8.15.2010

Dalmatinske fritule/ Dalmatian Fritters







Potrebni sastojci (za 8 osoba):
100 g suhih grožđica
5 žlica ruma za kolače ( Badel )
1 žlica Maraskina
3 cijela jaja
prstohvat soli
3 čvrsta jogurta ( 600g )
2 kisela vrhnja ( 360 g )
2 jabuke sitno naribane
1 naranča ( sok i korica )
1 limun ( sok i korica )
800 g - 1 kg glatkog pšeničnog brašna
3 vrećice praška za pecivo ( 36 g )

I još:
1 litra običnog ulja, za prženje
kristal šećer ili šećer u prahu, za posipanje

Priprema:
Ručno umutiti jaja s malo soli, pa dodati jogurt, vrhnje, sok i ribanu koricu limuna i naranče, sitno naribanu jabuku, rum, Maraskino i grožđice.
Smjesu dobro promiješati pa dodati brašno (pritom pripazite da tijesto ne bude ni prerijetko ni tvrdo – tijesto ne smije padati sa kuhače).
Smjesu dobro promiješajte pa ostavite da odstoji 10 minuta.
U međuvremenu, u uski lonac zagrijte 1 litru ulja.
Kada se ulje ugrijalo, u tijesto dodajte prašak za pecivo i dobro promiješajte.
Pomoću dvije male žličice radite male okruglice od ljepljivog tijesta i stavljajte ih u vruće ulje da se prže.
Između svakog stavljanja, žlice umočite u hladnu vodu.
Hladne fritule pospite kristal šećerom ili šećerom u prahu.




Pin It Now!

3 comments:

  1. prekrasna fotka! fritule sam radila tamo negdje oko fašnika po prvi put i jako su mi se svidjele. zabilježit ću i tvoj recept :)

    ReplyDelete
  2. Hvala Monchi :)
    Obožavam fritule, tako da ću potražiti i tvoj receptić :)
    Mada ovaj recept baš i nije dijetni, zanimljivo je to šta u tijesto uopće ne ide šećer jer su od soka voća i jabuka dovoljno slatke :)
    Pozz

    ReplyDelete
  3. Kako su medene! Meni mama dostavlja ove krofnice tako da nikako da ih ja napravim. Moraću da joj prenesem da doda ove divne dodatke rum i maraskino i da krofnice prekrsti u fritule pošto mnogo lepše zvuči!

    ReplyDelete