(Please, scroll down for English version)
Potrebni sastojci:
3 kg domaćih šljiva
2 limuna ( sok )
1.2 kg kristal šećera
4 dl vode
Priprema:
Šljive operite i očistite od koštica.
Stavite šljive u veći lonac, dolijte 4 dl hladne vode pa
kuhajte 30 minuta.
Kada šljive omekšaju, usitnite ih štapnim mikserom,
dodajte sok 2 limuna te cijelu količinu šećera,
pa uz stalno miješanje kuhajte džem oko 1-1.30 sat (dok se ne zgusne).
Staklenke operite pa ih sterilizirajte tako da ih stavite
na 30 minuta u pećnicu koju polako zagrijavajte do 100°C (vrata pećnice ostavite
poluotvorena).
Vruće staklenke napunite vrućim džemom, pa ih stavite na
rešetku u sredinu pećnice na 150°C na 40 minuta da se na vrhu uhvati
korica (vrata pećnice ostavite poluotvorena kako staklenke ne bi pukle).
Staklenke odmah zatvorite i pustite da se ohlade na
sobnoj temperaturi.
Pospremite na tamno mjesto.
Upotrijebite za kolače, palačinke...
nema do domaćeg džema :)
ReplyDeletebaš tako, kao i džem od kajsija samo domaći! Još nisam uplovila u vode džemova ali šteta bi bila ne naučiti i preneti znanje jer se to polako gubi!
ReplyDeleteMmmm.... ništa bolje od domaćeg džema. Slike su ti čarobne Majo, nadam se da ćeš ponoviti neke recepte sa starog bloga (naročito limunaste, koji su bili fantastični). Puno, puno pozdrava,
ReplyDeleteSelma
Hvala vam svima :)
ReplyDeleteSelma, hoću, samo da uhvatim malo vremena :)