ljepse. Spageti divno izgledaju, pravi proljetni, super kombinacija.

    ReplyDelete
  9. Hvala vam svima na komentarima :)

    ReplyDelete
  10. Špageti izgledaju odlično, a krasne su i fotografije rascvjetalih voćaka ;)

    ReplyDelete
  11. Majo ovo je raj za oči i nepce,koje slike,hrana, prelijepe,boje..zaista me svaki puta oduševiš:)

    ReplyDelete
  12. Proljeće na blogu, fotkama i u tanjuru. Definitvno uživanje za sva čula...

    ReplyDelete
  13. Obožavam tvoja maštovita jela sa tjesteninom. Pistacija nemam ali nabavit ću ih ja usput u Zagrebu kad budem išao sljedeći mjesec u Koprivnicu :)

    ReplyDelete
  14. Božanstveno! I jelo i proleće u ovom postu.

    ReplyDelete
  15. Koja odlična i kreativna kombinacija sastojaka, ne bih se sjetila staviti pistacije, a i kuhano jaje kao dekoracija mi nekako proljetno fino izgleda...Super!:)

    ReplyDelete
  16. Maja, prekrasno ti je ovo :). Fotke su tako pune energije :).

    ReplyDelete
  17. Za mene je ova kombinacija nesto novo, ali mogu ti reci da zvuci odlicno, svidja mi se meko kuvano jaje koje si dodala na tanjir a rascvetane grane vockica bas nekako daju prolecnu notu celom postu.:))

    ReplyDelete
  18. Mi jako retko jedemo testeninu jer ju moj dragi ne voli. Ali, ja pokusavam to da promenim ovakvim zanimljivim kombinacijama. Probacu ovo kad pocne sezona tikvica... :)

    ReplyDelete
  19. Fino, fino. Fotke su prekrasne, nebo je nestvarno plavo.

    ReplyDelete
  20. A marvelous dish! So beautiful and mouthwatering. I wish I could eat it now...

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  21. Predivno, ovo s pistacijima mi je iznenađenje, moram probat.

    ReplyDelete
  22. Recept je jednostavan i odličan!
    Slike tvojih trešnji su mi izmamile teški uzdah:-((( Ove godine su nam se osušile dve trešnje koje smo zasadili pre 35 godina. Baš ih je tužno gledati!

    ReplyDelete
  23. Beautiful flower photos! I love spaghetti and we eat pasta a lot. This dish looks lovely and you styled it beautifully.

    ReplyDelete
  24. tjesteninu s tikvicama o-bo-ža-vam! moram probati i po ovom tvom receptu, zanimljiva kombinacija :))

    ReplyDelete
  25. predivne fotke, a špagete su vjerujem taman za mene, jedino moram probati dodati i pistacije

    ReplyDelete
  26. Zucchini, goat cheese and pistachio combination sounds fun. I love that soft boiled eggs on top. Makes this dish 100x better with them! :-)

    ReplyDelete
  27. Majo ,ovo je divnoooo. Volim ovakve lepe i lagane obroke. Fotke su super. :)

    ReplyDelete
  28. Maja, ovo je tako divno, proljetno, ...., pa ukusne špagete, pistacije definitivno preuzimam i stavljam ih slijedeći put u neku od kombinacja. Slikice su ti posebno lijepe, ma prelijepe !

    ReplyDelete
  29. This is a true spring time pasta, Maja. I like the sprinkles of pistachios on top of the dish. Beautiful pictures of spring as well. Makes me want to run to the gardens and smell the flowers:)

    ReplyDelete
  30. ajme proljeća na tvojim fotografijama...ajmeeee :) :)
    Divota!

    Da me netko pita što želim jesti do kraja života ja bih odabrala tjesteninu. Tako da ti ne moram dodatno objašnjavati zašto mi je ovo super!

    p.s. jesi se odlučila na kraju? canon ili nikon? :)

    ReplyDelete
  31. Odusevljena sam fotkama!
    I imam isto pitanje kao Moonea....

    ReplyDelete
  32. Cure, hvala vam na komentarima! Baš sam sretna šta vam se sviđa, ovo jelo je jako jednostavno i brzo pripremiti :)

    @ Ana i Sanja, nisam se još odlučila za fotić, trenutno imam posla preko glave tako da niti ne stignem malo bolje pogledati recenzije i otići ponovno do dućana. U svakom slučaju, neću se zaletjeti i dobro ću razmisliti, a za to hvala bogu ima vremena kada pozavršavam sve dužnosti do ljeta :) Javit ću vam šta sam odlučila, hvala vam šta mislite na mene :)

    ReplyDelete
  33. Evo mene konačno. Svašta sam propustila i moram polako da pregledam. Majo, ovo ti je genijalno jelo. Na prvi pogled tako ekonomično a čini mi se super Niakda nisam dodavala pistaće špagetama, a ono što me intrigira je ovo dodavanje špageta tikvicama i kuvanje sa njima dok voda ne ispari. Onda mora da si tu pored šporeta da ne zagore. Mođe li to odvojeno, ili ovo baš da šmek kakav treba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, hvala ti! Mi u Dalmaciji ti imamo pravilo da se riža i tjestenina kuha u toću (umaku). Tako je i s ovim receptom. Nebi bilo isto da smo kuhane špagete samo umiješali u umak, one se kuhaju u ovom umaku i upijaju njegove sokove. Isto je i sa rižotima. Nigdje u Dalmaciji nećeš vidjeti da je netko skuhao umak i prelio već kuhanu rižu njime. Riža se mora kuhati u umaku i upijati njegove sokove, vjeruj mi da je puno ukusnije :) I naravno, moraš stalno miješati da ne zagori, al ne traje to dugo, al isplati se :)

      Delete
  34. Savršeno! Testenina i fotke:)

    ReplyDelete
  35. Lovely recipe! I like the combination of the ingredients, here.
    I'll definitely try it!

    Lovely photos, thanks for sharing!
    Roberta

    ReplyDelete
  36. Hvala vam cure :)

    @ Helena and Roberta, thank you so much :)

    ReplyDelete
  37. Predivne fotke, i odlican recept!

    ReplyDelete