(Scrool down for English version)
Potrebni sastojci (za 2 osobe):
1 kg svježe sipe +
mjehur za crnilo
200 g svježih
škampi
1/2 dl maslinovog
ulja
1 manji poriluk
3 režnja češnjaka
3 žlice sitno
sjeckanog svježeg peršina
3 žlice soka od rajčica iz
tetrapaka
300 g riže
2 dl suhog bijelog
vina
1 dl prošeka
2-3 grančice
timijana ili lovorovog lista
riblji temeljac ili
vruća voda
sol, papar
Priprema:
Sipu očistite tako da ćete ju pažljivo zarezati na leđima i izvaditi kost, a mjehur sedefaste boje sa crnilom spremite na stranu pazeći da ne pukne.
Čišćenje sipe slično je lignjama, treba glavu s iznutricama odvojiti od tijela, pritom pazeći da sipi ne oštetimo još jedan mjehur smeđe boje (jer njega bacimo i pažljivo odvojimo da se ne razlije), a tijelo sipe narežemo na manje kockice veličine 1.5 x 1.5 cm.
Poriluk narežite na sitnije kolutiće pa prodinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok ne omekša. Potom dodajte narezane kockice sipe pa dinstajte 10 minuta, a potom dodajte sitno sjeckani češnjak, peršin, pire od rajčice i papar pa lagano promiješajte.
Dodajte očišćene repove škampi pa propirjajte oko 2 minute.
Naposlijetku dodajte bijelo vino, prošek i vodu pa kuhajte dok sipa ne omekša.
Kad sipa omekša, dodajte rižu, po potrebi dodajte još vode, ostale začine te crnilo iz mjehura sipe dok riža ne poprimi željenu boju, pa kuhajte oko 12-15 minuta.
Pustite da provrije i sklonite s vatre.
Poklopiti 10 minuta da odstoji prije posluživanja.
Sipu očistite tako da ćete ju pažljivo zarezati na leđima i izvaditi kost, a mjehur sedefaste boje sa crnilom spremite na stranu pazeći da ne pukne.
Čišćenje sipe slično je lignjama, treba glavu s iznutricama odvojiti od tijela, pritom pazeći da sipi ne oštetimo još jedan mjehur smeđe boje (jer njega bacimo i pažljivo odvojimo da se ne razlije), a tijelo sipe narežemo na manje kockice veličine 1.5 x 1.5 cm.
Poriluk narežite na sitnije kolutiće pa prodinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok ne omekša. Potom dodajte narezane kockice sipe pa dinstajte 10 minuta, a potom dodajte sitno sjeckani češnjak, peršin, pire od rajčice i papar pa lagano promiješajte.
Dodajte očišćene repove škampi pa propirjajte oko 2 minute.
Naposlijetku dodajte bijelo vino, prošek i vodu pa kuhajte dok sipa ne omekša.
Kad sipa omekša, dodajte rižu, po potrebi dodajte još vode, ostale začine te crnilo iz mjehura sipe dok riža ne poprimi željenu boju, pa kuhajte oko 12-15 minuta.
Pustite da provrije i sklonite s vatre.
Poklopiti 10 minuta da odstoji prije posluživanja.
Black Risotto (Cuttlefish Risotto)
serves 2
Necessary ingredients:
1 kg fresh cuttlefish +
bubble with black ink
200 g of fresh shrimps
50 ml olive oil
1 small leek
3 cloves garlic
3 tbsp. finely chopped fresh parsley
3 tbsp. of tomato juice
300 g rice
200 ml dry white wine
100 ml Prosecco
2-3 branches of thyme or laurel leaf
fish soup or hot water
salt and pepper
Pin It Now!
200 g of fresh shrimps
50 ml olive oil
1 small leek
3 cloves garlic
3 tbsp. finely chopped fresh parsley
3 tbsp. of tomato juice
300 g rice
200 ml dry white wine
100 ml Prosecco
2-3 branches of thyme or laurel leaf
fish soup or hot water
salt and pepper
Preparation:
To clean the cuttlefish: wash it well under running water. Tear through the back and discard the backbone and insides, carefully separating the small silvery ink sack and setting it aside. Peel the skin from the flesh and discard. Cut the tentacles just below the eyes, squeeze the beak out from the centre of the tentacles and discard. Set the tentacles to one side.
Slice the cuttlefish into approximate 1.5 x
1.5 cm cubes.
Heat a large saucepan with the olive oil over medium heat. Sauté the large chopped leek and when soft, add the sliced cuttlefish and cook until lightly golden, for 10 minutes. Add garlic and chopped parsley, tomato puree and pepper stirring to combine. Add cleaned shrimps and fry for 2 minutes until "form".
Pour in the wine, Prosecco and water. Cook until softened.
Season with salt and pepper, to taste.
Stir in the ink paste.
Heat a large saucepan with the olive oil over medium heat. Sauté the large chopped leek and when soft, add the sliced cuttlefish and cook until lightly golden, for 10 minutes. Add garlic and chopped parsley, tomato puree and pepper stirring to combine. Add cleaned shrimps and fry for 2 minutes until "form".
Pour in the wine, Prosecco and water. Cook until softened.
Season with salt and pepper, to taste.
Stir in the ink paste.
Add rice, if it's necessary add more water.
Cook for 12-15 minutes more, constantly stirring.
Remove from the heat.
Kao sa smo se dogovorile da isti dan objavimo naše recepte za crne rižote. Izgleda super, vjerujem da je poseban.
ReplyDeleteMajo, ovo mi je omiljeni rižoto, samo što se sipa teško nađe ovde pa ga pravim od lignji. Nekad imam problem, jer su kesice sa mastilom tako male ili ih skoro nema, pa nije baš crn kako treba, ali ukus je fenomenalan. Repovi od škampi, mogu samo misliti kakvu aromu oni dodaju divno! Ide u top deset mojih omiljenih jela!
ReplyDeleteDraga Selma, kao da smo znale :)
ReplyDeleteJelena, i od liganja mi je dobar! Umjesto mjehura s crnilom (jer je često mali ili pun pijeka) može se upotrijebiti kupovno crnilo.
E draga moja,iskreno nisam ga nikada probala ali imam đelju.Jako si ga lepo pripremila!
ReplyDelete