10.26.2010

Juha od bundeve/Pumpkin soup

(Scrool down for English)



Potrebni  sastojci (za 2 osobe):
Za juhu:
1 manja Butternut tikva/bundeva (oko 800 g)
2 krumpira srednje veličine
1 litra obične vode ili povrtne juhe
1 luk
1 režanj češnjaka
1 manja crvena papričica
1/2 muškatnog oraščića
2 grančice timijana
šareni papar u zrnu
sol
Za prepečenac od češnjaka:
4 kriške starog kruha
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
sjeckani peršin

Priprema:
Tikvu oguliti, očistiti sredinu od sjemenki pa narezati na kockice.
Krumpir oguliti i narezati na kockice.
Na maslinovom ulju zažutite sitno sjeckani luk pa dodajte tikvu i krumpir.
Popržite oko 5 minuta, a zatim dolijte vodu pa dodajte sjeckani češnjak, ribani oraščić, sol, papar, timijan i sjeckanu papričicu.
Kuhajte dok tikva ne omekša, a zatim je usitnite štapnim mikserom.
Poslužite ukrašeno sa kiselim vrhnjem i sjeckanim pistachijima.
Servirajte uz prepečenac od češnjaka koji ćete pripremiti tako da stari kruh narežete na tanje kriške, premažete s maslinovim uljem, pospete sjeckanim peršinom pa stavite peći na 250°C oko 10 minuta. Pečeno premažite s režnjom češnjaka.


English version:
Pumpkin soup
Necessary Ingredients (serves 2):
For the soup:
1 small Butternut pumpkin (about 2 lb)
2 medium sized potatoes
1 liter plain water or vegetable broth
1 onion
1 clove garlic
1 small red pepper
1/2 nutmeg, grated
2 thyme springs
colorful ground peppercorns
salt
For the garlic bread:
4 slices 1 day old bread
olive oil
1 garlic clove
chopped fresh parsley

Preparation:
Peel the pumpkin, clean the seeds and cut it into cubes.
Peel potatoes and cut it into cubes.
Fry finely chopped onion on the olive oil, add the pumpkin and the potatoes.
Fry for 5 minutes, then pour water and add chopped garlic, grated nutmeg, salt, pepper, thyme and chopped red pepper.
Cook on the medium heat until pumpkin softned. Smash cooked pumpkin and potato with an electric hand mixer.
Garnish with sour cream and chopped pistachio.
Serve with garlic bread.




P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

4 comments:

  1. Naravno da je vrhunsko kulinarstvo slaganje ukusa i tekstura a ovo je takav recept. Dodatak prepečenog hrskavog i aromatičnog hleba je fenomenalan. Ja mislim da sam ja jedina koja bundevu nije stavila u supu, pa ništa onda ceger pa na pijacu.

    ReplyDelete
  2. Jelena, hvala ti!
    Znaš, ovo mi je prvi put da sam radila juhu od bundeve (prošle godine sam slagala štruklje sa bundevom i jabukom u slatkoj verziji), pa me baš zanimalo kakvog će okusa biti.
    Moram ti priznati da smo bili oduševljeni.
    Prepečenac nam je onako hrskav sa gustom juhom bio vrhunac ručka! :)

    ReplyDelete
  3. Jako dobra juha ! I slažem se sa Jeleninim komentarom, ovo se zove slaganje okusa, tekstura ...., super je. Prepečenac uz juhu je također odličan , sve skupa jako lijepo i primamnjivo. Bravo !

    ReplyDelete
  4. OK. :) tri bundeva posta je za mene previše. Ja i bundeva nikako na zelenu granu, ali zato koristim priliku pohvaliti sve fotografije. :)

    ReplyDelete