Amule/zerdelije ili divlje šljive rastu skoro
pa na svakom uglu tu kod nas u Dalmaciji, a najčešći su stanovnik livada i
neobrađenih zemljišta. Ispred moje zgrade ima „samo“ tri stabla. Ka dica uvik
smo vukli njihove grane prema sebi i tako jeli njene plodove. Do sada sam
vidjela žute, zelenkaste i crvenkaste amule, a sve su jednako slatkasto-kisele
i ukusne.
Ovaj recept za preokrenuti kolač zapravo
je meni jedan od najboljih voćnih kolača Davida Lebovitza, iz knjige „Ready for dessert“, a u originalu se sprema s borovnicama i ljubičastim šljivama. Ja ga
volim u kombinaciji sa svakim voćem, a pomalo vrući kolač zaista je odličan s
kuglicom hladnog sladoleda posluženom sa strane. Itekako preporučujem da
otkinete zalogaj kolača i zalogaj sladoleda i uživate u nastavku ljeta :)
Sugar plums/Amule, zrdelije ili divlje šljive |
Preokrenuti kolač od amula
(za 1 kolač, 22 cm)
Potrebno vam je:
Za biskvit:
· 210 g glatkog pšeničnog brašna
(tip 550)
....................................................................................................................................................
· 1 žličica praška za pecivo
....................................................................................................................................................
· prstohvat soli
....................................................................................................................................................
· 115 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
· 150 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
· 1 žličica extrakta vanilije
....................................................................................................................................................
· 2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
· 125 ml punomasnog mlijeka, sobne
temperature
....................................................................................................................................................
Za nadjev:
· 3 žlica maslaca
....................................................................................................................................................
· 170 g smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
· 500 g amula, očišćenih od koštica
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Za nadjev od amula otopite 3 žlice
maslaca u tavi na laganoj vatri. Dodajte smeđi šećer pa uz stalno miješanje
otopite šećer u maslacu. Rastopljeni šećer odmah ulijte u namašteni kalup za
torte pa ostavite sa strane (ja ovo direktno radim u kalupu za torte).
...................................................................................................................................................
· Amule očistite od peteljki, dobro
ih operite pa im izvadite koštice. Poslažite amule preko otopljenog maslaca pa
sve ostavite sa strane dok pripremate biskvit.
...................................................................................................................................................
· Zagrijte pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
· Za pripremu biskvita u jednoj
zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli. U drugoj zdjeli pjenasto
izmiksajte mikserom maslac s šećerom oko 3-5 minuta, a potom dodajte vaniliju,
jedno po jedno jaje neprestano miksajući. Malo po malo dodajte mješavinu
brašna, te na kraju dolijte mlijeko. Sve izmiksajte dok se svi sastojci ne
spoje.
...................................................................................................................................................
· Smjesu pažljivo prelijte preko
šljiva pa pecite oko 1 sat ili dok vam biskvit ne postane zlatno-smeđe boje.
Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, pa ga prilagodite svojoj, a da li je pečen
provjetiti ćete tako da čačkalicu zabodete u sredinu tijesta, ako izađe suha,
kolačje pečen.
......................................................................................................................................................
· Ostavite kolač u kalupu da se
ohladi oko 15 minuta.
......................................................................................................................................................
· Nožem odvojite rubove kolača od
kalupa, prislonite tanjur na vrh kolača i pažljivo ga okrenite na tanjur za
serviranje. Budite vrlo pažljivi da vam se nadjev ne raspadne.
Poslužite uz
kuglicu sladoleda od vanilije.
....................................................................................................................................................
English version
These recipe is my favorite cake from David
Lebovitz „Ready for dessert“ book, and I use it with each fruit we like, this
time with domestic sugar plums. You have to try it served with vanilla ice
cream. It screems for summer!
Sugar plums upsidedown cake
(makes 9-inch cake)
You need:
For the cake:
· 210 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
· 1 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
· pinch of salt
....................................................................................................................................................
· 115 g unsalted butter, room
temperature
....................................................................................................................................................
· 150 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
· 1 tsp vanilla extract
....................................................................................................................................................
· 2 eggs
....................................................................................................................................................
· 125 ml whole milk, room temperature
....................................................................................................................................................
For the
topping:
· 3 tbsp unsalted butter
....................................................................................................................................................
· 170 g brown sugar
....................................................................................................................................................
· 500 g sugar plums, pitted
....................................................................................................................................................
Steps:
· To make the topping, put the 3
tbsp butter in a 9-inch round cake pan. Set the pan directly on the stovetop
over low heat until the butter melts. Add the brown sugar and stir until the
sugar is thoroughly moistened. Remove from the heat and set aside.
...................................................................................................................................................
· Arrange the pitted sugar plums
over the brown sugar and set aside.
...................................................................................................................................................
· Preheat the oven to 180°C.
....................................................................................................................................................
· To make the cake, in a asmall bowl
whisk together the flour, baking powder and salt. Beat together the 115 g
butter and the sugar until the mixture is light and fluffy, 3 to 5 minutes. Add
the vanilla, eggs (one at the time) and gradually mix in flour. Stir in the
milk and mix until combined.
