Limpets |
Jeste li ikada jeli priljepke?
Priljepci spadaju u porodicu morskih
puževa koji čvrsto prijanjaju uz kamene i škoje na našim obalama i jestivi su
kao i svi morski plodovi.
Prvi put sam ih probala kao dijete, kada
su baka i dida često odlazili u lov na školjke, morske ježeve i priljepke.
Priljepci su zaista ukusni, a nismo ni sami svjesni da naša obala zapravo
obiljuje njima i da su nam na dohvat ruke.
Za njihov lov potreban vam je tupi ili
oštri nož (kako je tko naučio, meni je osobno draži tupi) i strpljenje, ali
svaki trud se isplati. Treba ih u jednom zamahu nožem odvojiti od kamena jer se
u protivnom još čvršće slijepe. Samo pripazite da ih lovite u čistom moru i da
na njima nema ostataka pijeska i kamena.
M. nije nikada jeo priljepke pa mi je
rado pomogao dok smo ih u plićaku „odljepljivali“ s kamenja. Kako ovih dana
uživamo u ljetu i moru, što dalje od interneta, na pustim plažama u okolici
Trogira, na drugoj strani Čiova koje gleda na otok Brač pronašli smo divnu
malenu plažu, zabačenu od pogleda, a prepunu
morskih puževa, priljepaka i motara.
Seashell |
Limpets |
Časopis, knjiga, kremica za
sunčanje, divlja priroda, kantica puna morskih plodova i mi :)
Na povratku kući uvijek se vratimo s
nekim novim ulovom, sasvim besplatno :)
Stvarno volim ljeto!
Špageti s priljepcima
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 300 g špageta
....................................................................................................................................................
· 300 g morskih priljepaka, svježih
....................................................................................................................................................
· 2 režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
· 100 ml bijelog vina
....................................................................................................................................................
· 2-3 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
· 1 svježa rajčica
....................................................................................................................................................
· 1 žlica svježeg peršina, sjeckanog
....................................................................................................................................................
· sol, papar; po potrebi
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Priljepke operite pod mlazom
hladne vode pa ih stavite u manji lončić s vodom. Kuhajte ih oko 10 minuta.
Kada su priljepci kuhani oni će se sami odvojiti od svojih kućica pa ih je
potrebno samo razabrati. Plodove sačuvajte i ostavite sa strane, a vodu
ocijedite od kućica i sačuvajte za podlijevanje špageta.
...................................................................................................................................................
· Na zagrijanom maslinovom ulju
dinstajte češnjak i peršin dok češnjak ne pusti miris, a potom dodajte
priljepke pa ih kratko popržite. Dodajte i rajčicu narezanu na kockice pa i nju
kratko popržite dok ne omekša. Dodajte vino, špagete i malo vode od kuhanja
priljepaka koliko je potrebno da vrhom prekrije špagete.
...................................................................................................................................................
· Skuhajte špagete al-dente, dok sva voda ne ispari.
Provjerite okus pa po potrebi dodajte soli i papra.
...................................................................................................................................................
· Poslužite dok je još vruće.
...................................................................................................................................................
Seashell |
English version
Limpets are in the group of sea snails
and you may find them clinging to rocks, especially in Dalmatia. Their homes
are usually a scraped out region of a rock.
Spaghetti with Limpets
(serves 2)
You need:
· 300 g spaghetti
....................................................................................................................................................
· 300 g fresh limpets
....................................................................................................................................................
· 2 garlic cloves, finely chopped
....................................................................................................................................................
· 100 ml white wine
....................................................................................................................................................
· 2-3 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
· 1 tomato, chopped
....................................................................................................................................................
· 1 tbsp fresh parsley, finely
chopped
....................................................................................................................................................
· salt, pepper, if needed
....................................................................................................................................................
Steps:
· Wash the limpets under running
water. Put them into a small pot covered with water and bring them to boil.
Cook over the medium heat for about 10 minutes, then remove from the heat. Take
the limpets meat from the shells. Carefully strain their cooking liquid and set
it aside.
...................................................................................................................................................
· Heat the olive oil in a large
heavy pan, add the garlic and parsley and fry for about a minute. Add tomato,
limpets meat and fry them just for a few minutes, then add wine, raw spaghetti
and their liquid just enough to cover the spaghetti.
...................................................................................................................................................
· Cook the spaghetti until al dente.
Add salt and pepper if needed.
...................................................................................................................................................
· Divide between bowls and serve
hot.
...................................................................................................................................................Pin It Now!
