Potrebni sastojci:
600 ml punomasnog mlijeka
170 g šećera
200 ml vrhnja za šlag
6 žumanjaka
1 mahuna vanilije
1 žlica meda
I još:
100 g borovnica
25 g šećera
1 žlica vode
Priprema:
Žumanjke odvojiti od bjelanjaka.
Pomiješati žumanjke sa šećerom i medom pa miksati dok smjesa ne postane blijedožuta.
U međuvremenu, 100 ml vrhnja izmiksajte u čvrsti šlag, a ostatak vrhnja dodajte mlijeku.
Mlijeko i vrhnje zavriti s vanilijom. Kad mlijeko zavrije, izvaditi mahunu vanilije, a u mlijeko dodati ostatak tučenog vrhnja te smjesu žumanjaka.
Sve zajedno kuhati oko 2 minute, a zatim još toplu smjesu premjestiti u hladnjak, povremeno miješajući dok se smjesa ne ohladi.
Ohlađenu smjesu premjestiti u zamrzivač, pa je povremeno promiješati dok se smjesa smrzava.
U međuvremenu za umak u tavi rastopite šećer, vodu i zdrobljene borovnice pa kuhajte 5 minuta dok se ne napravi umak.
Stvrdnuti sladoled prelijte s hladnim umakom od borovnica.
Pin It Now!
Majo, sta nam radis! Sve lepse od lepseg! Obozavam borovnice, a ovde su tako skupe i sve su vec iscezle sa pijace i otisle za izvoz! Najlepsa kombinacija koju sam probala sa sladoledom su upravo borovnice! Prelepo!
ReplyDeleteJelena, hvala ti na komentaru :)
ReplyDeleteI meni su borovnice najdraže sa sladoledom, najbolje od vanilije koji je neutralan, ali slaže se i sa drugim okusima (mliječnim ili voćnim ).