Potrebni sastojci (za 4 osobe):
10 manjih šljiva
2 žlice kristal šećera
2 veća krumpira
Oko 300 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 žlica maslaca
1 žlica mlijeka
Šećer u prahu za posipanje
3 žlice krušnih mrvica
40 g maslaca
Priprema:
Šljive operite, odvojite ih od koštica, pospite s 2 žlice
šećera pa ostavite da puste sok.
U tavi otopiti maslac pa na njemu zapržiti krušne mrvice
dok ne uhvate zlatnosmeđu boju. Ostavite smjesu sa strane.
U međuvremenu, pripremite tijesto: Krumpir ogulite i stavite
kuhati u posoljenu vodu. Kuhani krumpir još vrući propasirajte, dodajte 1
žličicu soli, maslac i mlijeko te brašna koliko popije ( otprilike oko 300 g )
pa zamijesite glatko tijesto.
Radnu površinu dobro nabrašnite pa tijesto razvaljajte na
5 mm debljine. Režite kvadtrate veličine 8x8 cm pa u sredinu svakog stavite cijelu šljivu. Zarolajte kuglice , a
krajeve dobro zatvorite da šljive ne iscure van tijekom kuhanja.
U veći lonac stavite vodu da zavrije, poslolite vodu , a
zatim kuhajte kuglice dok se ne dignu na površinu.
Dignute kuglice uvaljajte u smjesu rastopljenog maslaca i
krušnih mrvica.
Pospite šećerom u prahu.
Poslužite toplo.
uuuuuuuuu Majo, mogu li da se posluzim! Obozavam ove knedle. Jos ih nisam pravila jer mama kao i fritule doprema knedle kod nas tako da nikako da naucim. I Maxivida je imala recept skoro sa krompirom. Meni se svidja testo sa krompirom neki prave i iz kesice i sa grizom. Pun pogodak!
ReplyDelete:) Jelena, i meni se sviđa tijesto sa krumpirom, a zaista je lako za napraviti :) Ovo je receptić moje svekrve, pravi zagorski :)
ReplyDeletePozz