8.18.2010

Džem od šljiva/Plum Jam

(Please, scroll down for English version)


Potrebni sastojci:
3 kg domaćih šljiva
2 limuna ( sok )
1.2 kg kristal šećera
4 dl vode

Priprema:
Šljive operite i očistite od koštica.
Stavite šljive u veći lonac, dolijte 4 dl hladne vode pa kuhajte 30 minuta.
Kada šljive omekšaju, usitnite ih štapnim mikserom, dodajte sok 2 limuna te cijelu količinu šećera,  pa uz stalno miješanje kuhajte džem oko 1-1.30 sat (dok se ne zgusne).
Staklenke operite pa ih sterilizirajte tako da ih stavite na 30 minuta u pećnicu koju polako zagrijavajte do 100°C (vrata pećnice ostavite poluotvorena).
Vruće staklenke napunite vrućim džemom, pa ih stavite na rešetku u sredinu pećnice na 150°C na 40 minuta da se na vrhu uhvati korica (vrata pećnice ostavite poluotvorena kako staklenke ne bi pukle).
Staklenke odmah zatvorite i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Pospremite na tamno mjesto.
Upotrijebite za kolače, palačinke...



Pin It Now!

4 comments:

  1. baš tako, kao i džem od kajsija samo domaći! Još nisam uplovila u vode džemova ali šteta bi bila ne naučiti i preneti znanje jer se to polako gubi!

    ReplyDelete
  2. Mmmm.... ništa bolje od domaćeg džema. Slike su ti čarobne Majo, nadam se da ćeš ponoviti neke recepte sa starog bloga (naročito limunaste, koji su bili fantastični). Puno, puno pozdrava,
    Selma

    ReplyDelete
  3. Hvala vam svima :)
    Selma, hoću, samo da uhvatim malo vremena :)

    ReplyDelete