Nisam ih jela i ovog ljeta me dečko nagovarao da ih "uberemo" i nekako pripremimo i meni se nikako nije dalo... i evo, sad mi kaže: I told you so. :D
ReplyDeletePopravni ispit slijedi idućeg ljeta s ovim receptom, izgleda mi nevjerojatno fino :)
Anja, hvala ti! E, dečko ti je dobro rekao - mi oduvik jedemo sve morske plodove. Priljepci su mi čak draži od morskih ježeva i baš ih volim. Je da su sitni i da se trebaš malo namučit, ali su besplatni i meni je baš gušt tako dan provest na moru dok ih odljepljujemo :) Okus im je sličan sitnijim školjkama, poput vongola, a opet su specifični na svoj način :)
DeleteI've never heard of limpets before... This dish looks fantastic!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Zanimljivo, uvijek ih skupljam sa djecom po stijenama no nikada mi nije palo na pamet ponjeti ih i doma.. Super izgleda!
ReplyDeleteJao, priljepci!!! Jela sam ih kao mala (tata mi je pokazao kako), samo sjednem u plicak kod neke stjene, i zveknem priljepak iznenada kamenom postrance, on otpadne, malo ga properes u moru i pojedes. To sam obozavala!
ReplyDeletePrekrasne morske fotke (i jako mi se sviđaju tvoje sandale!!). Priljepke nisam nikad jela, ali sam ih ponekad koristila za ješku, tako da znam kako ih se skuplja.
ReplyDeletemislim si što da napišem a da već nisam u zadnjem postu!!
ReplyDeleteuglavnom..rastužio me tvoj post jer su kod mene jako udaljene divlje plaže na čijim bi stijenama mogla skupljati priljepke!! ovo jelo nisam jela jako jako dugo, predugo
Baš ti zavidim.Spremam se već godinama ubrati priljepke i spremiti ih (imam i recept) ali uvijek odustanem jer oni s plaže, kraj apartmana, gdje godinama ljetujemo, nisu baš preporučljivi,a nikad ne nađem vremena otići na udaljenije plaže (ili sam samo lijena).Svečano sam si obećala da ću druge godine uspjeti. Spremit ću i tvoj recept.
ReplyDeletePS.Probala sam i ježince i oduševljena sam.
nisam ih probala jesti niti sam ih skupljala, ali potrudit ću se da ih sljedeće godine pokušam naći
ReplyDeleteJa sam veliki obožavatelj špageta, ali omiljena mi je kombinacija s umakom od mljevenog mesa. Nisam probala nešto ovakvo za sad. I krasne su ti morske fotkice!
ReplyDeleteSjajan post, predivne slike.
ReplyDeleteDivne fotke, i ja zavidim, bila sam na moru ali opet kratko, voljela bih ostati dugo, dugo u komadu :)
ReplyDeletePrije nekoliko godina, kad sam prvi put išla s dečkom na more (iako s kontinenta, ja sam baš morsko dijete, tata je ronioc i uvijek smo bili na moru i uz more, kad god smo mogli) kupali smo se na nekim zabačenim stijenama (takva mjesta za kupanje su mi najdraža) i ja sam uzela nožić i krenula skupljati priljepke, tvrdeći mu kako je to super za jelo. On nije mogao vjerovati :) Eto mu sad na recepta, ovo ću mu pokazati, fenomenalno!
Priljepke nisam nikada jela a nije da ih ne bih probala :) vjerujem da bi mi se svidjeli. Ove sezone ništa od njih ali sljedeće se moram sjetiti i vratiti ovdje, na ovaj post ;)
ReplyDeleteKrasne fotke!
Such a gorgeous place and I love pasta any time .. you know that :)
ReplyDeleteHm, trying to think if I had any snail.. besides escargot I don't think I've had other kinds before, so Limpets is new to me. But it looks delicious! My husband is a big escargot fan so he must love this too. I love the blue ocean and your beautiful pasta!!
ReplyDeleteNisam ih nikada jela, ali ne mogu da tvrdim kad sam bila mala šta sam sve njupala tu u tvojoj okolini. Znam da je tata prstace sveže jeo. Taj obrok tako svež iz mora vredi deset puta više od bilo kog restorana svetskog glasa. Uživajte u moru i suncu dok možete a ova fotka saa kremicom, i sandalama mi je genijalna - govori sve.
ReplyDeleteps ja bi da probam i morske ježeve. ali ih u Dunavu nema
Podsjetila si me na mladenaštvo, bila sam pozvana na ljetovanje kod prijateljice i možeš si zamisliti kad sam išla s njom skupljati priljepke, šta sam si o tome mislila. Okretala sam očima i govorila da nisam gladna, no malo po malo brzo su me naučili i na to i postala sam ludi obožavatelj svega iz mora.
ReplyDeleteHi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look.
ReplyDeleteI'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Fantastic blog and fantastic design.
Feel free to visit my web-site :: my blogger tricks
Maja draga super si se sjetila priljepaka, a još bolje mi je što si ih ovako dobro ukomponirala sa špagetama. Mi ih zovemo lupari ili lumpari, dok smo bili djeca glavna zanimacija nam je bila sa nekim od starijih koji je nosio nožić šuljati se uz stjene i skidati priljepke. Nisam ih tada baš voljela jesti i ta navika je ostala do danas, ali ih baš rado vidim i o njima čujem i zbilja si me oduševila ovim postom !
ReplyDelete