...................................................................................................................................................
· Pour the batter over the sugar
plums.
....................................................................................................................................................
· Bake for about 1 hour or until the
golden brown in color.
......................................................................................................................................................
· Let cool about 15 minutes. Run a
knife around the sides of the cake to help losen it from the pan. Invert the
serving plate over the pan, grasp both pan and the plate and turn them over
together. Carefully lift off the pan.
....................................................................................................................................................
· Serve it with vanilla ice cream.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Kolac odlicno izgleda i razumijem zasto je prazna zdjelica na kraju :) I ja volim divlje sljive i crvene i zute, ali nisam ih nikada koristila za kolac, pa evo dobre ideje :)
ReplyDeleteObozavam ovakve kolace, koji se mogu jesti skoro vruci i kao sto predlazes sa malo sladoleda jos su bolji.
Predivna prezentacija, detalji i slike :)
Gordana, hvala ti. Ni ja ih nikada nisam koristila za kolač sve do prije nekoliko godina, mi smo ih kao djeca stalno brali i jeli dok smo se igrali, a kasnije su samo padale i sušile se po podu vrta.
DeleteA delicious looking cake! Plums are mwonderful...
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Rosa, thanks, you're charming as always :)
DeleteJelo je prekrasno i super ti je ispalo, fotke su divne ko i uvijek. Ali meni je posebno zapao za oko ovaj divan rozi tanjur i krasne male plave zdjelice. Da bar uspijem negdje naći tako krasno posuđe u tim divnim bojama..
ReplyDeleteAria, hvala ti!
DeleteTanjur sam davno kupila u RH dok je još Butlers bio otvoren. Nisam sigurna, ali mislim da su zatvorili sve dućane u RH jer znamd a sam par stvari kupila i na rasprodajama prije zatvaranja.
Zdjelice su naše zdjelice za doručak, uvik pazim da mi se ne razbiju, dolaze u pakiranju od 8 komada - kupljene su na Anthropologijinoj stranici, evo link ako te zanima: http://www.anthropologie.com/anthro/product/home-dinner-bowls/073357.jsp
Najdraže su mi bile žute amule iz susjedstva. Na žalost tog stabla više nema, ostale su samo crvene, a i doma imam crvene. U ono vrijeme se od njih nisu radili kolače, sve smo mi kao djeca pobrstili.
ReplyDeleteDefinitivno sam za tvoju varijantu sa sladoledom, obožavam te toplo-hladno kombinacije!
Joj, žute, i meni su žute prve kojih se sjećam :) Hvala ti Tamara!
DeleteDivna boja, a sigurno je i divnog okusa. Ne mogu doći do tih amula, a bit će odličan i sa običnim šljivama.
ReplyDeleteSigurna sam da će bit divno i sa običnim šljivama kao u originalnom receptu. Obavezno posluži s sladoledom od vanilije :)
DeleteKrasno, i meni su te šljive u sjećanju, ima ih i na sjeveru ali nešto (tj puno) manje. Jela sam ih kod bake, al već dugo ih nisam ni vidjela.. znam samo kako su sočne iznutra pa vjerujem da su to prenijele i na kolačić :)
ReplyDeleteAnja, jesu, stvarno su sočne :)
Deleteizgleda predivno:) još jedan tvoj recept na mojoj listi:)
ReplyDeletei kod mene rastu na svakom koraku i vrlo su popularne,
ReplyDeletenikad u nijednom kolaču nisu završile.
ovo baš divno izgleda, pa me zanima...ovoj mojoj vrsti se baš teško odvoji koštica, imaš li kakav savjet??
Tamara, i ove su se teško odvajale, imala sam osjećaj kao da su sljepljene. Bolje je za kolač koristiti amule koje su malkice dozrele, koštice se lakše odvajaju. Ja sam ih prerezala samo s jedne strane uokolo koštice, izvadila košticu,a polovice amula su mi ostale spojene s jedne strane.
Deleteajoj, a ja ljetos trazila kako da ih iskoristim pa na kraju nisam nista napravila od njih :). Spremim receptic za sljedecu sezonu.
ReplyDeleteMirela, joj! Stvarno su ukusne u kolaču, mada smo ih i mi najviše pojeli onako friške :)
DeleteMi ih zovemo ringlovi i obozavamo ih!!! :) Super kolac!!!
ReplyDeleteMajo, predobar ti je ovaj kolač, i krasne slike!
ReplyDeleteprije mjesec dana sjedili smo u Trogiru ispod jednog stabla divljih šljiva i ja se nikako nisam mogla sjetiti kako ih vi zovete, eto sad ću zapamtiti
ReplyDeletekolač ti je baš divan
Amula se sjećam iz djetinjstva, kod nas su se zvale đenerike i kao djeca smo ih jeli onako usput uz igru. Danas mi nisu baš dostupne , a znam ih se često sjetiti. Kolač ti je odličan, jako dobro izgleda, i kod mene bi zdjelica brzo ostala prazna :)
ReplyDelete