9.11.2010

Slatki ravioli punjeni nadjevom od ribizla/Sweet ravioli with red & black currant

(Scroll down for English version)



Potrebni sastojci (za 2 osobe):
Za tijesto:
2 1/2 čaše glatkog pšeničnog brašna
1/2 litre kipuće vode
1 žličica soli
4 žlice slatkog vrhnja
1 jaje
Za nadjev:
400 g crvenog i crnog ribizla
175 ml vode
100-200 g šećera
1 žličica cimeta

Priprema:
Za tijesto brašno pomiješajte sa žličicom soli, dodajte slatko vrhnje, jaje i kipuću vodu pa zamijesite ljepljivo tijesto. Tijestu nikako nemojte dodavati još brašna.
Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu, za nadjev voće operite, očistite od peteljki, pomiješajte sa šećerom, vodom i cimetom pa kuhajte dok se umak ne zgusne.
Voće procijedite od umaka, a umak sačuvajte za posluživanje.
Na radnu ploču stavite dosta brašna pa umijesite glatko ljepljivo tijesto, a brašno dodajte malo po malo da tijesto ne bude pretvrdo.
Razvaljajte tijesto na debljinu 2-3 mm, pa pomoću kalupića (oblik izaberite po želji) izrežite krugove, cvjetiće...



Na sredinu svakog cvjetića tijesta stavite pripremljeni nadjev, preklopite i dobro prstima utisnite krajeve (možete se poslužiti s malo ulja kako bi se krajevi zalijepili).
Punjene raviole pobrašnite pa stavite kuhati u vrelu slanu vodu oko 3 minute dok se ne dignu na površinu.
Kuhane raviole pospite cimetom i poslužite uz umak od ribizla.




Necessary ingredients:
Sweet ravioli with red & black currant
Serves 2:
For the ravioli:
500 g of all-purpose flour
500 ml boiling water
1 teaspoon salt
4 tbsp sweet cream
1 whole egg
For the filling:
400 g of red and black currant
175 ml of water
100-200 g sugar
1 teaspoon cinnamon

Preparation:
First of all, make a dough: combine the flour with salt, sweet cream, whole egg and boiling water. The dough must be very sticky. Cover dough and let it rest for 30 minutes at room temperature.
Meanwhile, prepare  the filling:  wash and clean the stems from the fruit.
Add sugar, water and cinnamon. Cook until thickened. 
Strain fruit from the sauce and keep the sauce for serving. 
Roll dough to thickness of 2-3 mm, and cut the circles or flowers (optional) with mold.
At the center of each ravioli put sweet topping, fold and press well with your fingers.
Cook ravioli in boiled salted water for 3 minutes.
Sprinkle with cinnamon and serve with currant sauce.





P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

6 comments:

  1. Majo,sto ti je ovo lepo,....njami...tako dooobro izgleda,a u ukus ne sumnjam!

    ReplyDelete
  2. Ovo je umetničko delo i prosto bi mi bilo žao pojesti ga ili se samo poslužiti! Odlično!

    ReplyDelete
  3. Jednostavno predivno i predobro !! Uživam već i u ovim divnim slikama ! odličan recept i savršeno pripremljeno i prezentirano !

    ReplyDelete
  4. Kako je meni sve ovo promaklo... predivno... slikice su ti carobne, sve, ne samo u ovom postu...

    ReplyDelete
  5. Izgledaju apsolutno prekrasno, fenomenalno i tako pozivaju da se probaju. Moram reći da mi je takav način pripreme tijesta vrlo neobičan i da ću isprobati ako ne zbog toga što tvoji ravioli izgledaju prekrasno, onda zbog eksperimenta.
    Hvala što si mi otkrila jednu novinu. Pozdrav

    ReplyDelete
  6. Maslinka, hvala ti na komplimentu :)
    Cosmo, ovo je zapravo jedan poljski recept za tijesto, a otkrila sam da je bolje s dodatkom slatkog vrhnja ( može i kiselo vrhnje ), jer budu puno mekši i rastezljiviji. Inače, Poljaci ovo tijesto pune raznim slatkim i slanim nadjevima (a nazivaju ih Pierozki ) :)

    ReplyDelete